Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte srp 20, 2019 1:20 pm


Hybridní měnič Vertex 3kW

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
PředchozíDalší

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod Pan Taum » pon pro 02, 2013 9:30 pm

Hnědé a modré tkaničky 6mm2 jsou jenom provizorka na odzkoušení, že ano ?
Pan Taum
 
Příspěvky: 552
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm
Reputation: 19

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod donacielo » pát led 03, 2014 7:39 pm

právě sem namontoval vertex a testuju ho oproti akspert KS 4KW.. zajímá mi ta spotřeba naprázdno....

ted to právě řeším
off grid se zálohování sítí ,4.8KW, outback FM80, akspert KS 4KW ,optisolar SP8000, 300 AH/48V LIFE, SDS micro E - monitoring a přepínání přebytků do bojlerů.:)
Uživatelský avatar
donacielo
 
Příspěvky: 74
Registrován: ned bře 10, 2013 9:00 am
Bydliště: Praha
Reputation: 0

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod Saark » úte led 14, 2014 2:22 pm

"Zklamání"-tak jsem tak trochu rozčarovaný z výsledku, který se mě podařilo naměřit. Vzal jsem stav vyrobených Wh na Vertexu za 5 dní a spotřebu Wh odebraných do spotřebičů měřených nezávislím elektroměrem a zjištění je děsivé,účinnost mého systému je cca 60% :eek2: Výsledek účinnosti je možné také ovlivněn mými NiCd bateriemi, které nejsem stoprocentní,ale že to bude takovýto propad jsem nečekal.
Nevíte, zda by s tímto systémem šlo něco vylepšit????
Díky za rady.
Saark
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned úno 10, 2013 5:07 pm
Reputation: 1

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod gupa » úte led 14, 2014 3:28 pm

No a v jakém stavu jsou NiCd? Starší mají velké samovybíjení. A také to může zapříčinit malá kapacita, protože jestli jsou starší, jsou i měkší vůči velkým odběrům. To, předpokládám podle mého úsudku, čeká všechny, kterým zestárnou LiFePO.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1674
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 61

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod JML... » úte led 14, 2014 6:02 pm

Bohužel jsme zatím v době kdy neumíme energii efektivně ukládat...
Já si vzpomínám, když jsme na nabíjárně formátovali nové články k zálohám pro vysílače, tak u NiCd bylo třeba dodat 140% náboje aby se z nich dalo vyčerpat 100%, a to bylo v ideálních podmínkách, nabíjecí a vybíjecí cykly měly mezi sebou 30 minut a bylo nutné udělat čtyři plné cykly ke zformátování článku. Z pokusů také vyplynulo, že malý proud zvyšuje neefektivitu, naopak velký proud neefektivitu ještě více zvýší a dožene článek rychle k meznímu ΔU článku. U Pb bylo třeba dodat až 160%, naopak u Li se to pohybovalo kolem 115% náboje. Je více než dobré dodržet doporučené nabíjecí i vybíjecí proudy výrobcem.

Ještě k přesnosti měření, použité AD převodníky v měničích nejsou nijak přesné, spíše jen orientační a pokud bychom chtěli opravdu přesněji určit efektivitu našich FVE bylo by třeba použít úplně jiné, možná i jinou metodiku měření.
Investicí do FVE chci ušetřit, né okrádat národ na odpustcích za výkup a nějaký barevný bonus!
2.8kWp + Vertex/InfiniSolar 3kW + 100Ah 48V LiFeYPO + A20mikroserver = moje FVE
Uživatelský avatar
JML...
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte lis 06, 2012 12:33 pm
Reputation: 6

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod fukuši » úte led 14, 2014 8:11 pm

Do 80% má NICD slušnou účinnost ukládání ale dál už je to tma.U LIFEYPO4 jsem naměřil cca 98%.Opravdu supr.
fukuši
 
Příspěvky: 297
Registrován: úte úno 19, 2013 10:27 pm
Reputation: 7

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod PavelR » úte led 14, 2014 8:23 pm

Hoj, pokud myslis tmou plynovani pri nabijeni do plna .... Mam dva tipy nicd. Napeti dejme tomu 30V jedny plynuji jak blazen, druhe ... no sem tam bublinka. Asi taky nebude nicd jak nicd .... a nebo maji o tolik jina napeti plneho nabiti.
PavelR
 
Příspěvky: 1866
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 89

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod Saark » úte led 14, 2014 8:42 pm

gupa píše:No a v jakém stavu jsou NiCd? Starší mají velké samovybíjení. A také to může zapříčinit malá kapacita, protože jestli jsou starší, jsou i měkší vůči velkým odběrům. To, předpokládám podle mého úsudku, čeká všechny, kterým zestárnou LiFePO.


Baterie jsou 10let staré a vůbec nepoužívané, ale stejně jsem musel udělat výměnu elektrolytu.Myslím si, že mají kapacitu tak 80%. Ono je to s tím nabijením horší, protože opravdu je znát jak velkým proudem se nabijí,ale ten se mění během oblačného počasí,takže nelze regulovat.

Dále se chci zeptat, zda je normální, když při max. nabijecím proudu 25A (víc Vertex neumí) se dostane napětí na baterii 58V a jakmile poklesne nabijecí proud třeba na 2A,tak napětí klesne na baterii až o 3V.
Saark
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned úno 10, 2013 5:07 pm
Reputation: 1

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod Saark » úte led 14, 2014 8:50 pm

"JML" díky za odpovědi. Ale jak docílit na Vertexu nabijení na 140%,když při docílení max.napětí 58V sníží nabijecí proud a poté přepne na udržovací napětí 57V a tím pádem baterie nepřebije?
Saark
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned úno 10, 2013 5:07 pm
Reputation: 1

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod donacielo » úte led 14, 2014 9:00 pm

tak sem testoval bypas při přetížení na Vertexu jestli dososává z ds nebo jen přepne a vypadá to že bere vše z panelů, baterii, a zbytek z ds... pokud by se udělal čistý bypas, tak by tich 1700W z panelů co to psalo nabíjelo do baterii, ale ono je to tlačilo do výstupu společně s ds... celkem 4,3KW po dobu asi 3 minut.... zkuste napsat jestli je nějaká zkušenost...
off grid se zálohování sítí ,4.8KW, outback FM80, akspert KS 4KW ,optisolar SP8000, 300 AH/48V LIFE, SDS micro E - monitoring a přepínání přebytků do bojlerů.:)
Uživatelský avatar
donacielo
 
Příspěvky: 74
Registrován: ned bře 10, 2013 9:00 am
Bydliště: Praha
Reputation: 0

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod gupa » úte led 14, 2014 9:05 pm

No pokles je normální. Ale 1,45V na článek, to se nezačaly ještě ani pořádně nabíjet. Asi bych zkontroloval zdali opravdu to, co ukazuje Vertex, je pravdou, tz. ampérmetrem ověřit, potom nabíjení by mělo být až na 1,54V a podle typu i více.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1674
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 61

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod JML... » úte led 14, 2014 9:26 pm

Saark píše:"JML" díky za odpovědi. Ale jak docílit na Vertexu nabijení na 140%,když při docílení max.napětí 58V sníží nabijecí proud a poté přepne na udržovací napětí 57V a tím pádem baterie nepřebije?

Pozor, každý nabíječ má již v sobě toto zakomponováno. Takzvané přebití je indikováno na článcích průběhem koncového napětí při končícím nabíjecím cyklu, záleží i na kondici akumulátoru, a toto nabíječ detekuje omezením proudu a ukončením nabíjení, záleží na typu aku Pb/NiCd/NiMh/Li - každý má jiný. U Pb to je doba absorbce pak režim float, u kadmiových je to pouze dosažení určité hranice napětí, ale záleží jak je článek konstruován, např. stálé udržovací nabíjení a další...

To rychlé padnutí napětí po ukončení nabíjecíhu cyklu je normální... u LiFe to je při dosažení 58V a po ukončení za půl hodiny na 54.4V
Investicí do FVE chci ušetřit, né okrádat národ na odpustcích za výkup a nějaký barevný bonus!
2.8kWp + Vertex/InfiniSolar 3kW + 100Ah 48V LiFeYPO + A20mikroserver = moje FVE
Uživatelský avatar
JML...
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte lis 06, 2012 12:33 pm
Reputation: 6

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod JML... » úte led 14, 2014 11:52 pm

donacielo píše:tak sem testoval bypas při přetížení na Vertexu jestli dososává z ds nebo jen přepne a vypadá to že bere vše z panelů, baterii, a zbytek z ds... pokud by se udělal čistý bypas, tak by tich 1700W z panelů co to psalo nabíjelo do baterii, ale ono je to tlačilo do výstupu společně s ds... celkem 4,3KW po dobu asi 3 minut.... zkuste napsat jestli je nějaká zkušenost...

Tak to je super :handshake:
Co kolecko elektromeru kdyz byl Vertex prifazovan a nebyl z nej odber, necouva? Chystam se to taky otestovat v nekolika modech i se sledovanim kolecka elektromeru, ale pocasi a cas se u me ne a ne potkat.
Investicí do FVE chci ušetřit, né okrádat národ na odpustcích za výkup a nějaký barevný bonus!
2.8kWp + Vertex/InfiniSolar 3kW + 100Ah 48V LiFeYPO + A20mikroserver = moje FVE
Uživatelský avatar
JML...
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte lis 06, 2012 12:33 pm
Reputation: 6

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod donacielo » ned led 19, 2014 12:49 pm

JML... píše:
donacielo píše:tak sem testoval bypas při přetížení na Vertexu jestli dososává z ds nebo jen přepne a vypadá to že bere vše z panelů, baterii, a zbytek z ds... pokud by se udělal čistý bypas, tak by tich 1700W z panelů co to psalo nabíjelo do baterii, ale ono je to tlačilo do výstupu společně s ds... celkem 4,3KW po dobu asi 3 minut.... zkuste napsat jestli je nějaká zkušenost...

Tak to je super :handshake:
Co kolecko elektromeru kdyz byl Vertex prifazovan a nebyl z nej odber, necouva? Chystam se to taky otestovat v nekolika modech i se sledovanim kolecka elektromeru, ale pocasi a cas se u me ne a ne potkat.

v režimu hybrid 3 je možnost vypnout vracení el do DS tak necouvá nikdy... :))) otestováno
off grid se zálohování sítí ,4.8KW, outback FM80, akspert KS 4KW ,optisolar SP8000, 300 AH/48V LIFE, SDS micro E - monitoring a přepínání přebytků do bojlerů.:)
Uživatelský avatar
donacielo
 
Příspěvky: 74
Registrován: ned bře 10, 2013 9:00 am
Bydliště: Praha
Reputation: 0

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod milhaus » sob led 25, 2014 7:34 pm

- Při dnešním slunečném dni jsem udělal několik testů nastavení.
- Dá se říct že při sepnutém síťovém relé (režim hybrid-všechny, a offgrid 1 a 2) jde do zátěže vždy první výkon z panelů, potom se připojí výkon sítě a z baterií nejde nic.Naopak baterie jsou pořád dobíjeny min 0,3A ! Takže taková záloha Sítě.
- I při nastavení (když je výkon z panelů) priorita zátěže PV-BAT-SÍŤ , tak se měnič pořád řídí PV-SÍŤ-BAT ... :(
- Při nastavení (když není výkon z panelů) a je sepnuté síťové relé , tak jde do zátěže automaticky jen síť :x , ikdyž jsou bat. nabité a priorita do zátěže je BAT-SÍŤ.
-Řešení je na noc vypnout jistič sítě na vstupu do měniče, ale zase když dojdou bat je tma ...
- Když vypnu přes den na vstupu SÍŤ tak měnič jede tak jak má , přisosává z baterií s výkonem z panelů jde do zátěže, ale zase nemůže dokrmovat ze sítě a při přeížení nad 3kw asi po min. spadne a už nenaskočí - musí se manuálně nahodit (podržet tlačítko ON 5s.)
- V režimu Offgrid 3 (NEsepnuté síťové relé-ale síť je k dispozici na vstupu do měniče) při přetížení měnič také spadne a nenaskočí , jen manuálně. Na síť naskočí jen když jsou vybité baterie a napětí padne pod nastavenou hodnotu.

Při trvale sepnutém sítovém relé (přes den-výkon z panelů je k dispzici) bere měnič nějakou energii pořád ze sítě (nevím zda jen špičky co nepokryje z panelů, protože baterie nepoužije, nebo trvale asi 10% spotřeby co jsem naměřil na el. měru)
- Po úpravě firmware už nejde ani nastavit (lépe řečeno) zapnout režim ONGRID .- dříve to šlo -zkoušel jsem.
- Tím pádem ani v režimu hybrid nejdou nastavit přetoky do sítě, jako kdyby upravou firmware někdo zablokoval ve všech režimech přetok energie ven.
- V nastavení přetoků je kolonka na max výkon , který může měnič pustit ven (nastaven na 3000W) na úpravu je potřeba znát nějaké jiné další heslo !!! neznáte ho někdo??? děkuji.

Doufám že jsem to nepopsal blbě, snad se v tom někdo vyzná.
Prosím o info jaké zkušenosti v těchto režimech máte?
Jaký používate režim?
Děkuji a přeji mnoho slunečních dní.
Milan
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 12kWh bat.
milhaus
 
Příspěvky: 107
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm
Reputation: 9

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod matej » sob led 25, 2014 8:01 pm

Aha! Takže on přisosávat ze sítě nejenom umí, ale neumí nepřisosávat (pokud je připnuta).
To je vlastně stejné jako tzv. "GridFree" instalace.
Takže z baterek v podstatě za normálních okolností nebere nic? Jenom pokud je výpadek sítě?
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 804
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm
Reputation: 42

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod milhaus » sob led 25, 2014 8:13 pm

matej píše:Aha! Takže on přisosávat ze sítě nejenom umí, ale neumí nepřisosávat (pokud je připnuta).
To je vlastně stejné jako tzv. "GridFree" instalace.
Takže z baterek v podstatě za normálních okolností nebere nic? Jenom pokud je výpadek sítě?

Ano z baterek jen když není síť.
Přisosávat umí když je výkon na panelech, tak společně jde se sítí do zátěže-na výstup z měniče.Zpět do sítě nedává.
Pokud panely nedávají tak jede měnič na síť pokud je připnuto relé.
GridFree menič je vlastně ONGRID pokud se nepletu, ten prostě tlačí do sítě vše co vyrobí.
Takže GridFree to tak úplně není.
V tom režimu OFFGRID 3 jede i na baterie ale zase neprisosne ze sítě , takový ostrov. :(
Doufám že to pořeší novým firmwarem...
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 12kWh bat.
milhaus
 
Příspěvky: 107
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm
Reputation: 9

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod JML... » ned led 26, 2014 11:32 am

milhaus píše:...
Prosím o info jaké zkušenosti v těchto režimech máte?
Jaký používate režim?
Děkuji a přeji mnoho slunečních dní.
Milan


Offgrid 1 i 2 mi přetéká něco málo ven i když mám feeding grid vypnutý, zřejmě přesnost měření, chtělo by to vlízt do Vertexu a pootočit trimtrem (ale kterým?), proto používám OffGrid3 a spokojenost, nad 3kW nelezu, pračka i myčka se střídá, troubu mám stále na DS. O tom jsme s polu mluvili... :handshake:
Bohužel teď mi laborování vypnuli dekou sněhu na panelech a omést je nemůžu - nedostanu se k nim... ::stop::
Spíš mi vadí chyba ve fw cyklování na vybitých aku, ale oni to opraví!

Co ten testovací fw co jsem posílal, byl nějaký pokus?
Investicí do FVE chci ušetřit, né okrádat národ na odpustcích za výkup a nějaký barevný bonus!
2.8kWp + Vertex/InfiniSolar 3kW + 100Ah 48V LiFeYPO + A20mikroserver = moje FVE
Uživatelský avatar
JML...
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte lis 06, 2012 12:33 pm
Reputation: 6

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod milhaus » ned led 26, 2014 7:03 pm

S přetoky problém nemám, mohu dodávat do sítě.
Většinou i u mě 3kw stačí, ale sem tam se stane že někdo zapne např. mikrovlnku(1,5kw), když jede pračk(2kw) a to by bylo fajn to dososat ze sítě.
Já jinak jedu na Offgrid 1 a mám vypnutý jistič síť na vstupu do měniče. Jen když to vypadá na větší odběr tak ho nahodím.
Na ten nový FW jedu normálně, ten starý se nedá někde stáhnout?
Děkuji
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 12kWh bat.
milhaus
 
Příspěvky: 107
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm
Reputation: 9

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod JML... » ned led 26, 2014 8:00 pm

milhaus píše:S přetoky problém nemám, mohu dodávat do sítě.
Většinou i u mě 3kw stačí, ale sem tam se stane že někdo zapne např. mikrovlnku(1,5kw), když jede pračk(2kw) a to by bylo fajn to dososat ze sítě.
Já jinak jedu na Offgrid 1 a mám vypnutý jistič síť na vstupu do měniče. Jen když to vypadá na větší odběr tak ho nahodím.
Na ten nový FW jedu normálně, ten starý se nedá někde stáhnout?
Děkuji

Mam archiv fw, rozliseni pouze dle datumu, vyrobce nejak zapomel cislovat. Ten testovaci sem posilal donacielovi, zatim nemam odezvu.
Investicí do FVE chci ušetřit, né okrádat národ na odpustcích za výkup a nějaký barevný bonus!
2.8kWp + Vertex/InfiniSolar 3kW + 100Ah 48V LiFeYPO + A20mikroserver = moje FVE
Uživatelský avatar
JML...
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte lis 06, 2012 12:33 pm
Reputation: 6

PředchozíDalší

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'