Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon pro 09, 2019 10:56 pm


Hybridní měnič Vertex 3kW

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
PředchozíDalší

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod Saark » pon led 27, 2014 2:59 pm

Co by člověk neudělal pro pár kilowatt????
O víkendu hlásili krásné počasí, tak jsem v sobotu ráno vytáhnul žebřík a hurá ometat panely v sedmi metrech.Když jsem měl půlku hotových, tak mi podjel žebřík a já sletěl jak hruška na zem :o
Naštěstí jsem to vcelku přežil, neboť pád jsem zmírnil měkým dopadem do kupy hnoje :roll:
Ten den jsem vyrobil 7kWh :yes:

První kolaps Vertexu :!: :!: :!:
V neděli ráno,modrá obloha, teplota -15°C, výkon 210W.
Cca po hodině provozu naskočila na displeji chyba "09" což je podle manuálu vysoké napětí na panelech (víc jak 500V).Tak jsem zkusil změřit napětí na panelech bez zátěže a tam bylo 440V. Dále jsem celý měnič resetoval a stejně to nepomohlo a pořád hlásilo chybu.Po hodině různého přepínání to opět naskočilo. Nevíte čím by to mohlo být????

Ing. Kolařík mě říkal, že při nízké teplotě se napětí naprázdno zvyšuje a proto mě to hlásilo chybu, ale mě se to nezdá.
Saark
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned úno 10, 2013 5:07 pm

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod milhaus » pon led 27, 2014 4:09 pm

Hlavně že se nic nestalo-úraz.
Dal bych kontrolu v SolarPoweru -Device control-Parameters setting-MaxPV input voltage!
Je možné že tam je nastaveno méně než těch 440V . Jde to do 510V.
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 12kWh bat.
milhaus
 
Příspěvky: 108
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod Saark » pon led 27, 2014 8:40 pm

milhaus píše:Hlavně že se nic nestalo-úraz.
Dal bych kontrolu v SolarPoweru -Device control-Parameters setting-MaxPV input voltage!
Je možné že tam je nastaveno méně než těch 440V . Jde to do 510V.


Díky za radu,zítra to hned vyzkouším ;)
Saark
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned úno 10, 2013 5:07 pm

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod brumlaj » úte led 28, 2014 4:46 am

Saark píše:Ing. Kolařík mě říkal, že při nízké teplotě se napětí naprázdno zvyšuje
má pravdu, předseda. To je jedna ze základních vlastností PN křemíkového přechodu. Také jsem včera ráno naměřil na FV stringu 810V přičemž v létě se napětí pohybuje kolem 730V.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2023
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod Saark » čtv led 30, 2014 3:05 pm

Páni odborníci, prosím o radu.
Proč se mi z Vertexu nechtějí zobrazovat data z Datasheetu viz. obr. a přitom v základním zobrazení hodinový výkon vidím???
Dále mi z denní statistiky úplně zmizí některé dny, i když jsem kWh natočil.
Vůbec nevím čím to je :(
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Saark
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned úno 10, 2013 5:07 pm

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod JML... » čtv led 30, 2014 10:44 pm

Chyba v Solar Power i v Solar Power Pro. Proto jsem sel do sveho monitoringu a mam klid, mikroserver bezi i 100 dni aniz by zakopl, bohuzel ted nema co monitorovat - snehova prikryvka na panelech, tak aspon monitoruje barometricky tlak... :evil:
uptime100.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Investicí do FVE chci ušetřit, né okrádat národ na odpustcích za výkup a nějaký barevný bonus!
2.8kWp + Vertex/InfiniSolar 3kW + 100Ah 48V LiFeYPO + A20mikroserver = moje FVE
Uživatelský avatar
JML...
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte lis 06, 2012 12:33 pm

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod donacielo » pát úno 07, 2014 7:31 am

milhaus píše:
matej píše:Aha! Takže on přisosávat ze sítě nejenom umí, ale neumí nepřisosávat (pokud je připnuta).
To je vlastně stejné jako tzv. "GridFree" instalace.
Takže z baterek v podstatě za normálních okolností nebere nic? Jenom pokud je výpadek sítě?

Ano z baterek jen když není síť.
Přisosávat umí když je výkon na panelech, tak společně jde se sítí do zátěže-na výstup z měniče.Zpět do sítě nedává.
Pokud panely nedávají tak jede měnič na síť pokud je připnuto relé.
GridFree menič je vlastně ONGRID pokud se nepletu, ten prostě tlačí do sítě vše co vyrobí.
Takže GridFree to tak úplně není.
V tom režimu OFFGRID 3 jede i na baterie ale zase neprisosne ze sítě , takový ostrov. :(
Doufám že to pořeší novým firmwarem...


přesně to teď testuju a rád bych režim offgrid 1 který by fungoval. jako ofgrid 3 ale s připnutým relé do DS.. v té variantě offgrid 1 to bohužel nepracuje s nastavenými parametry pro práci s baterkama a převážně to stále bere více ze sítě....l. :( snad to spraví v novém fw...
off grid se zálohování sítí ,4.8KW, outback FM80, akspert KS 4KW ,optisolar SP8000, 300 AH/48V LIFE, SDS micro E - monitoring a přepínání přebytků do bojlerů.:)
Uživatelský avatar
donacielo
 
Příspěvky: 74
Registrován: ned bře 10, 2013 9:00 am
Bydliště: Praha

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod Saark » úte bře 04, 2014 9:32 pm

Tak tak přemýšlím a chci se zeptat na váš názor, co chci udělat. Jelikož provozuji svůj systém na NiCd bateriích a mám zapojených jen 38ks z důvodu nabijení,tak má myšlenka se zaobírá otázkou?Zvýšit výkon stávajícího systému a to tak, že už nyní mám na vstupu Vertuxu max.panelu 12ks/210W, MPPT 30V a chci ještě přidělat 2ks panelů,které zapojím odděleně od stávajícího stringu a na přímo přes diodu je připojím k baterkám. Tím pádem bych mohl přidělat do systému ještě o 2ks baterií navíc (na 40ks),které pomůžou ke zvýšení kapacity a hlavní důvod je navýšení nabijecího napětí na 60V.Tento druhý string o 2 panel bych hlídal pouze napěťovým relém,které by odpojilo ty dva panely a zbytek ohlídá měnič.
Co si o tom myslíte,zvládne Vertex vyhodnotit 60V na baterkách jako berné nebo se přepne do chyby?
Doufám,že jsem to popsal trochu srozumitelně.
Pokud by to totiž šlo, tak by těch panelů do druhého stringu šlo připojit ještě více a dali by se nabíjet baterie s velkou kapacitou.
Saark
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned úno 10, 2013 5:07 pm

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod Honzík » pát bře 14, 2014 10:48 pm

Přátelé, nemáte někdo odzkoušeno, jak si poradí Vertex s rozběhem motoru ( domácí vodárny, cca 1,3kW).
Honzík
 
Příspěvky: 31
Registrován: pát dub 19, 2013 3:10 pm
Bydliště: Polnička

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod gupa » pát bře 14, 2014 11:08 pm

Je to nepřímo k tématu, upozorňuji na ty nové vodárny na rozběhový bílý plastový kondenzátor schovaný v černé plastové krabičce na motoře, kontrolujte ho pravidelně po delší odstávce bo jsem hleděl jak umí z něj vytéci jakási hliníková slitina a motor kupodivu i vtom vadném stavu dokáže roztočit, ale je to tak na spálení jeho vinutí.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1700
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod Saark » sob bře 15, 2014 10:15 am

Honzík píše:Přátelé, nemáte někdo odzkoušeno, jak si poradí Vertex s rozběhem motoru ( domácí vodárny, cca 1,3kW).


Já si myslím,že by neměl být problém,protože při mojich pokusech to zatím vždycky ustál a to jsem ho zatížil až 4kW/10sec.pak sám spadnul a opět naskočil funkční :shock:
Saark
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned úno 10, 2013 5:07 pm

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod Saark » stř dub 02, 2014 1:09 pm

Tak se musím pochlubit novým úložištěm 8ks baterie HZB 12V 200Ah= 19,2kWh :celebrate2: , které jsem vyměnil za NiCd, se kterýma jsem nebyl moc spokojen z důvodu velkého rozsahu napětí.
20140327_134322.jpg


a takhle vypadá výroba za měsíc březen
data2.JPG


Zatím můj největší rekord za den a to nemám stále vyřešené přebytky
data1.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Saark
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned úno 10, 2013 5:07 pm

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod Honzík » sob dub 12, 2014 2:56 pm

Také chce po vás SolarPower nějaký login, tedy heslo ?????? Nemůžu v něm jinak nic nastavovat!!!!!!
Dík
Honzík
 
Příspěvky: 31
Registrován: pát dub 19, 2013 3:10 pm
Bydliště: Polnička

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod JML... » sob dub 12, 2014 6:13 pm

Honzík píše:Také chce po vás SolarPower nějaký login, tedy heslo ?????? Nemůžu v něm jinak nic nastavovat!!!!!!
Dík

Default je admin/admin :mrgreen:
Investicí do FVE chci ušetřit, né okrádat národ na odpustcích za výkup a nějaký barevný bonus!
2.8kWp + Vertex/InfiniSolar 3kW + 100Ah 48V LiFeYPO + A20mikroserver = moje FVE
Uživatelský avatar
JML...
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte lis 06, 2012 12:33 pm

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod Honzík » sob dub 12, 2014 7:18 pm

Díky, ale stejně to nejde...chce to min. 6 znaků...
Honzík
 
Příspěvky: 31
Registrován: pát dub 19, 2013 3:10 pm
Bydliště: Polnička

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod Honzík » sob dub 12, 2014 7:54 pm

Takže, heslo je odhaleno.... a to je "administrator"...jenom kdyby někdo také potřeboval.
Honzík
 
Příspěvky: 31
Registrován: pát dub 19, 2013 3:10 pm
Bydliště: Polnička

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod Honzík » pát čer 27, 2014 11:07 pm

Co říkáte na SolarPower 1.06 a nový firmware... mě se poté, zase točí větráky u Vertexu naplno !???!
Honzík
 
Příspěvky: 31
Registrován: pát dub 19, 2013 3:10 pm
Bydliště: Polnička

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod milhaus » pát črc 04, 2014 9:22 pm

Co je nového , kromě těch větráků?
Děkuji M.
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 12kWh bat.
milhaus
 
Příspěvky: 108
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod JML... » pon črc 07, 2014 2:13 pm

Abych řekl pravdu nejsem z něj nějak nadšenej. Právě dnes jsem zkoušel a ověřoval další funkce. Takže první zkušenosti:

Začnu jednoduším, ventilátory jedou stále pokud je měnič zapnutý, i když na menší otáčky, teď mají jen 2 rychlosti (už ne 3), jedou a jedou naplno. Cyklování na vybitých aku ještě neověřeno.
Dobré funkce jsou pro dodávky do sítě (budoucí netmetering pokud ho schválí a bude ho někdo chtít), kalibrace citlivosti váhy pro nedodávání do sítě a jaký výkon bude dodáván do sítě a jaký do aku a priority spotřeby.
Co se týká Off-Grid, tam měla být posunuta horní mez 48V při vybití aku, ale ta nefunguje a zůstává maximum 48. Dále pak je ignorováno nastavení Float, v minulém nastavení jsem měl 58 a Vertex dojel na 56.6V (měřeno na svorkách aku) a nabíjení ukončil, teď pokud snížím float na 55.3V, dojede zvesela až na svých minule nastavených 58V(svorkových 56.6V) a ignoruje nastavených 55.3V (několikrát přenastaveno zkontrolováno a restartováno) - co vám, dělá to taky?
Zvláštní zvuk vydává pípák uvnitř, i když je disablován, občas v něm jako by cvakne.
Přijde mi, že Voltronic s přechodem na Infinisolar preferuje On-Grid se zálohou, na Off trošku (_!_)...

Podělte se další...
Investicí do FVE chci ušetřit, né okrádat národ na odpustcích za výkup a nějaký barevný bonus!
2.8kWp + Vertex/InfiniSolar 3kW + 100Ah 48V LiFeYPO + A20mikroserver = moje FVE
Uživatelský avatar
JML...
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte lis 06, 2012 12:33 pm

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod milhaus » pon črc 07, 2014 9:07 pm

nový firmware jsem zrušil a vrátil zpět starý , větráky když pořád jedou nedávám... měnič mám na chodbě .
Použil jsem nový solar power 1.06
Neprováděl jsem zatím žádná měření, ale jen jsem zkoušel nastavení a maká to v režimu off-grid 1- lépe - když není výkon z panelů , tak se dříve hned měnič přepl na síť ikdyž byla priorita na baterie. niní jede pořád na bat.
Hlavně při přetížení to nevypne měnič při překročení 3kw (musí být přifázována síť) ale přisosáva zbytek ze sítě.
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 12kWh bat.
milhaus
 
Příspěvky: 108
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm

PředchozíDalší

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'