Stránka 5 z 6

Re: PLC Tecomat Foxtrot

PříspěvekNapsal: úte říj 01, 2019 10:48 am
od dumi
Kdykolik, kdy je zbytecny aby bezel v kazdy smycce. Napriklad, kdyz by se pocitala naka statistika jednou denne je zbytecny ji poustet porad dokola, atp. Nicmene ja to temer nepouzivam, vyuzil jsem to vsehovsudy jednou :)

Re: PLC Tecomat Foxtrot

PříspěvekNapsal: úte říj 01, 2019 11:01 am
od marsal64
Ale co je to ta aktivace by...?

PLC Tecomat Foxtrot a graf = ?

PříspěvekNapsal: stř říj 09, 2019 7:39 am
od marsal64
Mám potíže se zobrazením grafu. Demopříklad níže pracuje dobře. Pokud ale místo cons_2014 a cons_2015 dám globální pole Real, nefunguje. Je třeba to překopírovat do bufY1 a bufY2? Ty ale mají speciální typ ... nějakým pointerem?
Díky


Kód: Vybrat vše
PROGRAM prgExample6
  VAR
    cons_2014 : ARRAY[1..12] OF REAL :=
    [ 1586.2, 1463.1, 998.7, 576.3, 465.2, 401.6, 355.1, 341.4, 564.4, 784.3, 875.3, 1466.6];

    cons_2015 : ARRAY[1..12] OF REAL :=
    [ 1422.2, 1363.1, 1050.7, 630.7, 465.4, 380.3, 366.6, 311.7, 500.8, 884.1, 975.5, 1555.6];

    BarGraph2 : fbBarGraph2 := (minY := 0.0,  maxY := 2000.0, //axisColor := GCOLOR_WHITE,
                                graphColor1 := GCOLOR_BLUE_A400, graphColor2 := GCOLOR_RED_A400,
                                maxPoints := 12, numPoints1 := 12, numPoints2 := 12);
  END_VAR

  BarGraph2 ( bufY1 := void( cons_2014), bufY2 := void( cons_2015));
END_PROGRAM

Re: PLC Tecomat Foxtrot

PříspěvekNapsal: stř říj 09, 2019 7:42 am
od dumi
marsal64 píše:Ale co je to ta aktivace by...?


Jsou aktivovany nakou systemovou udalosti, ale porad je to tak, ze se zaradi do smycky. Neni to podle meho klasikcy interupt. %S.. jsou systemove registry, v napovede bude popis co ktery znamena. Hledej SYSTEM_S

marsal64 píše:Mám potíže se zobrazením grafu. Demopříklad níže pracuje dobře. Pokud ale místo cons_2014 a cons_2015 dám globální pole Real, nefunguje. Je třeba to překopírovat do bufY1 a bufY2? Ty ale mají speciální typ ... nějakým pointerem?
Díky


Kód: Vybrat vše
PROGRAM prgExample6
  VAR
    cons_2014 : ARRAY[1..12] OF REAL :=
    [ 1586.2, 1463.1, 998.7, 576.3, 465.2, 401.6, 355.1, 341.4, 564.4, 784.3, 875.3, 1466.6];

    cons_2015 : ARRAY[1..12] OF REAL :=
    [ 1422.2, 1363.1, 1050.7, 630.7, 465.4, 380.3, 366.6, 311.7, 500.8, 884.1, 975.5, 1555.6];

    BarGraph2 : fbBarGraph2 := (minY := 0.0,  maxY := 2000.0, //axisColor := GCOLOR_WHITE,
                                graphColor1 := GCOLOR_BLUE_A400, graphColor2 := GCOLOR_RED_A400,
                                maxPoints := 12, numPoints1 := 12, numPoints2 := 12);
  END_VAR

  BarGraph2 ( bufY1 := void( cons_2014), bufY2 := void( cons_2015));
END_PROGRAM


Definuj pojem "nefunguje" :)

Re: PLC Tecomat Foxtrot

PříspěvekNapsal: stř říj 09, 2019 7:54 am
od marsal64
a) Ano, je to jak píšeš, nastavení proměnné to zařadí do vykonání. Někdy se to může ale hodit. Není to klasický interrupt, ten je ve Foxtrotu je, ale jen jednoúrovňový a zřejmě nějak využívaný, tak to nechám být :-).
b) Zobrazí osy, žádná data.

Re: PLC Tecomat Foxtrot

PříspěvekNapsal: stř říj 09, 2019 7:58 am
od dumi
divnt, posli mi zase projekt. nebo kdybys chtel mam upravenej ten funckni blok pro ten graf, ze tam mam 4 cary :)

Nicmene je to hodne jednoduche reseni. Doporucuju si treba pomoci raspbery logovat data z foxtrotu do mysql a pak pouzit grafanu
je to uplne jinej level a je to opravdu jednoduche.

Re: PLC Tecomat Foxtrot

PříspěvekNapsal: stř říj 09, 2019 8:09 am
od marsal64
Díky, ještě předtím, než pošlu SZ, tak dotaz:

Není třeba překopírovat globální pole Real, jehož hodnoty chci zobrazit, do pole toho typu TGraphData64Real? Jak se to ale přetypovává při kopírování - v příkladu je použito void() při přiřazování parametrů.

Grafanu znám, ale nee, nee, datalogger Foxtrotu mi bohatě stačí na nějaké dlouhodobější sumace a analýzy, tady potřebuji jen krátkodobý vizuální přehled kvůli tomu, jestli mám vyrážet startovat centrálu nebo ne ;-). Nechci zatím další strojek. Původně jsem chtěl začít z-wave mašinou, ale teď nevím, jestli se k tomu s Foxtrotem vůbec dostanu :-).

Re: PLC Tecomat Foxtrot

PříspěvekNapsal: stř říj 09, 2019 8:19 am
od dumi
Ted sem te asi uplne nepochopil :D

Re: PLC Tecomat Foxtrot

PříspěvekNapsal: stř říj 09, 2019 8:23 am
od marsal64
Tak jsem poslal v mailu .piz.
Je tam vyhrazen program, který ten graf dělá.
Nespěchá, dumi, díky.

Re: PLC Tecomat Foxtrot

PříspěvekNapsal: stř říj 09, 2019 5:45 pm
od marsal64
Tak jsem ten "chybějící" graf vyřešil. Příklad, který jsem vzal, publikoval totiž statický, nikdy se nepřepisující graf, který byl na počátku se všemi nulovými hodnotami :oops: a tedy "chyběl". Funkční kód obsahující refresh podle interní časové základny FYI níže.
Takže dělání řekněme jednodušších typů grafů ve Foxtrotu nebolí a složitější nepotřebuji :lol: .

Díky

Kód: Vybrat vše
PROGRAM PlotGraph

 VAR_EXTERNAL
    AT %S20.1   : BOOL;   // casova zakladna
 END_VAR

 VAR
    BarGraph2 : fbBarGraph2 := (fit := True,
                                minX := -64, maxX := 0,
                                graphColor1 := GCOLOR_BLUE_A400, graphColor2 := GCOLOR_RED_A400,
                                maxPoints := HON, numPoints1 := HON, numPoints2 := HON);
 END_VAR

 BarGraph2 (refr := %S20.1, bufY1 := void(ho_pv2Wh), bufY2 := void(ho_bat2Wh));

END_PROGRAM

PLC Tecomat Foxtrot - ukládání hodnot?

PříspěvekNapsal: čtv říj 10, 2019 9:39 pm
od marsal64
Tak Foxtrot je miláček, vše podstatné (měření s Axpertem, web včetně grafů, datalogger, emailování při např. nízkém SOC nebo teplotě, ovládání topení nebo světel,...) mi chodí a software teď předbíhá hardware: čekám na INA214, TL431, ISO124,... Btw, protože je to vše z Ali, budou to asi čínské kopie (?) a jen odhaduji, jak jejich parametry budou odpovídat katalogovým hodnotám originálů. Třeba ten offset u INA214 vypadá pro měření na shuntu velmi dobře.

Dotaz:
Program pro Foxtrot teď pořád upravuji, loaduji a pouštím. Přitom se mi vynulují proměnné včetně těch, do kterých si ukládám hodinové výroby a spotřeby, SOC atp. Krásné grafy se začnou vytvářet od začátku :cry:.
dumi, FCCi, ?, co byste doporučili jako nejjednodušší/nejlepší metodu, aby se některé proměnné uložily a při změně programu obnovily? Databox, RETAIN, SD,... ?
Díky moc.

Re: PLC Tecomat Foxtrot

PříspěvekNapsal: čtv říj 10, 2019 9:44 pm
od dumi
Dat je jako Retain a davat twply restart. Nebo je logovat jinam. zapni si online zmeny jinak pri urcitych zmenach kodu o to stejne prijdes.

Re: PLC Tecomat Foxtrot

PříspěvekNapsal: čtv říj 10, 2019 9:44 pm
od willcz
ja pro většiny globálních věcí používám Retain registry.
pro důležité věci pak i příznak platných dat, tzn dokud neproběhne načtené všech proměných, tak na základě nich neprovádím regulaci (teploty, proudy, proudy, výkony)
Pro RETAIN dej pozor aby jsi pak nedal studený start.

Re: PLC Tecomat Foxtrot

PříspěvekNapsal: čtv říj 10, 2019 9:50 pm
od marsal64
Jasně, díky, stačí tedy RETAIN a nastavit viz obr.?

Re: PLC Tecomat Foxtrot

PříspěvekNapsal: čtv říj 10, 2019 9:57 pm
od marsal64
Ok, tak tedy ještě předpokládám, a toby mělo stačit (?):

Re: PLC Tecomat Foxtrot

PříspěvekNapsal: čtv říj 10, 2019 10:11 pm
od willcz
podle mě je to tak nastavené už ve výchozím nastavení.
Jen se nesmíš ukliknout při nahrávání projektu.
Ono to při větším hrabaní se v těch globálních registrech nepůjde změnit online bude potřeba udělat restart, tak je potřeba vybrat teplý start.
Tedy alespoň u mě se to tak chová a přijde mi to celkem logické.

Re: PLC Tecomat Foxtrot

PříspěvekNapsal: čtv říj 10, 2019 10:15 pm
od marsal64
Díky moc, ano, zkouším a vypadá to OK.
Ve výchozím nastavení byl myslím cold.

PLC Tecomat Foxtrot - jak měřit SOC?

PříspěvekNapsal: sob říj 12, 2019 11:17 am
od marsal64
Dovolím si zde zkonzultovat způsob měření SOC, ač dotaz je obecnější, netýká se jen Foxtrotu. Dotazy vlastně dva:

a) Pro výpočet aktuálního výkonu Foxtrotem beru proud a napětí panelů a baterek každou sekundu a tuto snapshotovou hodnotu používám. Není z nějakých praktických důvodů lepší např. průměrovat poslední tři hodnoty a podobně? Jaké s tím máte zkušenosti?

b) SOC baterií počítám v prvním nástřelu ve Wh. Tedy: vezmu aktuální výkon do/z baterie a přičtu/odečtu (aktuální absolutní hodnotu SOC si mohu zkorigovat ručně). Jenže: pokud počítám Wh, hraje mi přitom roli aktuální napětí baterie, které kolísá. Je to tedy korektní počítání? Není jistější vše počítat jen v Ah?

Re: PLC Tecomat Foxtrot

PříspěvekNapsal: sob říj 12, 2019 11:18 am
od dumi
Ja pocitam jen Ah. A resim.to integracnim FB.

Re: PLC Tecomat Foxtrot

PříspěvekNapsal: sob říj 12, 2019 11:44 am
od kodl69
Dábel číhá v detailech. A to je přesnost měření malých proudů. pokud třeba přes noc jde z baterek nějaký 3-4A a měřím s chybou 100mA, tak za 10 nocí po 12h se měření rozejde o 12Ah. A to jsem extrémní optimista, chyba měření na 200A bočníku bude spíš 0.2 až 0.5A... takže je potřeba do algoritmu nastavit nějakej reset, většina aparátů to řeší tak, že nastaví SOC na 100% při přechodu regulátoru do float.