Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte črc 17, 2018 4:47 pm


1 fázový nebo 3 fázový?

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Další

1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod Lucano88 » pát říj 07, 2016 9:13 am

Stále tápu a snažím se ještě vymyslet něco, co pravděpodobně ještě nikdo nevymyslel, když o tom nemůžu najít žádné info...

Včem vidíte výhodu / nevýhodu zapojení 3x infini nebo axpert paralelně na 3 fáz nebo použití rovnou 3 fáz infini?

Řeším úsporu místa a také náročnost na případný servis.

Pokud bych měl 3x infini paralelně a jeden odejde, budu muset asi celou soustavu přepojit na přímo, přes nějaký bypass... v případě výpadku jednoho kusu zařízení bych tedy mohl do baráku dodávat pouze 2 fáze, místo 3, což na některé spotřebiče, stykače a já nevím co všechno, může mít neblahý vliv, nepočítám potřebu místa, hluku, apod...

ale ten 3 fáz zase nevím jestli umí dodávat do každé fáze zvlášť, jestli umí rozdělovat výkon z FVE do jednotlivých fází tak, jak na nich je odběr, např. 5kW ve FVE a každá fáze bere po 1,5kW...

Někdo nějaké rady a zkušenosti ještě?

Děkuji.
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod abrams » pát říj 07, 2016 9:57 am

Zdravím ,

pěkně nad tímto problémem uvažujete ;) .
Začnu od konce : většina 3f střídačů včetně infinitu 10kW jsou v reálu tři 1f střídače / měniče v jedný bedně .
Celkový výkon 10kW = 3 x 3,3kW/fázi :arrow: jakýkoli odběr v jakékoli 1f nad 3,3kW je "docucáván" z DS , jelokož vedle se flákající dva měniče jedou pouze do svých fází :evil: - je to docela podstatná nevýhoda 3f měničů .

Při použití 3 x 1f měnič musí být tyto synchronizovány aby dodrželi 120°fázový posun = 3f - hybridní jsou synchronizovány z DS , v provozu bez DS musí býti propojitení datovým komunikačním rozhraním aby se domluvili . Ale i tak je dostupný výkon na jednu fázi limitován výkonem použitého měniče . A jak Jste správně napsal , výpadek jehnoho měniče vede k výpadku jím zajišťované fáze . V případě součinnosti s DS by ji nahradila fáze z DS a zbilé by byly pokryty měniči - avšak toto je bezproblémů možné jen u hybridních měničů , Axpert je pouze kombinovaným storojem :arrow: ten to nejspíš neumožňuje .

Vrátím se k nejčastějšímu řešení 3f / 1f - po nezbitných úpravách v rozvodech domu většina lidí nechá na DS jen nezbitné 3f spotřebiče a ostatní připojují na jednu fázi napájenou jedním výkonným 1f měničem :arrow: což umožňuje téměř (s ohledem na výkon měniče :) ) běžné používání spotřebičů bez ohledu na jaké "fázi" jedou :D jelikož všichni sou jen na jedné :yes: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2151
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 225

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod Lucano88 » pát říj 07, 2016 10:06 am

ahoj, to je velmi dobrá informace.

Ono propojení paralelně 3 hybridních měničů vyjde o cca 1300 USD levněji, než mít jeden přímo 3 fázový. v Případě, 3x 4kW hybridní měnič to je na potřebu domu dostačující.

Jak jsem již říkal jinde, u mě nepřipadá v úvahu, abychom to řešili vše na 1 fázi. Prostě to nejde :).
Ale tím pádem se mi potvrzuje, že tedy 3x 1f hybridní měnič spojený paralelně bude pro mé potřeby funkční.

Asi koupím jeden kus, nechám ho otestovat u kolegy ve slabo/silno proudu, aby mi také zároveň řekl zda to má nebo nemá smysl tento kus HW vůbec používat a uvidíme...
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod ota » pát říj 07, 2016 10:36 am

3 měniče Infinity (nebo jeden třífázový) budou mít významnou spotřebu naprázdno.
Nechte tento údaj závazně potrvrdit dodavatelem.
Spotřebu naprázdno započítejte do energetické kalkulace.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1239
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 180
 
  • 0


Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod vlkazajac » pát říj 07, 2016 10:37 am

Mna by desila predstava, ze ked o par rokov jeden menic vyhori, nebudem vediet obstarat ekvivalent na vymenu. Vtedy by som v zlosti vsetky trojfazove kramy vyhodil na smetisko. Toto mi nasepkava pan Murphy, nemozem za to.....
2 420 Wp, 3 x LS3024B, WRM15, 24V / 400 Ah gel, VE Multiplus C 800, Carspa 2000 W sin;
všetky panely pripojené paralelne; 100 % využitie prebytkov energie; dotovanie systémových batérií oloveným šrotom ))
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 1504
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm
Reputation: 155

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod marko250 » pát říj 07, 2016 12:07 pm

Zpočátku jsem si taky myslel že 3-f měničem vyřeším stávající stav domu,pak se ale člověk začte do možností oněch měničů a zjistí,že umí na jednu fázi dlouhodobě sotva 3kW.Venku si člověk pustí pilu4kW a v baráku manželka myčku a už je to v prd..i. na jedné fázi.K tomu aby zase byl takový měnič využit ze slunce,je potřeba 9kWp pole na střeše a aspoň 30kWh v baterkách,ať se hned těmi proudy neupečou.Nakonec padlo rozhodnutí na združení v jednu fázi z FVE a na DS je to pořád 3-f.I tak mě nakonec nemoc "solaritýda " donutila všechny spotřebiče 3-f prodat ,ať je využita FVE na maximum a revanšuje se zpět.A vše jde snadněji i ta pila je nakonec pohodlnější kapovací(1.8kW),než klasická stolní(4kW),štípač už rozkresluji mechanický(1kW)10t a všude je ušetřena spousta energie a výkonnost dokonce stoupla.On ten 3-f měnič taky potřebuje nakrmit a to mě příjde výhodnější jeden výkonný s normálním polem a baterkama,který vykryje tři silné spotřebiče,které se mohou potkat najednou.Samozřejmě né vždy to lze uspůsobit .Vůbec nejvíc by se mě líbilo mít baterku jako hromadu paraelně zapojených článků na 3,2V DC a vše by na to běželo bez převodu-hehe,hold by ta kabeláž byla krapec tlustší :-) .
4600Wp/20xChaori<dává 5360W>,2800Wp/12xJinkoSolar>,MakeSkyBlue 60A, Midnite Classic 150<dává 89A>,baterka 59.2VDC LFP4/300A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 000W<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 961
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 82

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod Lucano88 » pát říj 07, 2016 12:15 pm

no, co bude za par let, tezko rict. Kazdy rok se ty technologie posouvaji a jsou nove systemy... takhle to asi uplne brat nejde :(.

marko250: jo u nas je blby, ze to je proste uz zasekany v dome a to v pomerne novem dome, pristavba, ktera udela z domu dvougeneracni uz je taky hotova na 3f. a proste to menit nechci. 4kW je prece cajk, ne? pri napr. 3x 4kW menici.
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod marko250 » pát říj 07, 2016 12:40 pm

Ale tady nejde o rozvod v domě dyť se přece jen napojí jeden měnič se svou jednou fází na tři vstupy do domu a to hned za hlavním jističem a hodinama.Tady jde o třífázové spotřebiče,které potřebují onen fázový posun k provozu,ty tam jsou? Jinak cajk to asi nebude když myčka veme 3kW a jedna fáze motoru pily 1,33kW v provozu a při rozběhu ještě násobně více.A na těch fázích visí kde co,jen blbý standby režim bere klidně 70W,lednička v chodu 200W,kdejaký routr,nabíječky,notebook atd.
4600Wp/20xChaori<dává 5360W>,2800Wp/12xJinkoSolar>,MakeSkyBlue 60A, Midnite Classic 150<dává 89A>,baterka 59.2VDC LFP4/300A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 000W<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 961
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 82

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod Lucano88 » pát říj 07, 2016 12:43 pm

jo, ale není to vše na jedné fázi.... no prostě na pokrytí všeho mi ty 3x hybrid v parallelním stavu přijde nejlepší. Ještě mě prostě zajímalo jaký je rozdíl mezi přímo 3f a takhle paralelním zapojením.
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod volente » pát říj 07, 2016 1:09 pm

Rozfázovaný je to v rozvaděči kde si to zapojiš podle své potřeby. Pokud máš 3f spotřebiče, tak je necháš zapojené na DS.
4x Solartec mono 180Wp + 12x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, 12kWh Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 799
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 83

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod vlkazajac » pát říj 07, 2016 1:15 pm

Nechcelo by to malú rozvahu ? Ak si chcem obstarať trojfázový systém, aby som neprišiel ani o štipku komfortu, bude mi takto slúžiť šesť mesiacov, ba možno osem. Sebestačnosť nedosiahnem, musím preto ponechať a platiť prípojku k DS. Na jeseň stihnem na cirkulárke porezať 10m3 dreva, pozvárať hojdačku dcére a synovi motokáru. Pokiaľ nemám pri dome nejakú manufaktúru, tri fázy zmysluplne viac nevyužijem. Za spotrebu z troch fáz ( symetrickú ) by som zaplatil 5 EUR ročne.
V zime väčšinou ani nepomyslím, že by som zapol nejaký trojfázový spotrebič. Jedine počkať si, kým sa podarí dobiť batérie a pri jasnej oblohe sa chvíľu tešiť. To tiež znamená, že akúsi flexibilitu pri súbežnom napájaní viacerých výkonných spotrebičov tromi fázami tiež nedosiahnem, lebo budem mať príliš často nedostatok vlastných zdrojov.

Že usporím nejakým pricucávaním zo siete, je ilúzia. Ten prínos ani nezaplatí rozdiel v cene medzi hybridom a klasikou. Východiskom je jedna silná fáza. Ak si stále myslíte, že hybrid Vám vyhovuje lepšie, tak prosím.

Fotovoltika vyžaduje zmenu prístupu. Extrémny prípad je rozložiť dennú spotrebu na súvislú záťaž, napr. 5 kWh na cca 220 W, ale s preferenciou dennej spotreby. Druhý extrém je nezbaviť sa návykov v používaní ani vo voľbe spotrebičov ( ponechať si súčasne prípojku k DS ) a obstarať si 3 x 4 kW vlastný zdroj. Ak sa nechceme dostať niekam doprostred týchto dvoch hraníc, musí sa nestranný pozorovateľ opýtať : PREČO fotovoltiku ?
2 420 Wp, 3 x LS3024B, WRM15, 24V / 400 Ah gel, VE Multiplus C 800, Carspa 2000 W sin;
všetky panely pripojené paralelne; 100 % využitie prebytkov energie; dotovanie systémových batérií oloveným šrotom ))
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 1504
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm
Reputation: 155

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod Lucano88 » pát říj 07, 2016 1:29 pm

asi na to odpovim jen.. "pro zábavu" :)
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod vlkazajac » pát říj 07, 2016 1:35 pm

To je argument, ktorý pohne aj s mrakmi a hneď bude slnka dosť! To Vám samozrejme prajem, nie je nad dobrú zábavu ! :yes:
2 420 Wp, 3 x LS3024B, WRM15, 24V / 400 Ah gel, VE Multiplus C 800, Carspa 2000 W sin;
všetky panely pripojené paralelne; 100 % využitie prebytkov energie; dotovanie systémových batérií oloveným šrotom ))
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 1504
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm
Reputation: 155

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod Lucano88 » pát říj 07, 2016 1:57 pm

az to budu pristi rok stavet, budu to dobre dokumentovat, ale slo mi hlavne o ty rozdily :)
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod rva » pát říj 07, 2016 2:34 pm

Lucano88 píše:Pokud bych měl 3x infini paralelně a jeden odejde, budu muset asi celou soustavu přepojit na přímo, přes nějaký bypass... v případě výpadku jednoho kusu zařízení bych tedy mohl do baráku dodávat pouze 2 fáze, místo 3, což na některé spotřebiče, stykače a já nevím co všechno, může mít neblahý vliv, nepočítám potřebu místa, hluku, apod...

Tak normálně se kabel za hodinama přesekne a napojí se jeden kabel, který vede 3xDS k FV elektrárně a druhý, kterým se vrací k hodinám 3xL od elektrárny. A u elektrárny je přepínač 1-0-2 pro případ údržby/katastrofy, kterým propojím ty dva kabely napřímo a odpojím měnič(e). A pokud zvolím přepínače tři, mohu jet na 2 fáze z FV a jednu z DS.
Ale jinak je 3-fázová FV nerozum. Systém 2x4kW na jedné fázi je obvykle lépe odolný proti přetížení, než systém 3x4kW na třech fázích, protože překročit souběh 8kW na fázi je těžší, než překročit souběh 4kW na fázi.
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 818
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 62

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod Lucano88 » pát říj 07, 2016 2:48 pm

Ja mel vzato, ze kdyz se na menic kladou vyssi nároky, ze proste prepne na DS?
Lucano88
 
Příspěvky: 110
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm
Reputation: 3

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod rottenkiwi » pát říj 07, 2016 3:04 pm

U niektorých výrobcov meničov je možné použiť meniče roznych výkonov, ale toho istého napatia,
na 3-fázový systém, ergo može tam byť jeden silnejší a dva slabšie. Treba si pozrieť dokumentáciu.
BTC: 1LWBcqUCX4UiTgzxTmsfyL83KG8DQiq2gd LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Vodík LiFePO charge BMS SEI formation Float IBM Quantum NREL eff. 787 Dreamliner Issue Rado Danilák Online-monitoring
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 1500
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 57

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod rva » pát říj 07, 2016 3:06 pm

Lucano88 píše:Ja mel vzato, ze kdyz se na menic kladou vyssi nároky, ze proste prepne na DS?

Asi jak který. Axpert se při přetížení přepne na DS, ale pokud bude přetížení moc velké, tak se odpojí (asi ochrana relé uvnitř).
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 818
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 62

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod PapoS » pát říj 07, 2016 9:13 pm

Jediny naozajstny dovod preco ist do 3f je podla mna 3f spotrebic/spotrebice s vyraznou spotrebou z celkovej spotreby domu. Inak radsej vsetko prehodit na 1f.

Som asi jeden z mala co ma 3f menic.
Podla doterajsich merani by bola volba z rozumu ongrid. Baterka mi predlzi navratnost. Ale kto by to tu robil kvoli navratnosti, ze :-)
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638
PapoS
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte zář 01, 2015 8:56 pm
Reputation: 4

Re: 1 fázový nebo 3 fázový?

Příspěvekod honzaL » pát říj 07, 2016 9:49 pm

PapoS píše:Jediny naozajstny dovod preco ist do 3f je podla mna 3f spotrebic/spotrebice s vyraznou spotrebou z celkovej spotreby domu. Inak radsej vsetko prehodit na 1f.

Som asi jeden z mala co ma 3f menic.
Podla doterajsich merani by bola volba z rozumu ongrid. Baterka mi predlzi navratnost. Ale kto by to tu robil kvoli navratnosti, ze :-)


Doporučuji koupit 3 x 1f hybridní měnič. Má to výhodu v tom, až pochopíte výhodu jednofázového zapojení, tak to s nimi lze snadno realizovat. Jedna z výhod 1f systému je, že při nízkém odběru (což je více než 95% času) jede jeden měnič a ostatní jsou ve stad by režimu.
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Další

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'