Velke vdaka vsetkym za Vas cas a komentare. Aj tie skepticke, rad sa nad nimi zamyslim. Skusim upresnit situaciu kedze sa tu zbytocne vyskytuje vela dohadov. Budova ktorej podorys strechy je definovany v prvom prispevku je LETNA KUCHYNA (LK) - samostatny objekt o ploche ~17m2 pri RD. RD je typu bungalov o ploche ~130m2 a ma sklon strechy ~11°. Letna kuchyna bude mat kachlovu pec (varenie/vykurovanie) s vymenikom pre TUV. V LK bude tiez umiestnena vsetka FV technika. RD bude podpivniceny a kotolna so splynovacim kotlom bude v suterene takze o nejakej samotiazi sa da tiez v pripade potreby uvazovat.
Este raz pripominam ze cely tento vytvor nebol z pociatku koncipovany pre ostrovne fungovanie, ale uz od zaciatku bol kladeny doraz na co najvacsiu energeticku sebestacnost - solar bol v plane s pripojenim do DS.
Voda bude obecna, ale planujem aj zachytavanie dazdovej ako sekundarneho okruhu uzitkovej vody v domacnosti - samozrejme, jej pouzitie bude limitovane dostatkom energie/rocnym obdobim (ponorne/obehove cerpadlo).
To co som si zobral z tejto diskusie je, ze samostatne stojaca sustava panelov (ci uz "s" alebo "bez" trackera) je nevyhnutna. V poriadku, nebolo to v plane ale holt situacia to vyzaduje, miesto sa bude musiet najst. V okoli pozemku je relativne dost netienenej plochy ktora mala sluzit na iny ucel ale priority nepustia.
A teraz ta hlavna: MENIC.
Ano vybral som
Multiplus II koli relativne malej udavanej spotrebe
https://bit.ly/2RxmzuAUvazoval som aj nad beztransformatorovymi menicmi od Fronius/Delta/Schenider/ABB -> koli vyssej ucinnosti >98% oproti Victronu (s trafom, uc. 95%) ale usudil som, ze zameriavat sa pri vybere na jedno cislo nema vyznam kedze ucinnost je udavana pri OPTIMALNOM (zvycajne blizkom maximu) vytazeni menica a vyrazne klesa pri jeho mensom zatazeni. Do trafa som siel hlavne koli robustnosti a schopnosti zvladania vyssich spiciek ako pri beztrafovych menicoch. Aj z dovodu optimalneho vytazenia (+zalohy) som vybral menic mensi (3kVA) a k nemu by som doplnil dalsi o rovnakych parametrov ktory by zvysoval vykon na 6KVA v letnej prevadzke kde bude vykon potrebny pre letny rezim. Dalsia dolezita vec - LK bude plnohodnotne obyvatelny objekt (nieco na sposob mini-domu) kotry by som rad dokoncil pri vystavbe ako prvy a vyuzival ho na obcasne kratkodobe prebyvania pocas vystavby samotneho RD. Aj z toho vyplyva pociatocna "skromna" zostava 3kWp/3KVA/5kWh (a jej neskorsie doplnenie o dvojnasobok)...
Pre VICTRON som sa rozhodol hlavne koli dostupnemu mnozstvu informaci online a z mojho pohladu dobrej podpore (online dostupne sch. zapojeni, nastavenia, forum atd...) taktiez koli dobrej distr. sieti predajcov (zaruka/servis). Jediny konkurent je v tomto pripade uz len STRUDER (nikde som sa nedocital ci je bez alebo s TRAFOM, ale podla parametrov, ucc. 96% a toho, ze sa nikde "nechvalia" beztransformatorovym konceptom usudzujem ze ma trafo)
https://bit.ly/2UwnBJd.
Do STRUDERA som nechcel ist lebo sa mi zdal slabsi celkovo v podpore, sieti distributorov a dostupnosti produktov oproti VICTRONU, ale stale ostava volbou c.2.
Takze ano, vyberal som MENIC hlavne podla spotreby (ale nie IBA), pozadovaneho vykonu (3kVA na zaciatok iba pre LK) - ALE aj podpory a dostupneho servisu, kedze si myslim ze to su pre ostrovny system rovnako dolezite parametre.
edit: gramatika
Planujem ostrovnu FVE.