Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte říj 22, 2019 3:03 pm


Jak ČEZ pozná přetoky energie

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
PředchozíDalší

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod solarni-panely.cz » pon lis 06, 2017 2:40 pm

Hodně lidí se tomu už divilo, každopádně je to fakt. Přechodový děj 2 ms u XTM4000 je opravdu reálný. Měřeno na špičkovém anylyzéru sítě. Ostatní měniče dopadly mnohem hůře. Důvod toho proč se to zkoumá je jednoznačný - příprava nových PPDS a příprava nové legislativy pro baterivé systémy připojené k síti. Bohužel nemohu uvádět jména jiných značek střídačů z měření. Díky za pochopení.
solárník píše:By mne zajímalo, jak to funguje, když to zabrání přetoku za desetinu sinusovky. To mi přijde jako dost nemožná hodnota. Za tu dobu snad ani nejde poznat, o kolik je fáze posunutá, tedy kam vlastně ta enegie teče.
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 260
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod solarni-panely.cz » pon lis 06, 2017 2:43 pm

Dnes už mnoho hybridních systémů přechází dobrovolně do ostrovního režimu, kdy je daný RD sice v zimě připojen ale pokud svítí přechází dobrovolně do ostrovního režimu. Pokud vím, tak většina z Vás doma přípojku má, takže hranice mezi ostrovním, poloostrovním a hybridním systémem je dnes už velmi tenká. Navíc téma tohoto vlákna je "Jak ČEZ pozná přetoky energie" takže je to myslím docela k věci.
abrams píše:Zdravím ,

... vážení pánové , sice "zajímavá" debata o přisíťovacích strídačích , jenže toto fórum je dle podmínek jeho užívání určeno ostrovním systémům - to jest bez vazby na DS :idea: .
Čím dál od DS tím větší svoboda .
Povolenější či sametem vystlané okovy sou pořát okovy !

Děkuji za pochopení :))

Elektronům zdar *cloud*
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 260
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod solarni-panely.cz » pon lis 06, 2017 2:47 pm

Victron jsme měřili také. A bohužel nemůžeme "ani naznačovat". :-)
sipj píše:Graf pretoku od Studeru uz tu je, ted by me zajimal jeste Victron. Nemeril nekdo tento menic?
Jinak ja a myslim ze spousta ostatnich je rada ze se tu tyto informace objevi.
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 260
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod xmasin » pon lis 06, 2017 3:17 pm

solarni-panely.cz píše:Victron jsme měřili také. A bohužel nemůžeme "ani naznačovat". :-)

U Victronu asi bude hodně záležet na typu měniče a na nahraném asistentu, případně na externím řízení pomocí CCGX nebo Venus GX. Ale je fakt, že Victron uvádí, že není úplně bezpřetokový. Zajímavé by bylo změřit "grid free" měnič z i4wifi.
xmasin
 
Příspěvky: 1143
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod abrams » pon lis 06, 2017 4:34 pm

Zdravím ,

solarni-panely.cz píše: Pokud vím, tak většina z Vás doma přípojku má, takže hranice mezi ostrovním, poloostrovním a hybridním systémem je dnes už velmi tenká. Navíc téma tohoto vlákna je "Jak ČEZ pozná přetoky energie" takže je to myslím docela k věci.

Ano , většina zdejších "ostrovníků" přesněji poloostrovníků má i klasickou DS přípojku , ale v principu jde o podstatu systému jako takového . nebavíme se tu o způsobu napájení domu / spotřebičů , ale o FVE systémech jako takových . Domu je šumák z jakého zdroje jede - zda-li ze separátního zdroje (ostrovní FVE) či z DS , z jeho pohledu se jedná pouze o zdroje el. , nic víc . Tudíž to oč mi jde jsou samotné FVE systémy .
Čistě ostrovní FVE systém přijímá energii pouze z nezávislého zdroje jímž je *sun* .
Poloostrovní FVE systém přijímá energii primárně ze *sun* ale i z DS v roli obyčejného spotřebiče , nabíječky *batt* jinak řečeno - DS AC :arrow: DC *batt* :arrow: AC :home: .
Hybridní FVE systém užívá jak energii ze *sun* tak i z DS a to na AC straně prostřednictvím přifázování se k DS a "regulováním" toku AC el .

Nevím jak Vy , ale já vidím nemalé rozdíly mezi jednotlivými systémy , pokud budeme brát v potaz i ceny stěžejních určujících komponentů jednotlivých systému tak rozdíly budou mnohem markantnější :eek2: . O byrobordelu nemluvě :hell: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2565
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod abrams » pon lis 06, 2017 4:42 pm

Zapoměl sem ještě na toto :
solarni-panely.cz píše:Dnes už mnoho hybridních systémů přechází dobrovolně do ostrovního režimu, kdy je daný RD sice v zimě připojen ale pokud svítí přechází dobrovolně do ostrovního režimu.

za ostrovní režim lze považovat jedině systém bez přítomnosti DS ve FVE systému , jinak se i nadále jedná o HFVE pouze v jednom z mnoha módů .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2565
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod milhaus » pon lis 06, 2017 5:28 pm

Mohu potvrdit , že mi XTM 4000 -Studer za necelé dva roky co ho používám, NEDODAL dle 4Q elektroměru ani jedinou kwh.
4Q elektroměr mi zůstal po síťové FVE ...
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 12kWh bat.
milhaus
 
Příspěvky: 108
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod milhaus » pon lis 06, 2017 5:36 pm

solarni-panely.cz píše:Victron jsme měřili také. A bohužel nemůžeme "ani naznačovat". :-)
sipj píše:Graf pretoku od Studeru uz tu je, ted by me zajimal jeste Victron. Nemeril nekdo tento menic?
Jinak ja a myslim ze spousta ostatnich je rada ze se tu tyto informace objevi.

STORION (co nabízí p.Marcalík) byl také testován?
Děkuji M.
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 12kWh bat.
milhaus
 
Příspěvky: 108
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod solarni-panely.cz » pon lis 06, 2017 7:10 pm

Ty první grafy sedí na obecně na většinu "beztransformátorových" střídačů s externím měřením.
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 260
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod mobilik » pon lis 06, 2017 8:22 pm

Dakujem za cenne informacie.
Osobne sinmyslim ze su to velmy dobre infrmacie a mali by sme ti byt vdacny. ;-)
Aj ked je toto forum ma podmienky ake ma, pokrok nezastavime a myslim si ze hybridne technologie maju zmysel. Nie vzdy a u kazdeho sa da urobit len cisty ostrovm. DS budeme vzdy potrebovat ak nechceme minut tisice kacek/eur za panely atd...
Ved je to nase hobby, tak preco to neriesit kludne aj hybridom...
Kazdy mame radi FV panely a slnko, takze tu neriesme ostrov, neostrov, hybrid a podobne.
Niektory chcu usetrit, niektory chcu lebo maju to ako hobby a taky sme tu. :wink:
Su tu na fore, firmy, montery, ale aj obycajny ludia-uzivatelia tychto technologii. Tak preco odsudzovat cenne informacie. ;-)
mobilik
 
Příspěvky: 2007
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod brumlaj » pon lis 06, 2017 10:52 pm

abrams píše:... vážení pánové , sice "zajímavá" debata o přisíťovacích strídačích , jenže toto fórum je dle podmínek jeho užívání určeno ostrovním systémům - to jest bez vazby na DS :idea: .
Pamatuji si jak jsi v příspěvku vracel licenci ERU. Prostě někdo do cíle dojde dříve, někdo později a někdo třeba vůbec. Je nutno militantně vyžadovat přistoupení na pravou víru a neustále utahovat šrouby? Prvně vadily dotace. Potom vadil výdělek za dodávky přebytků, avšak sousedovi prodávat po svém drátě povoleno. Nyní vadí možnost přisosávat když mi chybí. Nutno povinně absolvovat blekaut při ručním přepínání aby byla baba doma řádně nasraná. Následovat bude co? Zákaz užívat v ostrovu frekvenci 50Hz?

A co tak přitvrdit, změnit pravidla a vyžadovat aby diskutující povinně konzumoval pouze máslo stlučené v díži?
abrams píše:Čím dál od DS tím větší svoboda .
Povolenější či sametem vystlané okovy sou pořát okovy !

A co moje svoboda škodit za své peníze distribučnímu systému víc než Ty, když budu přisosávat kdy se mým spotřebičům zachce?

abrams píše:Děkuji za pochopení :)) ....

někdy to fakt není snadné pochopit
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1911
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod honzasl » úte lis 07, 2017 7:10 am

Jen k debatě o svobodě: Nevěřím v teorii, kde na:
jedné straně je zlo, čez, síť, nesvoboda, otroctví a na druhé straně je ostrovní sít, svoboda, mír a klid.

Ve skutečnosti se pohybujeme mez dvěma extrémy, kde na jedné straně je síť a absolutní závislost na ní a na druhé straně je jeho veličenstvo baterie a závislost na ní. A cílem je to nějak vyvážit, ani jedna možnost není ideální.
----------------------------------------
http://honzasl.blogspot.cz/
honzasl
 
Příspěvky: 275
Registrován: stř srp 29, 2012 9:25 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod abrams » úte lis 07, 2017 8:22 am

Zdravím ,

mrzí mě že Jste mé příspěvky nepochopili jak byly myšleny :( .
O zlu či dobru , pravdě či nepravdě , svobodě či nesvobodě jsem nepsal . Poukazoval jsem na skutečnosti rozdílů mezi různými FVE systémy a trochu připoměl pravidla užívání tohoto fóra .

Fandím každému ::pv:: bez ohledu kam vedou jeho vodiče :mrgreen: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2565
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod FRSO » úte lis 07, 2017 12:52 pm

abrams píše:Zdravím ,

mrzí mě že Jste mé příspěvky nepochopili jak byly myšleny :( .
O zlu či dobru , pravdě či nepravdě , svobodě či nesvobodě jsem nepsal . Poukazoval jsem na skutečnosti rozdílů mezi různými FVE systémy a trochu připoměl pravidla užívání tohoto fóra .

Fandím každému ::pv:: bez ohledu kam vedou jeho vodiče :mrgreen: .

Elektronům zdar *sun*


Zdravím, mám na to stejný názor, pravidla by se měli dodržovat. Mimo témata se dá třeba diskutovat i přes SZ
FRSO
 
Příspěvky: 950
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod Ronn » úte lis 07, 2017 5:57 pm

abrams píše: Ano , většina zdejších "ostrovníků" přesněji poloostrovníků má i klasickou DS přípojku , .... Tudíž to oč mi jde jsou samotné FVE systémy . Čistě ostrovní FVE systém přijímá energii pouze z nezávislého zdroje jímž je *sun* .

Ano, to chceme všichni, Abramsi, a kdo to má? :D kdo jede 365x24 na EE původem z vlastních panelů?
abrams píše:
Poloostrovní FVE systém přijímá energii primárně ze *sun* ale i z DS v roli obyčejného spotřebiče , nabíječky *batt* jinak řečeno - DS AC :arrow: DC *batt* :arrow: AC :home:

Ano, tohle má velká část zde diskutujících... a někteří třeba jen Grid Tie s regulátorem na rozhraní s DS. Neboj, časem našetří a dokoupí HW a baterky. Však to znáš...
abrams píše: Hybridní FVE systém užívá jak energii ze *sun* tak i z DS a to na AC straně prostřednictvím přifázování se k DS a "regulováním" toku AC el .

Tohle je už jen slovíčkaření. Buď DS je nebo není. Jestli se k DS připojíš v okamžiku potřeby, přes AC/DC konverzi, nebo jsi přifázováný trvale nehraje roli. Prostě to nejsi EE soběstačný a Tvůj vnitřní rozvod je infikovaný nečistou EE z DS :uh: A do doby než se zavede daň pro provozovatele FVE, máme dost času zkrotit žravé spotřebiče a předimenzovat FVE pole tak 10x, abychom si v zimě nemuseli 2xtýdně dobíjet dvoutaktem nebo diesel generátorem. :roll: Což je stejná soběstačnost jako z DS. Akorát mnohem více emisí a smradu.

PS: Ještě hint ... Od 6.ledna zdražují EE z DS. :)
4,095kWp Schott ASI 105 (JJZ 230°/43°sklon) => Fronius IG Plus 5kW => AC-OUT V-Multiplus 5000VA<=>48V 300Ah+250Ah LiFePO4
Ronn
 
Příspěvky: 168
Registrován: pon úno 08, 2016 2:09 pm
Bydliště: Ondřejov

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod rottenkiwi » úte lis 07, 2017 6:22 pm

S tou DS je to ťažké, lebo trh platiaci pre bežné veci a potraviny funguje tak,
že keď je cena vysoká, tak si to proste nekúpim a ignorujem výrobcu.

No ale koľko sietí máme v dedine ? Jednu DC 1000 V, druhú AC 240/400 V,
tretiu nezávislú z kogeneračky, 4. z hydroel. 5. z vetra, 6. z panelov ?

Nie. Máme jednu a buď som alebo nie som na nej závislý.

No ale v prípade panelov, bateriek, vetra, reglov, meničov mám ešte šancu
si ich vyrobiť sám, napr. si organické panely možem urobiť sám,
akumulátor si tiež poskladám z vecí, ktoré výrobcovia akum. nakupujú.

Regle a meniče si tiež možem urobiť sám, tak ako to robia výrobcovia.

Káble a iné met. rozvody si tiež možem doma urobiť.

Ale to všetko by som robiť nemusel, keby štáť mal povinnosť z ústavného zákona
zabezpečiť min. dodávku el. na počet osob dom. a zostatok, keď chce niekto
luxus, nech si už na 1000 l teplej vody denne, 10 izieb alebo bazén urobí FVE.
Dělej vše, jak nejlépe dovedeš. Ale ne lépe. 4. dohoda.
Si anode Spectrum BMS SEI formation Float Ochrana High SOC deg. MPPT Život Radko
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 2925
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod brumlaj » úte lis 07, 2017 6:36 pm

FRSO píše:....... pravidla by se měli dodržovat. .......
Ano, zvlášť ty, které sám stanovím a dle toho udělám obsah fóra.
obsah fóra
No já zapomněl česká kotlina. Odvolávám co jsem odvolal a slibuji co jsem slíbil. Ani zamknuté to není, proč asi? Aby se lidé chytli na špek? Ale omlouvám se všem, už to zase nemístně hrotím. Je mi totiž líto Střídače, chybí mi tu. Třeba nás pozoruje, ale my nemáme jak s ním sdílet mozkové závity......a to cítím jako škodu.
Ronn píše:...... Tohle je už jen slovíčkaření. Buď DS je nebo není. Jestli se k DS připojíš v okamžiku potřeby, přes AC/DC konverzi, nebo jsi přifázováný trvale nehraje roli. .......
To by ses divil. To je právě to militantní prosazování co se mi teď právě hodí do krámu. Co na tom, že jsem sám byl fuj, nyní oplývám svatozáří. Jelikož neumím vyřešit rychlý děj, tak raději zakážu se o něm bavit. To je pokrok jak se patří.....jen co je pravda.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1911
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod tomas » stř lis 08, 2017 12:27 pm

milhaus píše:Mohu potvrdit , že mi XTM 4000 -Studer za necelé dva roky co ho používám, NEDODAL dle 4Q elektroměru ani jedinou kwh.
4Q elektroměr mi zůstal po síťové FVE ...


A kolik kWh z DS odebral? Když nastavím jakýkoliv jiný měnič do mírného trvalého odběru tak také nic nedodá. Otázka je proč bych to dělal když za odběr se platí a za dodávku se neplatí ani sankce? Takže je nastavuji tak, aby výkon kmital kolem 0W a ta 1-2kWh za měsíc co se nasbírá do dodávky mne nijak netrápí, na rozdíl od toho kdybych ho nastavit třeba na trvalý odběr 20W a potom se mi nasbíralo do spotřeby například 10kW za měsíc za co bych musel zaplatit cca 40Kč.
Je to jen o nastavení.
A mimochodem s GreenBonen ve fázové regulaci se mi podařilo zastavit také všemožné aktuálně montované elektroměry 4Q i ne 4Q, a bylo úplně jedno jaký střídač měla elektrárna, jestli s trafem HF nebo LF nebo bez trafa, elektroměr se ani nehnul.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1868
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod tomas » stř lis 08, 2017 12:49 pm

solarni-panely.cz píše:V nedávné době byly některé firmy dokonce donuceny vyměnit již namontované střídače pod výhrůžkou že, jim je jinak distributor nepřipojí, pokud nebudou splňovat určité parametry . viz. příloha. Z tohoto důvodu připojujeme většinu instalací do 10kWp jako mikrozdroj (max. 16A na fázi, 0 přetoky) se střídačem, který umí zajistit naprosto nulové přetoky (viz. obrázek výše - 2ms přechodový jev). Nehrozí tak riziko budoucího vracení dotací u C.3.5 - C.3.7 kvůli překročení více než 30% dodávky vyrobené elektřiny do sítě.


Funkce P(f) a P(U) primární regulace výkonu používám na elektrárnách jak jsem uvedl už i zde:
viewtopic.php?f=44&t=3642&start=20#p67217
asi od roku 2012, to tu o tom distributoři neměli ani tušení, ale prostě to jinak na mizerné spravované distribuční síti ani nešlo.
O nucené výměně střídače jsem ještě nikde nic neslyšel a naše zákazníky bych v tom ani nenechal.
Mimochodem jestli připojujete většinu instalací jako mikrozdroj a obíráte tak zbytečně zákazníka o možnou dodávku do sítě, tak tam alespoň neaktivujte funkce primární regulace, protože potom je zdroj zákazníka zneužit distributorem pro regulaci sítě aniž by DS nějak negativně ovlivňoval. A například při zvýšeném napětí/frekvenci se nesmí odpojit, ale musí jen snížit výkon a tím bude spotřeba zákazníka pokrytá z DS a PDS si tak u zákazníka svou mizernou prací vyvolá odběr energie (nesmí se odpojit od DS) a zákazník tu regulační energii ještě musí PDS zaplatit. Když PDS nechce přenášet vyrobenou energii, tak nedostane regulaci. Dohadoval jsem o tom s ERÚ i komisí PPDS a vyhrál jsem, od 1.4.2017 (i zpětně) jsem tyto funkce u zákazníků bez dodávky do DS zrušil (a nastavil přísnější odpojení od DS a přechod do ostrovu) a distributor tak nemá nárok zneužívat zdroje k regulaci od provozovatelů kterým odmítá přenášet energii.
Nebuďte ovce, nedělejte ani ze svých zákazníků ovce a bojujte za ně, nenechte je vydírat a ustupovat před distributorem.

A stav elektroměru nemá na dotace vliv, to už jsem také řešil, protože ten energetický audit (s přednastavenými parametry NZU které není možné změnit dle reality) je úplně mimo a ani trochu nesouhlasí se skutečností a se stavem elektroměru distribuční sítě (kdyby to bylo podle elektroměru bylo by to naopak lepší, mohl by být větší instalovaný výkon) a když si uvědomíte že se ještě v ČR měří energie u samobýrobců podvodně (fázová nesouměrnost je započítávána do registru spotřeby i výroby zároveň, což je energetický a fyzikální nesmysl) tak to ani nikde dle energetického auditu vycházet nemůže, protože tento měřící podvod v tom auditu nelze nijak nasimulovat.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1868
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod tomas » stř lis 08, 2017 1:42 pm

solárník píše:By mne zajímalo, jak to funguje, když to zabrání přetoku za desetinu sinusovky. To mi přijde jako dost nemožná hodnota. Za tu dobu snad ani nejde poznat, o kolik je fáze posunutá, tedy kam vlastně ta enegie teče.


Studer má velice rychlý signálový procesor a na tom záleží, jinak v té bedně skoro nic moc není co by nebylo i u jiných výrobců. Výrobě nejdražší je ten toroid, ale na něm ty regulační schopnosti nezávisejí.
Možný způsob jak to dělá je možná ten, že v tom signálovém procesoru vytváří synchronizovanou ideální sinusovku s DS a porovnává ji se sinusovkou proudu (podobně jako superhetová demodulace FM signálu) a kterou se ale snaží regulací udržet na nule. Takže v každém okamžiku vidí jak se sinusovka proudu odchyluje od svého generovaného ideálu a požadované 0 a může regulačně a přesně zasáhnout už třeba v jednom necelém kmitu sinusovky. Prostě na to třeba moc rychlé procesory, většina ostatních výrobců střídačů a měničů to tak rychlé nedělá, protože je to zbytečné, nikdo to po nich nevyžaduje a elektroměry ty ms stejně nezachytí.
Ono měřit to při ideální odporové zátěži s ideální sinusovkou je hezké, ale je to k ničemu, protože to ve skutečnosti nikde není. Zkuste to na skutečné distribuční síti např. s takovým průběhem jak jsem změřil na jedné trafostanici:
viewtopic.php?f=4&t=2421&start=20#p42368
a uvidíme.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1868
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

PředchozíDalší

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'