Stránka 5 z 18

Re: Môj pokus o nízkorozpočtovú malú FVE

PříspěvekNapsal: pát led 24, 2020 8:49 am
od antoni_sk
Stál 34,11€ s dopravou, momentálne je ešte lacnejší za 33,61€. (Kulon store)
Môžem skúsiť neskôr "rozdelat" a odfotiť. Mám na tom prvom 3 panelý á280Wp a max.čo som tam v lete videl bolo asi 28A.
Prvý kus som kupoval v CZ e-shope za výpredaj.cenu tuším 750 CZK, ale už ich za túto cenu nemájú a čo som pozeral ceny tak pod 50€ som ho nikde nevidel.

Re: Môj pokus o nízkorozpočtovú malú FVE

PříspěvekNapsal: stř led 29, 2020 6:33 pm
od antoni_sk
Aktuálny stav - už sa to rysuje, treba to ešte dokončiť (dopojenie bateriek) poladiť a vylepšiť...
stav k 29,1,2020-orez.jpg

Re: Môj pokus o nízkorozpočtovú malú FVE

PříspěvekNapsal: stř led 29, 2020 8:36 pm
od vlkazajac
Buď tak dobrý a poreferuj - ten novší modrobiely Landstar má rovnaké možnosti user nastavenia ? Ďakujem.

Re: Môj pokus o nízkorozpočtovú malú FVE

PříspěvekNapsal: stř led 29, 2020 8:51 pm
od antoni_sk
:) poreferujem, ale ešte som ho neoživil, nemám pripojené baterky... ale dokumentácia čo bola k tomu priložená vyzerá rovnako ako z EPSolaru...
Neviem čím pripojiť ten 16-kový kábel k baterkám - lisovacie očká mám len na 10mm2 kábel a 8-čku dieru... a aj tie som už ledva stlačil ručnými lisovačkami... najprv som plánoval pripojiť baterky 2x10mm2, nakoniec som kúpil 16mm2... to už ale nie je vodič ale skôr taká menšia hadička ;)

Re: Môj pokus o nízkorozpočtovú malú FVE

PříspěvekNapsal: stř led 29, 2020 8:55 pm
od diablo007
antoni_sk píše::) poreferujem, ale ešte som ho neoživil, nemám pripojené baterky... ale dokumentácia čo bola k tomu priložená vyzerá rovnako ako z EPSolaru...
Neviem čím pripojiť ten 16-kový kábel k baterkám - lisovacie očká mám len na 10mm2 kábel a 8-čku dieru... a aj tie som už ledva stlačil ručnými lisovačkami... najprv som plánoval pripojiť baterky 2x10mm2, nakoniec som kúpil 16mm2... to už ale nie je vodič ale skôr taká menšia hadička ;)

No vidíš a až budeš dopojovat v 50ce to je potom kobra

Re: Môj pokus o nízkorozpočtovú malú FVE

PříspěvekNapsal: stř led 29, 2020 9:04 pm
od antoni_sk
To nie, to už pôjdem radšej na vyššie napätie... už teraz sa mi zdá 60A strašný prúd :-)
Ale som blb, lebo medzi baterkami mám plánovanú 6-ku vodiče a až z terminál-boxu mi ide 16-ka a tieto vodiče sú na dutinky, takže pohoda...

Re: Môj pokus o nízkorozpočtovú malú FVE

PříspěvekNapsal: pát led 31, 2020 11:32 am
od JonasPP
Urobene je to na pohľad pekne,ako pravy elektrikar,ale z akeho dôvodu si použil take množstvo prechodovych odporov a k tomu z ocele.

Re: Môj pokus o nízkorozpočtovú malú FVE

PříspěvekNapsal: pát led 31, 2020 12:53 pm
od antoni_sk
:) Nie je to ešte dokončené, ale mohlo to byť aj lepšie, ale idem dať ešte káblové žlaby tak snád to bude vyzerať ešte trošku lepšie.
Narážaš na množstvo ističov ? Neviem, chcel som aby som vedel jednoducho ističom vypnúť a zapnúť jednotlivé zariadenia a aby tam bolo aj určité istenie.
Navyše cena týchto ističov z Ali je nízka tak som to chcel využiť. Trochu mi vadí ked pripájam DC vodiče a iskrí a prská mi to pod rukami. ;)
Chcem si v lete ešte požičať z roboty termokameru a v špičke zistiť čo a ako sa hreje.

Re: Môj pokus o nízkorozpočtovú malú FVE

PříspěvekNapsal: pát led 31, 2020 1:45 pm
od JonasPP
Nie istenie,ale prechodky na din liste. Maš ich jak na DC,tak na AC strane. Na AC nevadia,ale na DC. ???? Tam de prerušiš vodič a daš oceľovy mostik,tak bude zbytočna strata. Však jak si dodal,na termo kamere zbadaš.

Re: Môj pokus o nízkorozpočtovú malú FVE

PříspěvekNapsal: pát led 31, 2020 3:02 pm
od antoni_sk
Myslíš asi radové svorky (nie prechodky)... No ked potrebujem pripojiť nejaké dalšie zariadenia (LCD voltmeter, merače napätia, vyťažovače, a pod.) tak sa potrebujem nejako dostať k napätiu z panelov a napätiu bateriek... A blbo sa dáva do jednej svorky ističa (kde je 6-ka alebo 16-ka vodič) ďalšie "meracie" vodiče s priemerom 0,5mm2... tak to preto

Re: Môj pokus o nízkorozpočtovú malú FVE

PříspěvekNapsal: sob úno 01, 2020 1:54 pm
od brumlaj
a co tak odizolovat vodič v dvojnásobné délce bez jeho přerušení, přeložit, vložit do dvojité dutinky dvojnásobného průřezu, zalisovat a máš hned o jednu možnou pozici pro připojení více. Já vím, moc piplavé práce..... ale ten pocit čista a ochrany.....

Problém s COM portami prevodníkov 2 regulátorov

PříspěvekNapsal: sob úno 01, 2020 2:35 pm
od antoni_sk
OK - potrebujem poradiť ohladne vyčítania teraz už dvoch regulátorov:
Do NTB som pripojil cez kábel s USB prevodníkom aj druhý regulátor - problém je že vzniknutý COM port mi OS Win7 ukazuje že nepracuje správne:
COM porty.JPG

Myslel som že komun.kábel nového regulátora je vadný, ale nie je. Problém je že ked hociktorý kom.kábel z hociktorého regulátora zapojím ako prvý do hocijakého USB portu tak pracuje správne. Ked zapojím ale další tak ten ukazuje že nepracuje správne.
ID druhého regulátora som teda zmenil z 1 na 2.
Ale to nepomohlo - jednoducho ked zapojím oba kom.káble do USB portu tak ten druhý nefunguje ???
V čom je problém ??? :wall:
Oba prevodníky sú rovnaké, rovnaký výrobca, rovnaké ovládače, rovnaké nastavenie ...
COM porty 1.JPG

COM porty 2.JPG

Re: Môj pokus o nízkorozpočtovú malú FVE

PříspěvekNapsal: sob úno 01, 2020 2:58 pm
od antoni_sk
OK, tak som to vyriešil - už to funguje, takže pre ostatných:
V správcovi zariadení som dal odinštalovať oba COM porty, následne si ich OS znovu nainštaloval, v nastavení portov treba znovu zaškrtnúť RS485 a už to fičí - OBA COM porty už fungujú správne :-)

Re: Môj pokus o nízkorozpočtovú malú FVE

PříspěvekNapsal: ned úno 02, 2020 1:30 pm
od antoni_sk
Dokonané... na 90%. Zbytok až inokedy.
stav k 2,2020.jpg

Re: Môj pokus o nízkorozpočtovú malú FVE

PříspěvekNapsal: pon úno 17, 2020 11:13 am
od antoni_sk
Update:
Nová vizualizácia v prostredí D2000:
FV vizualizácia 2,2020.JPG

PS: Inak dnes celkom pekné slniečko :)

Po zapojení druhého pola FV panelov nejde 1.regulátor

PříspěvekNapsal: sob úno 22, 2020 3:43 pm
od antoni_sk
Ahojte, mám veľký problém - potrebujem poradiť:
Dnes som nahodil a zapojil 2.pole panelov (3x Csun) - vid schéma vyššie.
Akonáhle som zapojil tieto panely cez istič panelov na 2. regulátor, tak 1. regulátor nedáva žiadny výkon - 0W z FV. SW l regulátoru ukazuje nulový prúd a teda aj výkon. Oba polia panelov sú samozrejme osvietené - len prvé majú iný sklon ako 2. pole.
Vypol som prívod od 2. panelov na 2. regulátor a 1. regulátor sa rozbehol a dával výkon. Zapol som znovu druhé pole, chvilku oba ukazovali 0 výkon, potom nabehol výkon na 2. regulátore a 1. ostal znovu na nule !
V čom je KUA problém ??? :eek2: :wall:
nejdu oba regulatory.JPG

Re: Po zapojení druhého pola FV panelov nejde 1.regulátor

PříspěvekNapsal: sob úno 22, 2020 3:49 pm
od FRSO
antoni_sk píše:Ahojte, mám veľký problém - potrebujem poradiť:
Dnes som nahodil a zapojil 2.pole panelov (3x Csun) - vid schéma vyššie.
Akonáhle som zapojil tieto panely cez istič panelov na 2. regulátor, tak 1. regulátor nedáva žiadny výkon - 0W z FV. SW l regulátoru ukazuje nulový prúd a teda aj výkon. Oba polia panelov sú samozrejme osvietené - len prvé majú iný sklon ako 2. pole.
Vypol som prívod od 2. panelov na 2. regulátor a 1. regulátor sa rozbehol a dával výkon. Zapol som znovu druhé pole, chvilku oba ukazovali 0 výkon, potom nabehol výkon na 2. regulátore a 1. ostal znovu na nule !
V čom je KUA problém ??? :eek2: :wall:
nejdu oba regulatory.JPG

Máš na těch reglech nastavené stejné nabíjecí napětí ?

Re: Môj pokus o nízkorozpočtovú malú FVE

PříspěvekNapsal: sob úno 22, 2020 4:02 pm
od antoni_sk
Z 1. regulátora som dal export nastavenia a naimportoval do 2. regulátora.
Môže byť problém že jeden regulátor meria trochu inú teplotu bateriek ako druhý, aj SOC je rozdielne...
nastavenie 1.regulátora.JPG

nastavenie 2.regulátora.JPG

Re: Môj pokus o nízkorozpočtovú malú FVE

PříspěvekNapsal: sob úno 22, 2020 5:15 pm
od Joskob
Len tak pre istotu. Majú oba regulátory spoločný + pól ?

Re: Môj pokus o nízkorozpočtovú malú FVE

PříspěvekNapsal: sob úno 22, 2020 5:51 pm
od Joskob
Keď tak pozerám na tú vizualizáciu tak oba regulátory vykazujú float ktorý je nastavený na 27,24v a napätia batérie vykazujú 28,81v A 28,67v. Takže nemôže to byť len tým, že obmedzil nabíjanie kvôli vysokému napätiu batérie. Nakoľko ten jeden ukazuje o 0,14v viac?