Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon lis 18, 2019 12:02 pm


Hybridní měnič Vertex 3kW

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
Další

Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod Saark » ned lis 10, 2013 7:28 pm

Zdravím všechny kutily přes elektrony.Tak konečně jsem si po dlouhých hodinách probíraní informací o nejvhodnější ekonomické/výkonové problematice udělal radost a pořídil si měnič Vertex.O tomto měniči Vás to tu moc nepsalo a tak bych se chtěl s Vámi podělit o drahé zkušenosti a rady.Měnič jsem pořídil minulý týden,protože jsem musel čekat až příjde dodávka z Číny.Ihned po instaĺaci jsem k měniči připojil k 8ks FP 2OOW/MPT30V umístěných JJZ a olověné baterie(jiné zatím nemám,ale pracuji na KPM 160).Vše se zdálo na první pohled, že pracuje bez problému,ale po chvíli jsem zjistil, že stále běží ventilátory i když je měnič nezatížený.Proto jsem ho propojil s PC a přes POWER Solar chtěl nastavit parametry.Vše fungovalo až na ty ventilátory.Firmware byl 031,což měl být aktuální,tak jsem to nijak neřešil,až do doby, kdy jsem to řešil s prodejcem a ten mi řekl,že mám starý firmware a ať ho aktualizuji.Aktualizace se měla následovně.Sehnal jsem kabel mezi PC a měničem USB/RS 232 a stáhnul návod na aktualizaci firmwaru a myslel jsem jak to bude jednoduché,ale narazil jsem na komunikační problémy.Po několika hodinách s nastavováním portů se mi to nakonec podařilo a od té doby je spouštění ventilátorů řízeno měničem.Dnes se můžu pochlubit výrobou 4,78kWh,což mě pokrývá bez problému denní spotřebu celého domu a ještě zbyde na zítřek.Jediné co mě však mrzí, je nastavení parametrů,které je v ANG a tak to moc jednoduché není.Postupně budu přidávat další zkušenosti a rád budu očekávat vaše rady.
Naposledy upravil Saark dne úte lis 19, 2013 7:59 pm, celkově upraveno 1
Saark
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned úno 10, 2013 5:07 pm

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod joseff » pon lis 11, 2013 8:48 am

Ahoj Saark, gratuluju k novemu menici a preji ti, at ti dlooouho verne slouzi!

Mam otazku ke tve vyrobe/spotrebe - pises, ze vyroba 4,78 kWh pokryva denni spotrebu celeho domu a jeste ti zbyva na zitrek, coz je obdivuhodne. Jak to delas? Kolik vas v dome bydli? Co vsechno na elektrinu provozujes a jake spotrebice pouzivas? Jakou mas prumernou klidovou spotrebu? Jakou mas prumernou denni spotrebu? ...
joseff
 
Příspěvky: 796
Registrován: pon srp 08, 2011 8:55 am

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod JML... » pon lis 11, 2013 10:16 am

Gratuluji dalšímu Vertexákovi ke zprovoznění!!! :yes:

Update firmware je obecně u všech zařízení trochu ochmatika a věda, některé mají update zvládnut pro uživatele příjemě a jiné už ne, Vertex bych viděl tak na polovině. Je pravda, výrobce distribuuje se starým FW, asi je má nabouchané na skladě a obcházet milion kusů se šňůrou je nesmysl, uživatel to přeci zvládne. Na druhou stranu je konstruktivní, po komentáři k vydání FW udělá změny, dnes už umí vertex jako jedno z mála zařízení korektně nabílet LiFe! Teď sem měl na testování nějakou betu FW a ta se opravdu nepovedla, takže čekáme na opravy, snad brzy.

I když je vertex považován zde některými za vorezlou volhu, tak je to zařízení vše v jednom a neřeší se přepínání domácnosti na DS, serioparalelní spojení panelů a další u vertexu ve standartní výbavě. Monitoring má již integrován, a to buď přes jejich softy nebo aplikací made in koleno.

Já už mám na Vertexu 1.3MWh... :eek2:

Popiš trochu více svojí instalaci a přidej pár foteček, ať se můžeme pokochat a ostatní inspirovat.
Investicí do FVE chci ušetřit, né okrádat národ na odpustcích za výkup a nějaký barevný bonus!
2.8kWp + Vertex/InfiniSolar 3kW + 100Ah 48V LiFeYPO + A20mikroserver = moje FVE
Uživatelský avatar
JML...
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte lis 06, 2012 12:33 pm

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod miroc » pon lis 11, 2013 1:37 pm

Vedel by niekto vysvetlit, preco v manuali k tomuto Vertexu http://www.ostrovni-elektrarny.cz/docs/Vertex-manual-CZ.pdf hned v uvode pisu: "Tento měnič je kompatibilní pouze s těmito typy FV modulů :
monokrystalický a polykrystalický. Nepřipojujte panely jiného typu než tyto dva typy FV panelů ke
střídači."?
Existuje dovod, preco by tam nemohli byt napr. tenkovrstvove FS-382?
Miro http://www.vawt.om2cm.sk

Hybrid 5 kWp 62 x FS-382 amorf First Solar, 2 x TriStar MPPT-60, 600 Ah Li-Ion + LiFePO4 48V, Studer Xtender XTM 6000-48 + veterná turbína Darrieus (VAWT) 1 kW riadená TriStar MPPT-60
Online TriStar solar1 - - - - - Online TriStar solar2 - - - - - Online TriStar VAWT - - - - - VIDEO KANÁL YouTube
Uživatelský avatar
miroc
 
Příspěvky: 304
Registrován: ned srp 12, 2012 9:12 am

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod brin » pon lis 11, 2013 4:52 pm

Pravděpodobně kvůli napětí, i když nevím. Amorfy pracují na podstatně vyšších napětích.
brin
 
Příspěvky: 581
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod goodbie » pon lis 11, 2013 4:58 pm

když nebudou překročené maximální hodnoty napětí a proudu které měnič dovoluje může být měnič napájen třeba lokomotivou a musí fungovat.někdy je na manuál hlědět trochu z nadsázkou.
goodbie
 
Příspěvky: 1075
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod tomas » pon lis 11, 2013 5:53 pm

miroc píše:Vedel by niekto vysvetlit, preco v manuali k tomuto Vertexu http://www.ostrovni-elektrarny.cz/docs/Vertex-manual-CZ.pdf hned v uvode pisu: "Tento měnič je kompatibilní pouze s těmito typy FV modulů :
monokrystalický a polykrystalický. Nepřipojujte panely jiného typu než tyto dva typy FV panelů ke
střídači."?
Existuje dovod, preco by tam nemohli byt napr. tenkovrstvove FS-382?


Protože u některých typů panelů se musí uzemnit výrobcem daný pól. A takové panely se musí připojovat na síťové střídače s galvanický oddělením. Možná by spojení DC obvodu se zemí Vertexu také vadilo. Je tam někde v manuálu napsané jak se to chová při zemním spojení?
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1871
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod Saark » pon lis 11, 2013 8:59 pm

joseff píše:Ahoj Saark, gratuluju k novemu menici a preji ti, at ti dlooouho verne slouzi!

Mam otazku ke tve vyrobe/spotrebe - pises, ze vyroba 4,78 kWh pokryva denni spotrebu celeho domu a jeste ti zbyva na zitrek, coz je obdivuhodne. Jak to delas? Kolik vas v dome bydli? Co vsechno na elektrinu provozujes a jake spotrebice pouzivas? Jakou mas prumernou klidovou spotrebu? Jakou mas prumernou denni spotrebu? ...


Omlouvám se, špatně jsem se vyjádřil.Pokrývám zatím část denní spotřeby. Roční spotřebu mám kolem 2,5MWh, což je cca.6kWh denně, ale jelikož jsem instaloval zařízení před pár dny, tak mám na to zapojený zatím světla v celém baráku(kuchyň,obyvák úsporné žárovky 20W) spotřeba 400W/d,kombinovaný mrazák s lednicí 300W/d, satelit a router 250W/d, což je cca.1kWh. Ostatní žrouty televizi, troubu, pračku a mikrovlnku nám zatím připojeny na DS, které připojím až po odladění celého systému.
Saark
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned úno 10, 2013 5:07 pm

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod Saark » pon lis 11, 2013 9:04 pm

JML... píše:Gratuluji dalšímu Vertexákovi ke zprovoznění!!! :yes:

Update firmware je obecně u všech zařízení trochu ochmatika a věda, některé mají update zvládnut pro uživatele příjemě a jiné už ne, Vertex bych viděl tak na polovině. Je pravda, výrobce distribuuje se starým FW, asi je má nabouchané na skladě a obcházet milion kusů se šňůrou je nesmysl, uživatel to přeci zvládne. Na druhou stranu je konstruktivní, po komentáři k vydání FW udělá změny, dnes už umí vertex jako jedno z mála zařízení korektně nabílet LiFe! Teď sem měl na testování nějakou betu FW a ta se opravdu nepovedla, takže čekáme na opravy, snad brzy.

I když je vertex považován zde některými za vorezlou volhu, tak je to zařízení vše v jednom a neřeší se přepínání domácnosti na DS, serioparalelní spojení panelů a další u vertexu ve standartní výbavě. Monitoring má již integrován, a to buď přes jejich softy nebo aplikací made in koleno.

Já už mám na Vertexu 1.3MWh... :eek2:

Popiš trochu více svojí instalaci a přidej pár foteček, ať se můžeme pokochat a ostatní inspirovat.


Jasný, že se pochlubím a přidám foto,ale ještě to musím trošku zapravit do slušného kabátu, aby jste se nelekli :lol:
Saark
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned úno 10, 2013 5:07 pm

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod mati » úte lis 19, 2013 6:51 am

zdravím všechny ostrovníky,

budu na jaře potřebovat nějaký jiný systém než provozuji dnes - Grid free 460W atak se poohlížím po nějakém hybridním měniči a zaujal mě Vertex.

Ptám , protože z návodu mi to není zcela jasné a nechci zatím prudit jinde - při provozu z FVE 1000W a nabitých bateriích ( právě že je neplánuju moc velké ) , okamžité spotřebě na výstupu Vertexu třeba 2000W to funguje :
- 1)spotřebuje se 1000W z FVE a 1000W si docucne ze sítě
nebo
- 2)1000W z FVE max dobije baterie a spotřeba 2kW jde přes bypass ze sítě

Pokud funguje za 1) - tento provozní stav se tedy dá navolit v nastavení. Vychází mi tento provoz z popisu : je dobré mít k Vertexu připojeny baterie min 25Ah ( je to kvůli nabíjení - ale ta kapacita není pro dlouhý provoz reálná ).

Další otázka na majitele Vertexu - máte již někdo nějaké vysvcětlení , proč píšou o vhodnosti připojení jen mono a poly panelů??
2x 230Wp Schutten , 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp , ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 Axpert MKS2400WPlus , OPzV 350Ah 24V, 2x200Ah 24V Winston LiFePo4
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 160
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod jose » úte lis 19, 2013 8:06 am

mati píše:Další otázka na majitele Vertexu - máte již někdo nějaké vysvcětlení , proč píšou o vhodnosti připojení jen mono a poly panelů??

2 vysvětlení už tady padla o pár příspěvků výše. Jinak bychom se museli zeptat přímo výrobce.
Uživatelský avatar
jose
 
Příspěvky: 278
Registrován: pon zář 12, 2011 1:25 pm
Bydliště: Otrokovice

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod mati » úte lis 19, 2013 10:28 am

myslel jsem nějaké oficiální vyjádření dodavatele - výrobce tzn. jestli někdo tento dotaz vznesl třeba u p.Kolaříka
2x 230Wp Schutten , 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp , ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 Axpert MKS2400WPlus , OPzV 350Ah 24V, 2x200Ah 24V Winston LiFePo4
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 160
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod Saark » úte lis 19, 2013 7:07 pm

Varianta 1 není možná,protože Vertex si zatím rozdíl příkonu neumí rozdělit mezi DS a FVE+baterie.Takže to funguje následovně: pokud potřebuješ odebírat 2000W a 1000W půjde z FVE,tak se zbytek 1000W pokryje z baterií pokud budou mít dostatečnou kapacitu,(osobně bych tam nedoporučaval připojit baterie jen 25Ah,neboť je to hrozně málo)a až se baterie vyčerpají, tak se Vertex přepne na bypass a celý příkon půjde z DS.Jinak uvedu ještě jeden příklad:
Pokud je odběr 1000W a panely dávají 300W,tak 700W se dorovnává z baterií.

Dále jsem slíbil nějaké foto z realizace, prosím omluvte provedení, ještě to nenám doladěno :sm1:
20131117_093229.jpg
20131117_093502.jpg

20131117_093446.jpg
20131117_093427.jpg

20131117_093434.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Saark
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned úno 10, 2013 5:07 pm

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod Saark » čtv lis 21, 2013 8:43 pm

Informace pro ostatní: zkusil jsem změřit spotřebu naprázdno, bez zapnutí zátěže na měniči jsem naměřil 15W,ale jakmile jsem zapnul na měniči zátěž bez spotřebiče, tak vlastní spotřeba vyskočila na 80W, což zrovna není už málo.Když si vezmete, že je měnič zapnutý celou noc (12hod) a sám spotřebuje 1kW,tak to je mazec.
Saark
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned úno 10, 2013 5:07 pm

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod goodbie » čtv lis 21, 2013 9:47 pm

to je tedy opravu mazec spálit 1kW JEN TAK.Chci se zeptat co to máte za ty zobrazovací moduly???
goodbie
 
Příspěvky: 1075
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod brumlaj » pát lis 22, 2013 7:03 am

Saark píše:[ 400W/d,kombinovaný mrazák s lednicí 300W/d, satelit a router 250W/d, což je cca.1kWh.
Saarku, spotřeba 300W po cely den je 7,2 kWh, takže by ses u Tebou uvedených třech spotřebách do jedné kWh za den nedostal ani smykem. Ta by Ti stačila tak necelou hodinu.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1960
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod jose » pát lis 22, 2013 7:59 am

brumlaj píše:
Saark píše:[ 400W/d,kombinovaný mrazák s lednicí 300W/d, satelit a router 250W/d, což je cca.1kWh.
Saarku, spotřeba 300W po cely den je 7,2 kWh, takže by ses u Tebou uvedených třech spotřebách do jedné kWh za den nedostal ani smykem. Ta by Ti stačila tak necelou hodinu.

Je potřeba správně uvádět jednotky. Saark se snažil jednotky obelstít tím, že to opsal jako W/d, ale stejně asi myslel Wh spotřebované za den, tedy předpokládám, že všechny uvedené přístroje za den spotřebují 950 Wh.
Uživatelský avatar
jose
 
Příspěvky: 278
Registrován: pon zář 12, 2011 1:25 pm
Bydliště: Otrokovice

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod Saark » pát lis 22, 2013 3:30 pm

jose píše:
brumlaj píše:
Saark píše:[ 400W/d,kombinovaný mrazák s lednicí 300W/d, satelit a router 250W/d, což je cca.1kWh.
Saarku, spotřeba 300W po cely den je 7,2 kWh, takže by ses u Tebou uvedených třech spotřebách do jedné kWh za den nedostal ani smykem. Ta by Ti stačila tak necelou hodinu.

Je potřeba správně uvádět jednotky. Saark se snažil jednotky obelstít tím, že to opsal jako W/d, ale stejně asi myslel Wh spotřebované za den, tedy předpokládám, že všechny uvedené přístroje za den spotřebují 950 Wh.


"Brumlaji"omlouvám se.Jak správně doplnil "Jose" je to myšleno ve Wh :oops:
Saark
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned úno 10, 2013 5:07 pm

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod Saark » pát lis 22, 2013 3:33 pm

goodbie píše:to je tedy opravu mazec spálit 1kW JEN TAK.Chci se zeptat co to máte za ty zobrazovací moduly???

Mám tam přidělaný voltmetr a ampérmetr na vstupu z FVP od výrobce ELECO.
Saark
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned úno 10, 2013 5:07 pm

Re: Hybridní měnič Vertex 3kW

Příspěvekod Saark » pon pro 02, 2013 8:30 pm

Tak jsem konečně vyměnil olovo za NiCd, ale musím říct, že ta práce repase starých baterek není žádný med :wood:
Doufám, že teď už bude systém lépe fungovat, protože co jsem měl ty olověné baterky, tak to nebyl žádný zázrak :shock:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Saark
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned úno 10, 2013 5:07 pm

Další

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'