Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát zář 21, 2018 3:08 am


arduino problém s odesíláním dat

Automatizace, řízení, měření, logování a programování s využitím platformy Arduino.
Další

arduino problém s odesíláním dat

Příspěvekod goodbie » sob led 18, 2014 6:42 pm

Zdravím Vás přátelé,dnes jsem přešel na veřejnou IP adresu a jediné co nefunguje je arduino co odesílá data na mypower.vůbec nevím kde hledat chybu internet přijímám bezdrátově pomoci mikrotiku rb 411 a druhý rb 493G jako switch adomácí wifi.díky za rady.
goodbie
 
Příspěvky: 956
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:
Reputation: 37

Re: arduino problém s odesíláním dat

Příspěvekod Frenky » sob led 18, 2014 7:05 pm

Ahoj

Asi to bude chtít nastavit IP adresy v arduinu někde tady. Popsal jsem to uvnitř kódu.
Toto je nastavení na pevno, bez použití DNS. Microlog, bude tedy vždy mít adresu, kterou tam napíšeš (pevnou IP adresu). Možná, že máš teď nastavenu adresu dynamickou a router si neví rady. (obzvláště, když tam jsou dva).
Ale nejsem IP guru, musel by poradit asi Filip. Také se mohu mýlit a chyba je někde úplně jinde . :D

Kód: Vybrat vše
// ---[ BUILT-IN CONFIG ]-----------------------------

int sendInterval  = 30; // sec default: 120
int sendRetry     = 30; // sec default: 30
byte maxErrors    = 3;  // default: 3

byte NETmac[6]    = { 0xF6, 0x88, 0xA0, 0x00, 0x00, 0x01 };
//byte NETip[4]     = { 255, 255, 255, 255 }; // = DHCP
byte NETip[4]     = { 192, 168, 1, 188 };  // { 255, 255, 255, 255 }; // = DHCP  !! TADY NASTAV PEVNOU IP MICROLOGU !!
byte NETgw[4]     = { 192, 168, 1, 1 };                                                     // !! TADY NASTAV BRANU (ROUTER VEN  !!
byte NETmask[4]   = { 255, 255, 255, 0 };
byte NETdns[4]    = { 192, 168, 1, 1 };                                                   //   !! TADY NASTAV DNS (vetsinou router ven) !!

// ---[ DPIN 22..49 map ]--------------------------
//                    00  01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13  14  15
//                    [....... LED .....][.not used.][........... RELE .............]
byte DPINmap[16]  = { 40, 42, 44, 46, 48, 0,  0,  0,  22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 };
uint16_t DPINstatus = 0x0000;
2x Solární panel IBC Polysol 230 DS Pmpp=230W, Regulátor STUDER VT-80, Střídač Studer XTS 1200-24, BSP, RCC, AKU 24V LFP100AH – WB-LYP100AHA. 2x Aktivní balancer ON4-UTP 4x7A, Řizení a dohled microlog, SDS, vlastní vyčítání arduinem do RPi s databází a html stránkou. Dříve SIEMENS S7-1200 s PC na WINDOWS ala Netko.
http://frenky.dreamsys.cz/index.html
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 631
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Mladá Boleslav
Reputation: 46

Re: arduino problém s odesíláním dat

Příspěvekod goodbie » sob led 18, 2014 7:27 pm

tak to jsem v koncích
goodbie
 
Příspěvky: 956
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:
Reputation: 37

Re: arduino problém s odesíláním dat

Příspěvekod brumlaj » sob led 18, 2014 9:07 pm

goodbie píše:tak to jsem v koncích
možná zavádějící otázka, ale jaká je adresa DNS serveru? dělá Ti jej RB? Neměnil jsi při změně rozsah lokálních IP adres?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1438
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 91

Re: arduino problém s odesíláním dat

Příspěvekod goodbie » sob led 18, 2014 9:12 pm

neměnil jsem žádné nastavení poskytovatel mi pouze změnil IP na veřejnou tudíš změnil ip a proto teď nejde odesílat na my power
goodbie
 
Příspěvky: 956
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:
Reputation: 37

Re: arduino problém s odesíláním dat

Příspěvekod brumlaj » sob led 18, 2014 10:02 pm

Jenže PC a ostatní zařízení si berou IP, masku a DNS server z DHCP serveru? A Arduino nee. Takže pokud RB dělá DHCP a nedělá DNS přesměrování, tak se změnila adresa DNS serveru. A Arduino o tom neví. Nebo má Admin na zdejším serveru kontrolu na odesílající IP adresu a je třeba mu nahlásit tu Tvou novou..... Jinak mne nic nenapadá.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1438
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 91

Re: arduino problém s odesíláním dat

Příspěvekod goodbie » sob led 18, 2014 10:06 pm

admin ví ,že mám jinou ip psal jsem mu to tak ,že to ví,když jsem dával arduino dal jsem tam program od admina a on mi pouze poslal heslo do arduina nic víc jsem nedělal a fungovalo to.
goodbie
 
Příspěvky: 956
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:
Reputation: 37

Re: arduino problém s odesíláním dat

Příspěvekod mypower.cz » ned led 19, 2014 1:52 am

Hoj... diky vsem za pomoc goodbiemu, ale omezeni na IP pro novy microlog ani pro stary jednoduchy neni. Proto vzniklo FVEID, protoze nekterym se IP meni kazdou chvili. Prave mam za to ze neco goodbiemu blokuje prenos, nebo se arduino nemuze dostat na net. V logu webserveru (Apache) nevidim od goodbieho zadne data krome 5ti vzorku. Z jeho nove IP prislo 5 vzorku a pak slus. Neco se muselo zmenit, ale v logu dalsi data nemam a v logu apache nehrozi ze by data byly zahazovany scriptem, ktery zajistuje zapis dat prichazejicjch z mereni, protoze v takovem pripade by vzorky z mereni byly v logu. V logu by data nebyly, pokud by byly posilany jinam, napriklad na mypower.cz misto na log.mypower.cz. To jsem se pravda nedival, ale v takovem pripade by to slo detekovat prostym zobrazenim co server vraci a je hned jasno. Pokud vraci HTML kod hlavni stranky, tak jsme s logovanim o domenu vedle (to uz se taky stalo :D takovy pripad)

z http logu logujiciho vyhradne log.mypower.cz:

Kód: Vybrat vše
80.250.27.243 - - [18/Jan/2014:11:39:13 +0100] "GET / HTTP/1.0" 200 51 "-" "MPWmicrolog"
80.250.27.243 - - [18/Jan/2014:11:41:21 +0100] "GET / HTTP/1.0" 200 51 "-" "MPWmicrolog"
80.250.27.243 - - [18/Jan/2014:11:43:29 +0100] "GET / HTTP/1.0" 200 51 "-" "MPWmicrolog"
80.250.27.243 - - [18/Jan/2014:11:45:37 +0100] "GET / HTTP/1.0" 200 51 "-" "MPWmicrolog"
80.250.27.243 - - [18/Jan/2014:11:47:45 +0100] "GET / HTTP/1.0" 200 51 "-" "MPWmicrolog"


Typicky stary microlog (verze <2) 5 pristupu a basta. Po teto dobe se proste IMHO u goodbieho neco zmenilo. Hadam ze na serveru tedy dle logu problem nebude, protoze to by v takovem pripade v logu nejspise nebyly ani ostatni mereni.

Psal jsem goodbiemu at vyzkousi trivialni http://arduino.cc/en/Tutorial/WebClient a posle co se vrati. Pokud se nepodari ani tento trivialni priklad, tak hledat problem na routeru, nebo na lokalni siti. Tohle na strane serveru nebudu schopen resit. Jsem schopen to resit pokud data budou v HTTP logu a pak by to tedy byla chyba konfigurace nebo funkce mypower.cz ale takove situace umim velmi dobre diagnostikovat prave diky HTTP access logu uz primo na urovni Apache webserveru.

Vic skutecne neumim poradit, dokud ty data na serever nejak nedopravime, nebo nezkusime jednoducheho Webclienta z webuz arduina a treba pak i proti domene log.mypower.cz, pokud by server odmital dane mereni, vratila by se ze serveru hlaska o neznamem FVEID, nebo nejaka jina chyba. Ve scriptech pro mereni si davam zalezet kvuli diagnostice na tom, aby server i pri chybovych stavech nejak adekvatne zareagoval, aby bylo vzdy jasne, co se mu pripadne nelibi, nebo aby to bylo jasne po preposlani nejakeho chyboveho kodu me, coz budu schopen presne najit, proc se tak deje.

Toto bude spise nejaka routerovina bych rekl.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3286
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 167

Re: arduino problém s odesíláním dat

Příspěvekod mypower.cz » ned led 19, 2014 1:58 am

Info pro frenkyho, goodbie ma jeste stary microlog <2 silne modifikovany nejakym jeho kamaradem kvuli automatizaci a displayi. Tam se to nastavuje podobne, ale kod je znacne zjednoduseny (myslim kod micrologu - kod goodbieho kamarada je docela velky :) ).
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3286
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 167

Re: arduino problém s odesíláním dat

Příspěvekod Frenky » ned led 19, 2014 2:06 am

ok. Zitra bych (teda vlastne dneska) bych se ozval s nejakym dotazem.
2x Solární panel IBC Polysol 230 DS Pmpp=230W, Regulátor STUDER VT-80, Střídač Studer XTS 1200-24, BSP, RCC, AKU 24V LFP100AH – WB-LYP100AHA. 2x Aktivní balancer ON4-UTP 4x7A, Řizení a dohled microlog, SDS, vlastní vyčítání arduinem do RPi s databází a html stránkou. Dříve SIEMENS S7-1200 s PC na WINDOWS ala Netko.
http://frenky.dreamsys.cz/index.html
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 631
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Mladá Boleslav
Reputation: 46

Re: arduino problém s odesíláním dat

Příspěvekod brumlaj » ned led 19, 2014 7:49 am

Otázka na admina - je správná má dedukce že si arduino nebere síťovou konfiguraci z DHCP? Znovu doporučuji ověřit zda se změnil IP rozsah v LAN (uvnitř domácí sítě) a zda či jak se změnila cesta k DNS serveru. To že přišlo 5 vzorků by odpovídalo tomu, že Arduino mělo nakešován překlad a po vypršení (nějakého) TTL už nemá kde přeložit adresu serveru na IP adresu. Na PC zadej (we Widlích) v příkazovém řádku příkaz: "ipconfig -all" (zadávej bez uvozovek) a zkontroluj adresu DNS serveru s tím co máš ve zdrojích pro Arduino.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1438
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 91

Re: arduino problém s odesíláním dat

Příspěvekod mypower.cz » ned led 19, 2014 9:30 am

brumlaj píše:Otázka na admina - je správná má dedukce že si arduino nebere síťovou konfiguraci z DHCP?


Tot prave otazka. Podle fotky, kterou goodbie poslal si to z nekama soslo nastaveni IP, tedy pravdepodobne z DHCP, ale ta maska se mi tam nelibi, i kdyz jako funkcni to asi bude.

IMG_20140118_153611.jpg
IMG_20140118_153611.jpg (27.58 KiB) Zobrazeno 1065 krát


Rikal jsem take uz goodbiemu at porovna nastaveni IP, DNS, GW a masku se svym vlastnim PC. Pokud se jeho PC dostane na net, tak arduino by melo taky, jen se bude lisit IP, kterou DHCP prideli arduinu a kterou PC.

Napada me jestli se tam u goodbieho na siti nenachazi napriklad nejake testovaci arduino, ktere by melo stejnou MAC, switch na mistni siti by z toho pak mozna mohl mit zmatek, DHCP server taky, jestli treba MAC adresa arduina neni nejak potreba aby byla povolena na routeru pro to aby mohly z takove MAC odchazet pakety ven, tezko rict jak az je ta sit u goodbieho zabezpecena a zdali nejaka bezpecnostni politika neni ted prekazkou pro komunikaci arduina smerem ven/dovnitr .. tohle prave uz bude pokus omyl.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3286
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 167

Re: arduino problém s odesíláním dat

Příspěvekod goodbie » ned led 19, 2014 9:48 am

Admin:mikrolog je tam od vás nijak nezměněn ani neupravován kamarád měření nedodělal tak sm ten jeho program do arduina nedával,no ty adresy atd moc tomu nerozumím to je pak docela složité něco řešit.ale nic se pro novou IP nenastavovalo a neupravovalo vše zůstalo uplně stejné jako při staré IP proto nechápu proč to nejde a připojil jsem arduino přímo jen na router který příjmá internet a stejně nic tak že ten druhý router mi to určitě neblokuje
goodbie
 
Příspěvky: 956
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:
Reputation: 37

Re: arduino problém s odesíláním dat

Příspěvekod mypower.cz » ned led 19, 2014 10:10 am

Vse je stejne jen zdanlive. Je mozne ze nekde funguje nejake nastaveni o kterem ted jeste nevime a na ktere mozna prijdeme, ktere se projevilo az zmenou IP a v dusledku to zpusobilo to ze se arduino nemuze dostat na net. Zvladnete alespon jednoduchy upload programu do arduina? Je to kliknuti jednim tlacitkem. Jako ze bychom overili ten priklad z webu arduina. Ten tam dokonce je v menu primo v Arduino IDE jako priklad, staci kliknout, otevrit, pripojit arduino, kliknout na upload a hotovo. Ale chapu,. ze k tomuto mate vztah uplne stejny jako ja k alternatoru u centraly, tudiz naprosto tomu rozumim, ze je ta obava uz jen pri pohledu na IP adresu :)
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3286
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 167

Re: arduino problém s odesíláním dat

Příspěvekod goodbie » ned led 19, 2014 10:14 am

mypower.cz píše:Vse je stejne jen zdanlive. Je mozne ze nekde funguje nejake nastaveni o kterem ted jeste nevime a na ktere mozna prijdeme, ktere se projevilo az zmenou IP a v dusledku to zpusobilo to ze se arduino nemuze dostat na net. Zvladnete alespon jednoduchy upload programu do arduina? Je to kliknuti jednim tlacitkem. Jako ze bychom overili ten priklad z webu arduina. Ten tam dokonce je v menu primo v Arduino IDE jako priklad, staci kliknout, otevrit, pripojit arduino, kliknout na upload a hotovo. Ale chapu,. ze k tomuto mate vztah uplne stejny jako ja k alternatoru u centraly, tudiz naprosto tomu rozumim, ze je ta obava uz jen pri pohledu na IP adresu :)
Jo program tam dát to vím jak to mám z toho odkazu co jste poslal zkopírovat ten progra a dát ho do ardiuna a připojit internet??Alternátor z centrály nepotřebuje počítač a je to jednoduchý točivý stroj a né počítač s hromadou adres a dalších pro mně zbytečných čísel :Djinak jste to popsal úplně přesně ten vztah.
goodbie
 
Příspěvky: 956
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:
Reputation: 37

Re: arduino problém s odesíláním dat

Příspěvekod mypower.cz » ned led 19, 2014 10:24 am

Bylo by dobre zjistit ve windows nastaveni vasi site na vasem pocitaci. Pak se pohnem mozna dal. Trebas http://www.klimnet.org/view.php?cisloclanku=2006041501

Ad program, ano, pripojit sitovy kabel, uploadnout, a mrknout se na seriovou konzoli co to vypise. Ten program z webu arduina se pripoji na google a vrati vysledek vyhledavani na retezec "Arduino" z googlu. Tak pokud se tak stane/nestane tak muzeme laborovat dal.

Ad alternator u centraly, neni to jednoduchy tocivy stroj. Pro me je to brutalne slozita mechanicka soustava, je tam milion navinutych dratku v kdo vi jakych civkach, cele to dava tolik elektriky ze se toho bojim ze me to pokope, z druhe strany je druha slozita mechanicka soustava, kde jsou takove tlaky a vakua a sani a vybuchy az z toho jde strach. Toci se to takovyma otackama a takovou silou ze kdyby se to urvalo tak me to ublizi. aaaaa. . ani na to nesahnu :D No to jako fakt. :lol: Trosku prehanim, ale je fakt ze z arduin mam lepsi pocit nez z central :D
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3286
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 167

Re: arduino problém s odesíláním dat

Příspěvekod goodbie » ned led 19, 2014 10:31 am

tak???
Přílohy
IMG_20140119_102757.jpg
goodbie
 
Příspěvky: 956
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:
Reputation: 37

Re: arduino problém s odesíláním dat

Příspěvekod mypower.cz » ned led 19, 2014 10:36 am

ójeje .. to je nejake moc majkrosofti na me tohle .. potrebovalo by to neco vice blize pocitacum, a dale od MS :D (delam si legraci).

Zkuste ipconfig bez parametru -all ... tedy jen

Kód: Vybrat vše
ipconfig


Windowsaci prosim help .. windows je pro me po letech na linuxu vniman podobne jako alternator u elektrocentraly
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3286
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 167

Re: arduino problém s odesíláním dat

Příspěvekod goodbie » ned led 19, 2014 10:41 am

zlatej alternátor už dávno by fungoval :D
Přílohy
IMG_20140119_103925.jpg
goodbie
 
Příspěvky: 956
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:
Reputation: 37

Re: arduino problém s odesíláním dat

Příspěvekod goodbie » ned led 19, 2014 10:42 am

Admin: mám ještě v záloze jeden rb 711 na příjem nemám ho zkusit zapojit třeba je jinak nastavený a možná by to šlo??ale třeba taky né :D
goodbie
 
Příspěvky: 956
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:
Reputation: 37

Další

Zpět na Arduino

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'