Rady a Tipy k FVE na RD

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
mapety
Příspěvky: 7
Registrován: pát srp 21, 2020 5:32 pm

Rady a Tipy k FVE na RD

Příspěvek od mapety »

Zdravím,

chtěl bych poradit ohledně FVE na RD, nejsem technicky typ, tak se omlouvám za nesrovnalosti.
Na RD je nejsnadnějí využitelná střecha na východ, jih je taktéž využitelný, ale je vystaven dost silným nárazům větru(vic jak 120km/h)
Roční spotřeba domu je 6,5MWh, topení a TUV je TČ, z 3f spotřebiču indukční deska, čerpadlo z vrtu a TČ, nonstop jede rekuperace a ČOV. Ostatní spotřebiče jsou klasika a rozdělené na okruhy- 3 faze.
Sklon střechy 18st, žádné stínění po celý den.
Letní měsiční spotřeba dle elektroměru je cca 300kwh, v zimě bylo max 700-900kwh.
Chtěl bych idealně systém bez přetoku do DS, nechtěl bych nic řešit z CEZ. Chápu že napájet TČ je asi problém, spiš jde o pokryti klasických spotřebičů, přebytky do vody, baterii- nechám si poradit.
Mám navrch na fve s německa(pracuje tam známy), kromě panelu je nepoužitelný. Co se týče panelu navrhli q.peak duo G7.

Děkují za rady
lubomirz
Příspěvky: 444
Registrován: ned kvě 31, 2020 5:25 pm

Re: Rady a Tipy k FVE na RD

Příspěvek od lubomirz »

hello ! Udavana spotreba v zime do 900kWh mesacne je vratane spotreby TC ? Aku mas cenu na tie konkretne panely, mozu to byt eventualne aj ine ktore by napriklad boli vyhodnejsie za watt vykonu ?
mapety
Příspěvky: 7
Registrován: pát srp 21, 2020 5:32 pm

Re: Rady a Tipy k FVE na RD

Příspěvek od mapety »

jj, spotřeba je celková, je to s TČ. Cenu jsem zjistil cca 125 euro, vím kde se dají objednat. Na panelech netrvám, jen jsem vycházel z doporučení té německé firmy.
lubomirz
Příspěvky: 444
Registrován: ned kvě 31, 2020 5:25 pm

Re: Rady a Tipy k FVE na RD

Příspěvek od lubomirz »

- radovo kolko penazi do toho chces naladovat ?

- aky mas rozmer / tvar strechy (pises ze mas vychod a jih), sklon 18 stupnov su obidve strechy aj vychodna aj juzna ?, idealne nejaka fotografia by bola ?

Velmi rychlo a strucne : 18 stupnov je velmi malo pre idealnu produkciu, na leto sa hovori okolo 45 stupnov v nasich koncinach, na zimu okolo 70 stupnov takze toto bude treba zohladnit pri konstrukcii (este odbehnem : naplocho teda pri 18 stupnovej streche bez vymyslania mozes cápať panely jeden vedla druheho prakticky bez akejkolvek medzery ; pri snahe o dosiahnutie idealneho sklonu voci slnku musi medzi panelmi byt velky rozostup kvoli tieneniu - pod 45 stupnovym uhlom budu vrhat velke tiene takze panely nemozu byt na sebe a tym zaberu daleko viac miesta, otazka je ci ho mas).


- 120km/h vietor nie je sranda, obrovske bacha na konstrukciu.

- poziadavka na lokalnu bateriu a nezavisle svietit napriklad pri vypadku distrib.siete, blackoutoch ? Ak si niekde v horach, mas casto vypadky ? Trvaju dlho (pre kazdeho z nas je dlho nieco ine), je prioritou riesit vypadky (cize musis svietit za kazdych okolnosti bez ohladu na cenu) alebo je prioritou cena, navratnost FVE ?

Strucne : baterie su totiz velmi drahe a posuvaju ekonomicku navratnost FVE daleko dozadu (pises ze nie si technicky typ takze vylucujeme moznosti nakupu nejakej pouzitej baterie resp DoDo DodelejDoma zostavenie zmontovanie nejakych bateriovych clankov z AliExpressu, Ebayu a podobne a nasledne staranie sa o nich), proste ide o to minimalizovat mieru domaceho kutilstva. Najjednoduchsie a najekonomickejsie (s najrychlejsou navratnostou) je postavit FVE bez baterii = panely, menič(e), bižutéria, hotovo. Mozno ti nejde primarne o ekonomicku navratnost...


Myslienky co ma narychlo napadli :

Drobna komplikacia s vychodnou strechou a umiestnenim panelov vyhradne na nej : produkcia FVE nezodpoveda konzumacii energie pre "standartne vyuzitie domu" (rano kafe, par minut svietenie drobnosti a hajde do prace, a az ked prides poobede z roboty az vtedy vela zeres - mozno mas ine pouzitie energie v priebehu dna, len o tom nic nepises)

Realna instalacia v Brne : https://smart.tigoenergy.com/p/electro_dad
panely B1 az B15 su vychodne orientovane ; zapadne orientovane su A1 az A10 ; kolmo na fasade teda pod 90 stupnovym uhlom su panely A11 az A17. Dole pod udajmi : vies sa posuvat v datumoch dozadu a nasledne vies pozret ktore panely kolko vyprodukuju pocas dna. Myslim ze sa neda dostat do zimnych mesiacov, da sa posuvat len nejake tri-styri mesiace horedole.


Potiahnut tepelne cerpadlo je samozrejme pruser : 900kWh v zimnych mesiacoch znamena priemernu spotrebu okolo 30kWh/denne s tym, ze pri tepelnom cerpadle ju mas statisticky velmi rovnomernu. Bohuzial produkcia FVE v zime je ako splaseny kon, zamracene dni daju prdlajz makovy, slnecne dni daju mnohonasobne viac ; toto hraje v tvoj neprospech. Samozrejme po tretej poobede v zime FVE vygeneruje prakticky nulu (od stvrtej urcite nulu pretoze je uplna tma), ale kurit sa musi 24x7.

V zime sa dosahuje V PRIEMERE priblizne 1kWh denna produkcia z 1kWp panelov, cize ked mas 3kWp panelov na streche, dosiahnes zhruba 3kWh denne v priemere, cize 90kWh mesacne. Keby si mal 10kWp dohromady panelov, mas okolo 10kWh denne cize 300kWh mesacne. Listopad, prosinec, leden, unor. To su tie najhorsie mesiace, potom uz to ide rapidne hore az do zhruba 5kWh/1kWp denne jar/leto cize 3kWp zostava vyprodukuje okolo 15kWh denne v duben-srpen : http://www.roznovan.cz/~kubis/mereni.php (pri idealnom natoceni panelov aj viac, 6kWh/1kWp)


Panely : hentie Q.Peaky vyzeraju kvalitne, 12 zbernic, half-cut bunky, atd, fakt moderna konstrukcia a design. Cenovka nie je zla, ale v porovnani s klasickymi panelmi je trosku vyssia nez by mohla byt: https://shop.gwl.eu/Solar-PV-Systems/So ... html?cur=1 rozhodne stoji za hriech tuto moznost detailne preskumat. Mozno bude o percento mensia realna ucinnost tychto "jednoduchsich" lacnejsich panelov, ale za rovnake peniaze ich dostanes podstatne viac takze ich celkova produkcia bude zarucene ukrutne vyssia ci uz v lete alebo zime (ked mam 2.500 eur na panely, mozem kupit bud 20 kusov Q.Peak ~300-330Wp po 125eur, alebo 34 kusov tychto Sunny Mono ak ich mas kam umiestnit na strechu ; pricom zarucene za kazdych okolnosti 34x Sunny Mono vyprodukuje viac nez 20x Q.Peakov).

Samozrejme ze na vacsi pocet panelov a celkovy maximalny vykon musi byt dimenzovany menic (celkovy vykon, pocet do neho zapojitelnych solarnych stringov a ich parametre ako minimalna / maximalna voltaz atd), to je dalsia kapitola s tym suvisiaca ktoru treba prediskutovat.

Bacha : realizaciu celej FVE zrejme budes musiet zverit nejakej firme, ktora si za to samozrejme nauctuje prachy. Rozhliadni sa tu na fore, velmi lahko vytipujes a najdes chalanov ktori sa tomu venuju profesionalne a neodrbu ta pri designe systemu (ako sa stava v nadmernom mnozstve pripadov beznych firiem co montuju s dotaciami od statu) alebo pri realizacii (system proste nefunguje tak ako bolo slubene).

Vobec som sa nepustil do temy menicov pretoze to je najkomplikovanejsie a najdolezitejsie z celej instalacie, pricom zatial nevieme planovany vykon FVE alebo mnozstvo penazi ktore si do toho ochotny nasypat. Inak sa robi ked niekto chce 2000 Wp max, inak sa musi robit ked niekto povie ze minimalne 15kWp. Na tieto informacie cakame, pytal som sa ich navrchu tohoto prispevku.

V plnej miere potiahnut TC je prakticky nerealne : pokryt mesacnu spotrebu 900kWh v zimnych mesiacoch cize PRIEMER 30kWh denne by vyzadovalo optimisticky circa 45-50kWp na paneloch (radsej tak 60kWp) plus mat obrovsku bateriu radovo 50-60kWh pretoze v zlych zimnych dnoch by nevyprodukovali ani to co potrebujes v ten konkretny den. To vsetko by samozrejme bolo uzasne drahe a zaberie neuveritelnu plochu...


ufff to som toho napisal a to sme ani poriadne nezacali :)
mapety
Příspěvky: 7
Registrován: pát srp 21, 2020 5:32 pm

Re: Rady a Tipy k FVE na RD

Příspěvek od mapety »

Děkují za rozsahlou radu, zkusím postupně odpovědet.
- finance 200tis, ev něco víc
- sklon střechy je všude 18st, na jih dle rozměru cca 12 panelu 1,6x1m a východní je velká, 20 i víc panelů
- kvůli větru moc nechci využit jih, již jednou strhlo betonové tašky, zapadni střecha je taktéž pase kvůli větru.
- návratnost není priorita, spíš větší nezavislost, využivat energii při vypadku DS
- baterie i přes cenu se mi zdají fajn, abych mohl energii využit jak cca po 14h přijdu, v dopoledních hodinách povětšinou jen chod RD.
- TČ jsem srozumený že v zimě neutahnu, aspon domací spotřebiče, jaro až podzim by to celkem mohla pokryt fve
- výkon FVE, na začátek cca 3kwp, vyzkoušet jak to funguje a ev pozdějí rozšířit
mapety
Příspěvky: 7
Registrován: pát srp 21, 2020 5:32 pm

Re: Rady a Tipy k FVE na RD

Příspěvek od mapety »

Propočital jsem spotřebu 1f spotřebičů a 3f indukce a čerpadla do vrtu- měsíčně cca 200-250kwh, zprvu bych TČ nechal mimo napájení FVE.
Jestli by jste neporadili měnič? pokud možno bez přetoků do DS a ale zálohu když bude třeba tak z DS.
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: Rady a Tipy k FVE na RD

Příspěvek od vlkazajac »

mapety píše:....
- sklon střechy je všude 18st, na jih dle rozměru cca 12 panelu 1,6x1m a východní je velká, 20 i víc panelů
- kvůli větru moc nechci využit jih, již jednou strhlo betonové tašky, zapadni střecha je taktéž pase kvůli větru.
...........abych mohl energii využit jak cca po 14h přijdu, v dopoledních hodinách povětšinou jen chod RD.
........- výkon FVE, na začátek cca 3kwp, vyzkoušet jak to funguje a ev pozdějí rozšířit
Všetko zle !
FVE postráda výrazne zmysel, ak nie sú panely orientované prevažne na juh. Logicky sa predpokladá život v RD poobede a majoritná má byť východná strecha ! Z toho logicky vyplýva potreba preferovať batériové úložisko. Nijako to neznižuje väčšie potreby na inštalovaný výkon panelov.
Trojfázová indukcia = zabiják ! O tejto technológii sme tu niečo písali, podstata je v tom, že riadenie výkonu indukčného ohrevu je obvykle na úrovni O/I - najsprostejšie a hulvátske riadenie výkonu termostatom. Všeobecne, trojfázové riešenia sú veľmi investične náročné.

Zásadné pre Vás je zmapovať si obvyklé zapínanie spotrebičov a spraviť si akýsi plán spotreby, k tomu potom navrhnúť komponenty. Odignorovať takýto postup a zveriť sa do rúk hybridov je tuze drahé.

Zásadná chyba je riešiť nejaký systém "na skúšku". Treba si pripraviť slušný projekt na cieľový stav a potom to realizovať, aj keď v etapách - ak sa nedá ináč.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
ikovlabs
Příspěvky: 568
Registrován: úte črc 22, 2014 6:14 pm

Re: Rady a Tipy k FVE na RD

Příspěvek od ikovlabs »

Spocitejte kolik stoji elektrina CELKEM za rok z DS.Porovnejte s investici do FVE a dostanete hrubou teoretickou navratnost.Vzit v uvahu ze mate tarif na TC, v zime je to tak na vlastni rezii FVE a tim padem je nepouzitelna na napajeni TC(hlavni polozka v odberu elektriny).Realne z te spotrebny mate sanci pokryt cca 2-3 MWh rocne.Dle mne ma (zatim) smysl 1F hybrid /ongrid ktery pokryje rezii baraku v lete a spicky necha DS - to pak staci 2-4kW systemek.Baterky zvetsuji efektivitu FVE o cca tretinu ale investicne jsou to vidle + starost o ne.Samozrejme jde pouzit prebytky na ohrev TUV - pak samozrejme vetsi ale komplikovanejsi system(rizeni prebytku a zabrana pretokum)
Jo kdyby byl Netmetering.....
lubomirz
Příspěvky: 444
Registrován: ned kvě 31, 2020 5:25 pm

Re: Rady a Tipy k FVE na RD

Příspěvek od lubomirz »

niekedy vsak nejde len o prisne matematicku navratnost investicie ; ked su caste vypadky prudu tak clovek ma proste diskomfort : nemoze kukat telku na chalupke, citat knihu pri normalnom svetle, nezabit sa vonku na verande v uplnej tme atd, semtam ma niekto nejake veci ktore su zivotne zavisle na energii. Mnohokrat proste ludia investuju peniaze ktore sa technicky nikdy nevratia a aj autor temy direkt píše "návratnost není priorita, spíš větší nezavislost, využivat energii při vypadku DS ".

Musim suhlasit s vyssie napisanym : predovsetkym neexistuje nic "na skusku" - raz spravis zle infrastrukturu a uz sa vezieš, budes investovat kvanta penazi na napravu alebo to bude cele naprd navzdy. Takisto pri pouziti vychodnej strechy a klasickej spotrebe teda prevazne poobede je to bohuzial neoptimalne riesenie. Ked kukam na grafy, tak v tomto rocnom obdobi zhruba o pol druhej poobede zacina zapadna strana produkovat viac nez vychodna. Rozdiely zapad/vychod v instalacii so sklonom panelov 15 stupnov ktora je prakticky to iste co tvoje strechy :

2:00pm 10%
3:00pm 25%
4:00pm 50% (zapadne panely davaju ~200W namiesto 290-300W ktoru dali v spicke ; vychodne davaju 100W)
5:00pm 100% (zapad 150W, vychod 75W cize produkcia velmi silno pada oproti dennym maximam)
6:00pm 400% (zapad vyprodukuje 4x viac nez vychod ; zapad 100W)
7:00pm 10% (zapad aj vychod produkuju rovnake cisla, ktore su v radoch wattov cize zaverecna)

Pri optimalnejsom sklone panelov cize okolo 45% stupnov v lete by rozdiely boli VACSIE ; to vsak je nepodstatne pretoze Mapetyho strecha je 18 stupnov. Ked to zoberes kolem-a-kolem, za den stratis ODHADOM zhruba 30-35% realnej produkcie v lete ked budu panely len na vychodnej stene ; tato strata vsak nie je ziadny extremny problem kedze v lete je energie prakticky nadbytok.

Zima : tipnem ze rozdiely budu ukrutne mensie kedze o stvrtej poobede je uz uplna tma takze rozdelenie zapad/vychod straca zmysel z hladiska rozdielu produkcie. Navyse sa ajtak vyrobi prdlajz makovy, len zhruba 20% v porovnani s letom.



A teraz konecne dobre spravy :) pises "Propočital jsem spotřebu 1f spotřebičů a 3f indukce a čerpadla do vrtu- měsíčně cca 200-250kwh, zprvu bych TČ nechal mimo napájení FVE"

Ak mas 250kWh VRATANE cerpadla, tak to sa da vcelku v pohode potiahnut s tvojim rozpoctom a v ziadnom pripade by som nevynechal cerpadlo z napajania FVE. Rozpocet pises okolo 200.000Kc :

30x 310Wp = 9kWp panelov za 60.000 Kc vratane DPH https://shop.gwl.eu/Solar-PV-Systems/So ... html?cur=1
3x 4kW menice spolu 56.000 Kc znovu s DPH https://www.secondsol.com/de/anzeige/24 ... tm-4000-48
[ cenovka 600 eur bez dph za tento menic je absolutne bombova, linkovane kusy sa predavaju bez zaruky takze urcite chces dva keby sa nahodou jeden pokazil. Usetris 18.000 Kc ked zoberes dva namiesto troch ! ]


+ instalacny material, poistky, konstrukcie pre panely (zhruba 700-1000Kc na panel) atd, a podla mna vieme skoncit presne na alebo malinko cez 200.000 Kc pokial to nedas realizovat najdrahsej firme v Cechach (ako som pisal, tu na fore su MEGASIKOVNI chalani co maju svoje firmy alebo robia fušky == dohodni sa s niektorym z nich, za tri dni to maju namontovane a nevypytaju si 70k Kč za robotu).

Otazkou zostavaju baterie a ukladanie energie, do rozpoctu sa podla mna stale zmestia a navyse pises ze nemas natvrdo len 200k Kc, ale ze sa da zlahka prekrocit. Akurat vcera sme ratali v inej teme, 1.2kWh LiFePo tutok https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=64&t=6376 bude za 4700,-Kc plus treba este nejake prepoje co nestoji milion. Cize mame 4.8kWh za menej nez 20.000 Kc dohromady.

9.3kWp zostava v zime vyrobi V PRIEMERE okolo 9kWh denne, cize 270kWh za mesiac. Fakt zle mesiace su okolo 160-180kWh a to sa stava parkrat za 10 rokov ; velmi dobre mesiace (listopad, prosinec, leden, unor) kludne daju 370kWh. Pruser je so sklonom tvojej strechy : 18 stupnov je katastrofa v zime kedy potrebujes 70 stupnov, takze si tipnem ze z tychto prezentovanych cisel dosiahnes zhruba 50% takze okolo 80kWh v najhorsich pripadoch az 240kWh v najlepsich. V lete 9.3kWp zostava vyrobi kludne 45-50kWh denne, takze veselo 1.2 az 1.5MWh za mesiac, takze ked tvoja neoptimalna strecha da 900kWh az 1200kWh za mesiac, ajtak je to sialene cislo ktore nemas ako pouzit.

Executive summary : podla ceny prace ktoru ti bude realizovat externa firma, priblizne za 220.000 Kc vies mat komplet celu zostavu. Na streche ~9kWp panelov, moznost na jednoduche rozsirenie keby si chcel doplnit kvoli zimnej produkcii, dva alebo tri 4kW meniče, zhruba 5kWh v LiFePo baterkach ktore su ukrutne lepsie nez akekolvek olovo a ukrutne bezpecnejsie nez Li-Ion (LiFePo prakticky nevie zacat horet). V lete s tym absolutne bez problemu potiahnes TRI klimy na baraku ked v buducnosti nainstalujes, v zime pokryjes velku cast spotreby ked sa bavime o 250kWh mesacne. "Účtovnícka navratnost investicie" by mohla byt niekde okolo 12 rokov odhadom.

Posledna drobnost : TAKATO ZOSTAVA BY PRI BEZNEJ KOMERCNEJ PONUKE STALA ZHRUBA 600.000 Kc S MONTAZOU.
Sorry za dlhy prispevok, niektore veci sa proste nedaju komplexne naliat za dve minuty dvomi vetami.



Joooooo kdyby byl NetMetering na ROČNEJ báze... :) v lete vyprodukovat 8MWh, v zime ich nasypat do TC :)
Quickyprd
Příspěvky: 246
Registrován: úte kvě 26, 2020 3:50 pm

Re: Rady a Tipy k FVE na RD

Příspěvek od Quickyprd »

Podle mě, kdyby byl netmeteringf zaveden, tak zvednou měsíční paušál na částku, že koncový zákazník stejně ostrouhá. Protože kdyby fungoval za současných podmínek, tak mají FVE skoro všichni, jelikož by to bylo moc výhodné a opravdu by to šetřilo i bez slavných dotací. To by se mě tak líbilo, bez baterií, 5-6kWp pole a jsem ročně na nule nákupu z DS...na pohádky jsmě už starý. Takto si můžu jen říkat, že mám "nulový" dům z pohledu produkce energie, ale do nulového dle odběru z DS, si můžeme nechat jenom zdát...
mapety
Příspěvky: 7
Registrován: pát srp 21, 2020 5:32 pm

Re: Rady a Tipy k FVE na RD

Příspěvek od mapety »

Když jsem psal fve na zkoušku, to byl neštastný slovní obrat. Určitě jde o dobry projekt a ev rozšiření do budoucná.
Jižní stranu nezavrhují, jen pokud budu ujištěn že ukotvení do střechy odolá silnému větru.
TČ asi dám mimo fve, jeho vyssší spotřeba je v době již menší nebo malé vyrobě energie fve.
Jsou to cenné rady od Vás, uchranil jsem se od fatalní chyby, která by mě stala dost peněz z neuplně dobrým výsledkem
mapety
Příspěvky: 7
Registrován: pát srp 21, 2020 5:32 pm

Re: Rady a Tipy k FVE na RD

Příspěvek od mapety »

Po Vašich radách, mapoval jsem spotřeby jednotlivých spotřebičů.
Aktuálně mám FVE 3x390Wp východ, 6x390Wp jih, měnič Victron Easysolar 5000, baterie 8,5kwh.
S FVE vyloučeno TČ, indukční deska a trouba, zbytek spotřebičů napojené na FVE. Spotřebiče jak myčka, pračka a sušička se pouštějí postupně. V září když bylo slunečno tak bez problémů formou offgrid. Když není dost energie, musí se zapnout DS.
V planu je ještě západ 3 panely a ohřev vody, tady bych poprosil o radu ohledně velikosti bojleru.
Uživatelský avatar
mgx
Příspěvky: 485
Registrován: stř dub 15, 2015 1:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Rady a Tipy k FVE na RD

Příspěvek od mgx »

vysvetli mi jednu vec, mas tepelne cerpadlo (COP 3>) a ty chces ohrievat vodu bojlerom (COP=1) ? Aky je v tom zmysel? Ak chces boljer len ako "externa lacna baterka" tak potom co najvacsi (idealne 200-300l) bez smart funkcii a s nizsim vykonom spiraly (povedzme do 1kw) a vytazovanie/nabijanie riesit cez greenbono/aku podla SOC baterie/stavu FVE. Bojler a TC s ohrevom vody by som zapojil seriovo, bojler by robil predohrev vody v zime a naplno v lete.
mapety
Příspěvky: 7
Registrován: pát srp 21, 2020 5:32 pm

Re: Rady a Tipy k FVE na RD

Příspěvek od mapety »

Planoval jsem to tak jsi napsal. Přebytek do ohřevu vody, bojler bude předřazený před TČ. Díky za radu

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek