Stránka 6 z 9

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: čtv zář 10, 2020 5:58 pm
od Joskob
Tak som sa začal pohrávať s vyťažovaním prebytkov. Zostrojil som kybosov vyťažovač a objednal z ebayu
https://www.ebay.com/itm/1PCS-24V-380V- ... 321cc3d404

a
https://www.ebay.com/itm/SSR-40A-DD-DC- ... e5ef1ecf9a

Namiesto 3,3K trimru som použil viacotačkovy 5K ako mobilik a jonaspp

Regulácia však neprebieha tak ako by mala alebo vôbec.
Z vyťažovača lezie do SSR pri zmene napätia na batérii od 0, niečo V po 9V.
No SSR 40A DA síce reaguje ale bez plynulej regulácie ,buď 0% alebo 100% pri simulovaní so 60W 230V klasickou žiarovkou.

SSR 40A DD nereaguje vôbec pri simulovaní so 40W 24V žiarovkou.
Robím niekde chybu ja, alebo mi Číňania poslali nepodarky?

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: čtv zář 10, 2020 6:00 pm
od Joskob
IMG_20200910_185910979.jpg

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: čtv zář 10, 2020 6:51 pm
od rege
ak chces plynule riadenie potrebujes rele s fazovym riadenim, toto co mas spina v nule

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: čtv zář 10, 2020 6:57 pm
od vlkazajac
"Z vyťažovača lezie do SSR pri zmene napätia na batérii od 0, niečo V po 9V."

Veď meraj, či zastabilizuje napätie batérie, o to ide. Záťaž musí byť pochopiteľne väčšia, ako lezie z regulátora.

Ja som v popise toho SSR nezbadal, že spína v nule, možno som prehliadol.

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: čtv zář 10, 2020 6:59 pm
od pkougl
Ahoj, je to tak jak píše "rege",
kybosův vytěžovač jede v žežimu 0 nebo 100%, tedy pošle do zátěže jednu nebo více celých sinusovek dle napětí baterie a nastavené hranici sepnutí,
taky jsem si s tím hrál ale nelíbilo se mi blikání žárovek tak jsem to udělal úplně jinak a spojitě 0-100%

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: čtv zář 10, 2020 7:01 pm
od mopadzi
a co spínaš AC nebo DC?....más tam DC/DC relé

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: čtv zář 10, 2020 7:01 pm
od rege
tu je katalog...

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: čtv zář 10, 2020 7:22 pm
od Joskob
Mam dc/dc aj dc/ac relé. Ako som sa s tým hral tak na chvíľku mi to fungovalo že s klesajúcim napätím na batérii pozvoľna uvoľňoval záťaž na tom dc DC relé . A teraz to zase zblblo. Mám také podozrenie že problém bude v použitej LED dióde keďže som mal po ruke len modrú miesto klasickej červenej.

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: čtv zář 10, 2020 9:34 pm
od Joskob
Takže výmena za červenú LED nepomohla. Ale keď som zamenil odpor 820ohm za 200 ohm tak to funguje. Len neviem či to môže tak byť a nebude to mať "vedľajšie účinky"

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: pát zář 11, 2020 11:15 am
od antoni_sk
Ahoj Jozef. Ja som sa presne na toto pýtal Kybosa ako to funguje... z vyťažovača lezie nejaké napätie priamo úmerné vstupnému... SSR relé je od určitého napätia bud otvorené, alebo pod týmto napätím úplne zavreté. Nič medzi tým...
Ja som si ho postavil, ale nakoniec ani nepoužil... Keby si chcel môžem požičať ked pôjdeš cez LM

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: pát zář 11, 2020 2:10 pm
od Joskob
antoni_sk píše:Ahoj Jozef. Ja som sa presne na toto pýtal Kybosa ako to funguje... z vyťažovača lezie nejaké napätie priamo úmerné vstupnému... SSR relé je od určitého napätia bud otvorené, alebo pod týmto napätím úplne zavreté. Nič medzi tým...
Ja som si ho postavil, ale nakoniec ani nepoužil... Keby si chcel môžem požičať ked pôjdeš cez LM

No ked som vymenil ten odpor tak mi to pekne plynulo chodí ako sa napätie batérie blíži nastavenemu, tak sa ssr postupne otvára. Pozor, jedna sa ale o SSR DD . To druhe SSR DA ide ako popisujes bud 0 alebo 100%
Ale čo ma zaráža, že aj len pri 2A záťaži sa poriadne hrialo kým nešlo na 100 %. Takže neviem ako sa popasuje s dajme tomu 20A. Aby neurobilo len baf

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: stř zář 23, 2020 5:37 pm
od Joskob
Tak som sa konečne dokopal ako tak zakresliť zapojenie FVE.
Prekrásne to dielo :write: :celebrate1:
schema.png

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: čtv zář 24, 2020 7:36 am
od kodl69
na můj vkus ti tam chybí poměrně hodně jisticích prvků, a taky ochrana proti přepětí, uzemnění...

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: čtv zář 24, 2020 10:55 am
od Joskob
kodl69 píše:na můj vkus ti tam chybí poměrně hodně jisticích prvků, a taky ochrana proti přepětí, uzemnění...

Prepäťovky neriešim a uzemnenie mám v pláne ale ešte neviem ako by som to. Asi by som len z konštrukcie zviedol lano k zemi kde by som nabil zemniacu tyč. Bleskozvod na dome ani garáži nie je. Najbližšie je vedľa na budove školy.
Prečo myslíš ,že chýba veľa istiacich prvkov? Každý komponent má svoju poistku. Čo podľa teba chýba?
Schéma je len prehľadová.

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: pát zář 25, 2020 11:41 am
od Joskob
Keďže môj tracer RN série nevie komunikovať s Pc chcel by som aspoň nejak zaznamenávať čo z neho lezie. Stačilo by mi niečo takéto? Alebo je niečo rozumnejšie A lacnejšie? https://www.ebay.com/itm/PEACEFAIR-DC-V ... %3A2334524

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: pon říj 05, 2020 3:07 pm
od Joskob
Konečne sa mi podarilo vyčítať BMS do Reliance.
Mám však problém s vyčítaním prúdu.
Ak je kladný tak je všetko ok, dostanem hodnoty ako napr.
0 tj. *0,01 =0A
650 tj * 0,01 =6,5A
1350 tj *0,01 = 13,5A

ale ak prejde prúd do zápornej hodnoty tak dostanem hodnotu

65535 (zrejme maximum registra) minus hodnota prúdu v mA

čiže napr.

65335 tj -2A
64335 tj -12A
64115 tj -14,2A

Dá sa s tým niečo robiť aby som dostal normálne kladné aj záporné hodnoty ? Poraďte prosím

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: pon říj 05, 2020 3:54 pm
od rottenkiwi
0000 0000 je 0
0000 0001 je 1

0111 1111 je 127
1000 0000 však nie je 128 ale -127,
1000 0001 = -126

lebo MSB most significant bit je znamienkový bit. / najľavejší bit /

podobne pre 16 bit.
0000 0000 0000 0000
0111 1111 1111 1111
1111 1111 1111 1111

65535 - 65335 = 200
65535 - 64335 = 1200
65535 - 64115 = 1420

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: pon říj 05, 2020 4:28 pm
od youda
Joskob píše:Konečne sa mi podarilo vyčítať BMS do Reliance.
Mám však problém s vyčítaním prúdu.
Ak je kladný tak je všetko ok, dostanem hodnoty ako napr.
0 tj. *0,01 =0A
650 tj * 0,01 =6,5A
1350 tj *0,01 = 13,5A

ale ak prejde prúd do zápornej hodnoty tak dostanem hodnotu

65535 (zrejme maximum registra) minus hodnota prúdu v mA

čiže napr.

65335 tj -2A
64335 tj -12A
64115 tj -14,2A

Dá sa s tým niečo robiť aby som dostal normálne kladné aj záporné hodnoty ? Poraďte prosím


Rika se tomu "komplement" a jde o zpusob, jakym se binarne ukladaji zaporna cisla. (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Two%27s_complement)

Nejrychlejsi zpusob prevodu byva ten, ze to pretypujes na Integer, Int, Longint atd. Nebo udelas novou promenou typu Integer a nastavis jeji pointer tam, co ukazuje pointer te puvodni unsigned promenne.

Konkretni zpusob reseni zavisi na pouzitem jazyku, princip je v zasade stejny.

Bud rad, ze to neni v BCD kodu :D

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: pon říj 05, 2020 4:41 pm
od kodl69
řešení od Rkiwi je pro amaréra asi nejjdenodušší, podle tohohle je nejvyšší proud korektně zobrazený 32767, takže stačí pro blbce:
if (hodnota>32767) proud =65535-hodnota else proud=hodnota
a máš vymalovaný na jednom řádku. Ty bitový operace nechápu, možná by to šlo jednodušej...

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: pon říj 05, 2020 4:49 pm
od Joskob
youda píše:
Rika se tomu "komplement" a jde o zpusob, jakym se binarne ukladaji zaporna cisla. (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Two%27s_complement)

Nejrychlejsi zpusob prevodu byva ten, ze to pretypujes na Integer, Int, Longint atd. Nebo udelas novou promenou typu Integer a nastavis jeji pointer tam, co ukazuje pointer te puvodni unsigned promenne.

Konkretni zpusob reseni zavisi na pouzitem jazyku, princip je v zasade stejny.

Bud rad, ze to neni v BCD kodu :D

Pani nič v zlom ,ale pol roka mi trvalo kým som vôbec dokázal vyčítať dáta z tej BMS , i keď chýba nebola u mňa ale číňan poslal absolútne zlý protokol . Nemám tušenie ako nastavím novú premennú typu integer ani jej pointer. Ale snáď za ďalší polrok na to prídem. Jedná sa o software reliance 4 a netuším aký jazyk používa. BMS je z lithiumbatterypcb cez rs232.