Stránka 1 z 1

Regulator 0-10V

PříspěvekNapsal: pon říj 07, 2019 8:30 am
od Vitek
Ahoj Odborníci

Potřeboval bych nakopnout. Nemáte někdo tušení, jaký programovatelný řídící systém mohu použít na toto:
požadavky na vstupy :
Analog 4 x 0-10V
digital 4 x

výstupy:
Analog 2 x 0-10V
digital 4 x

Případně by se mohlo uvažovat i o jiných alternativách.

Vysvětlení problematiky:

Vstup1 - pokojová teplota aktuální (analog)
Vstup2 - pokojová teplota regerenční (analog - natavení potenciometrem)
Vstup3 aktuální hodnota limitující výstup1 z regulátoru ( max saturace výstupu1)

vstup4 - digital zapnout regulator
vstup5 - digital limitaci výstupu1 nepoužít

výstup1 - analog regulační hodnota 0-10V

výstup2 - digital - signalizace stavu zapnuto
výstup3 - digital - signalizace stavu limit výkonu
výstup4 - digital - PWM regulace na minimálně 300Hz
výstup5 - digital - limitace výstupu1 neaktivní


funkce bude takto :
vstupy analogy (vstup1 a vstup2) jdou do regulátoru teploty v místnosti s tím že máme aktuální a referenční - pro PI regulator, výstup je regulační odchylka 0-10V, ta projde skrz limitující blok který je řízen vstupem3 a vytvoří na výstupu1 příslušné napětí.


sloužit to bude k využití přebytků elektrárny k řízení klimatizace - analogově digitální metodou.

Otevírám diskuzi a doufám že se opět potvrdí že čecháček najde cestu nejmenšího odporu...
Díky přátelé

Re: Regulator 0-10V

PříspěvekNapsal: pon říj 07, 2019 9:25 am
od xmasin
Co takhle Loxone? Sám ho používám a stačil by jen základní Miniserver. Má 8x DI, 8 DO, 4x 0-10V In a 4x 0-10 Out.
https://www.loxone.com/cscz/produkty/miniserver-extensions/
Sám ho používám a má výhodu v hodně snadném programování.

Re: Regulator 0-10V

PříspěvekNapsal: pon říj 07, 2019 10:08 am
od Vitek
to vypadá dobře, nicméně dost velká škatule na to co budu potřebovat... obyč komparátor s výstupním limitem :D.. můj 198 modulový rozvaděč je téměř zaplněn... :-(
není nutný webserver, nicméně oni to už asi cpou všade.
někdo nějakou alternativu?

Re: Regulator 0-10V

PříspěvekNapsal: pon říj 07, 2019 10:52 am
od luky
Nestačilo by nějaké Siemens LOGO?
Bez nějaké hlubší analýzy z doby, kdy jsem hledal PLC pro sebe (vyber si sám):

Siemens LOGO
Unipi L503 (250Kč/IO)
Railduino (74Kč/IO)
industr.schields M-DUINO (239Kč/IO)
Controllino (137-219Kč/IO)
Armosy-2 (95Kč/IO)
SDS BIG (73Kč/IO)
domat ICIO205 (505Kč/IO)
domat markMX (240Kč/IO)

Re: Regulator 0-10V

PříspěvekNapsal: pon říj 07, 2019 12:48 pm
od FCC
Foxtrot CP-1003 https://bit.ly/2ol4WWr to určitě zvládne. Jen moc nepočítej, že seženeš něco kompaktnějšího než Loxone nebo tohle. Ještě by to šlo řešit tak, že k jednotlivým zařízením dotáhneš sběrnici a pořešíš to na místě . Doma jsme se dostal to obdobné situace a skončilo to novým rozvaděčem vedle stávajícího .

Pavel

Re: Regulator 0-10V

PříspěvekNapsal: pon říj 07, 2019 1:52 pm
od Vitek
myslíš takto?

ještě tam musí přijít 16 finder relé 8 výkonových relé, nějaký jistič, ovládání brány , a řízení klimatizace.

nechci stavět další 198 modulový rozvaděč vedle …
IMG_280.jpg


Zdraví Víťa

Re: Regulator 0-10V

PříspěvekNapsal: pon říj 07, 2019 5:30 pm
od FCC
Není nad to po pěti letech bydlení zjistit, že rozvaděč je velikostně mimo hru. Druhý šel vedle a pak několik dní drátování, ochromení domu, nasraná manželka, kotel netopil atd... Takže už dej preventivně druhý vedle stávajícího. Tak to vypadá, když se dělá bez projektu 8-) .

P.

Re: Regulator 0-10V

PříspěvekNapsal: pon říj 07, 2019 5:53 pm
od PavelR
Jak rika muj kolega - zadny rozvadec neni dost velky.

Re: Regulator 0-10V

PříspěvekNapsal: pon říj 07, 2019 6:04 pm
od Honza_H
Zdravím, naprostý souhlas, že velikost rozvaděče se nemá podceňovat ;)
Nyní jsou oba plné :roll: .

Re: Regulator 0-10V

PříspěvekNapsal: pon říj 07, 2019 6:05 pm
od Vitek
pojďme se vrátit k původnímu tématu... nemám tolik místa na foxtrot atd 8 nebo více modulů a PLC který umí 20 vstupů není nutné... jen udělat komparátor respektive komparátor s omezením... spokojil bych se i bez displejů atp. není to nutné... dalo by se dořešit jen analogově.. pár analogů
dík za tip

Re: Regulator 0-10V

PříspěvekNapsal: pon říj 07, 2019 6:18 pm
od brumlaj
SDS mikro vyber nějakou variantu kde Ti nebudou chybět V/V.

Re: Regulator 0-10V

PříspěvekNapsal: pon říj 07, 2019 6:24 pm
od peater
Ahoj Víťo, něco jsem objevil u Číňana. Moc regulaci nerozumím.... možná tě to posune dál. Viz. odkaz dole.
plc-programmable-logic-controller-plc-enclosure-FX2N-20MR-0-10V-4-AD-2-DA-12-in.jpg


https://www.aliexpress.com/item/4000030 ... b201603_53

Re: Regulator 0-10V

PříspěvekNapsal: pon říj 07, 2019 7:20 pm
od Vitek
Zdar Petře.

no u mě nerozhoduje cena.. neříkám že to fungovat nebude ... programátor nejsem :D ale něco jako hotovou krabičku to bych mohl zkusit...
at už toto a nebo výše uvedené a doporučované...

Re: Regulator 0-10V

PříspěvekNapsal: pon říj 07, 2019 8:08 pm
od Dusan61
Tvojím požiadavkám by vyhovel aj tento LAN CONTROLLER V3, prípadne novší model V3,5.
https://tinycontrol.pl/en/lan-controller-v3/
Ja to používam na monitoring (LK3), ono to má všeobecné využitie a nemusíš vedieť vôbec programovať.
Cez web rozhranie si nastavíš jednotlivé vstupy, výstupy a v menu UDALOSTI si zadefinuješ, čo má zopnúť a za akých podmienok.
Vstupy_LK3.jpg

Nastavenie_LK3.jpg

Re: Regulator 0-10V

PříspěvekNapsal: pon říj 07, 2019 8:32 pm
od Vitek
Dusan61 píše:Tvojím požiadavkám by vyhovel aj tento LAN CONTROLLER V3, prípadne novší model V3,5.
https://tinycontrol.pl/en/lan-controller-v3/
Ja to používam na monitoring (LK3), ono to má všeobecné využitie a nemusíš vedieť vôbec programovať.
Cez web rozhranie si nastavíš jednotlivé vstupy, výstupy a v menu UDALOSTI si zadefinuješ, čo má zopnúť a za akých podmienok.
Vstupy_LK3.jpg

Nastavenie_LK3.jpg


Ahoj zdáse že to neumí jednu podstatnou věc
neumí analogovy spojity výstup....
nebo jsem slepej...
děkuji za tip
Zdraví Víťa

Re: Regulator 0-10V

PříspěvekNapsal: pon říj 07, 2019 9:21 pm
od Dusan61
Ahoj,
ešte tam má 4 PWM výstupy a PID regulátor.
Ale to asi tiež nepomôže.
PWM_PID.jpg

Re: Regulator 0-10V

PříspěvekNapsal: úte říj 08, 2019 9:40 am
od Vitek
hm hm to nebude to pravé ořechové...

Pak samozřejmě existuje možnost použití PWM výstupu a regulovat na základě PWM, a výstup z mikroprocesoru z PWM přetvořit do ADC 0-10V Což lze také.. možná je to flexibilnější varianta a taky lze udělat program případně řídit už většinou krabiček výše uvedených pouze v digitální formě.... analogový výstup přetvořím externím převodníkem....