Dobrý den, přecházím na větším hausbotu z 12V na 48V a potřebuji poradit. Baterie trakční Banner Energy Bull 230Ah, 8x. Regulátor Studer VT - 80, měnič PJ 8000 - 48V upravený od Matěje, 6x panel 300Wp a 2x 290Wp. Ty 2x 290Wp už tam jsou, nechce se mi je vyhazovat, vadí to, když se ty dva budou o těch 10Wp lišit? Co se týče baterií, tak 4 baterie do série budou na jedné straně lodi spolu s regulátorem a měničem a 4 samostatné baterie na straně druhé. Jsou od sebe zhruba 3m. Jde mi o to, že mi kabely z baterií do měniče vycházejí nestejně dlouhé. Na jedné straně zhruba 1 metr, na druhé tak 4m. Bude to OK??? Nebude to dobíjet tu větev na delším kabelu z důvodu jiného odporu jinak?
Je řešením tam dát stejně dlouhé kabely, nebo je to zbytečné? Baterie budu dokupovat, ty 4, co tam jsou jsou staré 1 rok, ale nikdy nebyli ani na 70%, téměř stále 80-100%. Bude vadit, že je jedna větev 48V nová?
Jak prosím umístit pojistky? Dát na každou stranu jednu u baterií, ale jak zhruba silnou? Proud by měl jít zhruba z každé větve poloviční, nebo ne? Budu tam mít indukční desku v kuchyni, ta má na plný výkon s boosterem kolem 7500W, samo, nebudu ji trápit najednou, to nehrozí.
Od měniče chci natáhnout k indukční desce samostatný kabel, naddimenzovaný, nechci to tahat ze zásuvek, i když tam mám 3x2.5mm.
Hodí se na propojení baterií svařovací kabely Eproflex,
http://www.svarecky-elektrody.cz/svarov ... lku/t-347/ ,doporučil mi je kamarát, prodávají se v metráži. Mám koupit 35 nebo 50 mm2???
Děkuji moc všem.