Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř zář 18, 2019 12:21 am


Hybridní měnič nebo ongrid?

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.

Hybridní měnič nebo ongrid?

Příspěvekod nextclick » ned srp 25, 2019 2:15 pm

Zdravím všechny. Moc prosím radu.
Se známým řešíme co si pořídit na dům. A vlastně tápeme ve výběru. Jestli si pořídit ongrid a nebo spíš hybridní fve.

Na ongridech se nám líbí že když potřebujeme větší výkon (sejde se víc spotřebičů na fázi) tak distributor pomůže.
Na ongridech se nám nelíbí, že když distributor vypne el.ene.. tak taky nesvítíme a netopíme. (oba máme tepelné čerpadlo vzduch-voda)

Naopak hybridech se nám nelíbí, že bychom musel hodně předimenzovat sílu, aby zvládly náběhy tepelného čerpadla a pak další spotřebiče.

Ideální by byla pro nás nějaká kombinace měniče který má jednu větev ongrid a druhou hybridní. Na té ongrid by byly spotřebiče které nemusí jet (rychlovarka/pračka/el.sporák/cirkulárka) a na té hybridní zbytek co musí jet pokud možno furt.
Existuje nějaká kombinace všechno v jednom? Asi ne co? ::cry2::
nextclick
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř srp 21, 2019 8:10 pm

Re: Hybridní měnič nebo ongrid?

Příspěvekod mypower.cz » ned srp 25, 2019 2:25 pm

nextclick píše:Zdravím všechny. Moc prosím radu.
Se známým řešíme co si pořídit na dům. A vlastně tápeme ve výběru. Jestli si pořídit ongrid a nebo spíš hybridní fve.

Na ongridech se nám líbí že když potřebujeme větší výkon (sejde se víc spotřebičů na fázi) tak distributor pomůže.
Na ongridech se nám nelíbí, že když distributor vypne el.ene.. tak taky nesvítíme a netopíme. (oba máme tepelné čerpadlo vzduch-voda)

Naopak hybridech se nám nelíbí, že bychom musel hodně předimenzovat sílu, aby zvládly náběhy tepelného čerpadla a pak další spotřebiče.

Ideální by byla pro nás nějaká kombinace měniče který má jednu větev ongrid a druhou hybridní. Na té ongrid by byly spotřebiče které nemusí jet (rychlovarka/pračka/el.sporák/cirkulárka) a na té hybridní zbytek co musí jet pokud možno furt.
Existuje nějaká kombinace všechno v jednom? Asi ne co? ::cry2::



Dobry den,

jen pro upresneni: ongrid je neco na co potrebujete licenci, platit dane, socialni, zdravotni, sledovat zaporny vykup energie kdy za dodavky jeste zaplatite, atd.

Hybrid je neco co nedodava do site, ale je schopno dobijet baterie, a v pripade nedostatku energie ve vasem lokalnim ulozisti docucnout energii ze site tak, jako by jste na sit mel pripojen spotrebic jako obvykle. Zadny vykup, zadne licence, zadne podnikani se nekona.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Podzimní sraz 21.9.2019 (PDF)
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3684
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Hybridní měnič nebo ongrid?

Příspěvekod diablo007 » ned srp 25, 2019 2:34 pm

Jenže hybrid správně zapojeny se nedimenzuje na nesmyslné výkony co zvládne to dá a zbytek dodá distributor bylo to řešeno již zde vícekrát kde jen o zapojení pokud se dá tepelko před hybrid a doplní se elektroměrem lze hybrid provozovat v uvozovkách s pretoky do vlastní sítě řízen elektroměrem aby nebyl pretok k distributorovi
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1516
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm

Re: Hybridní měnič nebo ongrid?

Příspěvekod tomas » ned srp 25, 2019 2:56 pm

V ČR do 10kW instalovaného výkonu není licence nutná. V Německu a v zimním energetickém balíčku je to tuším 30kW. Zatím tomu energetičtí šmejdi maximálně brání, ale jednou to budou muset i v ČR dát na 30kW, ale to už v Německu bude asi 100kW.
Už se to tu řešilo že cena mezi 10kW a 5kW hybridním střídačem je jednotky tisíc a že ta investice je vzhledem k tomu že minimalizuje vliv legalizovaného podvodnému měření energie v ČR zanedbatelná. viewtopic.php?f=4&t=4777&#p89277
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1854
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Hybridní měnič nebo ongrid?

Příspěvekod mypower.cz » ned srp 25, 2019 3:00 pm

tomas píše:V ČR do 10kW instalovaného výkonu není licence nutná. V Německu a v zimním energetickém balíčku je to tuším 30kW. Zatím tomu energetičtí šmejdi maximálně brání, ale jednou to budou muset i v ČR dát na 30kW, ale to už v Německu bude asi 100kW.
Už se to tu řešilo že cena mezi 10kW a 5kW hybridním střídačem je jednotky tisíc a že ta investice je vzhledem k tomu že minimalizuje vliv legalizovaného podvodnému měření energie v ČR zanedbatelná. viewtopic.php?f=4&t=4777&#p89277

Tudiz muzu poustet 10kW (nebo 9.99999999kW) do site bez licence? Fakt?
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Podzimní sraz 21.9.2019 (PDF)
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3684
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Hybridní měnič nebo ongrid?

Příspěvekod tomas » ned srp 25, 2019 3:20 pm

Požadavek na licenci se vztahuje pouze na instalovaný výkon zdroje. Tedy pokud budeš mít třeba 9,9kW ve FVE a k tomu akumulátor v AC vazbě třeba 10kW tak jsi schopný do sítě pustit i 19,9kW bez licence a bude to v souladu s energetickým zákonem. Otázka ale ovšem je, jaký rezervovaný výkon do distribuční sítě ti přidělí distributor (což je jeho libovůle) a ten by se neměl překračovat. Nesmí se ale jednat o takzvané "zjednodušené připojení" které ve skutečnosti zjednodušené není ;), musí to být "standardní připojení" bez licence (do 10kW).
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1854
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Hybridní měnič nebo ongrid?

Příspěvekod youda » ned srp 25, 2019 3:33 pm

nextclick píše:...
Ideální by byla pro nás nějaká kombinace měniče který má jednu větev ongrid a druhou hybridní. Na té ongrid by byly spotřebiče které nemusí jet (rychlovarka/pračka/el.sporák/cirkulárka) a na té hybridní zbytek co musí jet pokud možno furt.
Existuje nějaká kombinace všechno v jednom? Asi ne co? ::cry2::


Funkce kterou potřebujete, je u hybridních měničů celkem běžná.
Já můžu doporučit tyto dva, které to umí:
- InfiniSolar Plus 10K 3Phase
- GoodWe GW10K-ET 3Phase

Blokové schéma zapojení, a vysvětení jak to funguje, jsem již dříve dal sem: viewtopic.php?p=99424#p99424

GoodWe GW10K-ET:
goodwe GW10K-ET.PNG


InfiniSolar Plus 10K:
Infini Grid-Tie limiting.PNG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2079
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Hybridní měnič nebo ongrid?

Příspěvekod mypower.cz » ned srp 25, 2019 3:40 pm

tomas píše:Požadavek na licenci se vztahuje pouze na instalovaný výkon zdroje. Tedy pokud budeš mít třeba 9,9kW ve FVE a k tomu akumulátor v AC vazbě třeba 10kW tak jsi schopný do sítě pustit i 19,9kW bez licence a bude to v souladu s energetickým zákonem. Otázka ale ovšem je, jaký rezervovaný výkon do distribuční sítě ti přidělí distributor (což je jeho libovůle) a ten by se neměl překračovat. Nesmí se ale jednat o takzvané "zjednodušené připojení" které ve skutečnosti zjednodušené není ;), musí to být "standardní připojení" bez licence (do 10kW).


Jasný, takže běžný user ale nedodá do sítě lautr nic. Musel by si vyjednat rezervovaný výkon do DS. Takže nemůže pustit do sítě bez licence nebo dojednaného rezervovaného výkonu (ať uz to tedy nazvem jak chcem) prostě nic.

No mě šlo o to, že u ongridu přetoky neutne. Ongrid je určen konstrukčně na dodávky do sítě a hotovo. Navíc síť potřebuje úplně nezbytně na to, aby se na ní nafázoval, bez ni je v háji. Hybrid toto umí z podstaty své konstrukce, umí docucnout ze sítě, synchronizovat se se sítí, nafázovat se, plynule přecházet výkonem a kombinovat výkony, je mu případně i jedno, jestli síť jede nebo ne, může dobíjet baterky, atd. To ongrid samozřejmě neumí. Pokud tedy jsme v souladu s nějakým názvoslovím ongrid/hybrid/ostrov. Takže ongrid je spíš určen pro úplně jiné účely, které tu na fóru beztak neřešíme :)) Inu jak uvádí výše youda. Zkrátka hybrid. Přetoky vypnout a je vystaráno.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Podzimní sraz 21.9.2019 (PDF)
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3684
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Hybridní měnič nebo ongrid?

Příspěvekod tomas » ned srp 25, 2019 4:33 pm

To není tak jednoznačné, Ongrid (střídač) lze provozovat i bez distribuční sítě (umí to Studer, Victron, SMA atd...) viz. tato elektrárna: viewtopic.php?f=3&t=4977
Takže i Ongrid střídač nemusí mít přetoky :-) a může být použit v Offgrid elektrárně.
Na legální Ongrid (elektrárnu) je samozřejmě potřeba mít svolení distributora, dodávka do distribuční sítě nebo licence je do 10kW volitelná dle způsobu podání žádosti o připojení:
- standardní připojení s licencí
- standardní připojení bez licence (pouze do 10kW i s přetoky které lze prodat)
- zjednodušené připojení bez přetoků do distribuční sítě

Ovšem dle ČEZkých distributorů a jejich pravidel které podstrčili ke schválení ERÚ, není ostrovní systém pokud není oddělená jak výroba tak spotřeba. Tedy podle současných pravidel distributorů musíte žádat distributora i o připojení např. elektrocentrály k jakémukoliv spotřebiči který občas připojujete i k distribuční síti. Nebo mít oddělené spotřebiče OnGrid a Offgrid. :lol: . Je to samozřejmě nesmysl který je v rozporu s energetickým zákonem a vyjádřením MPO které mám.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1854
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Hybridní měnič nebo ongrid?

Příspěvekod nextclick » ned srp 25, 2019 4:39 pm

Díky Youdo za tipy. Projdu si datasheety a kdyžtak se tu doptám. Jinak když mluvím o ongridu, tak tim automaticky myslim, že přetok do DS žádný není protože mám měnič s limiterem a nebo zaručený trvalý odběr nad výrobou z FVE. Ale ano.. ongrid je prostě dodávka do sítě.

Ještě otázka ten název: Grid-Tie with Backup mode II z obrázku je obecně uznávaný název a nebo jen označení konkrétního výrobce?
nextclick
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř srp 21, 2019 8:10 pm

Re: Hybridní měnič nebo ongrid?

Příspěvekod Brbla » ned srp 25, 2019 5:43 pm

Zajímalo by mě, nakolik je "nulový přetok do distribuční sítě" u InfiniSolar Plus 10K a GoodWe GW10K-ET skutečně nulový bez mikropřetoků a pokud tam nějaké ty mikropřetoky přecejenom jsou, jak jsou velké a zda by nepomohlo před celej ten vehement přes den (výroba FV) stykačem předředit nějakou formální "legalizačně šidící" zátěž se stálým 3F odběrem řekněme 3x100W (na jednu fázi server, na druhou fázi čerpadla, na třetí fázi bezp.kamery atd.).
Nějaký ten stálý odběr má každý a pro klid duše by těch pár kaček "upuštěnejch" ČEZu nikoho nezabilo.
Např.můj stálý odběr je cca 370W.
Uživatelský avatar
Brbla
 
Příspěvky: 44
Registrován: čtv srp 08, 2019 2:44 pm

Re: Hybridní měnič nebo ongrid?

Příspěvekod youda » ned srp 25, 2019 5:52 pm

Grid-Tie with Backup II je oznaceni jednoho rezimu v manualu InfiniSolaru. Neni to terminus technicus.

U jineho vyrobku se ten rezim muze jmenovat ttrochu jinak. Ale jak u InfiniSolaru tak u GoodWe existuji rezimy, ktere delaji co chces - synchronizaci s DS, mixovani DS+FVE, limitovani pomoci modbus elmeru.

Tusim, ze asi nejrychlejsi grid limiting ma Fronius, ale nemam jej vyzkousen, tak zatim nechci doporucovat.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2079
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Hybridní měnič nebo ongrid?

Příspěvekod youda » ned srp 25, 2019 6:28 pm

Brbla,

pravidelné přepínání zátěže před limiter je docela zajímavé řešení. V případě Infini to ale není nutné, jelikož přímo v GUI máš možnost kalibrace, tedy kolik W má měnič tahat z DS jako prevenci přetoků. Normálně je tam tuším 80W na fázi.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2079
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Hybridní měnič nebo ongrid?

Příspěvekod nextclick » ned srp 25, 2019 8:10 pm

Jak moc vadí ty malé přetoky ? Už kvůli tomu někdo platil nějakou pokutu? Zde na fóru jsem zahlédnul zmínku o elektroměrech co umí přetoky změřit. Ale nikdo další jejich typ a existenci nepotvrdil (alepson jsem to nedohledal)
nextclick
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř srp 21, 2019 8:10 pm

Re: Hybridní měnič nebo ongrid?

Příspěvekod youda » ned srp 25, 2019 8:24 pm

Z právního hlediska ty malé vadí úplně stejně jako velké.
Pár dopisů už distributoři poslali, vyhrožují moc hezky. Zatím zde na fóru nikdo nepsal, že by ho kvůli tomu opravdu stáhli z kůže.
Přetok změří každý 4Q elektroměr, dále ho pak umí zaregistrovat digitální elektroměry, pokud jsou tak výrobcem nastavené.

Technicky nelze bezpřetokový provoz OnGrid ani GridTie garantovat. Pokud ti nestačí kalibrace, tak:

A) Si prostě nech zpracovat projekt na "připojení mikrozdroje". Pak si to zadrátuj, nech udělat revizi a smlouvu s DS na rezervovaný příkon třeba 10kW 3f. Následně ještě smlouvu na převzetí "regulační odchylky". Pak budeš mít klid nafurt. Další papírovaní, IČO, licence a pravidelné výkazy výroby jako byly potřeba v minulosti, se už dnes u přifázovaných výroben do 10kW dělat nemusí.

B) Si udělej ostrov.

C) Si udělej ostrov s větší baterkou a 3f DC nabíječkou, ala Kybos.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2079
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm


Zpět na Elektroporadna

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'