Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon lis 18, 2019 12:09 am


Panely s velkým napětím

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.

Panely s velkým napětím

Příspěvekod Geofil » úte dub 23, 2019 6:24 pm

Dobrý den, moc prosím o radu, mám doma nevyužité panely sice s malými Watty 55, ale rád bych je využil...chtěl bych ten systém gridfree mikroměnič, ale tam je mnohem nižší napětí na vstupu než produkují mě panely....prosím o radu jak to udělat, co koupit nebo vyrobit....abych buď snížil napětí, nebo je využil či zapojil, aby fungovalo na tom mikroměniči...panely viz foto....moooc děkuji za rady, děkuji
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Geofil
 
Příspěvky: 10
Registrován: úte dub 23, 2019 1:53 pm

Re: Panely s velkým napětím

Příspěvekod diablo007 » úte dub 23, 2019 6:29 pm

Odpověď je zvolit správný měnič k tem panelů. Snižovat napětí panelů je nesmysl
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1829
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm

Re: Panely s velkým napětím

Příspěvekod kodl69 » úte dub 23, 2019 9:10 pm

A nebo jiný panely. Tohle je vhodný spíš jako střešní krytina nebo jako estetickej doplněk fasády, než na výrobu elektriky.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4060
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Panely s velkým napětím

Příspěvekod diablo007 » úte dub 23, 2019 9:35 pm

On kwp za 3t je už prostě luxusní cena tak se to objevi častěji že někdo nakoupil
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1829
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm

Re: Panely s velkým napětím

Příspěvekod Pan Taum » úte dub 23, 2019 9:42 pm

Tohle by melo pobrat 90v max. Je to ale na hrane. http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index ... sun-1000gh
Pan Taum
 
Příspěvky: 556
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm

Re: Panely s velkým napětím

Příspěvekod mati » úte dub 23, 2019 10:57 pm

Geofil píše:Dobrý den, moc prosím o radu, mám doma nevyužité panely sice s malými Watty 55, ale rád bych je využil...chtěl bych ten systém gridfree mikroměnič, ale tam je mnohem nižší napětí na vstupu než produkují mě panely....prosím o radu jak to udělat, co koupit nebo vyrobit....abych buď snížil napětí, nebo je využil či zapojil, aby fungovalo na tom mikroměniči...panely viz foto....moooc děkuji za rady, děkuji


Já bych to udělal tak , že : dokoupil MPPT regulátor odpovídající ampéráže ( v bazaru se občas najde za slušnou cenu ) a baterii za cenu šrotu a konvertoval energii z panelů na 48V - potom to každý mikroměnič kousne a navíc budeš mít nějakou i "akumulovanou" energii na dobu nízké výroby.. Není to bezestrátový , ale měnič nebude vydávat případné kouřové signály.

To diablo007 : proč nesnižovat , když už tu levnou střešní krytinu má doma..
2x 230Wp Schutten , 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp , ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 Axpert MKS2400WPlus , OPzV 350Ah 24V, 2x200Ah 24V Winston LiFePo4
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 160
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Panely s velkým napětím

Příspěvekod rva » stř dub 24, 2019 4:06 am

Obávám se, že gridfree mikroměnič připojený k baterii 48V nebude dbát na řádný stav baterie a klidně ji vybije. Popřípadě pokud nebude mít mikroměnič omezení vstupního proudu (a některé ji nemají), tak se bude snažit tahat z baterie co nejvíce, až se přehřeje.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1513
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Panely s velkým napětím

Příspěvekod Geofil » stř dub 24, 2019 4:29 am

Děkuji moc za odpovědi, s těmi bateriemi se mi to líbí...kupoval jsem je loni a to jen na zkoušku, zatím žádnou velkou investici nehodlám dělat, 1kw by mi stačil...chtěl jsem jen o trochu snížit naklady...a to gridfree se mi letos zdálo bezva k tomu účelu...a krytina je to fakt parádní...Kdyby ještě něco někdo prosím vymyslel, budu moc rád...moooc děkuji všem
Geofil
 
Příspěvky: 10
Registrován: úte dub 23, 2019 1:53 pm

Re: Panely s velkým napětím

Příspěvekod Geofil » stř dub 24, 2019 4:34 am

Pan Taum píše:Tohle by melo pobrat 90v max. Je to ale na hrane. http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index ... sun-1000gh


Děkuji a zapojím je tedy paralelně?
Geofil
 
Příspěvky: 10
Registrován: úte dub 23, 2019 1:53 pm

Re: Panely s velkým napětím

Příspěvekod diablo007 » stř dub 24, 2019 7:11 am

mati píše:
Geofil píše:Dobrý den, moc prosím o radu, mám doma nevyužité panely sice s malými Watty 55, ale rád bych je využil...chtěl bych ten systém gridfree mikroměnič, ale tam je mnohem nižší napětí na vstupu než produkují mě panely....prosím o radu jak to udělat, co koupit nebo vyrobit....abych buď snížil napětí, nebo je využil či zapojil, aby fungovalo na tom mikroměniči...panely viz foto....moooc děkuji za rady, děkuji


Já bych to udělal tak , že : dokoupil MPPT regulátor odpovídající ampéráže ( v bazaru se občas najde za slušnou cenu ) a baterii za cenu šrotu a konvertoval energii z panelů na 48V - potom to každý mikroměnič kousne a navíc budeš mít nějakou i "akumulovanou" energii na dobu nízké výroby.. Není to bezestrátový , ale měnič nebude vydávat případné kouřové signály.

To diablo007 : proč nesnižovat , když už tu levnou střešní krytinu má doma..

Pokud si koupíš za levno Amorfy tak kolik bude stát DC DC snižující zdroj o výkonu řekněme 2kw nevím tedy kolik má panelů ani jak výkony mikromenic ale pokud ho bral na eshopu lze třeba ještě don14 dní vrátit a rovnou bych to řešil tak abych vybral měnič co bude napětím odpovídat jednoduché řešení by u mne mělo přednost než před pretechbizovanim něčeho co má být asi nizkonakladove
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1829
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm

Re: Panely s velkým napětím

Příspěvekod Geofil » stř dub 24, 2019 5:17 pm

diablo007 píše:
mati píše:
Geofil píše:Dobrý den, moc prosím o radu, mám doma nevyužité panely sice s malými Watty 55, ale rád bych je využil...chtěl bych ten systém gridfree mikroměnič, ale tam je mnohem nižší napětí na vstupu než produkují mě panely....prosím o radu jak to udělat, co koupit nebo vyrobit....abych buď snížil napětí, nebo je využil či zapojil, aby fungovalo na tom mikroměniči...panely viz foto....moooc děkuji za rady, děkuji


Já bych to udělal tak , že : dokoupil MPPT regulátor odpovídající ampéráže ( v bazaru se občas najde za slušnou cenu ) a baterii za cenu šrotu a konvertoval energii z panelů na 48V - potom to každý mikroměnič kousne a navíc budeš mít nějakou i "akumulovanou" energii na dobu nízké výroby.. Není to bezestrátový , ale měnič nebude vydávat případné kouřové signály.

To diablo007 : proč nesnižovat , když už tu levnou střešní krytinu má doma..

Pokud si koupíš za levno Amorfy tak kolik bude stát DC DC snižující zdroj o výkonu řekněme 2kw nevím tedy kolik má panelů ani jak výkony mikromenic ale pokud ho bral na eshopu lze třeba ještě don14 dní vrátit a rovnou bych to řešil tak abych vybral měnič co bude napětím odpovídat jednoduché řešení by u mne mělo přednost než před pretechbizovanim něčeho co má být asi nizkonakladove


Zdravím, já ho ještě nekoupil, vlastně koupil, ale objednávku hned zrušil...takže ještě mám možnost pořídit něco jiného, panelů mám 30ks, a jediné řešení je asi ten gridfree 1000w....předpokládám...za těch cca 7tis.
Geofil
 
Příspěvky: 10
Registrován: úte dub 23, 2019 1:53 pm

Re: Panely s velkým napětím

Příspěvekod diablo007 » stř dub 24, 2019 6:05 pm

Gridfree za 7t ti při výkonu 1000w a nakoupenými panely 1650wp nebude úplně ideálně kamarádit plus hrozí pretoky a pokud nechceš řešit investici do hlídání přetoku vytěžování a podobně hračky vzal bych https://www.ebay.com/itm/MSXE-Inverter- ... 785?_ul=CZ
Baterku k tomu připoj jen malou nastavis tam prioritu solár síť a až v případě výpadku obojího baterie a tem nastavis vysoké ochranné napětí takže je nebudeš ničit a ani nemusí být v dobré kondici stačí vyražené z auta. Až ti ten systém ušetří nějaké peníze na baterie můžeš je dokoupit a začít plně užívat energie ze střechy ale s gridfree bys měl celkem hodně práce pár lidí je tu používá ale všichni řeší vytěžování a ne vždy to je levná záležitost
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1829
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm

Re: Panely s velkým napětím

Příspěvekod Geofil » čtv dub 25, 2019 7:01 am

Dobrý den, děkuji za radu...jestli jsem to pochopil správně, musel bych řešit novou elektroinstalaci...chtěl jsem docílit toho, strčit to jen do té zásuvky a připojit limiter...těch panelů jsem chtěl zapojit jen 20ks tím pádem k tomu gridfree...u nás stabilně jede jen lednička s mrazákem...ale cíl byl celkově snížit spotřebu...to mne fascinovalo...tepelné čerpadlo se zapíná jen občas, když topím nebo dojde teplá voda...atd žere 2,5kw...no a když by z té zásuvky si něco vzalo že solárů...to by mi moc vyhovovalo
Geofil
 
Příspěvky: 10
Registrován: úte dub 23, 2019 1:53 pm

Re: Panely s velkým napětím

Příspěvekod diablo007 » čtv dub 25, 2019 7:17 am

A když to nepojede ten limiter to musí někde pálit prebitky. U toho klonů axpertu nemusíš dělat nové rozvody stačí ho v rozvaděči připojit za jistič toho okruhu který má být z toho živen. A ty máš teď tepelné čerpadlo na jednom zásuvkovém okruhu s ledničkou a mrazákem? Řekl bych že ne takže i tak by jsi musel řešit přepojování
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1829
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm

Re: Panely s velkým napětím

Příspěvekod rva » čtv dub 25, 2019 7:41 am

Geofil píše:jestli jsem to pochopil správně, musel bych řešit novou elektroinstalaci..

Teoreticky gridfree s limiterem dodává v baráku do všech spotřebičů připojených na tu jednu fázi, na kterou je napojen v hlavním rozvaděči snímač proudu (limiter). A není potřeba nic přepojovat, gridfree se strčí kdekoliv v baráku do zásuvky dané fáze (samozřejmě s ohledem na jištění, chrániče).
Prakticky gridfree nestačí reagovat dostatečně rychle, takže občas něco uteče ven. A přebytky jsou bez smlouvy s distributorem zakázány a obvykle je dnešní elektroměry poznají a nabonzují při příštím odečtu elektřiny. Neslyšel jsem, že by za to distributor někoho pokutoval, tak je na zvážení každého, jestli chce být tím prvním.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1513
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Panely s velkým napětím

Příspěvekod Geofil » sob dub 27, 2019 3:08 pm

Zdravím, omlouvám se, nešel mi net, tak jsem nereagoval. Vím, že většina z Vás je zkušená a máte můj respekt. Nicméně, nemohu teď vrazit 10000,- do něčeho, šlo mi o to nejlevnější řešení...panely mám na střeše již přišroubované, je jich tam zatím 14ks. Mám i 4ks starší Fiamm 12FGL55 a poradí mi nekdo, teda co teď s tím...kdybych koupil ten mppt regulátor do vstupního proudu 100V....a opravdu do připojil ten microměnič na ty baterie, nemohlo by nějaké relé hlídat napětí, těch akumulátorů? Mám ještě z minula měnič 1200w z hadexu...ale nechtěl jsem ty nové rozvody dělat....nebo třeba jen mrazák a televize na to zapojit, ať snížil spotřebu...s tím přetokem jste mne trochu překvapili...dekuji
Geofil
 
Příspěvky: 10
Registrován: úte dub 23, 2019 1:53 pm

Re: Panely s velkým napětím

Příspěvekod Geofil » sob dub 27, 2019 3:09 pm

Poraďte prosím nějaké řešení...předem moc děkuji
Geofil
 
Příspěvky: 10
Registrován: úte dub 23, 2019 1:53 pm

Re: Panely s velkým napětím

Příspěvekod Geofil » sob dub 27, 2019 3:10 pm

A není prosím tohle to samé, co prodávají u nás?
https://m.alibaba.com/product/606601570 ... n.html?s=p
Geofil
 
Příspěvky: 10
Registrován: úte dub 23, 2019 1:53 pm

Re: Panely s velkým napětím

Příspěvekod abrams » sob dub 27, 2019 4:20 pm

Zdravím ,

provozem off-grid měniče na *batt* jímž budete přímo napájet spotřebiče rozhodně nic nepokazíte ni neriskujete :yes: . V principu se jedná o UPS se solárním dobíjením . Jakýkoli střídač připojený k DS je potenciálním strůjcem ilegálních přetoků alijas dodávek el. do DS :!: . Téměř 100% bezpečné jsou měniče nepřipojené či nepřipojitelné k DS .
Řešeních je spousta , od natahaných prodlužek od měniče k vybraným spotřebičům jejichž přívodní vidlice je zapotřebí manuálně přepojovat mezi zásuvkou na zdi a zásuvkou od měniče , až po kompletní přepínání celého či části :home: v rozvaděči :idea: . Ovšemže každé řešení má své klady i zápory , nějak se vždy začíná . Díky tomuto fóru bylo , je a bude mnoho nováčků ušetřeno chyb jimiž si prošli mnozí členové a podělili se o ně ::rolleyes:: .
Pro info , měnič mění DC proud na AC proud vlastním řízením . Střídač potřebuje ke své činnosti AC napětí z DS jímž se řídí :idea: .

Každý ::pv:: se počítá k dobru , každá kWh neodebraná z DS je tuplem k dobru :yes: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2573
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Panely s velkým napětím

Příspěvekod mati » ned dub 28, 2019 6:59 am

abrams píše:Zdravím ,

provozem off-grid měniče na *batt* jímž budete přímo napájet spotřebiče rozhodně nic nepokazíte ni neriskujete :yes: . V principu se jedná o UPS se solárním dobíjením . Jakýkoli střídač připojený k DS je potenciálním strůjcem ilegálních přetoků alijas dodávek el. do DS :!: . Téměř 100% bezpečné jsou měniče nepřipojené či nepřipojitelné k DS .
Řešeních je spousta , od natahaných prodlužek od měniče k vybraným spotřebičům jejichž přívodní vidlice je zapotřebí manuálně přepojovat mezi zásuvkou na zdi a zásuvkou od měniče , až po kompletní přepínání celého či části :home: v rozvaděči :idea: . Ovšemže každé řešení má své klady i zápory , nějak se vždy začíná . Díky tomuto fóru bylo , je a bude mnoho nováčků ušetřeno chyb jimiž si prošli mnozí členové a podělili se o ně ::rolleyes:: .
Pro info , měnič mění DC proud na AC proud vlastním řízením . Střídač potřebuje ke své činnosti AC napětí z DS jímž se řídí :idea: .

Každý ::pv:: se počítá k dobru , každá kWh neodebraná z DS je tuplem k dobru :yes: .

Elektronům zdar *cloud*


Napětí do jakého se mají vybíjet baterie se nastavuje ve střídači - pokud mluvíme tedy o SUN-1000GH. A z baterie si vezme jen takový proud , aby na nich udržel to nastavené napětí..

Přetoky (minimální) jsou i s připojeným limiterem - což je docela problém..
2x 230Wp Schutten , 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp , ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 Axpert MKS2400WPlus , OPzV 350Ah 24V, 2x200Ah 24V Winston LiFePo4
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 160
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city


Zpět na Elektroporadna

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], Semrush [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'