Lan Controllerom (LK3) meriam prúd na vstupe a výstupe meniča, prúd a napätie z panelu, prúd z regulátora, napätie na batérii, teplotu panelu, teplotu batérie, teplotu regulátora, (LK3 si meria aj napájacie napätie, ak mi na tinycontrol upravia SW podľa mojej požiadavky, tak ušetrím jeden analógový vstup a budem môcť merať aj napätie na výstupe meniča).
LK3 ďalej počíta v kW, okamžitý výkon panelu, regulátora, vstup meniča, výstup meniča. Taktiež počíta celkovú energiu v kWh, vyrobenú panelom, regulátorom a meničom, spotrebovanú meničom, dodanú energiu do batérii a prúd do batérii (tento prúd do batérii musí LK3 vypočítať, lebo už nemám voľný analógový vstup).
Môj malý fotovoltaický systém popisujem TU viewtopic.php?f=3&t=4237
Lan Controllerom cez aplikáciu v mobile môžem v prípade potreby vypnúť, alebo zapnúť menič (má aj ďalšie výstupy ktoré zatiaľ nevyužívam).
Prikladám odkaz na mqtt server, meranie ktoré som povolil na prezeranie.
https://mqtt.ats.pl/viewpanel/public/graph/1466/
Konfigurácia a nastavenie jednotlivých vstupov a výstupov sa robí cez webový prehliadač.
Cez webové rozhranie sa dajú zobraziť všetky veličiny ktoré si vyberiem v samostatnom okne s vlastným pozadím. Zatiaľ mi tu zobrazuje aj to čo nechcem, no to mi až tak nevadí.
Pôvodne som chcel celé meranie, monitorovanie a ovládanie robiť cez Arduino, alebo Raspberry Pi, no problémom bolo písanie programu. V mojom veku sa ja programovať už nenaučím a ani by som nato nemal čas.
Potom som našiel LK3 a to spĺňalo skoro všetky moje požiadavky, tak som to skúsil a zatiaľ to celkom dobre funguje.
Na stránke tinycontrol tak raz do mesiaca pridajú novú verziu SW, už som tam písal aj ja, pár úprav SW mi urobili, no teraz sa už dlhšiu dobu neozvali. Pre moju potrebu som s LK3 aj tak spokojný, až na to že po resete, alebo odpojení od napájania sa vynulujú počítadlá energie, no dúfam že sa to časom zlepší.