Spor s ČEZ Distribuce (muj cez)
Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
-
Re: Spor s ČEZ Distribuce
Poslal jsem k dotazu DS od Kinga a to stačilo.diablo007 píše:A jim od Kinga stačilo jen tvé tvrzení že je to UPS a nechtěli od toho nějaká data od výrobce? Protože pokud by to bylo tak jednoduché tak je většina axpertu u nás zlegalizovatelna jako UPS
-
Co že jsi tam poslal??xmasin píše:Poslal jsem k dotazu DS od Kinga a to stačilo.diablo007 píše:A jim od Kinga stačilo jen tvé tvrzení že je to UPS a nechtěli od toho nějaká data od výrobce? Protože pokud by to bylo tak jednoduché tak je většina axpertu u nás zlegalizovatelna jako UPS
2x 390Wp Trina Solar ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, Victron SmartSolar MPPT 150/35 ,Victron SmartSolar MPPT 250/60 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , 4x Pylontech UP2500 , Victron Multiplus II 24/3000/32
-
Proč by nemohla být nula na VT v zimě?FRSO píše:Ty nejsi povinen odebírat ve VT ,pokud máš dvoutarif, tak oni jen zkontrolovaly abys měl cca 1/3 NT a nic neřešily, teď už ani nesledují tu třetinu. Spousta lidí co měla D25 už většinou nemá nic akumulačního (bojler, akumulačky) a jim to nevadí, stejně jim přispěješ nájmem. Tu nulu stejně mít nebudeš ve VT v zimě.diablo007 píše:Akorát by se asi nesmělo přes něj přelévat v NT do baterek a mít tedy nulu ve VT co
-
Jo vlastní blbostí tam mám 5kWh, protože jsem zapomněl sirky ve stykači, jinak bych nulu měl. V prosinci mi nasadili nový elektroměr. Nula v VT není vůbec problém.FRSO píše:Tu nulu stejně mít nebudeš ve VT v zimě.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
-
Přesně tak.xmasin píše:Ne, protože Multiplus pracuje paralelně se sítí, kdežto King ne. Multiplus musí být v případě připojení k DS nahlášen jako mikrozdroj. Klasická výrobna nejde, protože neumí funkce podpory DS.FRSO píše: Tak to můžeš provozovat i Multiplus v režimu UPS když ji nahlásíš, za přetok by tě stejně trestaly jako za Kinga, nebo ne ?
Já se ptal vysloveně na Kinga resp. PIP MK, nevztahujte moje zjištění na jakékoliv jiná zařízení.
V tom případě pokud jim UPS s nabíjeným akumulátorem z jiného zdroje než z distribuční sítě již nevadí, protože to není zdroj paralelně pracující se sítí, což je správné a pravda, potom tedy není problém na takovou UPSku navěšet třeba i 20kW panelů v jedné fázi Na druhou stranu na to dotaci nikdo nezíská (což stejně ani nevadí a je to dobře) protože to není paralelně pracující zdroj.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
Poslal jsem jim takzvaný datasheet neboli souhrn informací o výrobku. Distribuční soustavu jsem fakt neposílal.mati píše:Co že jsi tam poslal??
-
Připojil někdo jako mikrozdroj gridfree modráska? Co po něm chtěli "opruzáckýho" za dokumentaci? Potřebuju se na to připravit a pokud možno to udělat co nejméně bolestně pro obě strany. Díky ¨
Edit: založím na to vlákno. Nenašel jsem ho tak snad to nebude duplicita.
-
Modrásek je zdroj takže vše co je potřeba jako u všech hybridu co dodávají do dsnextclick píše:Připojil někdo jako mikrozdroj gridfree modráska? Co po něm chtěli "opruzáckýho" za dokumentaci? Potřebuju se na to připravit a pokud možno to udělat co nejméně bolestně pro obě strany. Díky ¨
-
Pokud neumí požadované funkce podpory sítě, tak půjde připojit pouze jako mikrozdroj bez přetoků.nextclick píše:Připojil někdo jako mikrozdroj gridfree modráska? Co po něm chtěli "opruzáckýho" za dokumentaci? Potřebuju se na to připravit a pokud možno to udělat co nejméně bolestně pro obě strany. Díky ¨
https://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zak ... zdroj.html
-
Prodejce tvrdí je to bez přetoků. ČEZ kterého podpoří i elektroměr prokáže že tam přetoky jsou a je to na pokutu.
-
Pak je to ale od prodejce klamání zákazníků a pak by na něj teoreticky šlo soudně tu pokutu následně přenést i s následnou pokutou od ČOIPawel píše:Prodejce tvrdí je to bez přetoků. ČEZ kterého podpoří i elektroměr prokáže že tam přetoky jsou a je to na pokutu.
-
Problem je ze modrasek normy pro EU plni ale CEZ si prihodil ze pro parametry ochran - tedy hlidani frekvence,napeti pozaduje VARIABILNI nastaveni - coz modrasek neumi.Navic chce celkem slozity projekt s rozkreslenim a popisem kde ceho.
Takze zatim je to tak - kdyz legalne k DS tak - bednu + projekt za desitky kKc...Zrovna cekam na jejich vyjadreni k tomu.
Takze zatim je to tak - kdyz legalne k DS tak - bednu + projekt za desitky kKc...Zrovna cekam na jejich vyjadreni k tomu.
-
I proto mně dnes vychází nejlépe nahlásit Axpert King jako UPS a na ní navěsit vše co potřebuju. Je to sice dražší řešení, ale získám i zálohu pro případ výpadku DS. A pokud chce někdo ongrid bez zálohy, tak za zajímavou cenu jsou střídače SolaX, které požadované funkce mají a nejsou o tolik dražší než modrásek.
-
Že by byl dražší to nevím. Dáš mu 100ah starší olovo nastavis nabíjecí proud 10A a zbytek jde do spotřeby baráku stejně jako u modráska . 5kw stojí u MK 17t to je 3400/kW takže obdoda modráska . U mk je nějaká ztráta na konverzi v režimu pricucavani to ano ale na druhou stranu kdykoliv doplnila baterky a začneš ho využívat i s baterkami u modráska to také jde ale pořád to bude rizikové zboží ohledně přetokůxmasin píše:I proto mně dnes vychází nejlépe nahlásit Axpert King jako UPS a na ní navěsit vše co potřebuju. Je to sice dražší řešení, ale získám i zálohu pro případ výpadku DS. A pokud chce někdo ongrid bez zálohy, tak za zajímavou cenu jsou střídače SolaX, které požadované funkce mají a nejsou o tolik dražší než modrásek.
-
Dražší jsem myslel pro první pořízení, když přepočítáš cenu/výkon, tak to vychází obdobně.diablo007 píše: Že by byl dražší to nevím. Dáš mu 100ah starší olovo nastavis nabíjecí proud 10A a zbytek jde do spotřeby baráku stejně jako u modráska . 5kw stojí u MK 17t to je 3400/kW takže obdoda modráska . U mk je nějaká ztráta na konverzi v režimu pricucavani to ano ale na druhou stranu kdykoliv doplnila baterky a začneš ho využívat i s baterkami u modráska to také jde ale pořád to bude rizikové zboží ohledně přetoků
-
Moc prosím o konrétní typ toho solax měniče. Je to tenhle? https://www.ecoprodukt.cz/e/79762 tedy typ SolaX X1 AIR X1-3.0 ?xmasin píše:A pokud chce někdo ongrid bez zálohy, tak za zajímavou cenu jsou střídače SolaX, které požadované funkce mají a nejsou o tolik dražší než modrásek.
Trochu mi hapruje názvosloví modrásek je považován za gridfree a SolaX X1 AIR X1-3.0 je mezi on-grid přijde mi že to je to samé.
Trošku jste mne teď nahlodali jestli pro případné rozšíření nebude lepší modráska prodat a koupit SolaX X1 AIR X1-3.0 ? Vůbec jsem nepochopil jestli umí omezit přetok do DS a jestli je lepší.
-
Modrásek je označení pro ongrid měniče prodávané fimrou i4wifi i jinými. Oni to nazvali gridfree, ale v principu to je stále ongrid měnič, který k provozu potřebuje synchronizaci s DS. Jeho výhodou je, že umožňuje připojit proudový senzor, který reguluje výkon měniče tak, aby co nejvíce omezil přetoky do DS.nextclick píše: Moc prosím o konrétní typ toho solax měniče. Je to tenhle? https://www.ecoprodukt.cz/e/79762 tedy typ SolaX X1 AIR X1-3.0 ?
Trochu mi hapruje názvosloví modrásek je považován za gridfree a SolaX X1 AIR X1-3.0 je mezi on-grid přijde mi že to je to samé.
Trošku jste mne teď nahlodali jestli pro případné rozšíření nebude lepší modráska prodat a koupit SolaX X1 AIR X1-3.0 ? Vůbec jsem nepochopil jestli umí omezit přetok do DS a jestli je lepší.
Co se týče SolaXu tak bych vybíral ze zde dostupných https://gbc-solino.cz/produkty/fv-stridace/solax-2/.
Pro budoucí rozšíření bych asi vybral typ Solax X1 – AIR verze X1-3.3, ten by, dle všeho, měl umět spolupracovat s limiterem.
-
- Lokalita: Hlučín
Jen ať si příjde šáhnout na mou FVE nějaký čezchytrák,moc šancí mu nedávám,do té doby o sobě nemíním nic zveřejňovat v jejich registrech :
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
-
- Lokalita: Doubravička
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8700
- Kapacita baterie [kWh]: 25
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
V mládí mě učili.marko250 píše:Jen ať si příjde šáhnout na mou FVE nějaký čezchytrák,moc šancí mu nedávám,do té doby o sobě nemíním nic zveřejňovat v jejich registrech :
Etentýky dva špalíky
Vyletěl čert z elektriky ....
a to ještě netušili, že budu něco mít z elektrikou
https://www.youtube.com/watch?v=7TT0BQzsK38
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, 1x AKU 48V LFP200Ah 1x AKU 48 V LFP280Ah. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http://95.85.214.80, viewtopic.php?t=4809
http://95.85.214.80, viewtopic.php?t=4809
-
Dneska jsem se bavil s člověkem z ČEZ distribuce na Pardubicku. Naprosto pohoda týpek, sám je kutil domácí do FVE, jasně řekl, že když nebudou přetoky do sítě velké a člověk bude opatrný a zajistí, aby bylo vše košer a aby nemohlo dojít k ohrožení lidí při výpadku sítě, že to nikdo řešit nebude. Takže nic nehlásit a stavět. Ideálně podle norem, aby to mohlo dostat i revizi (osobně si ji nechám udělat kvůli pojistce).
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 757 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od karelkilian
-
- 19 Odpovědi