Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je čtv črc 18, 2019 1:50 am


8,8kWp 3faz na trackeru

FVE systémy bez dodávek do DS pouze pro vlastní spotřebu, ostrovní FVE nebo poloostrovní s odběrem ze sítě v případě nedostatku energie.
PředchozíDalší

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » čtv kvě 30, 2019 9:45 am

Ahoj, tak jsem zas po dlouhe době doma a šťourám se v FVE.
venku prší, komplet zataženo a mě těch 8 ks panelu co tam mam zatim provizorně dává cca 250W :shock:

Ja si myslel ,že jak je zataženo tak to nedava nic..
Mam ty panely 210W , leze stoho kolem 220V 1,1A , něco kolem toho to poskakuje.
Pokud tam bude všech 40 ks tak to nebude vubec špatné.
Takhle je to normalní ? že to jede i za deště ? nebo mi tam něco blbne... ?

jinak elektrarna maka dneska od rána, zas tady od sedmi není elektrika , soused říkal že co jsem nebyl doma tak je to už potřetí.
začina mi slepě závidět :lol: :lol: ::pv:: ::pv:: *batt*
kvako1
 
Příspěvky: 292
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 67

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod ota » čtv kvě 30, 2019 10:24 am

Ten výkon je normální. Létě přizatažené obloze 10% v zimě při inverzi 2% nominálu.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1579
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 269
 
  • 1


Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod youda » čtv kvě 30, 2019 11:11 am

Ahoj Kvako1,

pokud by bylo jenom zataženo a difůzní světlo, tak ti panely můžou dávat i 40% nominálního výkonu. Například včera bylo u nás celý den zataženo a všechny čtyři stringy mi tedy jely stejně bez ohledu na orientaci východ-západ. I tak to ale fungovalo krásně.

Nominál je 4 x 5kWp a reálně i při zatažené obloze z toho před obědem lezlo skoro 4 x 2kW výkonu:
difuze.PNG

Pokud by ale pršelo, bude výkon jen pár procent - voda ve vzduchu totiž pohlcuje vlnové délky, na které panely jedou.
Naposledy upravil youda dne čtv kvě 30, 2019 11:32 am, celkově upraveno 1
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1816
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 384

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » čtv kvě 30, 2019 11:30 am

tak tohle jsem nevěděl že to jde až takhle. dikes za vysvětlení
kvako1
 
Příspěvky: 292
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 67

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod youda » čtv kvě 30, 2019 11:33 am

kvako1 píše:...jinak elektrarna maka dneska od rána, zas tady od sedmi není elektrika , soused říkal že co jsem nebyl doma tak je to už potřetí.
začina mi slepě závidět :lol: :lol: ::pv:: ::pv:: *batt*


:yes:
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1816
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 384

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » ned čer 02, 2019 11:08 am

Ahoj, mam tu asi problem.
zatím mi běží ten jeden provizorní string 8 panelu 210W - 1680W celkově. leze stoho cca 1450W. cca 240V
druhý mám definitivní 12 panelu 210W - 2520W celkově. leze stoho cca 1500W. cca 400V

oba stringy maji stené podmínky, uhel atd..
vědší string dává chvílema i míň než ten vědší.

chová se to divně ten menší string jede pěkně stabilně i pokud to zastíní mrak tak davá třeba 300W
ten vědší pokud tam vleze mrak tak padne uplně na nulu a chvilku mu trvá než zas naskočí.
Pokud na to svítí přímo slunce , tak ten menší drži stejný výkon. Ten vědší string kolíše třeba od 800 Do 1500W a vic to nevytáhne. čekal bych od něj alespoň přez dva kW..

Každý string je napojený na svuj měnič.

Čím to může být ? vadný panel ?
Co jsem od něj kupoval panely říkal že každý panel změřil. já to neměřil.
Napadá vás něco PLS?

Dík za přečtení a případnou radu.
kvako1
 
Příspěvky: 292
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 67

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod camel1cz » ned čer 02, 2019 11:16 am

Nemůže být problém v regulátoru? Do čeho jsou panely zapojené?
camel1cz
 
Příspěvky: 514
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Reputation: 25

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod rottenkiwi » ned čer 02, 2019 11:27 am

Pozrieť na panely termokamerou, alebo rukou prejsť všetky články, či nejaký nie je horúci.
Potom už len odpojiť vždy jeden panel a zapojiť n-1.
Lenže tam je dost vysoké napatie, pozor.
First they ignore U, t. t. laugh at U, t. t. fight U, then U win.
Si anode Spectrum BMS SEI formation Float Ochrana High SOC deg. MPPT Post Climate Change
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 2510
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 147

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod abrams » ned čer 02, 2019 12:12 pm

Zdravím ,

to vypadá na problém s reglem . Vadný ::pv:: v sériovém zapojení by nevyvolal popisované kolísání Wýkonu , jen by celkový dodávaný Wýkon měl býtí o onen ::pv:: menší díky ByPass diodám .

Máš nějaké vhodné nezávislé měření ? Nebo spoléháš na regly ?

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2513
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 321

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » ned čer 02, 2019 12:16 pm

camel1cz píše:Nemůže být problém v regulátoru? Do čeho jsou panely zapojené?


mam 3ks PIP 5048 každý string je do jednoho PIPu.

skusim to přehodit do jineho měniče a poměřit panely.
nahodil jsem je včera, nechám dobít baterku a poměřím to.
Ještě je skusím umýt, zdá se mi že jesou některé matnější jakoby zaprášené. leželi asi 3 měssíce ve skladu.
kvako1
 
Příspěvky: 292
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 67

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod marko250 » ned čer 02, 2019 12:45 pm

Zkus odpojit z těch 12s 4ks a udělej 8s jako ten první string,možná má pip problém s MPPT při větším napětí.Pak to napoj na první měnič,jestli poleze při stejném nastavení to samé jako z prvních panelů 8s.Tím vyloučíš vadu měniče.Umýt bys to měl,pokud je to znatelně zaprášené.
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1517
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 168

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » ned čer 02, 2019 1:18 pm

abrams píše:Zdravím ,

to vypadá na problém s reglem . Vadný ::pv:: v sériovém zapojení by nevyvolal popisované kolísání Wýkonu , jen by celkový dodávaný Wýkon měl býtí o onen ::pv:: menší díky ByPass diodám .

Máš nějaké vhodné nezávislé měření ? Nebo spoléháš na regly ?

Elektronům zdar *sun*


zatím spoleham na regly, mužu tam napojit měřáky , to není problém.
Jsem to umyl a vypadá to že se to srovnalo, stoupl výkon o 500W. uvidím až přilezou nějaké mračna jestli se to opět rozhoupe. teť to drží 2,1kw
kvako1
 
Příspěvky: 292
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 67

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kodl69 » ned čer 02, 2019 2:52 pm

Jako první bych zkontroloval diody v připojovacích krabicích panelů. V prvním kole stačí po setmění (úplným, tak ve 22:00) odpojit od reglu a připojit zdroj napětí opačné polarity, třeba přes žárovku. 12 panelů po 6-ti diodách je 72 diod, takže cca 43-50V. Pokud ani při 50V nezačne týct proud, je to jasný, jsou diody špatný, nebo tam nejsou vůbec. Další možnost je, že jsou na panelech špatný články, na to je nejlepší ta temokamera. Zrovna jsem zkusil vyfotit svoje, ale nemůžu najít redukci na mikro sd, tak nedám aktuální obrázek.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3647
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 278

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » ned čer 02, 2019 7:59 pm

Ahoj, ono to bude asi spíš nastavenim těch měniču. musím to ještě dostudovat jak co vlastně funguje.
ty regulatory se chovají dost zajimavě. alespoň zmeho pohledu. jeden se chová jakoby hlavní a reguluje , asi, ty dva další podle odběru , spotřeby a dobití baterie.
string jsem přehodil na druhý měnič a choval se uplně stejně kolísal i při plnem osvícení.
pak jsem skusil odpojovačem odpojit ten menší, provizorní string , a najednou ten vědší přestal kolísat a začal valit naplno.
jak jsem menší string připojil spět, tak ten začal jít naplno a ten druhý se rozkolisal a nakonec ubral na 500W a jel na tehle hodnotě.
diody tam asi nejsou nebo jsou z druhe strany, podle plošáku se mi zdá, že tam spíš nejsou.

foto krabičky.
15.jpg


omluvte mou retardovanost vtomhle směru, nějak se to na mě hrne ze všech stran a nestíham vše dostudovat.
nicmeně to nějak zatím funguje.
kvako1
 
Příspěvky: 292
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 67

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » ned čer 02, 2019 8:09 pm

tady jsem vam udělal ještě foto jak vypadalo to puvodní , horlivě diskutované :lol: ,uchycení na te trubce.
jenom pro zajimavost. a řez te trubky. a domeček

čast jsem už rozebral a předělal na novější verzi.
Snad se bude tentokrat libít víc. :lol: :lol:
Přílohy
16 (2).jpg
16 (1).jpg
kvako1
 
Příspěvky: 292
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 67

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » ned čer 02, 2019 9:13 pm

tak jsem asi našel co mi tam dělalo ten chaos stím kolisaním a v mém mozečku.

mohlo by to být tohle ?

Solar power balance-
vyrovnání solárního výkonu: Tato funkce je k dispozici
pouze u modelů 4KVA/5KVA. Pokud je povoleno, solární vstupní výkon bude
automaticky upraven podle příkonu připojené zátěže. Pokud je vypnuto, solární
vstupní výkon bude odpovídat max. nabíjejícímu výkonu baterie nehledě na
velikost odběru, zátěže LOAD.
a jelikož se sešlo víc věcí najednou tak to celkem litalo..
mrak , kolisavá zatěž , a priorita měniču..
kvako1
 
Příspěvky: 292
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 67

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod josse » ned čer 02, 2019 9:23 pm

kvako1 píše:Ahoj, ono to bude asi spíš nastavenim těch měniču. musím to ještě dostudovat jak co vlastně funguje.
ty regulatory se chovají dost zajimavě. alespoň zmeho pohledu. jeden se chová jakoby hlavní a reguluje , asi, ty dva další podle odběru , spotřeby a dobití baterie.
string jsem přehodil na druhý měnič a choval se uplně stejně kolísal i při plnem osvícení.
pak jsem skusil odpojovačem odpojit ten menší, provizorní string , a najednou ten vědší přestal kolísat a začal valit naplno.
jak jsem menší string připojil spět, tak ten začal jít naplno a ten druhý se rozkolisal a nakonec ubral na 500W a jel na tehle hodnotě.
diody tam asi nejsou nebo jsou z druhe strany, podle plošáku se mi zdá, že tam spíš nejsou.

foto krabičky.
15.jpg


omluvte mou retardovanost vtomhle směru, nějak se to na mě hrne ze všech stran a nestíham vše dostudovat.
nicmeně to nějak zatím funguje.
Ty diody tam jsou v SMD. Je to krásně vidět.
12x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 80P14S 18650, https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 287
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm
Reputation: 51

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod DanoP » pon čer 03, 2019 5:49 am

kvako1 píše:tak jsem asi našel co mi tam dělalo ten chaos stím kolisaním a v mém mozečku.

mohlo by to být tohle ?

Solar power balance-
vyrovnání solárního výkonu: Tato funkce je k dispozici
pouze u modelů 4KVA/5KVA. Pokud je povoleno, solární vstupní výkon bude
automaticky upraven podle příkonu připojené zátěže. Pokud je vypnuto, solární
vstupní výkon bude odpovídat max. nabíjejícímu výkonu baterie nehledě na
velikost odběru, zátěže LOAD.
a jelikož se sešlo víc věcí najednou tak to celkem litalo..
mrak , kolisavá zatěž , a priorita měniču..

Ak sú batérie nabité tak je to žiadúce správanie. Ľahko sa dá overiť korektná funkcia - pri zvýšení odberu by sa mal zväčšiť aj dodávaný výkon z panelov.
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4
DanoP
 
Příspěvky: 142
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko
Reputation: 13

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » pon čer 03, 2019 6:26 am

josse píše:
kvako1 píše:Ahoj, ono to bude asi spíš nastavenim těch měniču. musím to ještě dostudovat jak co vlastně funguje.


foto krabičky.
15.jpg


omluvte mou retardovanost vtomhle směru, nějak se to na mě hrne ze všech stran a nestíham vše dostudovat.
nicmeně to nějak zatím funguje.
Ty diody tam jsou v SMD. Je to krásně vidět.


a kde to je vidět, neoznačil bys mi to ? ja tam vidím prázdnej plošák :D
kvako1
 
Příspěvky: 292
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 67

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » pon čer 03, 2019 6:32 am

DanoP píše:
kvako1 píše:tak jsem asi našel co mi tam dělalo ten chaos stím kolisaním a v mém mozečku.

mohlo by to být tohle ?

Solar power balance-

a jelikož se sešlo víc věcí najednou tak to celkem litalo..
mrak , kolisavá zatěž , a priorita měniču..

Ak sú batérie nabité tak je to žiadúce správanie. Ľahko sa dá overiť korektná funkcia - pri zvýšení odberu by sa mal zväčšiť aj dodávaný výkon z panelov.



to ano jenom mě zarazilo že to omezovalo jenom jeden měnič. proto jsem byl stoho zmaten a propadal panice :lol:
budu to ještě sledovat a uvidime co to udělá dál.
snad to funguje jak má, jenom je to blbě nastavené.
kvako1
 
Příspěvky: 292
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 67

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'