Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte lis 13, 2018 12:25 am


Jaký ethernet shield k Arduinu?

Automatizace, řízení, měření, logování a programování s využitím platformy Arduino.
Předchozí

Re: Jaký ethernet shield k Arduinu?

Příspěvekod solárník » čtv úno 25, 2016 12:28 am

lwq: Já bych zkusil tohle
http://www.ebay.com/itm/W5100-Ethernet- ... SwMmBVgpia, popřípadě to samé s mega 2560 a RTC viz link výše.
Má to v sobě všechno, co potřebuju, i když nedávno se mi program nevešel a musel jsem použít mega 2560. A tohle se u nás sehnat nedá.

S těmi wifinami - nevím, jestli si chci dalšími poměrně silnými signály zasvinit barák, i když na sílu mobilního signálu to asi zdaleka nemá... Jak budem asi vypadat po 50 letech expozice takovým signálům? Narostou nám anténky? :-) Dneska v podstatě nikdo neví, co to se zdravím udělá. Tak čistě preventivně - když nemusím, tak to domů netahám. Někdy se wifina hodí, když chce člověk s něčím pobíhat po baráku, ale jinak preferuju dráty, mám dvojité kazetové stropy, tam už je drátů a ještě 50 se jich tam s přehledem vejde :-)
solárník
 
Příspěvky: 1421
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputation: 51

Re: Jaký ethernet shield k Arduinu?

Příspěvekod lwq » čtv úno 25, 2016 12:42 am

solarnik: bezna wifi ti neproleze ani kuzi ... A nebo snad sedis na 30dBm antene bezne ? To bys asi mel jinou prezdivku :-D draty jsou casto problem na instalaci a vlastne dnes uz nejsou ani moc treba. JO a i ethernet "sviti" ... Ale je fakt, ze cokoliv nad 20dBm (jednoduse receno) mi do baraku nesmi, teda nedam to tam sam ... Pred GSM/UMTS/LTE sajty jsem stravil nemalo casu a prijemne to veru neni ...
Uživatelský avatar
lwq
 
Příspěvky: 341
Registrován: úte dub 10, 2012 9:42 pm
Bydliště: MistyMountain
Reputation: 1
 
  • 0


Re: Jaký ethernet shield k Arduinu?

Příspěvekod brumlaj » čtv úno 25, 2016 12:58 am

lwq píše:solarnik: bezna wifi ti neproleze ani kuzi ... ...
To je jedno, drat je drat.(to samé vlákno) potrebuje podstatne mene energie, sirka pasma je absolutne jinde, ruseni, odposlech ci obecne bezpecnost..... co dodat. Snad jen o nápovědě inteligenci atakdále. A také staré přísloví - práce kvapná.....
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1448
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 92

Re: Jaký ethernet shield k Arduinu?

Příspěvekod kodl69 » čtv úno 25, 2016 8:52 am

no v tomhle případě je to naopak, w5100 spotřebuje elektriky víc, než esp8266, a když jedno wifi ap doma stejně mám, tak je to jedno. navíc ty objemy přenášených dat nestojí za řeč, v podstatě nejvíc jsou pakety pro udržení spojení. No a natáhnout drát z baráku do baráku, i v zemi, je problém kvůli indukovanejm napětím při bouřce - kdysi jsem tohle provozoval, a výměny switchů na obou koncích probíhaly cca 1x ročně, takže všechno má svoje pro a proti. když někdo vyrobí podobnou věc jako je ESP s drátem, tak to budu jistě používat raděj, ale už z principu to není možný (konektor s transformátorem stojí tolik co ESP)
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2857
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 191

Re: Jaký ethernet shield k Arduinu?

Příspěvekod brumlaj » čtv úno 25, 2016 9:26 am

kodl69 píše:.......... No a natáhnout drát z baráku do baráku, i v zemi, je problém ........
V tom souhlas, to může pouze blázen. Proto jsem psal o vlákně.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1448
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 92

Re: Jaký ethernet shield k Arduinu?

Příspěvekod 8milan8 » čtv úno 25, 2016 9:28 am

solárník píše:Mě tedy odrazují ty dodací lhůty z Číny. Jaké s tím máte zkušenosti při objednávání? Co clo? Cena dopravy? Dodací lhůty?

Většinou skončím tak, že stovku připlatím a koupím to tady, to je ta netrpělivost :-) Ale některé věci tu vůbec neprodávají, takže proto se ptám.


Objednávám z číny již čtvrtým rokem a krom tří objednávek z cca 100 dorazili všechny. Z těch tří u dvou jsem jednoduchým requestem dostal peníze zpět. U té jedné se kroutil a kroutil až jsem řekl, že tech 80 Kč za to nestojí.

Časově to je variabilní od 4 dnů do cca 40 dní. Medián by viděl tak 3 týdny. Většinou to nejsou věci, které bych nutně potřeboval. Spíše věci na hraní nebo co počkají. U nás si za takovou věc (klidně i tu samou dovezenou) zaplatím o hodně více - daně/podpora obchodníka/poštovné. :)

Clo jsem platil jen jednou a od té doby se tomu vyhýbám (a také kvůli případnému řešení nedoručení se snažím neobjednávat nic drahého). Je to moc papírování i když pošta vše pošle více méně jen podepsat. A hlavně to o další cca týden zdrží (pokud člověk nebydlí v Praze a nedojde si na poštovní celnici).
Naposledy upravil 8milan8 dne čtv úno 25, 2016 9:41 am, celkově upraveno 1
8milan8
 
Příspěvky: 127
Registrován: čtv led 01, 2015 6:30 pm
Reputation: 3

Re: Jaký ethernet shield k Arduinu?

Příspěvekod 8milan8 » čtv úno 25, 2016 9:38 am

kodl69 píše:... když někdo vyrobí podobnou věc jako je ESP s drátem, tak to budu jistě používat raděj, ale už z principu to není možný (konektor s transformátorem stojí tolik co ESP)


No z principu to možné je. :) Jen ne v ČR a záleží na množství. :) Ale třeba to samé co je ESP si umím představit s W7500P. Ale muselo by se to vyrábět stejně jako ESP v Číně a statisíce kusů. Pak věřím, že by ta cena byla srovnatelná. Samozřejmě ne parametricky, ale dokázal by s tím člověk v mnoha případech vystačit.
8milan8
 
Příspěvky: 127
Registrován: čtv led 01, 2015 6:30 pm
Reputation: 3

Re: Jaký ethernet shield k Arduinu?

Příspěvekod lwq » čtv úno 25, 2016 11:09 am

No pro ESP8266 budu psat podporu pro ENJ ci podobny SPI jakmile bude k dispozici microPython ...
Uživatelský avatar
lwq
 
Příspěvky: 341
Registrován: úte dub 10, 2012 9:42 pm
Bydliště: MistyMountain
Reputation: 1
 
  • 0


Re: Jaký ethernet shield k Arduinu?

Příspěvekod kodl69 » čtv úno 25, 2016 6:50 pm

A to by jako fungovalo na stejné úrovni jako třeba w5100 s knihovnou? Ono by to enc možná bylo dobrý i s arduinem, ale stávající knihovny mě dost odradily, a vytvářet všechno sw sežere hodně prostředků, co pak chybí jinde. Ten komfort práce s ESP se nedá srovnat, navíc když se přidají utilitky typu webconfig( nastavení připojení k wifi s web rozhraním), OTA (programování přes tcp/ip), ftp server (dost dobrý pro editaci web rozhraní bez restartu procesoru)....
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2857
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 191

Re: Jaký ethernet shield k Arduinu?

Příspěvekod 8milan8 » čtv úno 25, 2016 8:36 pm

kodl69 píše:A to by jako fungovalo na stejné úrovni jako třeba w5100 s knihovnou? Ono by to enc možná bylo dobrý i s arduinem, ale stávající knihovny mě dost odradily, a vytvářet všechno sw sežere hodně prostředků, co pak chybí jinde. Ten komfort práce s ESP se nedá srovnat, navíc když se přidají utilitky typu webconfig( nastavení připojení k wifi s web rozhraním), OTA (programování přes tcp/ip), ftp server (dost dobrý pro editaci web rozhraní bez restartu procesoru)....


A rovnou celý server by na tom nebyl? :) Na tohle už bych použil třeba Raspberry Pi ZERO. Zrovna pro něj se ENC28J60 jako síťovka používá.

Ono ber to, že přeložené blikání diody pro ESP má 194KB (BasicHTTPClient - 253KB). Takže zase moc místa pak nezbývá. A pokud vím, tak ESP má interně 64KB adresovaných programu a další běží 4 pomaleji (sice lze připojit klidně 4MB flash paměť, ale musí se donačítat cokoliv nad těch 64KB). Nevím, jaká tam je přesně logika, ale prostě to není úplně ideální. Zatím jsem to do detailu nezkoumal. Pokud by to udrželo hlavní smyčku v těch 64KB, tak pak to sem tam zpomalení při vyskočení z hlavní smyčky by se sneslo.

Jinak co vím, tak to ENC28J60 se nechovalo moc stabilně. Tedy alespoň první kusy co se vyráběli. Nevím, jestli to třeba pak nezlepšili (i když také mohlo záležet na šikovnostech implementace v programu nebo kvalitě součástek, nikdy jsem podrobně nezkoumal na co si lidi stěžují, jen vím, že jsem na to nejednou narazil). Ale sám tu ještě nějaký kousek asi budu mít a nebyl jsem z toho u vytržení (nic co by běželo déle něž během pokusů na stole jsem s tím nesestrojil). Už jen proto, že implementovat TCP/IP a nad tím nějaké služby zabralo hromadu programu a nic složitého se s tím nedalo pomocí 8bitů tvořit. Takže Wiznet má tohle hodně dořešené a pokud člověk nechce objevovat kolo tak Wiznet. ale pokud chce implementovat nějaké věci, které by na Wiznetích čipech nešli, tak pak se vyplatí sáhnout po ENC.

Kdo má rád dráty, tak tomu bych pak doporučil ten W7500P, dnes jsem to prozkoumal a je to ideální věc. Jestli bude (ale vím že nebude) čas, tak bych z toho udělal arduino desku (něco jako je zde v ČR dostupné zde), ale vyřadil bych tam nějaké prvky, které nejsou potřeba. Ideálně vzít referenční schéma a doplnit to nějakým FTDI převodníkem pro programování. Ano, čip má v ROM bootloader, kterým lze pomocí jejich ISP programovat po UARTu. Na githubu je k dispozici knihovna s příklady, takže něco vytvořit je otázkou chvilky.
8milan8
 
Příspěvky: 127
Registrován: čtv led 01, 2015 6:30 pm
Reputation: 3

Re: Jaký ethernet shield k Arduinu?

Příspěvekod kodl69 » čtv úno 25, 2016 9:25 pm

Byl jsem na takové trochu předváděčce od sos, říkali tomu pizza workshop, celkem dobrý, ale ty cenovky wiznetu odrazují...a to na co odkazuješ jsem si tam odzkoušel - prostředí podobný jako IDE, ale komplet na webu.
Možná má blikání pro esp194 kB, ale to co popisuju, mám v jednom kusu nahraný, je celkem 280kB(26% z 1 MB), proměnné 44kB(54% z 80KB). v SPIfs je souborovej systém webserveru, a chodí to celkem bez zaváhání, stejně jako softwarový PWM na čtyřech vývodech, co potřebuju na RGBW, i2c na MPR121 a momentálnšě mám uptime 11 dní... Je to jaksi 32 bit procesor na 80Mhz, takže řekněme výkonově pentium I. , a esp8266-12 má 1MB pro program a 3MB pro SPIfs (filesystém připojenej přes spi)
a to je na té destičce ten druhej švábík, eeprom 4MB .
Je fakt, že ten ftp server není žádnej blesk, ale na nějaký ladění html a javy je to ok, ale třeba 100kB obrázek se načítal 30s, to je třeba omezit na minimum, protože sprostě spi nestíhá na propustnost dat.
po tom, co jsem stvořil pár úplně jednoduchejch web rozhraní s arduinem a w5100, tak tohle je jiná liga, ale samozřejmě každý má svoje, možná je zajímavá varianta nechat arduino dělat to co umí dobře a nějaká síťový aplikace nechat jinejm (YUN shield, a nebo tohle, s ESP http://www.xpablo.cz/?p=881 - prostě předávání dat na web a z webu po sériové lince.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2857
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 191

Re: Jaký ethernet shield k Arduinu?

Příspěvekod lwq » pát úno 26, 2016 12:39 pm

Uživatelský avatar
lwq
 
Příspěvky: 341
Registrován: úte dub 10, 2012 9:42 pm
Bydliště: MistyMountain
Reputation: 1
 
  • 0


Předchozí

Zpět na Arduino

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'