Stránka 3 z 3

Re: FVE Blansko

PříspěvekNapsal: stř zář 29, 2021 5:39 pm
od Franta2776
Kodle díky

Re: FVE Blansko

PříspěvekNapsal: pon říj 04, 2021 2:48 pm
od Marek_Kuřim
“Kodl69”
Díky za nakopnutí, přehodnotil jsem to a přeplánoval na 2S2P 490Wp.
Jako začátek to bude stačit a dál se uvidí.
Teď ještě sehnat někoho, kdo to namontuje.

Re: FVE Blansko

PříspěvekNapsal: pon říj 04, 2021 3:35 pm
od Marek_Kuřim
Tak, a teď bych asi potřeboval poradit.
Je na trhu spolehlivý, cenově dostupný 4-5kW měnič 24VDC (48VDC) / 230VAC čistý sinus s funkcí UPS (tedy "zálohovaný DS")???
Poraďte prosím.

Re: FVE Blansko

PříspěvekNapsal: pon říj 04, 2021 5:24 pm
od jahodovák
Těžko posoudit co je spolehlivý a levný měnič,já mám doma dva aexperty,ted už běží jen jeden,druhý je v pořádku a běží jen jako solární nabíječka bateriií a ten první co běží je rok výroby 2013 a druhý o 2 roky mladší a oba jsou v pořádku,jde je použít i jako UPS ale vzhledem ke kapacitě baterky jedu spíš jako ostrovní ...a odčas dobiju přez jeden v pásmu levného proudu.Jelikož jsou ještě starší mají výkon jen 4 kw/5kva a jsou na 48 voltů.Ten druhý co je v záloze byl takto přepojen jen z důvodů častého přetížení po pořízení hybridu,takže na jeho okruhu slouží o něco silnější.Za mě aexperta mohu doporučit,sice má drobnější mouchy ale cena je nepřekonatelná...je trochu hlučnější a je třeba s tím počítat,mě naprázdno bere okolo 30 watů a ten druhý jako nabíječka solární jen 2w.

Re: FVE Blansko

PříspěvekNapsal: pon říj 04, 2021 7:18 pm
od Marek_Kuřim
Moje představa je jen distribuční sítí zálohovaný měnič s čistým sin.
Nechci ty kombinace s FV regulátorem.
Panely jsou (budou) ve dvou okruzích, každý bude mít svůj regulátor.
Kdysi jsem měl 3kW měnič Vmi-D3000. Ale kupovaný v ČR s plnou zárukou. Dnes jde objednat jen na přímo v Číně.
Našel jsem, že dělají i 4,5kW ale odrazuje mne případná komplikace s případnou reklamací.
http://multifitsolar.com/en/product_detail.asp?cid=751

Re: FVE Blansko

PříspěvekNapsal: pon říj 04, 2021 8:09 pm
od jahodovák
Pak máš možnost tu část kterou nechceš, nepoužít,jde to i tak..a pro případ poruchy máš nouzovou náhradu..ted jsem koukal zde na eschopu je jeden co by ti mohl vyhovovat..

Re: FVE Blansko

PříspěvekNapsal: stř říj 06, 2021 5:52 pm
od Marek_Kuřim
Mám další záludný dotaz.
Plánuji pořídit měnič 5kW kombinovaný s nabíječkou, viz níže.
Máte někdo představu, jak takovou potvoru přinutit, aby v případě, že nebude slunko a baterky budou na dně, nabíjela jen při nízkém tarifu?

Re: FVE Blansko

PříspěvekNapsal: stř říj 06, 2021 5:54 pm
od cipis
?
Vstup pro nabíjení budeš mít seplý přes HDO?

Re: FVE Blansko

PříspěvekNapsal: stř říj 06, 2021 6:03 pm
od FRSO
Marek_Kuřim píše:Mám další záludný dotaz.
Plánuji pořídit měnič 5kW kombinovaný s nabíječkou, viz níže.
Máte někdo představu, jak takovou potvoru přinutit, aby v případě, že nebude slunko a baterky budou na dně, nabíjela jen při nízkém tarifu?

Já to měl na Multiplusu přes spínací hodiny nastavené na časy nočního proudu.

Re: FVE Blansko

PříspěvekNapsal: stř říj 06, 2021 6:29 pm
od Marek_Kuřim
cipis píše:?
Vstup pro nabíjení budeš mít seplý přes HDO?

No, to si neumím úplně představit.
Tenhle měnič fungoval jako UPS jenže obráceně. Prioritu měla energie z baterek. Teprve, když byly baterky prázdné, sepnul bypass a do výstupu šla elektrika z DS, a zároveň se přepl do módu nabíjení.
Nemělo to nikde žádný "další" přívod elektriky.

Re: FVE Blansko

PříspěvekNapsal: stř říj 06, 2021 10:23 pm
od Martin P
16335553387573223344503329251343.jpg
Marek_Kuřim píše:Mám další záludný dotaz.
Plánuji pořídit měnič 5kW kombinovaný s nabíječkou, viz níže.
Máte někdo představu, jak takovou potvoru přinutit, aby v případě, že nebude slunko a baterky budou na dně, nabíjela jen při nízkém tarifu?

Tohle jsem vyřešil už vloni.
Na venusu je nastaveno napětí, kdy má sepnout nabíjení ze sítě (52,1V se zpožděním 30 minut) a vypínací napětí (54V).
Výstup z venusu je přiveden na cívku relátka. Kontakty tohoto relátka jsou v sérii s cívkou stykače a je na ně přiveden kabel od bojleru. Na kontakty stykače je přivedena druhá fáze.
Celé zařízení funguje tak, že při poklesu napětí baterie pod nastavenou hodnotu dojde po uplynutí času k sepnutí výstupu venusu. Tím se 48VDC dostane na cívku relátka a způsobí sepnutí jeho kontaktů. Je-li vysoký tarif není na kontaktech relátka a tím pádem ani na cívce stykače žádné napětí- nic se neděje.
Ale je-li zrovna platný nízký tarif se dostane na kontakty relátka a cívku stykače napětí. To způsobí sepnutí kontaktů stykače a přivedení napětí z druhé fáze do nabíječky.
Pokud dojde během nabíjení ke skončení nízkého tarifu ztratí cívka stykače napětí a tím se stykač vypne. Pokud je dříve nabito, venus vypne relátko. Tím se spínací obvod přeruší na jeho kontaktech.
Jak vidno, pro nabíjení musí být splněny dvě podmínky najednou. Venusem seplé relátko a zároveň nízkým tarifem přes kontakty relátka seplá cívka stykače.
U sebe jsem bojler a nabíjení rozdělil na dvě fáze. Jednak je ti kvůli vyrovnání odběru, tak i kvůli přetížení hlavního jističe.
16335553387573223344503329251343.jpg

Re: FVE Blansko

PříspěvekNapsal: čtv říj 07, 2021 5:03 am
od rva
Marek_Kuřim píše:
cipis píše:?
Vstup pro nabíjení budeš mít seplý přes HDO?

No, to si neumím úplně představit.

Na vstup měniče nepřivedeš přímo DS, ale DS pro napájení boileru - tam máš napětí jenom v době NT. Samozřejmě pokud dojde mimo dobu NT k přetížení, tak se měnič nemá kam přepnout a jseš za měničem bez napětí.

Re: FVE Blansko

PříspěvekNapsal: čtv říj 07, 2021 8:39 am
od Martin P
Jenže spotřeba bojleru plus odběr místo přetíženého měniče může znamenat KO hlavního jističe. Proto jsem bojler a nabíječku rozdělil mezi dvě fáze (na třetí je sporák).

Re: FVE Blansko

PříspěvekNapsal: čtv říj 07, 2021 8:46 am
od rva
To už záleží, jak to má kdo pospojované. Já mám k boileru přivedeny 3 fáze, v boileru je 3-fázová spirála, což jsou u mě vlastně 3 jednofázové spirály a k ohřevu z DS využívám jen jednu (druhá je na FV, třetí je nevyužitá). Tedy 2 fáze z DS jsou boilerem nezatížené.