Stránka 2 z 2

Re: LK3

PříspěvekNapsal: stř kvě 22, 2019 10:46 pm
od Dusan61
rorobocop píše:
aaa.pdf
Dobrý deň, som vo fotovoltaike nováčik ale zaujíma ma veľa vecí.
Rozhodol som sa tu napísať a hlavne spýtať nakoľko mám jednoduchý systém 10 x panelov 270wp a jednoduchý mppt menič na ohrev vody a ako viete nie je to čistý sínus ale modifikovaný. Ale čo ma zaujíma je monitoring. Čo som sa pýtal fotovoltaikov tak všetci sa pýtajú načo mi je monitoring pri ohreve vody. Pri hybridných systémoch je monitoring väčšinou už zabudovaný. Na internete som hľadal online monitoringy no bud su drahe alebo komplikované. Zaujal ma teto LK3 kontroler nakolko je relatívne lacný a jednoduchý. Moja predstava je meranie prúdu a napätia na výstupe do 3 kw, pričom výstupy mám dva ktoré prepínam na dialku - sonofi a stykač. Hlavné: TinyControl LK3.5, LAN CONTROLLER V3.5 + Napájací zdroj spínaný 24V / 0.8A + TinyControl SCT-013-030, Prúdový transformátor x 2 -na jeden a druhý výstup. Podľa mňa by to malo merať prúd no ako na napätie nakoľko je to trapezovy prúd. Vlastne si chcem aj zaznamenávať koľko vyrobím kW+ TinyControl DUSK, Senzor intenzity svetla a možno aj teplota a vlhkosť.
Nie je mi jasný ani ten oled ako je pripojený k LK ? Meranie prúdu a napätia od panelov kedže tam je DC max 400v a 10 A?


Zdravím, pozeral som vašu predstavu čo chcete monitorovať pomocou LK3. Teraz nestíham napísať viac, tak aspoň stručne.
Prúd a napätie do bojlera a bazéna by som nemeral priamo cez LK3, ale z aliexpresu by som objednal niečo takéto:
https://de.aliexpress.com/item/32692576 ... 29ba3a47f8

https://de.aliexpress.com/item/18763531 ... e3bdd7baeb

(ten merač mi poradil jeden člen tohto fora, teraz ho testujem a porovnávam meranie s LK3, zatiaľ to meria rovnako ako LK3)
Len neviem ako presne by to meralo v tomto prípade.
Merač má impulzný výstup, ten sa pripojí na digitálny vstup, v LK3 stačí nastaviť počet impulzov na 1kWh a LK3 to už počíta a ukladá v kWh.
Napätie na paneloch by som meral cez odporový delič napr. 1000V/10V, ale kvôli bezpečnosti by som tam asi použil ešte galvanicky izolovaný prevodník.
Na meranie prúdu panelov snímač WCS1800 35A, ak by bol tento snímač umiestnený niekde kde bude stabilná teplota okolia, tak meria celkom presne. Tento snímač je teraz už zahrnutý v ponuke analógových vstupov LK3.
Teplotu a vlhkosť meria LK3 bez problémov.
Oled displej funguje tiež spoľahlivo, zapojenie sem pridám ak bude záujem.

Re: LK3

PříspěvekNapsal: čtv kvě 23, 2019 4:58 am
od Dusan61
Ešte chcem doplniť, že ak sa predsa rozhodnete aj pre meranie AC napätia a prúdu do bojleru a bazénu, tak aj to je možné. LK3 vie cez snímač ZMPT101B merať AC napätie 230V a snímačom SCT-013-030 merať AC prúd (ten aj spomínate), LK3 z toho vypočíta kWh.
Len pri použití týchto snímačov je potrebné urobiť kalibráciu merania, ale v LK3 sa to dá bez problému nastaviť.
LK3 má len 6 analógových vstupov, tak si to treba zvážiť čo a ako merať, aby vám to meralo všetko to čo potrebujete.

Re: LK3

PříspěvekNapsal: čtv kvě 23, 2019 1:00 pm
od Dusan61
Ešte k tomu snímaču ZMPT101B, že či by to dobre meralo AC napätie, keď má menič na výstupe traperzový priebeh. Ten snímač je vlastne malé trafko a LK3 meria napätie na jeho výstupe cez prevodník pri tom trafku.
Druhá vec, že v akom rozsahu sa mení AC napätie z meniča čo máte?
Ak sa napätie mení vo veľkom rozsahu, tak to bude asi problém merať aj pomocou toho merača z ali.
Ak niekto viete, tak poraďte ako je to s meraním pri traperze, ja v tomto nemám skúsenosť, mám menič s čistou sínusovkou a tam to meria dobre.

Re:Meranie prúdu cez LK3

PříspěvekNapsal: ned lis 10, 2019 9:31 am
od Dusan61
Keďže mi už písalo viac členov ohľadne merania prúdu cez LK3, tak to tu popíšem trochu podrobnejšie. Oko tu už píšem na meranie prúdu sa mi najlepšie osvedčilo meranie cez bočník a prevodník.
Bočník používam s prevodom 100A/60mV a prevodník 0/120mV = 4/20mA (použil som to čo sa mi podarilo zohnať za dobrú cenu).
V starom zapojení mám na výstupe z prevodníka odpor a na ňom meriam úbytok napätia podľa prúdu z prevodníka. Toto napätie ide do LK3 na analógový vstup. V LK3 sa to dá nakalibrovať tak, že mi to vlastne meria prúd, kde 0V = 0A a 10V = 100A.
V novom zapojení idem ešte použiť modul z aliexpresu. Tento modul mi prevedie prúd z prevodníka 4/20mA priamo na napätie 0/20V. Keďže mne stačí meranie prúdu do 100A, tak budem používať rozsah merania do 10V, teda na napájanie modulu použijem napätie len 12V.
Modul má dva trimre, jeden slúži na nastavenie nuly pri nulovom prúde a ďalší na nastavenie vrchného napätia ( v mojom prípade je to 100A = 10V).

Celé meranie som overil podľa tejto tabuľky:
Tab.jpg

Zapojenie bočník, prevodník a modul:
Prevodník_zapojenie.jpg

Toto zapojenie môžem bez problému použiť na meranie prúdu v pluse, či mínuse meraného obvodu. Prevodník má galvanicky oddelený vstup a výstup, takže aj vyššie napätie v meranom obvode je bezpečné.

Re: LK3

PříspěvekNapsal: sob lis 16, 2019 11:06 am
od alextccz
Mě se převodníky 4-20mA na LK3 moc neosvědčily. Měl jsem problém s nastavením nulového proudu. Teď mám převodníky 0-75mV/0-10V a ty fungují lépe.

Re: LK3

PříspěvekNapsal: ned lis 17, 2019 7:06 am
od Dusan61
Prúdovú slučku som v LK3 neskúšal, ale pokiaľ viem tak sa pri používaní prúdovej slučky 4-20mA zapája 165 Ω odpor, potom by sa to možno dalo nastaviť 3. Obsługa czujników 4...20mA- potrzebna przystawka z rezystorem 165om (list 8).

Ja tiež používam napäťové vstupy LK3 na meranie DC prúdu, len prevodníky mám 4-20mA a cez modul sa to mení na napätie 0-10V.