Stránka 3 z 4

Re: Victron multiplus 1200VA

PříspěvekNapsal: stř kvě 29, 2019 9:44 pm
od Dagus
Ok, tohle beru. Na druhou stranu nepřijde mi to přibrzdění jako tak náročná disciplína. 1600W je pro mě vážně hobby výkon. To že nevyužijí potenciál panelů chápu, ale victron nedělá 75/60A. Ceny Victronu jsou u těch regulátorů enormní. Přemýšlel jsem o 100/50 ale cena je neúnosná na mé malé řešení.
LTO jsem bral protože umí vysoké proudy a to na 24V je potřeba a jako výhoda není výbušný a navíc snad hodně cyklů. Až dodělám hliníkové propojky a celé to zavřu do casu z fóra, tak udělám foto a poreferuji. Objednal jsem i balancer od soudruhů a snad nezklame. Mám k tomu velké výhrady, ale alternativu jsem nenašel. Teď budu mít dovču, tak na tom snad zamakám.

Re: Victron multiplus 1200VA

PříspěvekNapsal: čtv čer 06, 2019 9:39 pm
od Dagus
Ahoj, byl by tu někdo nápomocen s konfigurací victrona?
Další otázka je na znalejších norem, lze použít 3 fázový chránič proklemoáním vtupu jako jednofázový? Jak se k tomu revizák staví? Tří mám v rozvaděči mnoho, jednofázový bych musel kupovat.
Poslední je k jištění panelů, jakožto zdroj by dle mě měl být jištěn hned u panelů. Jelikož mi povedou kabely rovnou od panelů k koposce od taskami a dolů dvě patra, tak jediné možné je použít pojistky v koncovkách a pak hned dole v rozvaděči. Co s tím, jistit u panelu, nebo ne? Jde mi vzásadě o to aby to bylo košér. To by nejlíp mohl rict někdo kdo se montáží živí.
Jelikož celá sranda má dostat revizi, tak byvh to rád na první dobrou, ačkoliv revizáka mám celkem tolerantního.
Ps: Poradíte nějaký soft na silnoproudé schémata, ať se s tím nemusím malovat růčo? Jsem sice studovanej slaboproud, ale k silnoproudu jen co musím v práci a tam se s malováním teprve chce začít.

Díky kluci za případné odpovědi.

Re: Victron multiplus 1200VA

PříspěvekNapsal: pát čer 07, 2019 7:12 am
od Frenky
Dagus píše:
Ps: Poradíte nějaký soft na silnoproudé schémata, ať se s tím nemusím malovat růčo? Jsem sice studovanej slaboproud, ale k silnoproudu jen co musím v práci a tam se s malováním teprve chce začít.


Ahoj
Na schémata používám zatím Profi CAD https://www.proficad.cz/, není to ono, ale něco se v tom stvořit dá.

Kamarád používá tohle
https://www.rs-online.com/designspark/electrical-software
Sám se na program chystám, ale zatím není čas. :mrgreen:

Čau a pěkný den

Frenky

Re: Victron multiplus 1200VA

PříspěvekNapsal: sob čer 08, 2019 4:59 pm
od Dagus
Ještě k tomu nastavení multiplusu. Dnes jsem skrze MK3 kabel koukal na firmwary a ty jsem sehnal. Mám tam i ESS a asistenty, ale stejně asi ne uplně vidím to co bych od toho potřeboval. Kdyby někdo byl schopen poradit, ocenil bych to. Chtěl bych se tedy zeptat, jak ideáně nastavit měnič. Co bych od něj chtěl.
chci aby jel primárně na baterky(FV) a jistota že nedojde k přetoku.
1)pokud bude napětí na bat OK pojede se čistě z bat dokud se nevybijou. Cyklování neva, bude tam LTO.
2)pokud nebude napětí x na baterce !OK, bypasne vstup-vystup a pojede z DS bez přisosávání. Případně trochu nabije aku na určitou hodnotu 20% SOC, ale ne do plna. Pokud je FV nabije na vyšší úroveň, obnový přívod z AKU a vypne bypass DS.
3)pokud bude výstupní zatížení vyšší než maximální deklarovaný bez přisosávání, tak opět bypass vstup/výstup. Radší přepnu na DS, než aby mi hučel větrák a zbytečně jel na max výkony dlouho. Jen nevím jak udělat to, aby měnič nesáhl na AC a přitom jel na max co umí v peeku, jakože overload.

Použití bude jako UPS s primárem z FV, všechny led světla, všechny ventilátory, všechny zásuvky 13A po domě mimo kuchyně, lednice, plyn kotel. Teoreticky bude docházet k přetížení měniče pouze při fénování vlasů (celkem často na krátkou dobu a ještě řeším zda okruh koupelny nevynechat) a jednou za rok vysávání silným vysavačem. Předpoklad je, že většinu času to pojede do 300W, jde mi hlavně o vykrytí standby spotřebičů + UPS pro světla, xiaomi automatizaci a síť.

Re: Victron multiplus 1200VA

PříspěvekNapsal: úte čer 11, 2019 7:45 am
od RRR
No pokud nevyhovuje nastavení ESS:
https://www.victronenergy.com/live/ess: ... n-manual?s[]=ess

Tak pak jedině asistent pro ignorování AC in.

Re: Victron multiplus 1200VA

PříspěvekNapsal: sob čer 15, 2019 9:31 pm
od Dagus
Tak jsem rychle koukal na to ess a moc z toho moudrej nejsem. Nějak nechápu jak se tam v těch asistentech nastavují jednotlivé podmínky. Kdyby někdo měl nějaké příklady byl bych vděčen. Někde jsem tady viděl nějaké screeny jak nastavit victrona, aby nemohli nastat přetoky, ale do vyhledávání jsem zadal snad už vše a nemůžu to najít.

Další věc na kterou by mě zajímal názor obecenstva je to přepanelování. Jelikož jste hejtili 2s3p konfiguraci pro 24V systém, tak ještě mě napadlo udělat 3p 330-350w panely. Cenově plus mínus stejný, ale zajímá mě co bude mít větší výtěžnost při špatném počasí a neideálních podmínkách. Jestli pro MPPT je lepší mít kam sáhnout a mít 2S, nebo bude vžd kam stáhnout MPPT bod a stačí účinější 1S. Sice logicky 2x280W je víc jak 340W, ale stejně se ptám. Druhá věc je jak moc je rozdíl mono/poly v neideálním náklonu k slunci. Je opravdu ten poly v difuzním a neideálním světle lepší?

Řeším jen 800W, co bude navíc zůstane po nabití aku na střeše. Bateky budou mít kapacitu jen 0,7KWh, takže to bude po většinu času nevyužité. Jde mi o co nejlepší pokrytí v roce. Nevadí mi mít v panelech o 10tis víc, pokud nebude elektrárna půl roku zahálet, to je pro mě nejhorší stav.

Re: Victron multiplus 1200VA

PříspěvekNapsal: ned čer 16, 2019 1:39 am
od diablo007
Řeknu to velice jednoduše pro horším počasí minstrig 3s dává i 75v pokud bych měl jeden panel budeme se bavit o 25v což.mi navečer baterku co má přes 27v opravdu moc nedobije. Každopádně každé mppt má uváděny pracovní napěťový rozsah tak se koukni kolik je uváděno

Re: Victron multiplus 1200VA

PříspěvekNapsal: pon lis 25, 2019 6:09 pm
od JiTr
Ahoj Dagus,
rad bych se zeptal jak ti slape Victron... Pouzivas VirtualSwitch s ohledem na pretizeni menice nebo jsi tam dal ESS? Zkusenosti ...?

Odesláno z mého BLN-L21 pomocí Tapatalk

Re: Victron multiplus 1200VA

PříspěvekNapsal: pon lis 25, 2019 10:45 pm
od Dagus
Jsem lempl, teďka jsem čerstvě dodělal lto pack do škatule a victron smutně visí na stěně pod schody s rozvaděčem mppt a gxkem. Hold dítě a málo času. Ale už jsem si nakoupil další bižu (chránič, jističe, přepínač) a už mi chybí jen Anderson konektor a horda času na dodělání. O panelech ani nemluvím. Na střechu jsem se ještě nedostal. Držáky mám už na skladě, panely jsem už i objednal, ale nakonec stornoval, protože do jara je asi montovat nebudu. Trochu se odhodlávám, že bych victrona oživil alespoň jako ups.
Jinak co jsem vyčetl, tak ess je lepší a mělo by to dělat to co od toho očekávám.

Re: Victron multiplus 1200VA

PříspěvekNapsal: stř lis 27, 2019 8:41 am
od jars10
Ahoj,
docela by mne pak zajímalo, jak ti ESS pojede. Mám Quattro a ESS je neustále rozhazováno HDO signálem, takže nekontrolovaně přepíná na síť a obávám se, že při snaze vyrovnat i dodává. HUB4 to nedělá, ale zase nedokáže nabíjet podle rozvrhu. Prozatím jsem to vyřešil přídavným asistentem na odepínání AC, ale nedá se mi nastavit tak, aby spolupracoval s ESS.
Problém vidím ale v tom, že mi Quattro neumí limitovat proud odebíraný ze sítě a podporovat spotřebu, pokud je větší.
Zajímalo by mne, jestli ti to bude Multiplus dělat taky nebo je to chyba jen u Quattra.

Re: Victron multiplus 1200VA

PříspěvekNapsal: stř lis 27, 2019 7:35 pm
od Dagus
Jak jsem psal do druhého vlákna, nezkoušel jsi tam tedy dát filtr?

Re: Victron multiplus 1200VA

PříspěvekNapsal: ned úno 16, 2020 3:17 pm
od Dagus
Ahoj, po hodně dlouhé době jsem si zatím Victron zapojil alespoň jako UPS, prodrátoval všechno v rozvaděči DC a dočasně propojil s těmi LTO články a čekám na peníze, chuť a počasí, než dotáhnu kabely na střechu a tam nasázím konstrukce a panely. Poradíte mi jaké teplotní čidla Venus GX sežere? Má to dva vstupy a za 700Kč se mi fakt originál kupovat nechce. Mám podobné huawei a s těmi to nejede. Nějaké zapojení a model nevíte? Díky.

Re: Victron multiplus 1200VA

PříspěvekNapsal: ned úno 16, 2020 7:19 pm
od FRSO
Dagus píše:Ahoj, po hodně dlouhé době jsem si zatím Victron zapojil alespoň jako UPS, prodrátoval všechno v rozvaděči DC a dočasně propojil s těmi LTO články a čekám na peníze, chuť a počasí, než dotáhnu kabely na střechu a tam nasázím konstrukce a panely. Poradíte mi jaké teplotní čidla Venus GX sežere? Má to dva vstupy a za 700Kč se mi fakt originál kupovat nechce. Mám podobné huawei a s těmi to nejede. Nějaké zapojení a model nevíte? Díky.

Stačí trochu poguglit a cesta mě navedla sem:
http://shop.mypower.cz/teplotni-cidlo-ntc-35kohm-2810

Re: Victron multiplus 1200VA

PříspěvekNapsal: ned úno 16, 2020 7:24 pm
od Dagus
Sypu si popel na hlavu a jdu podpořit komunitu.

Re: Victron multiplus 1200VA

PříspěvekNapsal: pon úno 24, 2020 9:48 pm
od Dagus
Teploměry doma a a další otázka na světě. Přešel jsem z režimu UPS na testování cyklování LTO. Respektive na zažití a testování jak to nastavit, abych nemusel řešit přetoky. S ESS si přeotky nejsem ani trochu jistý a tedy gridcode mám nastaven NONE:from DC to grid not alowed a používám virtual switch Ignore AC input v nastavení: Pokud je load méně než 177w a nebo je napětí vyšší než 23.9, tak odpoj grid. Pokud napětí spadne na 21V, tak grid připoj, na grid 1 hodinu nabíjej 16A a jelikož mám na tom jen wifinu a přijímací anténu, tak po té hodině i když to nemá 23.9 jde kvůli nezátěži zpět na ostrov. Cykluje to teď jednou za dva dny hodinu nabíjení. Tedy nic nového pod sluncem a jelikož je to LTO, tak předpokládám že mu ani neublížím, když se do jara nevyšplhá na 25.5V co má MPPT (jelikož panely ještě nejsou). Co bych ale chtěl je asistent silent fan, ale tvrdí mi, že s VS nemůžu použít asistenty a HUB1 nejde bez gridcodu. Je k tomu nějaký lepší důvod? Z měniče mi leze 24°C, takže bych preferoval víc ticha a trochu větší teplotu.

Re: Victron multiplus 800VA

PříspěvekNapsal: ned bře 01, 2020 11:31 pm
od Dagus
Ahoj, zatím bez odpovědi. Jelikož jsem o víkendu předělal hlavní rozvaděč, tak jsem se tím moc nezabýval. Respektive se zatížením co mám doma všechny světla zaplé, puštěná tv, wifi, nabíječky atd. a ventilátor neběží, takže mi to už je fuk (350VA z DC bez ventilátoru a hluku trafa).

Překlopil jsem nyní tedy na Victrona krom velkejch spotřebičů všechno kam mi doma vede proud a jsem spokojen až na jediné. Co jsem chtěl z bílé elektroniky na Victron je lednice a světe divse, tu mi to teda nerozjede. Respektive by mě zajímal názor. Aktuálně když koukám na Victron, tak když je na bypass, píše při zapínání lednice(kompresoru) i 1500VA(150 byl odběr domu). Když Victron nechám běžet na baterku, tak při zapínání lednice najede 750VA a víc nic, tenhle stav trvá i 10s(víc nezkoušeno). Předpokládám, že není schopen roztočit kompresor a tak ho drží v maximu. Co ale nechápu je to že píšou 800/1600 max. Myslel jsem si naivně, že se to přes 1000VA, respektive, že si těch 5s tu špičku dá a pak směle pojede s těmi 200VA co teď jede. Může mít na to vliv napětí na aku?

Powerassist předpokládám je potenciální přetok?

Aktuálně jsem to vyřešil tak, že jsem si nastavil AC ignore pokud pojede víc jak 1s nad 700VA přepni se na síť a pokud bude víc jak 5s pod 400VA přepni na baterku.
Takže pokud jedu z baterky a lednice pustí kompresor, tak 1s je overload-> přepne na síť->kompresor se rozjede-> spotřeba klesne u lednice na 100VA->přepne se na aku a všechno jede. Bohužel takhle to cykluje podle potřeby lednice a myslím, že Victronu ani lednici to nebude dělat dobře. Napadá někoho proč by to nedalo víc jak 750VA? Přinejhorším to předrátuji a s lednicí se rozloučím, ale dvě hodiny jsem přetahoval novej kabel a přepojoval lednici na samostatnej okruh, tak se mi toho nechce vzdávat. :?

Díky za postřehy chlapy Dan.

Re: Victron multiplus 1200VA

PříspěvekNapsal: pon bře 02, 2020 6:15 am
od dano
Funkcia Power Assist nema nic z prietokmi. Je to funkcia, ked victron (na vystupe) vykryva rozdiel vykonu, ktory nedokaze dodat distribucna siet, alebo generator. Teda ak mas pripojku, ktora dokaze dodat 3kW a spotrebic 5kW, tak tie 2kW doda (z baterii) victron.

Re: Victron multiplus 1200VA

PříspěvekNapsal: pon bře 02, 2020 7:00 am
od Dagus
Tak to mi nepomůže, protože se snažím jet ve funkci ups mimo grid. Proč nemůžu dosáhnout vyššího krátkodobého výkonu nikoho nenapadá?

Re: Victron multiplus 800VA

PříspěvekNapsal: pon bře 02, 2020 4:34 pm
od FRSO
[quote="Dagus"]Ahoj, zatím bez odpovědi. Jelikož jsem o víkendu předělal hlavní rozvaděč, tak jsem se tím moc nezabýval. Respektive se zatížením co mám doma všechny světla zaplé, puštěná tv, wifi, nabíječky atd. a ventilátor neběží, takže mi to už je fuk (350VA z DC bez ventilátoru a hluku trafa).

Překlopil jsem nyní tedy na Victrona krom velkejch spotřebičů všechno kam mi doma vede proud a jsem spokojen až na jediné. Co jsem chtěl z bílé elektroniky na Victron je lednice a světe divse, tu mi to teda nerozjede. Respektive by mě zajímal názor. Aktuálně když koukám na Victron, tak když je na bypass, píše při zapínání lednice(kompresoru) i 1500VA(150 byl odběr domu). Když Victron nechám běžet na baterku, tak při zapínání lednice najede 750VA a víc nic, tenhle stav trvá i 10s(víc nezkoušeno). Předpokládám, že není schopen roztočit kompresor a tak ho drží v maximu. Co ale nechápu je to že píšou 800/1600 max. Myslel jsem si naivně, že se to přes 1000VA, respektive, že si těch 5s tu špičku dá a pak směle pojede s těmi 200VA co teď jede. Může mít na to vliv napětí na aku?

Powerassist předpokládám je potenciální přetok?

Aktuálně jsem to vyřešil tak, že jsem si nastavil AC ignore pokud pojede víc jak 1s nad 700VA přepni se na síť a pokud bude víc jak 5s pod 400VA přepni na baterku.
Takže pokud jedu z baterky a lednice pustí kompresor, tak 1s je overload-> přepne na síť->kompresor se rozjede-> spotřeba klesne u lednice na 100VA->přepne se na aku a všechno jede. Bohužel takhle to cykluje podle potřeby lednice a myslím, že Victronu ani lednici to nebude dělat dobře. Napadá někoho proč by to nedalo víc jak 750VA? Přinejhorším to předrátuji a s lednicí se rozloučím, ale dvě hodiny jsem přetahoval novej kabel a přepojoval lednici na samostatnej okruh, tak se mi toho nechce vzdávat. :?

Díky za postřehy chlapy Dan.

To musí fungovat, jaké máš systémové napětí FVE, jak dlouhé vodiče k aku a jaký průřez vodiče mají, Multiplus 800VA musí lednici rozjet v pohodě, mě na Phoenix 800VA jely všechny typy v pohodě, měnič dá 4 vteřiny výkon 1600VA. Jaké máš nastavené napětí na vypnutí ?, Když se ti nerozjede lednice, tak ti svítí led přetížení ?

Re: Victron multiplus 1200VA

PříspěvekNapsal: pon bře 02, 2020 8:55 pm
od Dagus
Ahoj, tak jsem testoval. Když vezmu fén, tak to dává v pohodě 1200W (test probíhal při 24V nabytí a vypnutém ac in). Jen pohasne jedno světlo, zahlásí overload, ale jede. Tenhle stav se ale s lednicí neděje. Tam prostě skočí 750-800w, lednice chvilku něco zkouší a pak to vzdá. Nemám nic chytrého, obyč 160cm Liebherr.
Systémové napětí mám 24V. Provozuji to aktuálně 21-24V LTO 30Ah. Vypínám to při 21V a při zatížení je pokles o 0.1-0.2V z nominálního. Kabely jsou ne moc dymenzované 16mm2. Předpokládal jsem nízké zatížení a ztráta při té špičce by mi nevadila. Věřím že při 50A na 6m(3m plus, 3m minus) to nebude tak strašné, ačkoliv by tam pokles měl být velký. Měnič zahlásí overload, nepřepíná se kvůli nízkému napětí.
Můžu otestovat short 35mm2 kabely, ale když v bms je pokud zapřeháním 8mm2, tak si myslím, že to už nezachráním, když to jede přes ten ouzkej. Články jsem spojil 25mm2 propoje 5cm dlouhé. Na 16mm2 jsem v práci zkoušel ups 3500VA a dala mi přes ně taky všechno, jen se parádně ohrivaly kabely. Takže mi nepřijde reálný, že by tím průřezem ten proud neprotekl, spíš že se nějak stane míň ostrým a ten kompresor se sekne ve zkratu, účiník? Může na to mít vstupní napětí a odpor kabelu k bat vliv?