Měl jsem 5.3kWp panelů na jednu stranu JZ střecha 49°,18kWh baterku,8.6kW měnič 1f a vytěžování do vody.Veškerou energii z panelů jsem spotřeboval,ale nutnou spotřebu domu 5MWh/rok jsem dokázal vykrýt jen z 66%.
Následovalo rozšíření baterky na 34kWh se stejnou sestavou a spotřeba domu byla vykryta na 78%.
Další přibylo FV pole panelů na JV fasádu +2.6kW díky sklonu 90° v meziobdobí a s tím jsem dosáhl letos 90% spotřeby domu a samozřejmě spousty přebytků,které dokážu umořit ve vodě pro šest lidí s přitápěním AN 3m3.
Letos přibylo na baterce pár kWh na konečných 40kWh,zároveň jsem ji obměnil za jednu chemii a mladší články.Počítám,že se to projeví max o 4-5%. v celkovém vykrytí spotřeby domu,ale jelikoš mám spoustu přebytků zbytečně utopených ve vodě,tak to půjde do chlazení(dvě klimy) a tím zase stoupne spotřeba domu.
Dům vykrývám samozřejmě celý z FVE.Pokud budu vycházet z prvotního tarifu D02d,kde mě kilowathodina před 4 roky vycházela 4.70Kč,před dvěma již byla 5.30Kč a dnes jsem již na D01d a poslední faktura byla 6.70Kč tuším už.
0 sezóna nebyla úplná tři měsíce a v tom ještě fakturace s jedním měsícem s FVE
1 sezóna 3.5MWh+přebytky-ztráta přeměnou -20% z DC celkové
2 sezóna 3.9MWh+přebytky-ztráta přeměnou -20% z DC celkové
3 sezóna 4.1MWh+přebytky-ztráta přeměnou -20% z DC celkové
4 sezóna 4.5MWh+přebytky-ztráta přeměnou -20% z DC celkové
Tak mám zpět z vykrytí nutné spotřeby domu cca 85 000Kč z celkových 285 647Kč i s omyly a přestavbama.Ceny energií stoupají,spotřeba taky stoupne a vykrytí také.Takže je to o výdrži komponentů,respektivě měniči a reglech.Ale dalších 9 let než budu na nule a začne plus

.Se započítáním využitých přebytků to samozřejmě značně klesne dříve,ale to je jaksi uměle vytvořená záležitost navíc(započítat/nezapočítat).Zvyšuje to každopádně komfort,nemusím ohřívat vodu jinak a chladit se ani moc nedá,krom klimy,nebo předimenzovaného zemního kolektoru(s problémy).
No pane Vlaado,Vy máte v nabídce 4.2kWp panelů,2.5kW měnič a baterku 7kWh spotřebu domu 5-6MWh za rok.Panely už moc plusové nejsou a s tím sklonem střechy bude 4kW asi nejvíc co panely dají,takže za tři/čtyři hodiny máte nabitou tu baterku,protože do ní nemůžete pouštět výkon panelů,je malá.Díky slabému měniči na něj můžete pověsit jen jeden silový spotřebič+ volnoběžku domu(modemy,TV,nabíječky,kamery atd) a vytěžovat do klim,či TUV nemůžete najednou a nikdy,když pojede ten jeden silový spotřebič v kuchyni třeba. A teď mě Vy zkuste vysvětlit jak ten měnič zaplatí tu investici,když má vykrýt přednostně ten dům a v baterce máte 2.6hodin jeho provozu na kontinuální výkon,to nevykryje ani tu sušičku.A to je stav v plném letním osvitu,kde jsou polojasna a dny dešťů,nebo zimní období.
Jak jsem psal na začátku tato sestava vykryje dům max 2MWh za rok+ moření do přebytků,je to jen odhad,protože do teď jste nedodal průběhy v domě.