Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte led 21, 2020 9:35 pm


poloostrov 930Wp - Pardubice

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod prochazka85 » pát kvě 25, 2012 9:16 pm

JiříK píše:A ty krokodýly coby propojení honem friško vyměň za něco pořádného, nejlíp olověné svorky. Už je jasné, proč ti po zapnutí měniče napětí padá, kam padá. Už jsi viděl tavícího se krokodýla???

jasny s tim pocitam zatim jsem ve fazi vyzkumu a testu, tato sestava je funcni teprve od uterka
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod abrams » pát kvě 25, 2012 9:21 pm

Zdravím ,

tak to by byl smutný rekord ... pokud vím , takhle rychle tu nikdo volovo nespálil :cry: .
To tam musí bejt nějaká rkpa ... záhada :sm1: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2588
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod JiříK » pát kvě 25, 2012 9:33 pm

Ta nabíječka je vzhledem ke kapacitě bateríí tak trošku poslabší. Za předpokladu zcela prázdné baterky (180Ah) bude čas nabití nejmíň 3dny každá baterka, spíš ta nabíječka vypustí dušu. Sežeň minimálně desetiampérovou. Jak píše Abrams-tak rychle se olovo odpálit nedá (na rozdíl od Li-On- to se mi povedlo během tří hodin .-).
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
JiříK
 
Příspěvky: 862
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod prochazka85 » sob kvě 26, 2012 8:07 am

po celonocnim nabijeni stav beze zmen, zkusim je primo na panely
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod prochazka85 » sob kvě 26, 2012 9:28 am

tak zacinam byt ponekud znepokojen.

1/pri napojeni primo na panely
do baterii tece zanedbatelnych 0.02A

pri testu nakratko davaji panely 10A

baterie jsou zapojeny na 24, napeti na panelech 34 proud 0.02A
takze jestli to chapu dobre ty panely to vubec nenabijeji


2/nabijecka 12V - zkousel jsem nekolik ruznych 6A i 10A
a max proud ktery tam tece je 2.2A a asi po minute spadne na 1.3 a pak pomalu pada dal a dal.

jedna z nabijecek hlasi nabitost 50% ale i presto pri zatezi napeti na baterce pada pod 10V
takze evidentne ta nabijecka keca
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod JiříK » sob kvě 26, 2012 9:59 am

Tak to je asi vážně zlé. To opravdu vypadá na první místo... Baterky nové, účtenka, reklamace.... Ale stejně se mi to nezdá, že by klekly tak brzo.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
JiříK
 
Příspěvky: 862
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod rimi » sob kvě 26, 2012 3:05 pm

prochazka85 píše:tak zacinam byt ponekud znepokojen.

baterie jsou zapojeny na 24, napeti na panelech 34 proud 0.02A
takze jestli to chapu dobre ty panely to vubec nenabijeji

Nemas jen blby ampermetr?
Pokud by proud byl tak nizky a napojils panely naprudko, na baterce bude temer takove napeti, co na panelech na prazdno a to nevim...
rimi
 
Příspěvky: 328
Registrován: čtv říj 13, 2011 9:45 am
Bydliště: Příbor

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod prochazka85 » sob kvě 26, 2012 3:54 pm

zni to logicky, uz jsem vyzkousil dva ampermery a vysledek furt stejny.
na baterce mam 27V na svorkach z PV 34V prilozim na baterky, ani jiskricka proste nic.
na baterkach 34V
proste me to pripadalo jako by meli nekonecny vnitrni odpor.

Ale kdyz merim jednotlivy bat vypada to OK, v serii to ok neni. Tak jsem zkoumal a zkoumal
a najednou koukam ze na zacatku kabelu merim 13V a na konci tohosamyho kabelu 20V to me prislo nemozny
tak jsem ten kabel kterym mam propojeny bat do serie promeril (je to standartni startovaci kabel z OBI)
a ejhle 150ohmu

Tak baterky propojim jinym kabelem a najednou me z PV do bat tecou 4A (prestalo svitit)
takze celej den se tady s tim vztekam kvuli tomu ze mam baterky do serie propojeny 150 ohmovym odporem

tedka otazka jeslti tento stav zapricinil spaleni CX a nasledne vybiti baterek

no sem rad ze uz konecne nabijim, takze se jen modlim ze se nezasulfatovaly moc a ze to jeste rozdejchaj.
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod prochazka85 » sob kvě 26, 2012 6:35 pm

takze vecerni update: po nahrazeni propojovaciho kabelu a cca 3hod nabijeni PV je kapacita zpet.
po konzultaci z prodejcem by pry uplne vybiti teto konkretni baterii nemelo nijak vyznamne uskodit.
Jako baterie do karavanu a lodi je na tento typ provozu delana.
no uvidime zitra.

pouceni: nikdy nepropojujte baterie do serie odporem 150ohmu :)
a nebo startovacim kabelem z OBI, ktery ma vodice ke klestim jen tak trosku namacknute
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod JiříK » sob kvě 26, 2012 10:09 pm

...a to buď rád, žes ty krokodýly neutavil. A včil dej ještě jednu šanci tomu Céiksu. Hlavně zapoj ten měnič přímo na baterky.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
JiříK
 
Příspěvky: 862
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod vata » sob kvě 26, 2012 10:12 pm

Neuvěřitelná historka... Jestli můžu doporučit, na nějaké hotové kabely z hypersuper se vykašlete, raději si sežeňte kvalitní aspoň 20 (já používám 35mm na běžné proudy kolem 40A) a masivní oka. Jak vidno, ušetříte. Mimochodem, s tím kabelem bych tam snad šla a udělala bych scénu. Protože startovat s tím přece by muselo být snad i nebezpečné - nehřálo to?
Nechápu to - jak může mít kabel takový odpor? Ledaže by zlomený, nebo šuntové konce... Omlátit jim to o hlavu.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1408
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod vata » sob kvě 26, 2012 10:20 pm

prochazka85 píše:po nahrazeni propojovaciho kabelu a cca 3hod nabijeni PV je kapacita zpet.
po konzultaci z prodejcem by pry uplne vybiti teto konkretni baterii nemelo nijak vyznamne uskodit.

Není to nějak rychlé to nabití? Nejde jen o ten výkon, který do toho za 3 hodiny můžete natlačit, jde i o absorpci, tu člověk ani CX neuspěchá :)
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1408
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod prochazka85 » ned kvě 27, 2012 8:01 am

no nemyslel jsem to tak, ze plna kapacita je zpet, ale aspon nejaka, coz byl pro me v ty dobe neuveritelny uspech.
Verim, ze na plnou to dobiju dnes.

Co se tyce kabelu, ihned sel na pitvu a ukazalo se ze na vine bylu suntove konce, v ramci setreni nebyli zacinovany
ale jen zamackly pres gumu, a ta guma prolezla skrz ty zily.

co se tyce startovani, tak to by stim kabelem nebylo mozne, by to totiz jeden z mych zoufalich pokusu dobit se
z autobaterky ale neudelalo to proste nic, stejne jako kdy sem pripojil panely naprimo.

no jinak uz mam objednany mosazny oka a 35mm kabel

co se tyce CX, tak dostane sanci, ale bude pod dohledem ampermetru, i kdyz uz ted jsem ho usvedcil
ze lzi, display rika ze nabiji, v PC rika ze nabiji 5A a ampermetr ukazuje 0.5A

takze dostane sanci dokud nedorazi jiny regulator, pak ti ho klidne daruju :)
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod luge » ned kvě 27, 2012 8:20 am

prochazka85 píše:
Co se tyce kabelu, ihned sel na pitvu a ukazalo se ze na vine bylu suntove konce, v ramci setreni nebyli zacinovany
ale jen zamackly pres gumu, a ta guma prolezla skrz ty zily.

Kamarát mi dal startovacie káble kúpené v nejakom hyper super markete a tiež som mal s nimi ten istý problém.Tie konce boli zmačknuté cez gumu a káble boli nepoužitelné.Po oprave,pocínovaní a zalisovaní sú už ok.
luge
 
Příspěvky: 642
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod prochazka85 » pon kvě 28, 2012 7:29 pm

tak jsem dneska objednal novy regulator, jakmile dorazi daruji CX40 do dobrych rukou :)
a to vcetne PC interface
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod prochazka85 » úte kvě 29, 2012 12:21 pm

tak regulator je zapojeny, tak kdyby nekdo mel zajem, daruji jeden CX40
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod prochazka85 » čtv čer 14, 2012 7:22 pm

Tak jsem dokoncil upgrade v prvni faze:
CX regulator jsem nahradil za MPPT Epsolar 45A
invertor 600W čínu jsem nahradil za Voltcraft SWD 1200 - funguje opravdu suprove (vato dik za radu)
dale jsem nahradil docase krokodyly a 6mm draty za poradny 35mm draty pripojeny naprimo na baterky

viz foto:
P6140104.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod prochazka85 » čtv čer 14, 2012 8:36 pm

Tak tedka jsem zjistil-otestoval dalsi suprovou vec na volcraftu.

Kdysi davno, jeste pred mym "solarnim obdobim" jsem si chtel udelat "inteligentni" dum, no jenze protoze nepripadalo
v uvahu rozkopat eletroinstalaci kvuli datovym linkam k vypinacum, rozhodnul jsem se pro technologii
X10, to je technologie ktera moduluje ridici signaly na silove vedeni tudiz pod kazdy vypinac date aktor a pak uz jen pomoci PLC programujete.
No jenze jakmile jsem pripojil cinsky invertor do site, vse prestalo fungovat, kdyz jsem se osciloskopem dival na sinus bylo mi jasne proc na ten cinskej kram se nedalo nic modulovat protoze to byl sileny bordel, no tak sem si rekl, no budu se muset vzdat "inteligence" ve prospech solaru, v podstate jsem s tim byl smireny az do dneska kdy jsem nainstaloval voltcraft a najednou vsechny X10 aktory zase zacaly fungovat.
Sinus jsem jeste nevidel, ale soude ze to funguje, musi byt uplne krasne cisty.

Takze mam solarni domacnost ktera je zaroven inteligentni :)
supr kup ten votcraft
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod vata » čtv čer 14, 2012 8:42 pm

Zdravím a gratuluji, ten rozvaděč vypadá skvěle :) Co to tam máte za display? Mimochodem, jak jste ten zobrazovač do toho rozvaděče zabudoval konstrukčně? Já právě na konstrukční stránce věci pohořela, chtěla jsem si doň dát takové ty analogové budíky po vzoru nášho brata na tomto webe, ale vyřezávat otvory do krytu dost drahého (ABB) rozvaděče jsem si netroufla :( Holt, kdo umí ten umí, kdo neumí, čumí :(
Mimochodem, s jídlem roste chuť. Se 460Wp jste těsně pod maximem toho regulátoru na 12V, takže časem budete upgradovat buďto regulátor nebo měnič s přechodem na 24V...

No, jestli ten měnič budete měřit na osciloscopu, hoďte sem nějaké obrázky při různých zatíženích, myslím, že to bude přínosné pro víc lidí.

Mimochodem, pokud Vám ten starý měnič prodali jako "čistý sínus", skoro bych jej reklamovala... Jedna věc je nějaké to zkreslení, pokud si toho spotřebiče vesměs nevšimnou, druhá je totální zarušení sítě. To je neskutečné, ta kultura některých našich prodejců, když to prodávají úplně na blind...
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1408
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod prochazka85 » čtv čer 14, 2012 9:35 pm

ten zobrazovac nahore, to je od voltcraftu, zobrazuje napeti in, out, prikon plus loguje na SD
ten druhy zobrazovac je od epsolaru, kupoval jsem ho zde na eshopu.
Jinak co se tyce konstrukcniho reseni, proste jsem vzal kudlu a proriznul otvor dle potreby :)
P6140104.JPG


mimochodem ja uz jsem na 24V
Dalsi upgrade planuju 2 panely a dve baterky az se sejdou finance, zjistuji, ze to je docela nakladny konicek :)

sinus postnu jak bude. A o ty reklamaci vazne uvazuji. PRotoze to co leze z menice carspa rozhodne neni cisty sinus
To zaruseni bylo uplne absurdni a to takovym stylem, ze jak tam mam ten elektromer, tak z nej beru SO vystup pro mereni
a ten mecin to zarusil tak ze to SO naklikalo treba 60KW za minutu :)
Tedka s voltcraftem SO jede uplen spolehlive.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'