K vlastni elektrarne jsem se dostal tak ze me kamarad nahlodal (ac sam zadnou nevlastni) a po prohlednuti co uz se da koupit jsem se odhodlal a neco si postavil, spusteno koncem kvetna 2017.
Elektrarna je na domku s rovnou zelenou strechou. Dum ciste elektricky, s rocni spotrebou do 10MWh, denni v lete do 8-9kWh. V dome je Inels a tak je vse mozne monitorovat (a taky ze je temer vse mereno).
Na strese bylo stavajicich 5 panelu fototermiky pouzivane pro ohrev vody do 1m3 aku, ktera zaroven slouzi jako zdroj tepla pro teplovzdusne topeni.
Samotna elektrarna je 12x 170Wp, 48V, LiFe cca 170Ah, Studer 4000/48, VT65 a dalsi drobnosti kolem.
Dum krom topeni a trouby jede na tento stridac.
Pokud budou prebytky tak jsem schopny je v lete palit do chlazeni ktere je soucasti vetrani.
System se po tydnu provozu zda funkcni ale presto bych rad znal Vas nazor na par veci kolem:
1. panely jsou temer vodorovne, duvody jsou esteticke (zelena strecha) a zaroven jsem si rekl ze pro zacate kaslu na zimu. V zime je primarne potreba topit a tady mi pri slunecnim svitu pomaha proskleni na jizni strane domu (a vetrani ktere teplo rozvede po dome)
2. panely jsem kupoval pouzite, tady z fora a jsem schopny vytahnout jen cca 1,5kW. mam 4 stringy po 3. Nejsou oddelene diodama, ale miri vsechny stejnym smerem. Co by mohlo delat ten rozdil ve vykonu?
3. na baterkach mam balancery od Mandy a napeti snimaji Cellogy. Napeti se v zatezi drzi do cca 50mV, v klidu tak do 10mV. Jak pracovat s alarm vystupem z cellogu a jak je nejak chytre navazat na Studer?
4. aktualne mam studer v rezimu hybrid, tzn je sepnute transfer rele. vim ze se da udelat i spinani rele podle SOC a tak prechazet ostrov/hybrid. ma to smysl?
5. jak udelat spravne vychozi kalibraci SOC na baterkach, nebo to nemam resit?
Pripadne klidne piste co poradite zacatecnikum

Mozna nekoho napadne ze 2kWp je malo, ale na strese je relativne malo mista protoze je tam substrat. Pokud by vse chodilo tak bych pripadne panely pridal na ukor zelene, ale zatim jsem to nechel moc prehanet.