Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon led 25, 2021 12:08 pm


ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

Příspěvekod prochazka85 » stř bře 27, 2013 8:21 pm

ta stavajici aplikacec by na 19'' vypadala smesne :)
videl bych to spise na custom aplikaci delanou primo na 19'' s podporou dvou tristaru
nejaka sexy vizualizace :)

neco nacrtnu a uvidime co tomu reknes
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

Příspěvekod prochazka85 » stř bře 27, 2013 8:56 pm

takovej rychlonavrh
nekamenujte me nejsem designer
ale takto nejak bych si to predstavoval, samozrejmne ty budiky a data jsou jen orientaci, to by se pak doladilo podle toho co je pro uzivatele dulezite.

jeste dulezity, ten monitor by se musel vymenit za touchscreen :)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

Příspěvekod prochazka85 » stř bře 27, 2013 9:07 pm

co toto?
vypada to dobre ne?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

Příspěvekod pkougl » stř bře 27, 2013 9:12 pm

No to je fofr, člověk se zakouka v aukru a tady je už navrh vizualizace, díky, nevypadalo by to špatně, s tou výměnou displeje to nevidim, mam to teď jako novy a ovladam to pomoci staticky myši s trackbolem, vyhovujici a hlavně to není nejčastěji používané místo ovladani vizualizace, koukam na to hodně přes teamviewer z osatnich PC a tento displej je pro koukani když jdu kolem (nebo před tim stojim a čučim jak se to hýbe :shock: ). Každopádně díky, je vidět že je tady hodně zapálenejch lidí pro sluníčko (taky ste mě nakazili :D ) ataky nevahaj jakkoliv aktivně přispět k vylepšení díla. díky Pavel
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 291
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

Příspěvekod prochazka85 » stř bře 27, 2013 9:14 pm

ja u ty svy aplikace mam takovou vychytavku, taky to mam udelany na koukani kdyz jdu kolem, a je zbytecny aby to svitilo furt, takze ta aplikace po 2 min vypina monitor a u stropu je IR cidlo a kdyz jdu kolem, tak monitor automaticky zapne a kdyz projdu tak zase vypne.
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

Příspěvekod pkougl » stř bře 27, 2013 9:15 pm

:shock: No to čučim, jak to kurňa děláte, to je hustý, vypada to krásně? vy jste aktivista :yes:
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 291
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

Příspěvekod pkougl » stř bře 27, 2013 9:19 pm

prochazka85 píše:ja u ty svy aplikace mam takovou vychytavku, taky to mam udelany na koukani kdyz jdu kolem, a je zbytecny aby to svitilo furt, takze ta aplikace po 2 min vypina monitor a u stropu je IR cidlo a kdyz jdu kolem, tak monitor automaticky zapne a kdyz projdu tak zase vypne.


no to je nápad, dát tam pirko a ono mi nahodí monitor - to musim udělat :celebrate4: jak bude chvilka fláknuto tam
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 291
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

Příspěvekod prochazka85 » stř bře 27, 2013 9:23 pm

pkougl píše:
prochazka85 píše:ja u ty svy aplikace mam takovou vychytavku, taky to mam udelany na koukani kdyz jdu kolem, a je zbytecny aby to svitilo furt, takze ta aplikace po 2 min vypina monitor a u stropu je IR cidlo a kdyz jdu kolem, tak monitor automaticky zapne a kdyz projdu tak zase vypne.


no to je nápad, dát tam pirko a ono mi nahodí monitor - to musim udělat :celebrate4: jak bude chvilka fláknuto tam


pirko nema chybu vzdy kdyz jdu kolem tak se to nahodi, ockem mrknu na data a pokracuju dal az to zase zhasne.
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

Příspěvekod prochazka85 » čtv bře 28, 2013 9:28 am

nebo me napadlo jeste tato verze ktera teda nepocita s touchsceenem, je pasivni
ale ma treba vizualizaci toho domu kde by znazornovala jak ktera sv. strane je prave aktivni
popr muz znazornovat toky do baterii a do site atd.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

Příspěvekod mypower.cz » čtv bře 28, 2013 10:16 am

Skoda jen, ze tristarem se neda merit spotreba a dalsi toky mimo tristar, nebo dokonce dalsi veliciny. V teto moznosti je pouziti vlastnich senzoru mimo tristar do budoucna rozsiritelnejsi, napriklad venkovni teplota, teplota panelu na ruznych svetovych stranach, teploty v mistnosti, teplota v rozvadeci, teplota bojleru, napeti 12V DC spotreby (po prevodu napeti na bateriich DCDC menicem na 12V + proud), AC spotreba, pulsy z elektromeru ... Neni vsak vylouceno, ze tato vizualizacni aplikace by mohla odecitat dalsi data ktera jsou uz mimo dosah tristaru treba z arduina pres jednoduchy HTTP dotaz a take je zobrazovat na monitoru. Nebo by arduino mohlo data aplikaci posilat.
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4521
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

Příspěvekod prochazka85 » čtv bře 28, 2013 10:33 am

to by urcite slo, jeste me napadlo jeslti by nesli tahat nejaky data z menice, ma ten powerhouse nejaky datovy vystup?
protoze data o realne spotreba by tomu dali smrnc :)
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

Příspěvekod pkougl » čtv bře 28, 2013 10:36 am

Díky za další náheld p. Prochazka, je vidět že vývoj SW a různých mimiků vás baví(vypada to pořád lépe a lépe) a na to navazují info od admina, taky mě mrzí že tem tristat nemá alespon vstup na čidlo proudu baterie - externí bočník. Teď sem studoval nebo spíše koukal na teeplotní čidla 1 wire od dalasu které jsou za rozumnou cenu a přímo mohou komunikovat přes serivy port PC naházel bych to na teplovodní solary a možní i jinam, drátařina naprosto jednoduchá a zase ta vizualizace a popřípadě logování je pro mě mometálně nepřekonatelná zeď i když je to asi naprosto triviální nenašel sem žádnou jednoduchou aplikaci na netu, asi blbě hledám, budu muset studovat. jinak třeba AC spotřeba by byla taky fajn vidět což by už asi obnášeno to andruino.

díky chlapy a hezký den, je vidět že ste na netu taky pořád :D :D
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 291
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

Příspěvekod luge » sob bře 30, 2013 1:02 pm

:handshake2: Gratulujem.Pekná práca na úrovni profíka.
luge
 
Příspěvky: 692
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

Příspěvekod pkougl » stř dub 03, 2013 6:49 am

prochazka85 píše:to by urcite slo, jeste me napadlo jeslti by nesli tahat nejaky data z menice, ma ten powerhouse nejaky datovy vystup?
protoze data o realne spotreba by tomu dali smrnc :)


Bohužen měnič žádnou informaci o výkonu neposkytuje, nemá žádnou kom.linku, tuto informaci si budu asi vizualizovat pomocí SDS MICRO a převodníku AC proudu na měřící napětí uvidim.
Ještě dlužim informaci o použitém akumulátoru - je to trakční aku z nějakého většího elektrovozíku - ještěrka typ 6EPzS 750Ah 48V.
Včera se mi poařilo překročit hranici vyrobené 1MWh :) , což samozřejmě není energie spotřebovaná ( a možná i trochu tristatem přikrášlená jelikož výstupní proud ukazuje o cca 1-2A více než skutečnost) ale i tak mě to těší, už se těšim na hranici 10MWh :D
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 291
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

Příspěvekod Pan Taum » stř dub 03, 2013 11:17 am

A kolik je součet na těch dvou elektroměrů na DIN liště, měří výstup měniče?
Pan Taum
 
Příspěvky: 569
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

Příspěvekod pkougl » stř dub 03, 2013 12:00 pm

Ano jeden z nich měří výstup z měniče, druhý je na přívodu z Čezu pro stejné jednofázové zařízení abych měl kontrolu jak sem na tom z bilancí (záleží na přepmutí skykačů čez/fve), vim kam míříte tj. účinnost systému ale jelikož sem elektroměr nasadi až po zapojení tristatu a nenapsal si hodnotu stavu "0" tak teď nevim přesně ale přibližně měl tristat náskok cca 150kWh oproti elektroměru a nyní je na elektroměru 630kWh, dudíš asi by byl poměr 630kWh dodaných do sítě ku cca dopočítaných 850kWh na tristatu. což ukazuje na ztrátu 220kWh což by mohla být účinnost 74%, vzhledem k tomu že měnič papá dříve menší 75W a teď větší 100W + účinnost měniče max 88%, účinnost baterie tak to je asi reálné číslo, uvidím později z dlouhodobějších dat. Pavel
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 291
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

Příspěvekod mypower.cz » stř dub 03, 2013 12:12 pm

Maji ty elektromery vystup pulsu? Pokud ano .. nahodte arduino, nahodte proudove cidla na DC a ja vam k tomu memu MicroLog projektu pridam logovani pulsu z elektromeru. Tak zmerite zajednak odber z DS v case a zadruhak odber z menice v case.
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4521
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

Příspěvekod pkougl » stř dub 03, 2013 12:37 pm

myslim že maj, jestli koukam dobře na web a typ který asi mam tak by měly mít 1000 imp/kWh, vim že arduino je pro Vás ideální jelikož, tam naprogramujete cokoliv, velké množství vstupů i výstupů ale pro mě neprogramátorá je to šíleně nepoužitelné i když sem se o velikonoce zkoušel něco nastudovat ale je to španělština a pro laika naskočit do relativně komplikovaných aplikací skoro nemožné, podstatně se mi víc líbí to zde už zmiňované SDS MICRO E co má už hotovou webovou stránku co já jen připojim a vidim(4 analogy, až 4 SO elektroměry, digi 4 výstupy), možnost 1 wire teploměrů které bych si osadil na thermický solar a i jinde což je super vyrobené pro lamy a má to i případnou možnost doprogramovaní, škoda že to není i pro to arduino které je variabilnější a i levnější. Vim a oceňuji Vaši pomocnou ruku k zprovoznění těchto aplikacídefakto ma míru ale nechci to takto zneužívat poněvaďž si věci rád dělám sám a kdybych chtěl změnu tak zase budu otravovat někoho z Vás (neříkám že to tak nebude :D ). Zatim díky za pomoc :handshake:
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 291
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

Příspěvekod pkougl » úte črc 16, 2013 8:17 am

Tak jsem po delší době pokořil hranici 2MWh (AC) dodané do domečku což mě těší, musel sem rozšířit systém o další tristat na který jsem měl od začátku připravené místečko, jeden na to "překvapivě" nestačil - byl pořád na dorazu :) , doplnil sem monitoring o SDS MICRO abych viděl jak se nabíjí/vybíjí baterie. SDS ma 4 analogové vstupy 0-30V, použil jsem stávající bočníky pro ampérmetry na skříni a z nich beru 0-60mV respektive bateriový -60-0-60mV a pomocí oddělovacích zesilujících bariér s výstupem 4-20mA(MTL 5074) a pomocí měřícího odporu cca 600ohm se to převádí na rozsah 2,4-12V což je použitelné pro SDS (dá se to jednoduše v menu SDS nastavit). podobně měřim i proud AC výstupu měniče. Teď očekávám hranici 3MWh ale to asi letos nezvládnu :D
20130714_203204.jpg

dva tristaty.pdf
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 291
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

Příspěvekod pkougl » pon črc 22, 2013 7:32 am

pro potřeby kolegů solárníků - křivka výkonu panelů na východní a západní straně zaznamenané z dvou tristatů, osazení východ 9 panelů + 3 na jihu, západ 12 panelů. teplota cca 30stupňů ve stínu :fuuu:
Pavel
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 291
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'