Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je sob pro 15, 2018 12:00 am


2kW Gridfree FVE RD Olomouc

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.

2kW Gridfree FVE RD Olomouc

Příspěvekod fonta » ned kvě 13, 2018 12:33 pm

Dobry den

Tak jsem se i ja pustil na nasem domku do FV dum je JZ
zalibil se nam system na i4wifi
9x 280 poly zapojeni 3x3
Itracer IT4415ND
GridFree 2kW měnič 230V s limiterem SUN-2000G
4x 12V 120ah AGM

Pro svuj prehled spotreby mam Lan Controller
Přílohy
3.JPG
5.jpg
2.JPG
1.JPG
3,4 kWp JZ poly, 1,0 kWp JV poly + Axpert VMII PF1 + Epsolar IT4415ND + 48V 3x 50Ah Pylontech US2000B Plus + ICC software monitor + 80l bojler, https://centurionsolar.co.za/emoncms3/d ... iew&id=223
fonta
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob dub 28, 2018 8:13 am
Bydliště: Olomouc
Reputation: 0

Re: 2kW Gridfree FVE RD Olomouc

Příspěvekod fonta » ned kvě 13, 2018 1:01 pm

A ted prosim vas dotaz...
pri kontrole co pise invertor vyrobu a dodavka ze site se neshoduje z tokem na dane fazi
priklad1 :
grid pise ze dodava 268.3 watt a ze site si bere 10 watt ale kdyz se podivam na danou fazi tak je tak tok 441 watt

priklad 2:
grid pise ze dodava 1626.5 watt a ze site si bere 120 watt ale kdyz se podivam na danou fazi tak je tak tok 577 watt

jak je to mozne ?
mereno i klestakem pri stalem odberu za hodinama kdyz je grid v provozu je staly odber na fazi 2A po odpojeni gridu stoupne na 3A
rozdil je uz videt i pro odpojenych baterkach ze nesedi tok na fazi co pise grid a co tam opravdu tece

Je to vlastnost gridu nebo je to hold spatny kus ?

diky za rady
Přílohy
IMG_1088.JPG
priklad 2
IMG_1087.JPG
priklad 2
IMG_1086 2.JPG
priklad 1
IMG_1085 2.JPG
Priklad 1
3,4 kWp JZ poly, 1,0 kWp JV poly + Axpert VMII PF1 + Epsolar IT4415ND + 48V 3x 50Ah Pylontech US2000B Plus + ICC software monitor + 80l bojler, https://centurionsolar.co.za/emoncms3/d ... iew&id=223
fonta
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob dub 28, 2018 8:13 am
Bydliště: Olomouc
Reputation: 0

Re: 2kW Gridfree FVE RD Olomouc

Příspěvekod rottenkiwi » ned kvě 13, 2018 1:37 pm

Ako funguje ten Lan Datalogger ? Akú má presnosť ? Čo merá ? Napatie a činný + jalový výkon ?

Ako sú tie panely napojené ? Koĺko na Tracer a koľko na OnGrid menič ?

Má ten menič limiter ? Ako je nastavený ? Kde je ten OnGrid napojený ? Na ktorú fázu ?
Kde je umiestnený limiter ?

To všetko sú otázky na toho, kto to inštaloval, ten by mal vedieť vysvetliť prečo
sú tam tie diskrepancie.
Only God & bank can create something from nothing. LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Vodík LiFePO charge BMS SEI formation Float IBM Quantum Enphase IQ7x 787 Dreamliner Issue Ako žiť eko Izolácia
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 1830
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 69

Re: 2kW Gridfree FVE RD Olomouc

Příspěvekod fonta » ned kvě 13, 2018 2:47 pm

rottenkiwi píše:Ako funguje ten Lan Datalogger ? Akú má presnosť ? Čo merá ? Napatie a činný + jalový výkon ?

Ako sú tie panely napojené ? Koĺko na Tracer a koľko na OnGrid menič ?

Má ten menič limiter ? Ako je nastavený ? Kde je ten OnGrid napojený ? Na ktorú fázu ?
Kde je umiestnený limiter ?

To všetko sú otázky na toho, kto to inštaloval, ten by mal vedieť vysvetliť prečo
sú tam tie diskrepancie.


na stejne fazi jako grid Proudovy senzor AC SCT-013 dle porovnani mereni klestakem a to co vycita datalogger tak bych rekl dobre klestak 1,9A na dataloggeru 450W

panely jsou zapojene dle i4 https://www.i4wifi.cz/Technicka-podpora ... terie.html
3 panely do serie a tyto 3 panely pak zapojen paralelne - DC prepetova ochrana a pojistky 32A
na itracer max vstupni napeti 150V z panelu 105V 28,5A, baterie napojene pres 32A pojistky
menic ma rozmezi na vstupu 45-90V napojen pres dc kontaktor a pojistka 32A na baterie

Ano tento menic ma interni limiter a je nastaveny vporadku
Proudovy senzor limiter je na fazi v rozvadeci pred hlavnim vypinacem hned za(ve smeru toku) proudovy senzor pro datalogger
menic je napojeny pres AC jistic s proudovou ochranou 16A a je na merenou fazi na vystupu z hlavniho vypinace v rozvadeci

vsechny panely jsou uzmeny k zemy domu

Instalace s kamaradem svepomoci :)
Přílohy
graf AC .jpg
graf dnesni hneda barva L1, cerna barva vystup z menice
IMG_1091 1.JPG
3,4 kWp JZ poly, 1,0 kWp JV poly + Axpert VMII PF1 + Epsolar IT4415ND + 48V 3x 50Ah Pylontech US2000B Plus + ICC software monitor + 80l bojler, https://centurionsolar.co.za/emoncms3/d ... iew&id=223
fonta
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob dub 28, 2018 8:13 am
Bydliště: Olomouc
Reputation: 0

Re: 2kW Gridfree FVE RD Olomouc

Příspěvekod emsi88 » ned kvě 13, 2018 6:24 pm

To mas nieco zle zmerane ak take velke rozdiely vidis.

Premeraval som ten moj teraz nedavno zapojeny a ukazuje spravne. Kolko pise W ze dodava(velke pismo), tolko do fazy z neho naozaj tecie(merane kliestakom), druhe cislo malym je kolko zostalo ze cela faza este cuca zo siete. Tiez to sedi. Sucet je celkova spotreba na faze ktora mi tiez sedi.
Aj vykon co dodava je asi 88-90%(DC klieste nie su presne) z toho co do neho ide z panelov.

Inak nemam bateriu pred GTI, ide priamo z panelov.
2.7kWp Poly + GTI 2kW + Axpert 3kW 24V + 2x180Ah Varta olovo
Uživatelský avatar
emsi88
 
Příspěvky: 103
Registrován: pon čer 23, 2014 5:05 pm
Bydliště: SK-Vychod
Reputation: 3

Re: 2kW Gridfree FVE RD Olomouc

Příspěvekod youda » ned kvě 13, 2018 7:15 pm

Nemuze to byt tim, ze nektery proudovy senzor by byl na kabelu nacvaknuty opacne? At uz senzor limiteru ci dataloggeru.

Mimochodem, senzor limiteru musi byt instalovany opravdu hned za hlavnim privodem. Pokud je nejaky spotrebic zapojen jeste pred senzorem, pak samozrejme mereni nebude sedet.

Dalsi problem muze byt pokud je v systemu 3f spotrebic zapojeny do hvezdy. Proud tekouci do takoveho 3f spotrebice bude zmeren limiterem ale z gridfree takovy spotrebic nemuze nic odebrat (1f gridfree vyrabi mezi fazi a nulakem).

Takze pro kontrolu bych vypnul vsechny jistice a mereni zkontroloval pomoci jednoho odporoveho spotrebice - zarovka, zehlicka...
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 849
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 153

Re: 2kW Gridfree FVE RD Olomouc

Příspěvekod fonta » ned kvě 13, 2018 7:28 pm

youda píše:Nemuze to byt tim, ze nektery proudovy senzor by byl na kabelu nacvaknuty opacne? At uz senzor limiteru ci dataloggeru.



U invertoru je spravne kdyby byl naopak ukazuje odber v -xxx pozna smer toku na fazi

u dataloggeru jsem to zkousel otocit ale vysledek stejny
3,4 kWp JZ poly, 1,0 kWp JV poly + Axpert VMII PF1 + Epsolar IT4415ND + 48V 3x 50Ah Pylontech US2000B Plus + ICC software monitor + 80l bojler, https://centurionsolar.co.za/emoncms3/d ... iew&id=223
fonta
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob dub 28, 2018 8:13 am
Bydliště: Olomouc
Reputation: 0

Re: 2kW Gridfree FVE RD Olomouc

Příspěvekod fonta » ned kvě 13, 2018 7:34 pm

youda píše:Nemuze to byt tim, ze nektery proudovy senzor by byl na kabelu nacvaknuty opacne? At uz senzor limiteru ci dataloggeru.

Mimochodem, senzor limiteru musi byt instalovany opravdu hned za hlavnim privodem. Pokud je nejaky spotrebic zapojen jeste pred senzorem, pak samozrejme mereni nebude sedet.

Dalsi problem muze byt pokud je v systemu 3f spotrebic zapojeny do hvezdy. Proud tekouci do takoveho 3f spotrebice bude zmeren limiterem ale z gridfree takovy spotrebic nemuze nic odebrat (1f gridfree vyrabi mezi fazi a nulakem).

Takze pro kontrolu bych vypnul vsechny jistice a mereni zkontroloval pomoci jednoho odporoveho spotrebice - zarovka, zehlicka...


senzor limiteru je pred hlavnim vypinacem domu stejne jako senzor dataloggeru pred nim uz je jen hlavni jistic a hodiny

jedine co je 3f je indukcni deska

zitra testnu vse vypnout a zmerit jak pises
3,4 kWp JZ poly, 1,0 kWp JV poly + Axpert VMII PF1 + Epsolar IT4415ND + 48V 3x 50Ah Pylontech US2000B Plus + ICC software monitor + 80l bojler, https://centurionsolar.co.za/emoncms3/d ... iew&id=223
fonta
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob dub 28, 2018 8:13 am
Bydliště: Olomouc
Reputation: 0

Re: 2kW Gridfree FVE RD Olomouc

Příspěvekod fonta » ned kvě 13, 2018 7:35 pm

emsi88 píše:To mas nieco zle zmerane ak take velke rozdiely vidis.

Premeraval som ten moj teraz nedavno zapojeny a ukazuje spravne. Kolko pise W ze dodava(velke pismo), tolko do fazy z neho naozaj tecie(merane kliestakom), druhe cislo malym je kolko zostalo ze cela faza este cuca zo siete. Tiez to sedi. Sucet je celkova spotreba na faze ktora mi tiez sedi.
Aj vykon co dodava je asi 88-90%(DC klieste nie su presne) z toho co do neho ide z panelov.

Inak nemam bateriu pred GTI, ide priamo z panelov.


Prave proto resim jestli to neni treba spatny kus..

a meril jste i kolik to ma odber pres noc kdyz uz to nic nevyrabi ?
Naposledy upravil fonta dne ned kvě 13, 2018 8:00 pm, celkově upraveno 1
3,4 kWp JZ poly, 1,0 kWp JV poly + Axpert VMII PF1 + Epsolar IT4415ND + 48V 3x 50Ah Pylontech US2000B Plus + ICC software monitor + 80l bojler, https://centurionsolar.co.za/emoncms3/d ... iew&id=223
fonta
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob dub 28, 2018 8:13 am
Bydliště: Olomouc
Reputation: 0

Re: 2kW Gridfree FVE RD Olomouc

Příspěvekod emsi88 » ned kvě 13, 2018 7:39 pm

Kazdy opakuje: "senzor limiteru musi byt instalovany opravdu hned za hlavnim privodem"

Samozrejme ze nemus byt.
Mam v dome dve rozvadzace a teda cele poschodie mam pred senzorom a aj v tom spodnom rozvadzaci, kde je napojeny menic mam pred senzorom este 3f istic do dielne(tak sa mi to tam proste voslo). Vobec nicomu to samozrejme nevadi, ak je spotreba dostatocna aj len v tej zapojenej casti.
Akurat treba vediet potom co kde meras a porovnavas a sa nepopliest.
2.7kWp Poly + GTI 2kW + Axpert 3kW 24V + 2x180Ah Varta olovo
Uživatelský avatar
emsi88
 
Příspěvky: 103
Registrován: pon čer 23, 2014 5:05 pm
Bydliště: SK-Vychod
Reputation: 3

Re: 2kW Gridfree FVE RD Olomouc

Příspěvekod youda » ned kvě 13, 2018 8:02 pm

Presne tak :)
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 849
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 153

Re: 2kW Gridfree FVE RD Olomouc

Příspěvekod jiri59 » ned kvě 13, 2018 9:10 pm

Tak mi to nedalo a šel jsem změřit spotřebu měniče ze sítě (mám sice jen 1 kW /22-45V verzi), když nic nevyrábí. Je to 4,5 W činného příkonu, při vypnutí displeje klesne spotřeba na 4,3 W. Ale pozor proud to bere 0,3A a účiník to ukázalo 0,04. Měřil jsem to wattmetrem do zásuvky http://www.solar-elektro.cz/?action=detail&id=ID1855&catg=2160. Další jev při manipulaci s měničem bylo, že jsem vypnul jističem přívodní fázi k měniči a shodilo to proudový chránič, stalo se mi to už podruhé.
Když už jsem u toho měření všiml jsem si že do sítě zapnutý měnič bez výroby ovlivňuje měření na přívodní fázi. Měl jsem zapnutou televizi a dva notebooky , spotřeba ze sítě 150 W. Po zapnutí GF měniče do sítě výroba 0 W, přesto klesla spotřeba o 20 W po odpojení zase se vrátila na 150 W. Nevěřím, že je to perpetum mobile, ale určité ovlivňuje fázový posun.
poloostrov = panel 2S 250 Wp + MT2420/24v + GF 1000 + NiCd NKO118 + 0,5kWh Lion z 18650
jiri59
 
Příspěvky: 32
Registrován: ned úno 26, 2017 10:29 pm
Reputation: 1

Re: 2kW Gridfree FVE RD Olomouc

Příspěvekod emsi88 » pon kvě 14, 2018 6:19 pm

Ano mozem potvrdit, presne som tiez premeraval kliestakom a ziral jak blbec, v noci 0,36-0,44A(90V verzia 2kW) ale na zasuvkovom meraci ucinnik 4% spotreba 4W.

Nemoze byt to "perpetum" tym, ze menic svojim fazovym posunom pri odbere(v noci), prave kompenzoval opacny fazovy posun tych spotrebicov a preto zdanlivo klesla spotreba?

Dalsia vec, pokial som mal zasuvkovy merac opacne(oproti tomu ako bezne tecie prud zo zasuvky) ukazoval pri vyrobe 2x tolko ako dodaval menic ! Menic 400W(z panelov som meral ani nemohol mat viac) ale merac ukazoval cez 800W ! Ukazoval tiez viac nez 2x taky prud ako nameral kliestak. Ked som ho otocil uz to zrazu sedelo, nemas podobny problem pri merani?
2.7kWp Poly + GTI 2kW + Axpert 3kW 24V + 2x180Ah Varta olovo
Uživatelský avatar
emsi88
 
Příspěvky: 103
Registrován: pon čer 23, 2014 5:05 pm
Bydliště: SK-Vychod
Reputation: 3

Re: 2kW Gridfree FVE RD Olomouc

Příspěvekod jiri59 » pon kvě 14, 2018 7:55 pm

Zásuvkový měřič, který mám, měří obousměrně, tedy jak spotřebu tak výrobu, ovšem hodnoty pořád načítá do jednoho registru. jako dnešní moderní elektroměry.

Měření na přívodní fázi mám přes arduino se softwarem energy monitor https://learn.openenergymonitor.org/electricity-monitoring/ctac/how-to-build-an-arduino-energy-monitor
Měří to celkem obstojně. proudový senzor mám 50A z číny https://www.banggood.com/Precision-AC-Current-Transformer-Coil-PZCT-50-A-10mA-p-991591.html?. Hodnoty zapisuji na SD kartu, on line to ještě nemám.
poloostrov = panel 2S 250 Wp + MT2420/24v + GF 1000 + NiCd NKO118 + 0,5kWh Lion z 18650
jiri59
 
Příspěvky: 32
Registrován: ned úno 26, 2017 10:29 pm
Reputation: 1

Re: 2kW Gridfree FVE RD Olomouc

Příspěvekod emsi88 » pon kvě 14, 2018 9:36 pm

Aj moj tiez meria obojsmerne, dokonca to tvrdi predajca https://www.i4wifi.cz/Alternativni-napa ... =POW-EMF-1, ale evidentne niekedy aj uplne blbo :-)
Hmm, naozaj je to prudove trafo take "precision" ako pisu?

Inak to bolo smerovane skor na na fontu, ktory riesi nezrovnalost, ale on pisal ze merac skusal aj opacne pripojit.
2.7kWp Poly + GTI 2kW + Axpert 3kW 24V + 2x180Ah Varta olovo
Uživatelský avatar
emsi88
 
Příspěvky: 103
Registrován: pon čer 23, 2014 5:05 pm
Bydliště: SK-Vychod
Reputation: 3

Re: 2kW Gridfree FVE RD Olomouc

Příspěvekod jiri59 » pon kvě 14, 2018 10:39 pm

No právě nevíme úplně přesně jaký měřák fontu na vstupu použil pro kontrolní měření.
Jak napsal youda, nejlepší ověření je použít odporovou zátěž se známým výkonem.
poloostrov = panel 2S 250 Wp + MT2420/24v + GF 1000 + NiCd NKO118 + 0,5kWh Lion z 18650
jiri59
 
Příspěvky: 32
Registrován: ned úno 26, 2017 10:29 pm
Reputation: 1


Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron
Reputation System ©'