Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pon lis 19, 2018 5:45 am


Tristar tají data

Diskuze na téma regulátorů TriStar Morningstar
Další

Tristar tají data

Příspěvekod kybos » ned pro 13, 2015 11:13 pm

Stává se také některému jinému majiteli Tristaru, že občas tají data? V prohlížeči zobrazí ve všech záložkách pouze prázdné tabulky bez dat a to jak Live View, tak pro Network a stejně tak i v Data Log. Chyba může být způsobena i mimo Tristar. Mám jej připojený přes gigabitový dataswitch. Mám připojeny dva Tristary na pevných adresách. Z jednoho se data v prohlížeči zobrazují (i když po několikasekundové pauze) a z druhého nikoliv. Zkoušel jsem přehodit kabeláž u Tristarů mezi sebou ale chybový projev zůstal stejný. Zkoušel jsem ping, ten dorazí na oba Tristary stejně a zpoždění vykazuje do dvou ms. Program MSView při tom komunikuje s oběma tristary shodně téměř bez problémů. Zkoušel jsem prohlížeče Firefox a Chrome a v obou byly projevy stejné. Zajímavé je, že dříve se data zobrazovala ( i když po delší postupně se prodlužující pauze ) a teď mi to připadá, jako by komunikace jednoho s Tristarů někde padala na time-out. Dřív, když nastal nějaký problém, a data se nezobrazila, restartoval jsem prohlížeč a chyba byla odstraněna. Nyní už restart prohlížeče nepomáhá. Zajímavé je, že Tristar, který v prohlížeči tají data, zobrazuje při vyčtení statusu programem MSView hodnotu registru Alarms: Alarm 21(undefined). Nyní jsem zkoušel zobrazit data prohlížečem i z jiného počitače v síti a chová se to naprosto stejně.
Přílohy
Bez dat.jpg
bez dat
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1614
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 134

Re: Tristar tají data

Příspěvekod hurvayz » ned pro 13, 2015 11:42 pm

Asi Ti nemá co napsat když je zatáhlé nad Vyškovem :D
Nic k zobrazení
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 494
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Reputation: 29

Re: Tristar tají data

Příspěvekod pkougl » pon pro 14, 2015 6:36 am

No to se mi také stává - velká prodleva zobrazení dat 1-5sec i více, někdy to zatají úplně jak tobě, myslím že to je dáno zapnutým logováním přes msview, teď to loguji přes free scada promotic která běží bez zakousnutí klidně měsíce a ne jak originál msview která po týdnu zahltila procesor
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 235
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am
Reputation: 10

Re: Tristar tají data

Příspěvekod dub042 » pon pro 14, 2015 6:53 am

Taky se mi to stava,mam ho pripojeny do routeru a pres wifi sleduju na pc.Bral jsem to jako slaby signal wifi,protoze se to stavalo jen nekdy a nebyl nutny reset komunikace v Tristaru
dub042
 
Příspěvky: 164
Registrován: pát kvě 09, 2014 7:11 pm
Reputation: 9

Re: Tristar tají data

Příspěvekod TyTycko » pon pro 14, 2015 6:57 am

Údajně by to měl řešit upgrade firmweru tristaru.Alespon něco malo řeší upgrade procesoru A.:

http://support.morningstarcorp.com/sear ... product=96

v22

Fixes Ethernet communications issues relating to EEPROM access. Fixes underlying cause of symptoms such as:
Blank webpages (webpage displayed, but no data shown)
Periodic loss of Ethernet communications, both local and remote
Alarm 21: EEPROM communications problem
Polánka 1560W (24v),8 x MoserBaer 195w,Tristar MPPT 60,NiCd 4x160Ah + 1x120Ah, PowerJack LF 5kW by Matěj
TyTycko
 
Příspěvky: 105
Registrován: pon zář 03, 2012 7:47 pm
Reputation: 1

Re: Tristar tají data

Příspěvekod dracekvo » pon pro 14, 2015 8:46 am

Hele toto se mi stalo zrovna minulej tejden. Kouknul sem se na stav přes MsView a byl tam Alarm 21. Což je nějaký problém s Eprom. Nechal sem to sválně den být, jestli se nevzpamatuje, ale nic. Pomohl až reset control.
Mám teď 14dnů novej tristar po reklamaci, tak předpokládám, že by měl mít nejnovější firmware. No ještě se podívám.
2850Wp, 500Ah LiFePO 48V - rozebráno, odstaveno. Měnič PJ 5000W 48V od matěje na prodej
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 2018 58 tis km, nyní 60 tis km
dracekvo
 
Příspěvky: 1007
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 52

Re: Tristar tají data

Příspěvekod kybos » úte pro 15, 2015 12:01 am

S daty.jpg
s daty

Takto to vypadá, když jsou data k dispozici (po restartu Tristaru).
Dle obrázku je evidentní, že problémy se odehrávají na novém Tristaru s novějším firmwarem verze 1.18 při čemž ve verzi 1.12, kterou mám na starším Tristaru se tyto problémy nevyskytují (nebo alespoň ne tak často a tak sveřepě).
Zatím mám dojem, že čím novější verze, tím více chyb obsahuje.
V okamžiku, kdy byla poprvé k dispozici verze novější než 1.12 jsem ji nainstaloval a zhroutila se mi kompletní historická data (pravděpodobně došlo k nekompatibilní změně formátu zápisu). Vytáhl jsem původní data ze záloh a pokorně jsem se vrátil ke staré ale funkční verzi 1.12.

Nový Tristar, který má odpracované teprve 4 kWh už s verzí 1.18 stihnul v komunikaci udělat více chyb než jeho předchůdce s verzí 1.12 s 8 MWh na kontě za celou dobu provozu.

Vy, kteří jste nainstalovali verzi 1.22 již problémy podobného typu nemáte?
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1614
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 134

Re: Tristar tají data

Příspěvekod lopez » pon dub 18, 2016 1:08 pm

Zdravím

Mám stejný problém, Tristar tají data a pomůže jen restart - odpojení od baterie. Restart přes MS View se nedaří, háže mi to hlášku "error writing coil 00xxFF to MODBUS address: Modbus device return an exception code 11 (gateway terget device failed to respond". Též nemohu stáhnou log .xml, resp. něco stáhnu, ale jsou v tom naprosto nesmyslná data, a také nemohu editovat nastavení Tristaru.

Nevíte někdo co s tím? Tedy bez nutnosti downgradovat firmaware (v Tristaru je verze 01.16). Zajímavé je, že aplikace pro vizualizaci dat funguje zcela OK viewtopic.php?f=58&t=761.

L.

Edit: Teď už se Tristar nepřipojí ani přes MSview. Hlásí mi to "Error: unable to open connection to "Tristar-MPTT": control did not respond to Modbus read request".
Jo, připojen jsem přes wifi, nastavena pevná IP. A odezvy ping bez problémů. Ale problém se vyskytoval i před tím, když jsem se připojoval přímo přes LAN.
750 Wp - východ + Tristar MPPT 60, 500 Wp - jih + Epsolar 4215BN MPPT, LiFePO4 12V/720 Ah, měnič 1500W sinus
lopez
 
Příspěvky: 62
Registrován: stř bře 25, 2015 9:43 am
Reputation: 4

Re: Tristar tají data

Příspěvekod dracekvo » pon dub 18, 2016 1:59 pm

Od té doby co jsem nahrál oba firmware na nejnovější verzi mi to neudělalo. Ten tristar co mi přišel výměnou z reklamace měl o 2 verze starší firmware! Tak nějak jsem čekal, že kus co příde rovnou z fabriky bude mít automaticky nejnovější verze.
Ale je to dost pakárna. Né každý má v dnešní době k dispozici COM port a kabel (použil sem kabel od starého modemu a na stolím PC se naštěstí ještě jeden COM port nachází).
Poslední verze jsou 22 a 9.25 ty máš verzi 16 a tu druhou neuvádíš. Jedna se stará o řízení regulátoru a druhá právě o zobrazování dat.
2850Wp, 500Ah LiFePO 48V - rozebráno, odstaveno. Měnič PJ 5000W 48V od matěje na prodej
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 2018 58 tis km, nyní 60 tis km
dracekvo
 
Příspěvky: 1007
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 52

Re: Tristar tají data

Příspěvekod lopez » pon dub 18, 2016 4:36 pm

Díky za odpověď.
Nedaří se mi zjistit verzi druhého sw v Tristaru (aktuální 9.25).
Regulátor jsem koupil (doufám) nový ani ne před dvěma měsíci. Taky nechápu, proč je v něm tak historická verze softu.
Zkusím sehnat nějaký převodník usb-com a ukecat souseda, aby mi to apgrejdnul.
L.
750 Wp - východ + Tristar MPPT 60, 500 Wp - jih + Epsolar 4215BN MPPT, LiFePO4 12V/720 Ah, měnič 1500W sinus
lopez
 
Příspěvky: 62
Registrován: stř bře 25, 2015 9:43 am
Reputation: 4

Re: Tristar tají data

Příspěvekod dracekvo » pon dub 18, 2016 5:11 pm

Je tam napsáno "Controller v1.1.22" nechápu proč to mají tak blbě, že nejsou schopni na stránkách uvést stejné čislo jako ve web rozhraní regulátoru. Každopádně se orientuj podle posledního dvojčíslí. Taky jsem z toho byl prvně zmatenej.
Druhá verze je Server v9.25 a tam to souhlasí.
2850Wp, 500Ah LiFePO 48V - rozebráno, odstaveno. Měnič PJ 5000W 48V od matěje na prodej
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 2018 58 tis km, nyní 60 tis km
dracekvo
 
Příspěvky: 1007
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 52

Re: Tristar tají data

Příspěvekod lopez » pon dub 18, 2016 6:59 pm

Aha, tak už to vidím:
Controller v1.1.16
Server v5.19

Díky
L.
750 Wp - východ + Tristar MPPT 60, 500 Wp - jih + Epsolar 4215BN MPPT, LiFePO4 12V/720 Ah, měnič 1500W sinus
lopez
 
Příspěvky: 62
Registrován: stř bře 25, 2015 9:43 am
Reputation: 4

Re: Tristar tají data

Příspěvekod lopez » čtv čer 02, 2016 11:09 am

Po reklamaci vyhořelého TS stejná zkušenost, jako měl dracekvo. Včera přišel nový a zase se zastaralým firmwarem. Jen controller je o dvě verze výš než u předcházejících TS. Ach jo.
Controller v1.1.18
Server v5.19

K upgrade jsem si pořídil stařičký ntb s COM portem. Ale pro MSLoader ovšem s příliš starou verzí WinNT 5. Přeinstalovávat Win se mi nechtělo, disk v ntb je jen 2GB a znamenalo by to tedy pořídit nějaký větší, s PATA rozhraním... Tak jsem si půjčil převodník USB-COM, jenže se ukázalo, že mám vadný prodlužovací kabel pro COM. Takže dnes půjčit jiný kabel a hurá na další kolo do ringu. Už mě ta technika fakt štve.

TS vyhořel dost podobně, jak psal dracekvo. viewtopic.php?f=58&t=81&start=800#p46082
Po problémech s tajením dat a následným resetováním (vždy s odpojenými panely) v TS jednoho krásného dopoledne začalo praskat jak v krbu. A v LiveView se objevila hláška NIGHT a chyba "Fets shorted". A bylo vymalováno.

Všem stávajícím a novým majitelům TS přeji, aby se svými přístroji neměli takovéto a pokud možno neměli žádné problémy.
L.
750 Wp - východ + Tristar MPPT 60, 500 Wp - jih + Epsolar 4215BN MPPT, LiFePO4 12V/720 Ah, měnič 1500W sinus
lopez
 
Příspěvky: 62
Registrován: stř bře 25, 2015 9:43 am
Reputation: 4

Re: Tristar tají data

Příspěvekod dracekvo » čtv čer 02, 2016 2:47 pm

Jo, já už mám TS po třetí reklamaci. A vše není úplně idální. Jednou za čas si rozmyslí a schodí nabíjení s hlášou switch changed, resetuje nabíjení a jede dál. Pokud byl ve float tak se znovu dělá absorbce.
Docela mě to štve. Od zařízení za 16 tisíc bych čekal trošku víc. Trošku i doufám, že znovu schoří a budu ho znovu reklamovat, ale tentokrát už si nechám vrátit peníze, protože s ním fakt nejsem spokojený.
Přístup firmy při reklamacích OK. i vždy přiložili omluvnou bružůrku, ale výrobek jako takový o ničem. Však za poslední dobu kromě TS 600V nebyli schopni vyprodukovat nic inovativního, nebo vydat alespoň další firmware, protože v tom současném jsou evidentně stále chyby.
2850Wp, 500Ah LiFePO 48V - rozebráno, odstaveno. Měnič PJ 5000W 48V od matěje na prodej
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 2018 58 tis km, nyní 60 tis km
dracekvo
 
Příspěvky: 1007
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 52

Re: Tristar tají data

Příspěvekod fugas » čtv čer 02, 2016 4:34 pm

Používám verzi 45A PWM na pálení přebytků a zjistil jsem že přebytky někdy nevyužívá naplno,tedy tak jak je nastaven.Občas ho připojím abych kouknul kolik nakroutil přebytků a vyhodí nějakou hlášku,kterou do příště zase zapomene.Jinak zatím OK.
Systém 24V ,Epsolar ET6415 MPPT ,zatím 1360Wp poly ,500Ah OpZs ,DC/DC beze jména ,ale s větráčkem 24V/12V/30A ,Power Jack 5000LF.
Uživatelský avatar
fugas
 
Příspěvky: 1075
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputation: 122

Re: Tristar tají data

Příspěvekod ixo » čtv čer 02, 2016 4:48 pm

Fiha... Tak zatiaľ musím poklepať na drevo, Tristar mi beží asi tretí rok bez problémov. Púšťam doň zo strechy max. 15A / 48V - 75V.
940 Wp, Pb OpZs 24V/300Ah, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Výkonnosť systému: http://homeinfo.sk/e?user=viktor
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 406
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava
Reputation: 14

Re: Tristar tají data

Příspěvekod dub042 » čtv čer 02, 2016 7:06 pm

Na tristar nedám dopustit, už pojede taky 3tím rokem bez jediné chyby a to ho docela ždímám, několikrát týdně "CURRENT LIMIT" MPPT 60, zato Midnite se mi furt sere, už podruhé v jednom měsíci na reklamaci
dub042
 
Příspěvky: 164
Registrován: pát kvě 09, 2014 7:11 pm
Reputation: 9

Re: Tristar tají data

Příspěvekod marko250 » čtv čer 02, 2016 8:46 pm

Midnite Ti dělá konkrétně co?
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1096
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 104

Re: Tristar tají data

Příspěvekod dub042 » čtv čer 02, 2016 9:21 pm

no nejdriv problem s ethernetem,nebyl v siti k nalezeni a ted se rozblikaly vsechny diody a nic nedela
dub042
 
Příspěvky: 164
Registrován: pát kvě 09, 2014 7:11 pm
Reputation: 9

Re: Tristar tají data

Příspěvekod pezizka » pát čer 03, 2016 7:06 am

dracekvo píše:Jo, já už mám TS po třetí reklamaci. A vše není úplně idální. Jednou za čas si rozmyslí a schodí nabíjení s hlášou switch changed, resetuje nabíjení a jede dál. Pokud byl ve float tak se znovu dělá absorbce.
Docela mě to štve. Od zařízení za 16 tisíc bych čekal trošku víc.

To se teda nedivím, byl bych taky pěkně :evil: Osobně mám menšího 45A MPPT bráchu, za nedlouho rozjede třetí rok, a u mne tedy naprostá spokojenost. Ne jenom, že funguje, ale dělá přesně co je nastaveno. A to ho nijak nešetřím. 89V MPPT (nejvíc jsem viděl 132V), mám přepanelováno, takže hodně často 45,5A. Žádné upgrady firmware, ani nevím jaká verze tam je, nechci šťourat do něčeho co funguje k plné spokojenosti ::rolleyes:: Jediné co jsem mu dopřál je větrák a 38°C. Co bych mohl vytýkat tak přesnost měření. Proud je ve skutečnosti nižší, a napětí snímané na aku se zvyšujícím se proudem začne kecat až o 0,1V do plusu. Není to moc, ale nechápu proč, když je tam sólo měření. Taky je z něho občas perpetum, když do něj 50W a ven 60 :shock: Ale to dělá jen někdy a tak do 100W. Dost mne překvapuje, že u někoho OK a u někoho opakované reklamace. Připadá mi to jako by někteří z Vás používali TS v režimu, nastavení nebo co já vím, co nemá rád, slabé místo a tak. Já osobně ho používám prakticky jen jako proudový zdroj s omezením napětí. Pro 5čl. LPF nastaveno 17.1V a basta.
Mnozí z Vás nedají dopustit na EP, já jej ani cítit nemůžu, peripetie s nekorektní funkčností jsem popisoval jinde a skončily :hell: Naopak jak jsem nainstaloval TS :yes: Snad jsem jej nepřechválil. Tak nevím jestli je to jen o štěstí, či co :?
pezizka
 
Příspěvky: 459
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 40

Další

Zpět na TriStar Morningstar

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'