Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř črc 15, 2020 11:48 am


Pylontech US3000 Plus - nastavení

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
Další

Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod cerebrate » čtv čer 27, 2019 7:10 pm

Přátelé, pořídil jsem zatím střídač a baterie, protože mne primárně tlačí výpadky energie z kabelu a panely půjdou na střechu až později (možná až hodně později kvůli nerentabilitě, třeba až BTC půjde zas na 20, abych něco střelil :).

Poprosím vás, jestli mi můžete odpovědět na postupně pokládané otázky v textu.

Střídač MPP Solar PIP 5048MK má 5kW 48V komunikaci přes USB, bluetooth i díky přídavnému modulu mi posílá data na můj MQTT server.
Baterie je Pylontech 3000US Plus, kterou jsem vybral, aby utáhla rozjezd 1Kw čerpadla, což se povedlo.
Kapacita baterie je 75Ah.
Je v tom 15 life článků.

Provedl jsem nastavení podle návodu pro spojení:

- battery cut of voltage 47,5V (víte co to je? předpokládám že je to odpojení baterie z důvodu vyčerpané kapacity)
- max charging current 40A (tím že nemám panely, tak je to zatím jedno, doporučené je 37A ale to nejde nastavit)
- max AC charging current 20A (dal jsem radši 20, protože mi nevadí pomalejší nabíjení ze sítě a střídač aspoň tak nehlučí, doufám, že to nevadí ba naopak to baterkám pomůže vydržet déle)
- float charging voltage 53,2V (není to moc, někdo tu doporučoval jen 3,45 na článek, což by bylo 51,75V)
- bulk charging voltage 53,2V

Střídač padá do chyby (nízká kapacita baterie), ukazuje mi 19% ač na baterce svítí plné diody a baterie dává 49,6 V.
Pořád hlásí chybu, ač už několik hodin jede z baterky, která má stabilně 49,6 a vybíjecí proud 2-3A, jen když sepne čerpadlo jednou za 10 minut, tak to skočí na 30A, ale napětí furt drží.

Komunikace mezi střídačem a baterkou evidentně nijak nefunguje, protože jsem to celé musel nastavit sám a hlubší údaje baterky ten software střídače neukazuje.

Tedy se pokusím o rekapitulaci otázek.
Když mi jde o to, aby ta baterka i střídač co nejdéle vydržely být funkční.
Mám nějak pohnout s čísly nahoře?
Jak přemluvit střídač, že baterka má dost kapacity, třeba tím, že nastavit to cut-off voltage na 40V (2,66V na článek)?
Je tam k nastevní ještě jakási "equalization" což vůbec nevím co a je a jestli je to potřeba.

Děkuju pěkně :)
cerebrate
 
Příspěvky: 21
Registrován: pon lis 21, 2016 7:12 am

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod camel1cz » čtv čer 27, 2019 8:12 pm

Začal bych zprovozněním komunikace mezi axpertem a pylonem - návod od docenta Youdy zde.
Potom nastavit 05 na PYL a máš dobrý základ...

PS: mám stejný setup, jen je vše zatím v krabicích :)
camel1cz
 
Příspěvky: 568
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod taran » čtv čer 27, 2019 8:50 pm

Řešil jsem úplně stejný problém. Chyba je v manuálu, řešil jsem to s Youdou a mám to nastavené takto:
05-USE
12-45,5
13-48
26-53,2
27-53,2
29-45
A měnič i Pylontechy jedou jako víno.

Kabel jsem si udělal podle toho návodu, ale stejně jsem měl problém s komunikací, která vypadává, tak jsem nechal nastavení jako USE, když jsem dal PYL se mě nastavovala 29-na 48V a měnič šel do Bypassu a baterka byla skoro plná.
taran
 
Příspěvky: 43
Registrován: ned led 13, 2013 11:11 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod camel1cz » pát čer 28, 2019 9:26 am

Já tak nějak doufám, že komunikace nespočívá jen v přednastavení úrovni napětí, ale že bude měnič a mpt přizpůsobovat provoz soc baterie... Teda bych neviděl pyl a správně nastavený use jako stejné...
camel1cz
 
Příspěvky: 568
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod cerebrate » pát čer 28, 2019 4:30 pm

Ty komunikaci mezi nima rozbíhat nijak nebudu. Pevně věřím je pylnotech maj fajn BMS a že nebude třeba tohle řešit. A co jiného by se měl střídač dovědět, než kapacitu, když nabíjecí napětí či proud je nastavený trvale a podle toho, kolik baterie dává V, tak si tu kapacitu spočítá.

Nastavení cut-off na 45V pomohlo a po vyčerpání asi 1Kwh ukazoval střídač 40% podobně jako diody na baterce.
Přesná čísla mne moc nezajímají, protože s tímhle HW pokryju 48 hod výpadek proudu, což se nestává.

Ještě jsem nastavil dobíjecí proud na 10A, zaražte mne prosím, jestli by to baterce mělo ublížit, avšak jak tady čtu forum a kolem toho víc a víc studuju, mělo by to pomoci 6ivotnosti.
cerebrate
 
Příspěvky: 21
Registrován: pon lis 21, 2016 7:12 am

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod camel1cz » pát čer 28, 2019 4:52 pm

Z napětí nejde u této chemie poznat soc, to je fakt.

Nemám vyzkoušeno, jak to funguje, ale rozhodně se pokusím rozjet komunikaci a až v případě, že bude z nějakého důvodu neuspokojivá, budu hledat alternativní řešení.
Samozřejmě každý ať dělá jak myslí.
camel1cz
 
Příspěvky: 568
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod cerebrate » pát čer 28, 2019 6:19 pm

Jestli to rozchodíš a najdeš nějaký přínos, budu za to rád.
cerebrate
 
Příspěvky: 21
Registrován: pon lis 21, 2016 7:12 am

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod lzahradil » pát čer 28, 2019 11:06 pm

Pokud má někdo s pylontech komunikaci rozjetou, a byl by ochoten odposlechnout a poslat komunikaci co mezi baterkou a měničem probíhá, bylo by to fajn. Pokud by to mělo nějak ovlivnit chod nabíjení baterek, určitě by se to dalo znásilnit i pro jiné baterie nějakým interfacem.


Já pylontech ještě nemám. S tím souvisí moje druhá otázka.
Kde koupit nejlevněji?
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 100Ah@48V (zatím) | Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
lzahradil
 
Příspěvky: 354
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod camel1cz » pát čer 28, 2019 11:26 pm

Tohle se tu už řešilo (emulace pylonu)... Tuším Youda psal nějaké základní info a odkazoval i nějakou dokumentaci a snad i kód na githubu?

Nevím přesně co má axpert implementováno, ale zdá se mi divně, že by se kvůli přednastavení pár napětí drbali s komunikací s bms... Teda předpokládám, že fakt jedou podle soc reportovaneho pylony - pak by emulace a napojení na jiné bms měla byt možná
camel1cz
 
Příspěvky: 568
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod youda » sob čer 29, 2019 8:57 am

camel1cz píše:Já tak nějak doufám, že komunikace nespočívá jen v přednastavení úrovni napětí, ale že bude měnič a mpt přizpůsobovat provoz soc baterie... Teda bych neviděl pyl a správně nastavený use jako stejné...


Bohužel, podobně jako pro olovo, tak i pro Pylon jsou v Axpertovi natvrdo zadrátované hodnoty napětí, při kterých má měnič přejít do bypassu, nebo se úplně vypnout. Tyto dva parametry se tedy nezískávají komunikací s BMS, ale jsou u Axperta pevné. Problém je, že Voltronic tam dal 48V, což při 15S vychází na 3.2V per článek. Jenomže 3.2V je hodnota, na které se napětí LFP článku drží v téměř celém rozsahu jeho nabití, takže dělat podle ní přechod do bypassu je blbost.

Stejné doporučení (48V) je ve starším návodu Voltronicu k manuálnímu nastavení měniče (když ještě Axpert neměl BMS komunikaci). Spousta lidí hlásila, že podle toho papíru se jim to chová tak, že při zátěžových testech jde Axpert po 10ti minutách do bypassu, zatímco na baterkách ještě svítí 4 ledky ze 6ti (SoC).

Bohužel, jakmile je v menu zvoleno "PYL", tak se hodnoty pro bypass a cutoff nedají měnit ručně. Jedinou možností je tedy nechat nastavení "USE", kde lze vložit hodnoty vlastní. Nevýhodou je, že tím člověk přijde o komunikaci s BMS. Zatím to ale vypadá, že ačkoliv BMS podle protokolu umí poskytnou spoustu údajů, tak Axpert si reálně tahá jen minimum:

- skutečné SoC pro zobrazení na displayi (ale nevyužívá ho pro bypass)
- doporučený nabíjecí proud

Dokud nebude k dispozici upravený firmware, je lepší nechat to na USE :(

PS: Co se týče ochrany baterek proti zničení, BMS to naštěstí zvládne sama. Při hlubokém vybití baterku natvrdo vypne, stejně tak při podbití některého článku.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2723
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod camel1cz » sob čer 29, 2019 9:32 am

Hm, tak to je dobrý teda... Doufám, že coulomb s kolegou to upraví. Na voltronic bych se moc nespoléhal...
No už brzy budu mít bižuterii na propojení axperta s pylony tak to rozjede aspoň jako UPS a začne showtime :)

Fakt nechápu, proč řeší komunikaci s pylonem a berou si z toho hodnoty jen pro ozdobu :)
camel1cz
 
Příspěvky: 568
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod abrams » sob čer 29, 2019 11:19 am

Zdravím ,

camel1cz píše:Fakt nechápu, proč řeší komunikaci s pylonem a berou si z toho hodnoty jen pro ozdobu :)

Marketing . Ikdyby uměl vyčítat jediný parametr z Pylonu , už můžou do brožury napsat " Náš výrobek umí komunikovat s bateriemi Pylon" ... . Že se v reálu nejedná o celospektrální využívání plynoucích údajů je věcí druhou .
Jak napsal docent youda - parametry nastavit v USE . Osobně bych neměl klidné spaní z případného odpojení Pylonu jeho BMS od mašiny :? . Bo není-li komunikace v týmu jež má spolupracovat na jednom projektu , může se vše okamžikem sesrat :evil: . Jako táhnout těžký břemeno do kopce ve dvou , de to , do okamžiku kdy jeden bezeslova zdrhne (odpojí se) :hell: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2688
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod PavelR » sob čer 29, 2019 11:26 am

youda píše:...
PS: Co se týče ochrany baterek proti zničení, BMS to naštěstí zvládne sama. Při hlubokém vybití baterku natvrdo vypne, stejně tak při podbití některého článku.



to je samozrejme spravne chovani, ale ma ta baterka nejaky suchy kontakt na kterem by tuto informaci bylo mozno zpracovat napr na vyrazeni odpojovace panelu? aby se reglum neurizly baterky a zustaly panely? victron regly aspon ty co mam ja to vydrzi - to jsem omylem zkusil, ale co vim tak nektery regly to nerady.

stejny bych to predpokladal pri poruse komunikace - bezpecne se vypnou se stridace, mppt ....
Nevim jak pylon, ale trebas BYD se bez komunikace s BMS po ctvrthodine vypne, tam je ta CAN sberna zivotne nutna.


Pokud se havarijne vypnou baterky, bylo by logicky aby bezpecne lehla cela FVE a cekala na zasah majitele.
PavelR
 
Příspěvky: 2413
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod abrams » sob čer 29, 2019 4:04 pm

Zdravím ,

při havarijním odstavování FVE systému by se aku měl odpojovat až jako poslední :idea: Prvně ::pv:: od reglu , druhak AC do :home: a až po odpojení přítoků a odtoků el. teprve *batt* . Ale určitě bych nechtěl běžně provozní odpojování *batt* , nýbrž až nouzové krotíc následné škody :hell: .
V mém FVE systému *batt* hlídají čtyři CellLogy - dva hledíc na přebití článku/ů s oprávněním odpojit ::pv:: od reglů . Druhá dvojice CellLogů hledí na spodní hranici napětí článku/ů majíc oprávnění vypnout měnič . Oba poruchové stavy způsobí trvalé odpojení či vypnutí dokud nezasáhne strojník :D .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2688
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod youda » ned čer 30, 2019 10:53 am

PavelR píše:
youda píše:...
PS: Co se týče ochrany baterek proti zničení, BMS to naštěstí zvládne sama. Při hlubokém vybití baterku natvrdo vypne, stejně tak při podbití některého článku.


to je samozrejme spravne chovani, ale ma ta baterka nejaky suchy kontakt na kterem by tuto informaci bylo mozno zpracovat napr na vyrazeni odpojovace panelu? aby se reglum neurizly baterky a zustaly panely? victron regly aspon ty co mam ja to vydrzi - to jsem omylem zkusil, ale co vim tak nektery regly to nerady.

stejny bych to predpokladal pri poruse komunikace - bezpecne se vypnou se stridace, mppt ....
Nevim jak pylon, ale trebas BYD se bez komunikace s BMS po ctvrthodine vypne, tam je ta CAN sberna zivotne nutna.

Pokud se havarijne vypnou baterky, bylo by logicky aby bezpecne lehla cela FVE a cekala na zasah majitele.


Tahle baterka má celkem 4 externí komunikační rozhraní:
- RS485
- CAN
- RS232 console
- Conn Dry


RS485 poskytuje nejvíce informací. Baterka tam nabízí přehršel údajů, včetně detailních hodnot pro každý článek a každý box. Proudy, teploty, napětí, kapacity, zdraví, počty článků, počty boxů atd. Součástí je také stavové pole, kterým si baterka říká o zastavení nabíjení, vybíjení, chlazení, dynamickou změnu vybíjecího proudu pro hybrid atd. Přes toto rozhraní lze připojit nové InfiniSolary a Axperty.

CAN rozhraní poskytuje jednoduché informace za celý pack, napětí, proud, SoC, SoH a opět stavové pole pro dynamické řízení měniče. CAN rozhraní obsahuje failsafe proceduru: poté, co se baterii poprvé ohlásí měnič přes CAN, se nastartuje interní BMS watchdog a pokud následně dojde k výpadku komunikace na dobu delší než několik minut, tak se baterie vypne. Systémy Victron se k této baterce připojují právě přes CAN, stejně tak GoodWe a SolaX.

RS232 console je určena pro diagnostiku. Přes toto rozhraní se lze opět dostat k detailním údajům, výstup je však poskytován ve formě příjemné pro interpretaci člověkem, takže není zrovna ideální ke strojovému zpracování. Toto rozhraní využívá 3rd party automatizace ICC.

Conn Dry obsahuje jeden vstup a tři reléové výstupy. Pro naše účely se hodí dvojice výstupů, na kterých baterka žádá o zastavení nabíjení a zastavení vybíjení. V případě podbití je indikační výstup aktivován nejméně 10 minut před tím, než zabere interní BMS v baterce a odpojí zátěž. Pokud i po 10ti minutách pokračuje vybíjení, baterka se vypne.

Do Conn Dry pasují klasické zasouvací terminály, viz foto níže.
conn dry.JPG

conn dry term.JPG

conn dry tab.JPG

Jak jsem psal někde v předchozích postech, potíž je v tom, že Voltronic implementoval RS485 laxně a natvrdo tam zadrátoval hodnoty napětí pro bypass a cut-off. Mnohem lepší by bylo, kdyby přepnutí do bypass a cut-off řídil podle stavového pole odesílaného BMSkou nebo podle SoC, které BMS umí velmi přesně reportovat. Victron Venus/CCGX to tak dělat umí.

Aby tedy kombinaci Axpert+Pylontech šlo rozumně provozovat, je prostě nutné přehodit volbu baterií v menu Axperta do USE a nastavit si napěťové úrovně vlastní. Pokud se bypass napětí zvolí vhodně (45V - 46.5V) provede Axpert přepnutí do bypassu dříve, než bude baterka zcela vybitá.

Zručnější uživatelé mohou využít některý z výstupů Conn Dry a doplnit pár stykačů a vyrážecích cívek. Díky tomu budou moci vyčerpat kapacitu baterek až do dna a poté odpojit panely i AC zátěže.
Kdo se dokáže svojí automatizací napojit na RS485, CAN, RS232, ten si může vypínací logiku vytunit dle libosti. V případě baterií Pylontech je nejjednodušší získávat z nich informace pomocí CAN rozhraní. Předovník CAN pro Ardiuno stojí asi 100 Kč, příklad jeho použití je popsán například zde: http://henrysbench.capnfatz.com/henrys- ... -tutorial/
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2723
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod PavelR » ned čer 30, 2019 12:08 pm

vycerpavajici info prof. Youdo. Ja pouzivam victron system takze komunikace po CANu a slapalo by to.
Ty kontakty jsou velmi dobra zprava - jako bezpecnostni prvek. vyrazit panely, prepnout na sit/bypass a vypnout menic. Super.
Casem (par let) pujdu do takovychto aku a tyto pylony vypadaji vyborne.

A jen tak pro zajimavost. Tusis jestli se vypne jen jedna cihla pokud ma problem, nebo si to posle po komunikaci a vypnou se vsechny?
PavelR
 
Příspěvky: 2413
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod youda » ned čer 30, 2019 12:23 pm

Spojení s Victronem bude malina, stačí použít jen správný wiring UTP RJ45 kabelu a spojit s CCGX. Victron na to má pěkný návod i s nákresem. Nicméně, za pár let budou určitě dostupné ještě lepší baterky, vznikne více konkurence a snad budou i rozumnější ceny.
pylon-diagram-2018-12-28.jpg
https://www.victronenergy.com/live/battery_compatibility:pylontech_phantom

Mě osobně se ještě nestalo, že by se baterka musela sama vypnout. A doufám, že se mi to v dohledné době ani nestane :shock:

V dokumentaci je to popsáno tak, že vše si řídí vždy jen nejvrchnější cihla a ta v případě vybití vypíná i všechny ostatní. Ideální by bylo, kdyby nám toto chování potvrdil/vyvrátil některý z uživatelů, kterému se už povedlo dostat až na spodní úroveň vybití...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2723
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod PavelR » ned čer 30, 2019 1:26 pm

Zapojeni je me jasny. V praci jsme už pár hybridních instalaci delali - Victron a Studer.

Ja mam od victronu jen dve mppt a bmv a venus me jede na raspberry. Takze budu potrebovat can prevodnik. Zatim jedu na nicd.
PavelR
 
Příspěvky: 2413
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod rokytna » stř úno 26, 2020 9:11 am

Je nějaká aktualizace FW pro Axpert King respektive PIP 5048 MK, která to už řeší (že je možné už správně použít PYL, místo ručního USE), nebo je stále (únor 2019) stejná situace ?
ostrovní FVE
rokytna
 
Příspěvky: 158
Registrován: pát úno 14, 2020 8:35 am

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod kadlos » stř úno 26, 2020 9:48 am

kadlos
 
Příspěvky: 27
Registrován: pát úno 08, 2019 4:50 pm

Další

Zpět na LiFe*

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], Petal [Bot], petr.strejcek, shuty a 1 návštěvník

Reputation System ©'