Ahoj všem, tak jsem se zase posunul dál. Přišel podzim a dny bez slunce a moje políčko s 1680Wp najednou přestalo zvládat i jen potřebu toho mála co na něm bylo (2.5kWh/den). Takže po přečtění, že Ota prodává moje čínské panely jen o 10W slabší jsem hned zbystřil a 6kousků objednal. Nějakej měsíc ležely v práci a poobjednával jsem všechen materiál na držáky, sehnal regulátor 150/35, abych nemusel tahat další kabely (díky Frantovi). Akce byla na tři odpoledne. První odpoledne přemístění původních do 3s zapojení na druhou stranu střechy a výměna reglu. Druhé odpoledne příprava odbočky kabeláže, přidání svislých latí, držáky a profily (samozdřejmě co čert nechtěl, ještě výměna dvou prasklých tašek). Poslední odpoledne bylo na řadě převézt 6kousků panelů o 40km dál domů, vytažení a montáž se zapojením.
IMG_20201107_140420.jpg
IMG_20201107_155706.jpg
Panely jsou aktuálně se sluníčkem nízko prakticky půlka mimo osvit, v létě to bude ok, ale i tak se změnila výtěžnost pokud je inverze z 50-60W na 200W. Takže aktuálně vím, že i když bude počasí jakékolikv, tak po dobu světla mi to domek pokreje. Pomohlo tomu podle mě i 3s zapojení pro 24V systém, jelikož vidím jak se systém snaží vycucnout každej watík až do západu. Špičkově jsem již viděl i 930W což byl hezký pohled.
Screenshot_20201108_114051_com.victronenergy.victronconnect.jpg
Jak se nám ale posouvá doba bez osvitu, tak se začínám zabývat baterkou, respektive energií v ní uloženou. Pro lepší měření jsem pořidil ještě smartshunt od Victronu přes Frantu a dnes zapojil a jsem zvědav co změřím.
Trochu se mi nezdá, že když nabíjím, tak furt má chuť do baterie něco jít. Respektive nastavím 27V a i když už na aku 27V je, tak mi píše, že do ní teče 70-100W. Na gelovkách mám od Victronu balancer, který když balancuje, tak topit dokáže, ale baterky jsou aktuálně celkem sbalancované. Takže kdyby těch 100W měl topit balancer, tak musí být horký a to není.
Nemáte někdo nějaké vysvětlení?Trochu smutné je kombinace LTO a Gel. Protože mohu nabíjet pouze na 27V. Jednou za týden o víkendu si přes jistič LTO odpojím a projedu gel na 28V, aby se dobil na max. Mám objednaný gretzův můstek 150A a předřazením před LTO tím budu snižovat napětí z 27.6 na 27.0V a tím pádem by těm gel mělo být líp. Gel tam mám, protože je před vyhozením do sběrny doma recykluji. Používáme je v práci k záloze sajtů a tam je preventivně měníme. Přišlo mi to jako fajn kapacita za 0Kč. Aktuálně mám vyšetřené 2ks 65ah a 2ks 40Ah paralelně, ale ty neustále žerou. Může to být vadná baterie? Nebo proč tam neustále ten proud teče, vždyť ta energie se nemůže ukládat nekonečně dlouho.
Screenshot_20201115_135524_com.android.chrome.jpg
Z číny jsem objednal ještě měřič kapacity, tak budu moci dělat před zapojením do systému testy kapacity, zda s tím rovnou do sběrny, nebo připojit. Přemýšlím jestli nesehnat desulfátor, jelikož u nás jsou většinu času nabíjeny na 27.4-27.6 a pouze párkrát do roka jsou vybity a nabity při výpadku el. Tak jestli by jim to značně nezlepšilo životnost. Upřímě ale nemám moc ambice si s tím hrát, jelikož je budu neustále stahovat a montovat nové, takže mi budou zůstávat a místa mám velmi omezeno. Takže rychlý cyklus domů-sol el- sběrna mi tka nevadí.
Přemýšlel jsem už i nad LiFePo, že bych si koupil asi tak na dva dny provzu 5kWh, ale zatím nějak nejsem s ničím spokojen. Přijde mi, že do aku se naleje moc energie, na to kolik z ní dostanu zpět. No už aby tady byl měřák kapacity. Jak to pak nejlépe měřit? Nabít na 27.6V až do doby kdy bude proud 0A a vybít do 22.5V a zjistit kapacitu? Díky za případné postřehy. Jinak začínám pocit že vlastním půlku portfolia Victronu a moudřejší z toho nejsem

. Věřím ale, že se to všechno zlepší až příjde měřák kapacity.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.