Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je čtv kvě 23, 2019 7:46 am


Youdova ostrovní laboratoř

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod diablo007 » sob kvě 04, 2019 7:35 pm

Youda to ti asi zlomí srdce při představě že bude muset chodit do práce že. Spíš je otázka co by byla vůbec schopna vykonavat
diablo007
 
Příspěvky: 957
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 55

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod marko250 » sob kvě 04, 2019 7:38 pm

A ex se stala po objevení faktur za komponenty FVE ne :-) :-) .
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1467
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 159

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » ned kvě 19, 2019 8:26 pm

Vážení kolegové akademici,

jak jistě víte, letošní verze (2019) měničů Axpert, PIP, InfiniSolar a MPI Hybrid na 48V podporují nativní připojení baterií Pylontech US2000 a US3000 včetně aktivní datové komunikace. BMS pak měniči sama nastaví maximální nabíjecí a vybíjecí proudy, C.C. a C.V. napětí atd. U hybridních měničů BMS dokonce umí dynamicky žádat o omezení proudu Z/DO baterie a silnější přicucnutí z DS, pokud se baterky začnou například přehřívat. Jestli na tuto informaci InfiniSolar umí skutečně reagovat jsem však nedokázal ověřit.

Oficiální informace MPP Solar zde: https://www.mppsolar.com/v3/pylontech/
PIP.PNG

MPI Hybrid.PNG

Protože mne to zajímalo, zakoupil jsem s velkou pomocí doktora Hurvayze testovací vzorek datového kabelu a IO karty. V tomto příspěvku se tak s Vámi mohu podělit o striptýz dodaného vzorku.

RS485 BMS karta + kabel
kartocka.png

MPP Solar nám potvrdil, že dodaný datový kabel je kompatibilní jak s měniči MPI Hybrid, tak s ostrovními měniči PIP-5048MK a PIP-5048GK. Bohužel, standardní ethernet kabel vám fungovat nebude. Aneb proč to dělat jednoduše, když to jde složitě...

Vlastníte-li tedy někdo letošní verzi PIPa nebo Axperta, kabel postrádáte, a chcete si jej sami vyrobit, zde je zapojení:
pinout.png
pinout.png (11.11 KiB) Zobrazeno 368 krát

rjrj.png

Aby komunikace s bateriemi opravdu fungovala, je potřeba mít letošní verze měničů, neboť jen v těch je nová verze firmware. Že máte novou verzi Axperta poznáte tak, že v menu se vám nabídne položka 05 - PYL
manu.png

Detailní postupy pro konfiguraci Axpert/PIP společně s bateriemi Pylontech jsou součástí nových verzí standardních manuálů:
http://www.mppsolar.com/manual/PIP-GK/PIP-GK%20manual-20190201.pdf
http://www.mppsolar.com/manual/PIP-MK%20(PF1.0)/PIP-MK%20manual-20190429.pdf

U hybridních měničů nestačí jen kabel, ale je potřeba do měniče zasunout výše uvedenou RS485 kartu. Ovšem pozor, Voltronic vyrábí mnoho verzí, namátkou:
- Wifi Card
- SNMP WebPro Card
- RS485 Card (pro řízení přetoků pomocí modbul elměru Eastron)
- RS485 Card (pro komunikaci s bateriemi Pylontech)

Pro komunikaci s bateriemi Pylontech je potřeba mít poslední z uvedených variant. Bohužel, vypadá to, že zatím není možné kombinovat elměr Eastron a baterie Pylontech, neboť každé z těchto zařízení vyžaduje jinou kartu. Pane Bože! Fyzicky se přitom stále jedná o RS485. Pozor také na to, že komunikace s bateriemi funguje pouze v režimu samostatného měniče, nikoliv při paralelním spojení více měničů. Jestli Voltronic ty svoje polotovary dodělá, tak to bude opravdu zázrak.

V případě hybridního měniče je úspěšná komunikace s baterií indikována nápisem "LI-bat" na dipleji.
Postup pro konfiguraci InfiniSolar a MPI Hybrid je v návodu zde:

Youda
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1475
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 300

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod kodl69 » ned kvě 19, 2019 8:46 pm

Tak ještě někdo odposlouchejte tu komunikaci a já se to pokusím zapracovat do samodomo BMS...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3504
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 257

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » ned kvě 19, 2019 9:02 pm

Prakticky to nemusíš ani odposlouchávat, tady přikládám popis protokolu. Je to ale tak složitý (viz popis o několik mých příspěvků výše), že re-implementace do vlastní BMS bude dost pracná. Řezězce které posílá BMS vypadají cca takto:

~200146060000FDAD<CR>

Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1475
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 300

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod kodl69 » pon kvě 20, 2019 12:08 am

To mi nepřipadá nijak neřešitelně, spíš by se mi ten popis protokolu hodil v nějakým evropanovi srozumitelným jazyce, google translator rozhodí formátování a nedělá tabulky, tak je z toho divnost, v které se moc nevyznám. Co mě trochu překvapilo, tak je rychlost 115kBd, asi někam spěchají... další věc je, co se skutečně posílá při požadavku na snížení nabíjecího proudu a na co se axpert ptá na začátku, jestli ho zajímá i sériový číslo baterky a pod...
P.S. jestli by nebyl jednodušší can: https://www.photovoltaikforum.com/core/ ... 61103-pdf/
a je tady sice starší verze, ale nečínsky, a prográmek, co za pomocí arduina vyčte údaje z pylontechu a zobrazí na webserveru: https://www.photovoltaikforum.com/threa ... programme/
otázka je, jestli si říct, že pylontech je standart, a dělat všechno na tohle, a nebo úplně jinak...
Jakpak si asi akspert zjistí, kolik "cihel" je připojenejch? a nebo to dá dohromady master "cihla"?
Předpokládám, že Akspert je master, a pylon odpovídá na dotazy, moc jsem to zatím nečetl, canbus vypadá v tomhle jednodušší, je tam toho jaksi míň...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3504
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 257

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod diablo007 » pon kvě 20, 2019 6:43 pm

Asi možný favorit na tvé budoucí auto
https://www.novinky.cz/auto/clanek/elek ... u-40283639
Díky jeho kapacitě baterií si dokazi představit že se v teplých krajích bohatých na slunce v tom dá i dlouhodobeji vegetovat takže tu jachtu zhanej i s garáží
Tohle by tě asi neurazilo
https://www.novinky.cz/cestovani/clanek ... ete-139050
diablo007
 
Příspěvky: 957
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 55

Problém se stykačem

Příspěvekod youda » úte kvě 21, 2019 5:26 pm

Přátelé,

přepojoval jsem doma nějaké AC kabely, aby mi to všechno dobře šlapalo, tak jsem si namontoval nový stykač na 400A. Bohužel je trochu hlučnější a vždycky když sepne, tak mi tlaková vlna vyrazí dvířka od rozvaděče.

Prosím vás, jak toto řešíte?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1475
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 300

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod volente » úte kvě 21, 2019 5:42 pm

Nepoužívám takové stykače. :D
4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 12x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 16 kWh Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 1450
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 182

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod volente » úte kvě 21, 2019 5:44 pm

Kdysi jsem pracoval v EJF, dnešní ABB Brno. A tam se vyráběli vzduchové odpínače pro lokomotivy, ty by ti vyrazily i dveře od technické místnosti. :D
4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 12x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 16 kWh Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 1450
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 182

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod mati » úte kvě 21, 2019 5:58 pm

diablo007 píše:Asi možný favorit na tvé budoucí auto
https://www.novinky.cz/auto/clanek/elek ... u-40283639
Díky jeho kapacitě baterií si dokazi představit že se v teplých krajích bohatých na slunce v tom dá i dlouhodobeji vegetovat takže tu jachtu zhanej i s garáží
Tohle by tě asi neurazilo
https://www.novinky.cz/cestovani/clanek ... ete-139050


Tak až budete to autíčko z odkazu někdo (třeba youda ) jetý prodávat , tak mám zájem. To bych ve Vizovicích na Těchlovským kopci asi vyniknul , to by se daly připejkat i stejky pro okolní osazenstvo.. A protože to bude jedině dovoz z JUESEJ, to by mohlo bezdrátově docucávat z tý dvaadvacítky co tam vede - aby byly i hranole než se de zapařit na stage.
Tak a teď zpátky na zem!
2x 230Wp Schutten , 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp ,ETracer 2210RN , ETracer TR-2215 BN, Axpert MKS2400WPlus , OPzV 350Ah 24V, OGi 100Ah 24V
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 125
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city
Reputation: 3

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod mati » úte kvě 21, 2019 5:59 pm

volente píše:Kdysi jsem pracoval v EJF, dnešní ABB Brno. A tam se vyráběli vzduchové odpínače pro lokomotivy, ty by ti vyrazily i dveře od technické místnosti. :D


A těm se říká : " žába" - ale tu asi nemá , to by mu vytrhlo rozvaděč ze zdi , před těmi vraty ..
2x 230Wp Schutten , 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp ,ETracer 2210RN , ETracer TR-2215 BN, Axpert MKS2400WPlus , OPzV 350Ah 24V, OGi 100Ah 24V
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 125
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city
Reputation: 3

Hladinový spínač HRH1

Příspěvekod youda » úte kvě 21, 2019 6:12 pm

Vážení kolegové elektromontéři,

mám před garáží takovej kanálek, co do něho teče voda když prší nebo taje sníh. Shromažďuje se v nádrži a když ta je plná, tak se zapne automatické čerpadlo a nádrž se vyčerpá k sousedovi před dveře. V zimě mu tam ta kaluž většinou zmrzne, tak se na tom může radostně klouzat, když jde třeba ven s popelnicí nebo spěchá nakoupit.

kanalek.JPG

Nicméně, zpět k věci: na automatické spínání podle výšky hladiny používám elektronický hladinový spínač HRH1 od firmy Elko. Spolehlivý je mimořádně. HRH1 napájím přes modul od Fibara, který má dva silové výstupy a umí také měřit příkon a spotřebu. Podle grafu spotřeby pak poznám, jestli v noci pršelo nebo ne a já můžu vylézt z baráku bez obav, že mne soused přetáhne lopatou.

Druhý silový výstup jsem chtěl použít na to, abych čerpadlo mohl zapnout bez ohledu na výšku hladiny.

Na mobilu to pak vypadá takto:
- AUT je automatické čerpání podle toho jak si spíná hladinový spínač HRH1
- FORC je manuální sepnutí čerpadla

Screenshot_cerpadlo.png

Nejprve jsem měl zapojení velmi jednoduché - fázi do čerpadla jsem posílal jednak z výstupu HRH1, paralelně k tomu jsem měl možnost HRH1 "obkročit" a poslat fázi do čerpadla napřímo. Bohužel, chovalo se to zvláštně. Při manuálním sepnutí z nějakého důvodu zareagovaly také detekční obvody v hladinovém spínači, ten sepnul výstupní relé a celé se to pak dostalo do podivného zaseklého stavu, kdy při dalším dešti už HRH1 nespínal. Kaluž potom neměl soused před vchodem, ale já v garáži :(

Proto jsem provedl inovaci, a doplnil ještě stykač s rozepínacími kontakty. Při manuálním sepnutí čerpadla je tak aktivován také tento stykač. Jedním kontaktem odpojí napájení detekčních obvodů HRH1. Druhým kontaktem odpojí fázi z výstupního relé. Takto to funguje výborně. Ikdyž třeba snímač hladiny stihne při manuálním sepnutí čerpadla zareagovat a sepnout svůj výstup také, tak je stykačem ve vteřině odstřižen. Po deaktivaci manálního režimu se znovu nastartuje a opět hlídá.

HRH1.PNG

HRH rozvadec.JPG


Jediné co mne na tom trápí je, že je to zbytečně složité.

Dotaz: neměl někdo také podobný problém s tímto hladinovým spínačem?
Naposledy upravil youda dne úte kvě 21, 2019 6:19 pm, celkově upraveno 1
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1475
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 300

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod dumi » úte kvě 21, 2019 6:15 pm

Nebyl by lepsi prepinaci stykac a prpste prepinat privod do.cerpadla.mezi hladinakem a trvalou fazi?
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 544
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 25
 
  • 0


Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod kodl69 » úte kvě 21, 2019 6:20 pm

Neměl, používám to jenom jako hladinový spínač, na nějaký ruční ovládání nemám čas, jediný, co můžu ručně, tak přidržet kotvu stykače. A mám HRH-5, je menší a žádnou další funkci nepotřebuju.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3504
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 257

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » úte kvě 21, 2019 6:22 pm

Dumi,

to jsem právě zkoušel a když přívod do čerpadla přehodím na pevnou fázi, tak HRH1 okamžitě sepne a dostane se do toho zaseklého stavu.

Určitě to dělá něco v těch detekčních obvodech, jelikož když je nádrž bez vody, tak to nevadí. Jakmile je ale v nádrži aspoň polovina vody, tak ten HRH1 takhle zlobí.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1475
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 300

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » úte kvě 21, 2019 6:25 pm

kodl69 píše:Neměl, používám to jenom jako hladinový spínač, na nějaký ruční ovládání nemám čas, jediný, co můžu ručně, tak přidržet kotvu stykače. A mám HRH-5, je menší a žádnou další funkci nepotřebuju.


Aha, takže ty nemáš výstup spínače přímo do čerpadla, ale do stykače a přes ten čerpadlo.
To by se ti ale při ručním přidržení kotvy mělo stát vlastně úplně to samé co mě - HRH zareaguje, ikdyž by vůbec neměl. Fakt ti to nedělá?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1475
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 300

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod kodl69 » úte kvě 21, 2019 6:32 pm

nedělá, protože o tom nic neví, kdežto ty mu do výstupu pošleš elektriku...
Ještě bych hledal možnou chybu v soubehu kabelů k čidlů s kabelem k čerpadlu, jestli se do toho nenaindukuje nějakej bordel. Já mám ty kabely pohromadě jenom cca 1.5m v jedné liště.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3504
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 257

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » úte kvě 21, 2019 6:38 pm

On ten výstup je jenom mechanický relátko, takže mu nevadí, že do něj pošleš fázi z druhé strany. Zkoušel jsem to ale i tak, že jsem měl čerpadlo od hladinového snímače odpojené a jen ho zapnul vedle a ten darebák stejně zareagoval.

Já mám souběh v jedné trubce asi 4m. Zajímavé je, že to dělá opravdu jen když je v nádrži tolik vody, aby byl potopen kontakt Common a Low zároveň. Jakmile nejsou tyhle dva kontakty vodou propojený, tak to zapínání čerpadla nevadí. Možná by pomohlo, kdybych snížil citlivost. Ale tam se zase bojím, že by to pak nemuselo spínat pokaždé.

Nedá se nic dělat, nechám tam tedy celý orloj...
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1475
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 300

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod kvako1 » úte kvě 21, 2019 6:45 pm

jestli ti tam nahodou za odměnu soused třeba občas nenačurá, pak to líp vede proud :)


podle mě by to vyřešil stiněnej kabel.
kvako1
 
Příspěvky: 228
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 47

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot], DanoP a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'