Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je stř zář 26, 2018 3:14 pm


Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Další

Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod JurajA » sob led 21, 2017 2:09 pm

Fotovoltaický na sieť pripojený systém s batériami a možnosťou záložného prúdu od Froniusu má svoje špecifické vlastnosti, s ktorými často inštalatér nepomôže. Fronius stále vylepšuje softvér systému a pridáva nové možnosti, zároveň však ako to už so softvérom býva, zanášajú sa aj chyby. Keďže som sa začal viac zaoberať možnosťami a problémami systému, vyhľadával som informácie a čítal som diskusie na nemeckom fóre, získal som skúsenosti, o ktoré sa môžem podeliť.
4 kWp; Fronius Symo Hybrid 4.0-3-S; baterie 5 x 1,2 kWh; funkcia zalozneho prudu
Uživatelský avatar
JurajA
 
Příspěvky: 14
Registrován: sob led 21, 2017 12:41 pm
Bydliště: Košice, Slovensko
Reputation: 0

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod JurajA » sob led 21, 2017 2:12 pm

vytvoril som aj fb skupinu pre vlastníkov Symo Hybrid
https://www.facebook.com/groups/1704842033162456/
4 kWp; Fronius Symo Hybrid 4.0-3-S; baterie 5 x 1,2 kWh; funkcia zalozneho prudu
Uživatelský avatar
JurajA
 
Příspěvky: 14
Registrován: sob led 21, 2017 12:41 pm
Bydliště: Košice, Slovensko
Reputation: 0

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod JurajA » ned led 22, 2017 10:25 am

keďže viem, že nie každý má rád fb, tak aj sem dám informácie, ktoré môžu pomôcť majiteľom Symo Hybrid. tu ich uvidia aj neregistrovaní návštevníci.
4 kWp; Fronius Symo Hybrid 4.0-3-S; baterie 5 x 1,2 kWh; funkcia zalozneho prudu
Uživatelský avatar
JurajA
 
Příspěvky: 14
Registrován: sob led 21, 2017 12:41 pm
Bydliště: Košice, Slovensko
Reputation: 0

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod JurajA » ned led 22, 2017 10:27 am

Aktualizácie softvéru k januáru 2017
Ak patríte k tým, ktorý sa ešte svojmu Symo Hybrid nepozreli 'na zúbok' a neaktualizovali ste softvér, tak tu mám nejaké odporúčania z vlastnej skúsenosti aj na základe informácií z nemeckej diskusnej stránky.
Verzia 1.3 priniesla sprístupnenie dlho sľubovanej funkcie záložného prúdu. Zároveň ale mala dosť problémov.
Verzia 1.4 priniesla možnosť uspávania batériovej časti, keď sa nepoužíva. V 1.4 sú aj opravy k záložnému prúdu.
Ak máte verziu 1.2 a nepotrebujete funkciu záložného prúdu, tak aktualizáciu 1.4 zatiaľ neinštalujte, pretože ešte nie je jasné, či sú v 1.4 vyriešené problémy z 1.3. Ukáže sa to, až bude viac slnka. *sun*
Naposledy upravil JurajA dne ned led 22, 2017 10:44 am, celkově upraveno 1
4 kWp; Fronius Symo Hybrid 4.0-3-S; baterie 5 x 1,2 kWh; funkcia zalozneho prudu
Uživatelský avatar
JurajA
 
Příspěvky: 14
Registrován: sob led 21, 2017 12:41 pm
Bydliště: Košice, Slovensko
Reputation: 0

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod JurajA » ned led 22, 2017 10:32 am

Príručka
Ikonka otáznik vo webovom rozhraní smeruje na starú verziu príručky aj v najnovšej aktualizácii softvéru 1.4. Aktuálna príručka aj s popisom nastavení pre záložný prúd je tu https://www.fronius.com/cps/rde/xbcr/SID-6D442DB4-3A3E4108/fronius_international/646552_snapshot_42_0426_0201_SK.pdf.
Všetky príručky
https://www.fronius.com/cps/rde/xchg/SID-6D442DB4-3A3E4108/fronius_international/hs.xsl/83_36750_ENG_HTML.htm
4 kWp; Fronius Symo Hybrid 4.0-3-S; baterie 5 x 1,2 kWh; funkcia zalozneho prudu
Uživatelský avatar
JurajA
 
Příspěvky: 14
Registrován: sob led 21, 2017 12:41 pm
Bydliště: Košice, Slovensko
Reputation: 0

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod JurajA » ned led 22, 2017 10:34 am

Kalibrácia batérií
Pri kalibrácii batérie systém nabíja batérie od 99% nabitia malým výkonom a čaká, kým sa všetky moduly nabijú na 100%. A to môže trvať aj niekoľko dní, ak kalibrácia dlho nebola vykonaná. Na solarweb demo systéme 'Fronius AT Sattledt Hybrid 2' trvala nedávno kalibrácia viac ako týždeň. Verzia softvéru 1.3 'zanedbávala' kalibráciu, preto po aktualizácii na 1.4 systém spustí kalibráciu a tá môže trvať dlho. Stav nabitia jednotlivých modulov možno vidieť cez API. Dáta vie napríklad zobraziť jednoduchá, ale platená Android aplikácia 'Reader for Solar API'.
4 kWp; Fronius Symo Hybrid 4.0-3-S; baterie 5 x 1,2 kWh; funkcia zalozneho prudu
Uživatelský avatar
JurajA
 
Příspěvky: 14
Registrován: sob led 21, 2017 12:41 pm
Bydliště: Košice, Slovensko
Reputation: 0

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod JurajA » ned led 22, 2017 10:35 am

Solarweb Premium je zadarmo.
Včera som zistil, že solarweb síce pozná môj Symo Hybrid, ale neeviduje ho ako registrovaný. Registrácia je podmienkou na predĺženie záruky a na Solarweb Premium prístup. Tak som menič aj batérie zaregistroval a potom mi umožnilo 'kúpiť' predĺženie záruky o 5 rokov a Premium prístup. Všetko zadarmo. Takže teraz už môžem na solarweb pozerať grafy veľa dní dozadu.
4 kWp; Fronius Symo Hybrid 4.0-3-S; baterie 5 x 1,2 kWh; funkcia zalozneho prudu
Uživatelský avatar
JurajA
 
Příspěvky: 14
Registrován: sob led 21, 2017 12:41 pm
Bydliště: Košice, Slovensko
Reputation: 0

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod JurajA » ned led 22, 2017 10:41 am

Fronius Solar API
Solar API umožuje programovo čítať údaje z Dataloggera. Je tam viac údajov ako vo webovom rozhraní systému. Zdá sa, že zatiaľ existuje len jedna aplikácia, ktorá to využila. Je len pre Android a volá sa 'Reader for Solar API'. Stojí 2 € a jej aktuálna verzia nefunguje správne so softvérom verzie 1.4.
Aplikácia https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.mobison.froniusapp
*batt* Za najzaujímavejšie považujem údaje u stave jednotlivých modulov batérií. Dá sa ich pozrieť aj volaním API z webového prehliadača. Linka na stav batérií:
http://<IP adresa systemu>/solar_api/v1/GetStorageRealtimeData.cgi?Scope=System
(v Chrome alebo FireFox. IE to nezobrazi)
4 kWp; Fronius Symo Hybrid 4.0-3-S; baterie 5 x 1,2 kWh; funkcia zalozneho prudu
Uživatelský avatar
JurajA
 
Příspěvky: 14
Registrován: sob led 21, 2017 12:41 pm
Bydliště: Košice, Slovensko
Reputation: 0

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod tomas » ned led 22, 2017 1:10 pm

Byl jsem na podzim na semináři kde byli zástupci Froniusu a problém v použití Symo Hybrid byl ve třech bodech:
1. nereguluje výkon každé fáze zvlášť což je nutné pro Česko - Slovenskou energeticky podvodnou ale legalizovanou specialitu. Tento problém budou řešit třemi jednofázovými Symo Hybridy které snad budou už na jaře na trhu.
2. zástupci Froniusu tvrdili že je to Hybrid který sice umí ostrovní provoz (snad i AC vazbu) ale není pro ostrovní provoz navržen a proto je v záručních podmínkách uvedeno že po uplatnění záruky může Symo Hybrid trávit v ostrovním provozu jen tuším 15% svého výrobního času. Symo Hybrid si čas výroby v ostrovu ukládá a pokud to někdo překročí tak ho má bez záruky.
3. také tvrdili že vždy (pokud nevyrábí z akumulátorů) tak přepouští do sítě 500W.

Stále je to aktuální nebo se něco změnilo?

U Fronusu Symo (myslím že to platí i pro Hybrid) je standardní záruka 2 roky od od okamžiku expedice výrobku ze závodu Fronius. Do 30 měsíců od expedice je možné záruku prodloužit registrací na www.solarweb.com buď na 7 let (jen materiál) nebo 5let (materiál, servis, doprava).

Pokud chci v novém Solarwebu zobrazit průběh výroby za den 19.1.2017 a později, tak mi napíše: "Požadované údaje jsou k dispozici pouze prémiovým uživatelům." Takže už je asi po "Premium je zadarmo". Ale pokud to přepnu na původní solarweb, tak tam to funguje zatím bez omezení. Otázka je jak dlouho.
Zatím jsem neviděl lepší internetový monitoring než měli střídače Danfoss, kde lze vidět snad úplně vše co jen střídač měří a nechat si vykreslit libovolné grafy s libovolnými proměnnými v libovolné době. I potom co firma Danfoss divizi střídačů prodala firmě SMA (která takto vlastně zlikvidovala levnější a lepší výrobky) tak je monitoring stále a bez omezení funkční http://clxportal.danfoss.com/cs_CZ/PlantList. Takže kdyby se raději Fronius domluvil s Papendorf Software Engineering GmbH a nechal data ze střídačů posílat tam: https://portal.papendorf-se.de/en_US/PlantList/public tak udělá daleko lépe než vymýšlet nějaký ořezaný a premium Solarweb
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1603
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 52

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod PapoS » ned led 22, 2017 2:35 pm

1. Je to nutne iba pre Cesko, na Slovensku sa da dodavat aj symetricky, ja som mal v podmienkach od SSE-D ze rozdiel symetrie vo fazach nemoze byt viac ako 4,6kWp. Jedofazovy sa bude volat Primo Hybrid
2. Vie aj AC spatnu vazbu dokonca aj s inymi znackami co podporuju SunSpec (myslim Victron a Studer, ...) alebo z 3f Symo. Myslim ze je to len 10% co moze byt v ostrovnom rezime co je myslim pre kazdeho kto ma DS v nasich zemepisnych sirkach nedosiahnutelna hodnota
3. Obmedzenia prietokov do siete sa dali nastavit na max 10% vykonu striedaca po update firmwaru je to uz 0%.
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638
PapoS
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte zář 01, 2015 8:56 pm
Reputation: 4

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod JurajA » ned led 22, 2017 4:55 pm

tomas píše:U Fronusu Symo (myslím že to platí i pro Hybrid) je standardní záruka 2 roky od od okamžiku expedice výrobku ze závodu Fronius. Do 30 měsíců od expedice je možné záruku prodloužit registrací na http://www.solarweb.com buď na 7 let (jen materiál) nebo 5let (materiál, servis, doprava).

ja som to registroval takmer po roku
tomas píše:Pokud chci v novém Solarwebu zobrazit průběh výroby za den 19.1.2017 a později, tak mi napíše: "Požadované údaje jsou k dispozici pouze prémiovým uživatelům." Takže už je asi po "Premium je zadarmo". Ale pokud to přepnu na původní solarweb, tak tam to funguje zatím bez omezení. Otázka je jak dlouho.

je potrebné si ho 'kúpiť' (ako píšem v príspevku vyššie). cena je 0 E (aspoň pre SR). mne to o premium hlásilo aj v starom solarwebe.
4 kWp; Fronius Symo Hybrid 4.0-3-S; baterie 5 x 1,2 kWh; funkcia zalozneho prudu
Uživatelský avatar
JurajA
 
Příspěvky: 14
Registrován: sob led 21, 2017 12:41 pm
Bydliště: Košice, Slovensko
Reputation: 0

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod tomas » ned led 22, 2017 7:24 pm

PapoS píše:1. Je to nutne iba pre Cesko, na Slovensku sa da dodavat aj symetricky, ja som mal v podmienkach od SSE-D ze rozdiel symetrie vo fazach nemoze byt viac ako 4,6kWp. Jedofazovy sa bude volat Primo Hybrid

V ČR jednofázové zdroje dle PPDS pouze do 3,7kW (16A) na výstupu do sítě, dle ČEZ distribuce také 3,7kW ale v instalovaném výkonu na střeše :uh: . Takže například 2kW východ + 2kW západ s jedním 3kW měničem ČEZ distribuce nepovolí připojit :wall: , přitom je to v rozporu s PPDS na jejich tvorbě se také ČEZ podílí. Dále mají ve smlouvě o připojení uvedeno že 3 fázový zdroj musí být symetrický (tady už bez tolerance 3,7kW), to znamená že není možné vyrovnávat vlastní fázovou nesměrnost spotřeby a kazit jim tak ten energetický podvod s měřením. :hell:
Pokud vím tak se psalo že na Slovesnku máte také pro vybrané odběratele a výrobce podvodné vyhodnocování 3 fázového energetického toku v elektroměru:
http://www.solarninovinky.cz/?legislati ... IT1hvrkcVk

PapoS píše:2. Vie aj AC spatnu vazbu dokonca aj s inymi znackami co podporuju SunSpec (myslim Victron a Studer, ...) alebo z 3f Symo. Myslim ze je to len 10% co moze byt v ostrovnom rezime co je myslim pre kazdeho kto ma DS v nasich zemepisnych sirkach nedosiahnutelna hodnota

No zrovna řeším elektrárnu pro rodinný dům který distributor odmítá připojit k distribuční síti, takže tam Fronius Symo Hybrid s centrálou použít nemůžu, protože by byl bez záruky. Je to pro Fronius škoda, i když i tak v tomto případě je InfiniSolar 10kW lepší volba. Ale snad ty Primo Hybridy budou na tom lépe.
PapoS píše:3. Obmedzenia prietokov do siete sa dali nastavit na max 10% vykonu striedaca po update firmwaru je to uz 0%.

Super, že už je toto vyřešeno. Díky za informace.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1603
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 52

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod JurajA » úte led 31, 2017 9:50 pm

Využitie nadprodukcie
Je niekoľko spôsobov ako so Symo Hybrid využiť nadbytočnú produkciu či optimalizovať spotrebu. Možnosti sú: spínacie relé na skrini s nastavením cez display, digitálne spínanie na IO konektore s nastavením cez web rozhranie, riadenie na základe dát zo Solar API pomocou počítača alebo Loxone (inteligentná elektroinštalácia) a tohto roku príde aj Fronius Ohmpilot.
Relé na skrini zdedil Hybrid po bezbatériových predchodcoch a riadi sa výstupom invertera, takže sa spína aj keď je výstup dodávaný z batérií a nie len pri produkcii z panelov. Čiže spínanie treba ešte aj časovo obmedziť. Toto mám vyskúšané. Tento rok už ale asi urobím spínanie cez IO konektor s využitím Belkin WeMo Maker a WeMo Switch (smart spínač a zásuvka komunikujúce cez wifi).
Iná možnosť by bola pustiť na domácom počítači program, ktorý by čítal údaje cez Solar API a spínal by zásuvku/zásuvky cez USB/BT/Wifi pri nadprodukcii. Podobný princíp je u Loxone.
A nový Ohmpilot od Froniusu, bude vedieť nadprodukciu využiť úplne, regulovaním výkonu pre nejaké vyhrievacie teleso, ktoré zvláda zmenu napätia. Jeho cena ale bude okolo 750 €.
4 kWp; Fronius Symo Hybrid 4.0-3-S; baterie 5 x 1,2 kWh; funkcia zalozneho prudu
Uživatelský avatar
JurajA
 
Příspěvky: 14
Registrován: sob led 21, 2017 12:41 pm
Bydliště: Košice, Slovensko
Reputation: 0

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod PapoS » čtv úno 02, 2017 4:32 pm

Pridam nieco o bateriach.
Aktualne sa daju pripojit iba origos od Froniusu 4,5 - 12kWh ktore su drahe 6kWh=6tis€, 12kWh=10 tis€. Momentalne prebiahe testovanie firmwaru pre powerwall 1/2 (ktory uz mal vyjst v septembri 2016) a koncom roka ma prist podpora novych vysokonapatovych baterii LiFePo4 od BYD.

Takze sa celkom oplati pockat, uz len powerwall zrazi cenu pekne dolu pri verzii 2 je to cca 6200€ za 14kWh. BYD budu cenou za kWh snad porovnatelne ale budu sa dat lepsie poskladat po 1,3kWh.
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638
PapoS
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte zář 01, 2015 8:56 pm
Reputation: 4

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod dlabas » ned úno 19, 2017 7:31 pm

Fronius Primo Hybrid sice bude, ale každý střídač bude muset mít svoje baterie.
Což zvedne cenu za instalaci, ale také prostor na baterie pokud bude potřeba instalovat 3ks na 3fázové řešení.
Záruka na Fronius střídače je 5let nebo 7let po registraci výrobku, podle toho co si klient zvolí.
5 let je full servis. 7 let = 2 roky full servis + 5 let na díly.
Příklad monitoringu zde:
http://solarhome.cz/wp-content/uploads/ ... id_mon.png

Každopádně střídač jede rovnoměrně ať ze sítě nebo z baterií a je potřeba udělat řízení přebytků na všech fázích.
dlabas
 
Příspěvky: 57
Registrován: pon led 02, 2012 10:38 am
Reputation: 3

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod tomas » pon úno 20, 2017 11:32 am

Na řízení přebytků na všech fázích i pro elektrárny s akumulátory je už GreenBonO-Aku připraven:
viewtopic.php?f=4&t=3400

Jen zatím nevím jak se budou 3 kusy Fronius Primo Hybrid chovat když vypadne distribuční síť. Jestli se správně vzájemně sfázují a bude správný směr i fázový posun nebo to bude náhodné. Potom by 3 kusy GreenBonO-Aku by byly nutné, zvláště když musí být i tři oddělené akumulátory.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1603
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 52

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod honzaL » pon úno 20, 2017 1:13 pm

tomas píše:Na řízení přebytků na všech fázích i pro elektrárny s akumulátory je už GreenBonO-Aku připraven:
viewtopic.php?f=4&t=3400

Jen zatím nevím jak se budou 3 kusy Fronius Primo Hybrid chovat když vypadne distribuční síť. Jestli se správně vzájemně sfázují a bude správný směr i fázový posun nebo to bude náhodné. Potom by 3 kusy GreenBonO-Aku by byly nutné, zvláště když musí být i tři oddělené akumulátory.


Fronius Symo Hybrid ve třífázovém zapojení se třemi akumulátory je podle mne technický nesmysl. Normální měniče Victron i Studer naopak požadují jeden jediný akumulátor, který když se vybije, tak celý systém končí. situace, že se nejdříve vybije jeden akumulátor (a ostatním zbývá třeba ještě 80% enrgie) a chcípne jen jedna fáze přece nemůže reálně fungovat. Takto to chodilo v dávné prehistorii, kdy byly používané pouze porcelánocé pojistky.
Navíc zde vzniká problém potenciálů v komunikačním vedení. Nevím jak to má Fronius, ale třeba Studer má věškerou komunikaci oddělenou optočleny a přesto, když jsme experimentálně zapojili dva Studery, každý na své akumulátory, byl docela problém při samostatných startech Studerů se vzájemnou komunikací. Předpokládám, že Fronius není závislý na DC napájení, ale elektronika mu jede s napájením z AC strany jaku u všech on-gridů.
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod tomas » pon úno 20, 2017 2:20 pm

dlabas i já píšeme o verzi Primo která ještě není na trhu a bude jednofázová, jestli budou fungovat na společný akumulátor zatím není zveřejněno. Vzhledem k tomu že jsou beztransformátorové tak asi ne a zapojit je přes trafo by zrušilo výhodu beztransformátorového řešení a dostali bychom se na úroveň Studeru.
Symo je třífázový.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1603
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 52

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod dlabas » pon úno 20, 2017 4:12 pm

To Tomas: Co jsem se dotazoval, tak společné uložiště a 3ks jednotlivých Primo Hybrid střídačů nepůjde. Jsme moc malý trh, aby byly nějaká změna. No uvidíme, třeba nás kluci rakouský překvapí :-)
Aktuálně testuji GoodWe a do 14dní bych měl mít zapůjčený Studer. Už se docela na něj těším.
Třeba se více dozvíme na intersolaru.
Díky za info o BYD a Powerwall, čím více výrobců bude Fronius podporovat, tím lépe.
dlabas
 
Příspěvky: 57
Registrován: pon led 02, 2012 10:38 am
Reputation: 3

Re: Fronius Symo Hybrid - skúsenosti

Příspěvekod JurajA » ned bře 19, 2017 6:40 pm

Neférové meranie odberu v Česku
Symo Hybrid predpokladá, že jeho prevádzkovateľ platí za odber elektriny podľa súčtu fáz a výkon potrebný na jednej z fáz dodá rozdelený do troch fáz. Tým 2/3 výkonu odídu do verejnej siete a zároveň sa na fáze s odberom oodberú 2/3 požadovaného výkonu z verejnej siete. Verejná sieť tak slúži pre domácu sieť ako 'prelievač' výkonu medzi fázami. Na prvý dojem je to divné, ale je to ok, lebo odbery na fázach mnohých odberných miest vo verejnej sieti sú rôzne a v sieti ako v celku sa to zrovná.
V Česku sa však nemerá súčet fáz ako v ostatných krajinách a tak majú majitelia trojfázových Symo Hybrid problém, že ich odber zo siete je podstatne vyšší ako to, čo ukazuje solarweb. Zo svojej batérie vedia pre seba využiť len tretinu a zvyšok darujú do siete (ak nemajú významné trojfázové spotrebiče alebo dohodu o predaji elektriny).
Určite prebiehajú legislatívne snahy, aby sa to zmenilo a odber sa meral ako súčet. Čo však zatiaľ? Nejaké technické riešenie na minimalizáciu 'škôd'? Malé vyrovnávače výkonu medzi fázami neexistujú a možno by ich použitie ani nebolo povolené. Takže skôr treba prispôsobiť rozdelenie spotrebičov v domácej sieti alebo šikovne využiť nejaké nastavenia na Symo Hybrid.

čo by som urobil ja, ak by som mal ten problém. prvá vec je dobre rozdeliť základný odber na fázy. to je užitočné aj pre mód záložného prúdu.
ďalší nápad som mal, v rozvodnej skrini dať veľkých jednofázových žrútov pred smartmeter. aj tak by mali byť pred odpájacím stykačom záložného prúdu.
a tretí nápad bol znížiť prúd pre vybíjanie z batérie, aby nepokryl veľké odbery. len v sw 1.4 to nastavenie chýba.
4 kWp; Fronius Symo Hybrid 4.0-3-S; baterie 5 x 1,2 kWh; funkcia zalozneho prudu
Uživatelský avatar
JurajA
 
Příspěvky: 14
Registrován: sob led 21, 2017 12:41 pm
Bydliště: Košice, Slovensko
Reputation: 0

Další

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

Reputation System ©'