Stránka 12 z 16

Re: Kozel solárníkem

PříspěvekNapsal: ned led 10, 2021 9:27 pm
od marsal64
marko250 píše:Jo,proto to máš udělat 3f a pak se poprat s tím AC in ano/ne :-) .

chápu, poprat *fall* :
- rozumím správně, že "příkazově" přepínání 3f a 1f prostě řešit nelze, protože je nutné přepojit ručně L1 L2 L3 DIP switche?
- Vím, že musím ještě studovat, ale zeptám se přeci: když bych měl tedy 3f, jel z baterie a na jedné fázi došlo k přetížení a následnému sepnutí transfer relé na této fázi: zbývající dva měniče pojedou dále z baterie?
- Lze tedy uvažovat "programovou" sekvenci:

1. jedu z baterií, AC IN odpojeno stykačem (protože nechci dobíjet baterii ze sítě)
2. vyčítám si výkon na fázi, zjišťuji, že je přetížení na nějaké fázi (které zatím měnič zvládá)
3. programově připojím AC IN stykačem
4. XTM se sesynchronizuje na AC IN a v případě potřeby sepne transfer relé

?

Re: Kozel solárníkem

PříspěvekNapsal: ned led 10, 2021 9:59 pm
od redcrown
Já tedy nevím, ale mě se zdá, že by bod 1-4 měl umět Studer od přírody. Taky to ale nemám ještě úplně přesně nastudované.

Re: Kozel solárníkem

PříspěvekNapsal: pon led 11, 2021 12:19 am
od mgx
jediny rozdiel je, ze toto sa da urobit bez AC-stykaca. namiesto neho pouzijete transfer-rele.

tzn. ze bezny stav je ze transfer rele je rozpojene, idete ako ostrov, bateriu z distribucie nedobijate.
Ak prekrocite zatazenie menica co ja viem 80% programovo cez AUX zapnete transfer rele a dociciavate z DS
Ked zatazenie rele poklesne co ja viem pod 50% cez AUX transfer rele rozpojite (akoby ste zhodili AC-stykac)

Re: Kozel solárníkem

PříspěvekNapsal: pon led 11, 2021 4:47 am
od marsal64
Díky, musím to víc nastudovat ;-/

Re: Kozel solárníkem

PříspěvekNapsal: pon led 11, 2021 8:15 am
od mgx
jasne, pozri toto

http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... ity#p63759

tu mas rezim batery priority s pripajanim transfer rele podla zataze. podobne sa da urobit aj pripajanie transfer rele podla SOC baterky. Co ja viem padne pod 30% tak nabijat aj za cenu distribucnej spotreby

Re: Kozel solárníkem

PříspěvekNapsal: pon led 11, 2021 10:42 am
od marko250
marsal64 píše:
marko250 píše:Jo,proto to máš udělat 3f a pak se poprat s tím AC in ano/ne :-) .

chápu, poprat *fall* :
- rozumím správně, že "příkazově" přepínání 3f a 1f prostě řešit nelze, protože je nutné přepojit ručně L1 L2 L3 DIP switche?
- Vím, že musím ještě studovat, ale zeptám se přeci: když bych měl tedy 3f, jel z baterie a na jedné fázi došlo k přetížení a následnému sepnutí transfer relé na této fázi: zbývající dva měniče pojedou dále z baterie?
- Lze tedy uvažovat "programovou" sekvenci:

1. jedu z baterií, AC IN odpojeno stykačem (protože nechci dobíjet baterii ze sítě)
2. vyčítám si výkon na fázi, zjišťuji, že je přetížení na nějaké fázi (které zatím měnič zvládá)
3. programově připojím AC IN stykačem
4. XTM se sesynchronizuje na AC IN a v případě potřeby sepne transfer relé

?


Jasně že se přepne jen přetížený měnič a ostatní si pojedou na svých fázích z baterky dál.A stykače v 3f zapojení netřeba,jak už tady psali ,dá se jeho sepnutí nastavovat podle výkonu,napětí, SOC a časově.Problém s přetokem nastává až s povolením Smartboost a ještě větší s povolením dodávky do DS.Galvanicky to nebude nikdy ,dokud to fyzicky neoddělíš a baterku budeš dobíjet zvlášť,i tak mají pořád společnou zem tvá FVE a DS :-) .

Re: Kozel solárníkem

PříspěvekNapsal: pon led 11, 2021 10:47 am
od marsal64
Marko, velmi díky! Začíná mi to scvakávat. Ten Studer zřejmě není špatná volba ;-)

Re: Kozel solárníkem

PříspěvekNapsal: pon led 11, 2021 7:00 pm
od kodl69
Co vy tady řešíte? složitost na složitost. Raděj bych dal 1x 8kW XTH , celej barák na jednu fázi a je hotovo. Několik let jsme fungovali s měničem, kterej reálně dal 5kW na pá minut a málokdy došlo k jeho přetížení, v celoelektrické domácnosti. Loni jsem měl dva měsice ten XTH8000 nepřipojenej k DS a v podstatě jsem nevěděl, jak bych ho dokázal přetížit, potom samodomo do 6.5kW a taky bez stížnosti. Jestli nakonec méně nebude více. Stačí trochu zaškolit obsluhu a ušetřený peníze investovat do nějakejch radovánek, který nám momentálně mocipáni dost omezili...

Re: Kozel solárníkem

PříspěvekNapsal: pon led 11, 2021 11:51 pm
od marsal64
Pro pořádek, pokud by snad někdo chtěl brát http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... 00#p140806 za bernou minci:
Z dobré rady v SZ (doufám, že kodlovi na nejbližším srazu budu moci koupit aspoň to pivo) vyplývá, že ruční přepínač I-0-II v domovním rozvaděči má být 4P a nikoli 3P. Tak dám 4P i hlavní vypínač.
Otázka zbytečnosti stykače před AC IN vzhledem k tomu, že Studer tuto funkcionalitu obsahuje, je samozřejmě také aktuální.
PE jsem nekreslil.
A omlouvám se za zpatlanou malůvku.

Re: Kozel solárníkem

PříspěvekNapsal: úte led 12, 2021 4:26 pm
od kodl69
A přívod z DS je 3f, N, PE (např CYKY 5x6mm2) , nebo 3f+ PEN (CYKY 4x10, AYKY 4y16)? potom by 4 pol hlavní vypínač pro 3f+PEN neměl žádný význam.

Re: Kozel solárníkem

PříspěvekNapsal: úte led 12, 2021 9:50 pm
od marsal64
kodl69 píše:A přívod z DS je 3f, N, PE (např CYKY 5x6mm2) , nebo 3f+ PEN (CYKY 4x10, AYKY 4y16)? potom by 4 pol hlavní vypínač pro 3f+PEN neměl žádný význam.

Napíšu raději, co vidím (na fotce vidím nevidím): z toho tlustého drátu, který zespodu do rozvaděče leze (6 mm2 to bude), jdou zvlášť 3f, N a PE... Takže 4p vypínač má zřejmě smysl.

A když budu PE propojovat mezi domovním rozvaděčem a rozvaděčem FVE (u něj druhý ekvi zemnící bod a svod k pomocné zemnící tyči), ideálně by to bylo vzít asi z nějaké zemnící svorky ve zdi, kde předpokládám je někde rozdělení na PE + uzemnění, ale holt to bude asi z toho domovního rozvaděče.

Slavnostní den ;-)

PříspěvekNapsal: pát úno 05, 2021 11:57 pm
od marsal64
Takže dnes, 5.2.2021, jsem přepojil "naostro" domovní rozvaděč na Studery a dům spotřeboval první kilowatthodinu ze slunce (eh, tedy z baterek).

Ještě odpoledne to moc nevypadalo (dnes http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t ... 82#p142782).

První nastavení jsem zvolil takto:
SmartBoost - ne (přetoky?!)
Dobíjení ze sítě - ne (protože chci přece dobíjet jen ze slunce, že ano)
Transfer relé - řízeno podle SOC z BSP, ovládání pomocí AUX 1: spínání při 30%, vypínání při 80%. Přitom nemám nastavenu battery priority (navzdory http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t ... 88#p142788). Rozumím tomu ale tak, že kromě SOC bude třeba hlídat i napětí baterií (nebo možná na začátku jen ono).

Bude na tom ještě tedy dost ladící práce (a pak programování - RS232 Studer, modbus 4Q elměr a BMS, propojení s Home Assistent), ale zítra bohdá už zkontroluji/dotáhnu šroubky v rozvaděči a zavřu ho ;-).

Velmi symptomatické je, jak tuto světodějinnou událost komentovala manželka, které jsem se slavnostně ptal, jestli se necítí jinak, když dům jede celý na baterie: "no, já se tu cítím úplně stejně". Ale to je vlastně pochvala, ne?

Re: Kozel solárníkem

PříspěvekNapsal: sob úno 06, 2021 12:26 am
od redcrown
Ach jaký to počin, skoro jako by se narodil prvorozený syn. Gratuluji.

Re: Kozel solárníkem

PříspěvekNapsal: sob úno 06, 2021 8:36 am
od mobilik
Nemôžem si pomôcť. Veľmi pekná inštalácia. Gratulujem k prvej kWh. :wink:

Re: Slavnostní den ;-)

PříspěvekNapsal: sob úno 06, 2021 9:12 am
od milhaus
Je možné nějak rozvést tyto informace?


1. První nastavení jsem zvolil takto:
SmartBoost - ne (přetoky?!)

--- Smartboost nedělá přetoky. Proč by měl? Naopak posiluje sít.


2. Dobíjení ze sítě - ne (protože chci přece dobíjet jen ze slunce, že ano)

---Tak určitě, ale v případě že baterie je na dolní hranici pro zálohu, měnič už je na síti a síť vypadne? Baterie se vybije na kritickou hodnotu...Je dobré přeci nechat nabít baterii klidně i ze sítě , po obnovení sítě. Třeba jen zase na hodnotu SOC pro zálohu. Proto je možné rozdělit nabíjecí fáze XTM a VS ...



3. Transfer relé - řízeno podle SOC z BSP, ovládání pomocí AUX 1: spínání při 30%, vypínání při 80%. Přitom nemám nastavenu battery priority (navzdory http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t ... 88#p142788). Rozumím tomu ale tak, že kromě SOC bude třeba hlídat i napětí baterií (nebo možná na začátku jen ono).

----Ano bat.priority nemusí být nastavené, ale v řípadě přetížení měniče a připojení přes AUX1 relé na síť, bude spotřeba pokryta prioritně ze sítě (do limitu ACin) . A to přeci nechceme? :dontknow:

Re: Slavnostní den ;-)

PříspěvekNapsal: sob úno 06, 2021 10:09 am
od luge
marsal64 píše:Takže dnes, 5.2.2021, jsem přepojil "naostro" domovní rozvaděč na Studery a dům spotřeboval první kilowatthodinu ze slunce (eh, tedy z baterek).

Ještě odpoledne to moc nevypadalo (dnes http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t ... 82#p142782).

První nastavení jsem zvolil takto:
SmartBoost - ne (přetoky?!)
Dobíjení ze sítě - ne (protože chci přece dobíjet jen ze slunce, že ano)
Transfer relé - řízeno podle SOC z BSP, ovládání pomocí AUX 1: spínání při 30%, vypínání při 80%. Přitom nemám nastavenu battery priority (navzdory http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t ... 88#p142788). Rozumím tomu ale tak, že kromě SOC bude třeba hlídat i napětí baterií (nebo možná na začátku jen ono).

Bude na tom ještě tedy dost ladící práce (a pak programování - RS232 Studer, modbus 4Q elměr a BMS, propojení s Home Assistent), ale zítra bohdá už zkontroluji/dotáhnu šroubky v rozvaděči a zavřu ho ;-).

Velmi symptomatické je, jak tuto světodějinnou událost komentovala manželka, které jsem se slavnostně ptal, jestli se necítí jinak, když dům jede celý na baterie: "no, já se tu cítím úplně stejně". Ale to je vlastně pochvala, ne?


Pekne.Takto mam studer zapojeny sedem rokov s tym rozdielom ze je stale pripojena siet bez pretokov,

SmartBoost-ano,nerobi ziadne pretoky,posiluje AC menica.

Dobijani ze site - je zakazane,ale pozor aj ked je nabijac zakazany menic udrzuje beterie nad batery priority.Co je fajn.Samozrejme musi byt pripojeny k DS,je to dobre na dni temna.

Re: Kozel solárníkem

PříspěvekNapsal: sob úno 06, 2021 11:01 am
od marsal64
Moc díky za reakce, ozvláště Studer matadorů! Pečlivě to vstřebám, rozvážím a ještě se budu ptát ;-). Vím, že mi neříkáte poprvé, že SmartBoost nepřetokuje, jen jsem zatím neměl jaksi odvahu. Mám ve FVE rozvaděči i 4Q elektroměr, tak jsem připraven na ostré testy ;-).

Zatím se pokouším stabilizovat stávající koncepci provozu, úplně se ale nedaří a prosím o radu: chci tedy spínat a vypínat transfer relé podle SOC + napětí baterií přes AUX1. Pokud je transfer relé odpojeno, pozoruji, že to měří nesmyslné vstupní hodnoty napětí, kolem 260V.
HighVoltage.jpg


Nevím, zda to nicméně souvisí s tím, že pokud se transfer relé připojí, vyskočí podivná sekvence hlášek, přitom první je ale "AC-IN too Low" (všechna hlášení AUX2 lze pominout, zatím je tam původní nastavení). Co dělám blbě?
Messages1.jpg

Messages2.jpg

Re: Kozel solárníkem

PříspěvekNapsal: sob úno 06, 2021 3:49 pm
od marko250
Mohu se optat jak to máš s uspáváním,když nic nejede na dané fázi,je tam taková,nebo to jede pořád? Aby to nenabíjelo ,tak je potřeba dát nabíjecí napětí pro nabíječku níž ,než máš provoz baterky,pak by už dobíjet neměl nikdy.Ty bludy ze sítě 264VAC jsou divné,snad to tam nedělá nějaké uzemění baterky a měničů?

Re: Kozel solárníkem

PříspěvekNapsal: sob úno 06, 2021 4:58 pm
od marsal64
marko250 píše:Mohu se optat jak to máš s uspáváním,když nic nejede na dané fázi,je tam taková,nebo to jede pořád? Aby to nenabíjelo ,tak je potřeba dát nabíjecí napětí pro nabíječku níž ,než máš provoz baterky,pak by už dobíjet neměl nikdy.Ty bludy ze sítě 264VAC jsou divné,snad to tam nedělá nějaké uzemění baterky a měničů?

Nastavení uspávání jsem pro první pokusy vypnul. Zdá se, že nabíjení není problém, pokud ho zakážu, nenabíjím, pokud povolím, nabíjím.
Melo by to být vše á la Studer, záporný pól baterky je uzemněný.
Vedu odděleně 3L,N,PE z domovního rozvaděče, kde je bod rozdělení PE-N, že by snad nějaká "indukční smyčka"?

Re: Kozel solárníkem

PříspěvekNapsal: sob úno 06, 2021 5:17 pm
od kodl69
Proč? Pokud je blízko u trafa, v obci se starým rozvodem, tak se tohle běžně děje. Na konci si někdo stěžuje, že má málo, tak přidají na trafu a výsledek je ten, že když se to odlehčí, tak je u trafa o 11V víc, než je povolený maximum.
Podobnej efekt jsem pozoroval u známýho - Ladili jsme nabíjení a vybíjení baterek z aksperta, tj akspert přepínal na síť a na měnič, a než mi to dosšlo, tak jsem nechápal, proč žárovka na měnič svítí míň - měnič dával přesně 230V, ze sítě, i když na konci větve , šlo 245V, a to bylo v podvečer pracovního dne...