Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je čtv črc 19, 2018 4:16 pm


Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Další

Čím řídíte Vaše systémy:

PLC Mitsubishi
1
2%
PLC ABB
0
Žádná hlasování
PLC Siemens
4
10%
PLC Schneider
1
2%
PLC Foxtrot
2
5%
ARDUINO (ve všech možných variantách)
10
24%
JINAK
23
56%
 
Celkem hlasů : 41

Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

Příspěvekod Marek_Kuřim » stř bře 20, 2013 8:13 pm

Rád bych se zeptal, čím a jak řídíte Vaše systémy a to nejen fotovoltaické.

Dnes jsem trochu proběhl Ampér a sháněl jsem variantu ke svému systému.
Dosud kotel, krbovou vložku, čerpadla (v zásadě celý topení) řídím PLC Schneider ZELIO (10×DI, 6×AI, 10×DO) .

Při pochůzce na Ampéru jsem natrefil na FOXTROT od bejvalé kolínské Tesly (TECO a.s.) a taky mi byl doporučen Simatic S7-1200.
Oba systémy jsou připojitelné do ethernetu a mají svůj malý webový server - což mě láká.

Kdo co používáte na ty svoje systémy?

Máte někdo zkušenosti s FOXTROTEM nebo SIMATICEM?

Díky předem za reakce. M.
Marek Svoboda
___________________________
8×245Wp Renesola napřímo do bojleru OKC160 NTR/BP (2kW), 4×255Wp Renesola + TS_MS 60 MPPT + 24V/160Ah LiFePO + VMI-D 3000VA měnič
oblíbená muzika: http://www.radiogothic.net/radiogothic128.asx
Uživatelský avatar
Marek_Kuřim
 
Příspěvky: 149
Registrován: čtv led 10, 2013 1:24 pm
Bydliště: Kuřim
Reputation: 0
 
  • 0


Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

Příspěvekod PavelR » stř bře 20, 2013 8:16 pm

Já používám proudové relé, napěťové rele a časové relé :-)
PavelR
 
Příspěvky: 1679
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

Příspěvekod honzaL » stř bře 20, 2013 10:54 pm

Já používám Siemens LOGO! BA7. Nemá to web, ale jinak mi to zatim stačí. Má to přídavné moduly. Výstupy relé na 10A i digitální 300mA, vstupy digital i analog (0 - 10V), třeba i modul pro PT 100 atd., časování od 10ms, schopnost matematických výpočtů a komunikace po Ethernetu. Celé to vyjde bratru na nějakých 7 000,- včetně konfiguračního programu. Spolehlivost dost velká (teď jsem měl na jiné instalaci chybu v zapojení - zasmrdělo to :oops:, ale pořát to funguje :) ) Se Simatic S7-1200 by byl samozřejmě lepší.
Monitorování mám ale i jinak. Data vyčtená prográmkem pod Linuxem z MS TS60A se posílají na server, který z nich udělá jednoduchý WEB, ten pak programem čtu a zpracovávám na graf a ten je zveřejněn na serveru http://195.113.165.66:8811/graf/G_2013_03_20.jpg. Přístup obojího i na mobil mi umožní sledovat stav odkudkoliv.
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

Příspěvekod mypower.cz » pát bře 22, 2013 8:33 am

nepozapomelo se v ankete na SDS :?:
Jinak u me - jednoznacne arduino.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3225
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 146

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

Příspěvekod Marek_Kuřim » pát bře 22, 2013 9:27 am

Jen pro rozšíření obzoru, co je SDS?
Marek Svoboda
___________________________
8×245Wp Renesola napřímo do bojleru OKC160 NTR/BP (2kW), 4×255Wp Renesola + TS_MS 60 MPPT + 24V/160Ah LiFePO + VMI-D 3000VA měnič
oblíbená muzika: http://www.radiogothic.net/radiogothic128.asx
Uživatelský avatar
Marek_Kuřim
 
Příspěvky: 149
Registrován: čtv led 10, 2013 1:24 pm
Bydliště: Kuřim
Reputation: 0
 
  • 0


Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

Příspěvekod xmasin » pát bře 22, 2013 9:43 am

SDS je malé PLC od českého výrobce. Více tady http://www.merenienergie.cz/.
xmasin
 
Příspěvky: 768
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 12

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

Příspěvekod timpomat » pát bře 22, 2013 11:31 am

timpomat
 
Příspěvky: 90
Registrován: úte zář 13, 2011 2:18 pm
Bydliště: Bratislava
Reputation: 4

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

Příspěvekod MareC3k » pát bře 22, 2013 12:31 pm

Tiez pouzivam LAN Rele, zatial spokojnost ;)
10kWp (3,2kWp+1,3kWp + 2kWp + 2,2kWp + 1,3kWp), 26V 450Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 8kW LF sinus menic PowerJack, Axpert 2424, PCM 8048+Tristar-MPPT-60A+Victron 150/35+Epsolar 150/60, Presov uLOG: http://s5.mypower.cz/fve-ulog2marec3k
MareC3k
 
Příspěvky: 339
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove
Reputation: 20

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

Příspěvekod LIX » pát bře 22, 2013 12:52 pm

Niesu tie LAN relé zložité na ovládanie? Neviem si predstaviť ako to presne funguje na tom webe. Zadám si neakú stránku tam napíšem heslo a potom spustím niektoré s relátok? :D
LIX
 
Příspěvky: 589
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm
Reputation: 9

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

Příspěvekod MareC3k » pát bře 22, 2013 1:36 pm

napriklad tak ako pises, alebo pripadne tam mozes nastavit aj nejaky event pri ktorom sa ti niektore rele zapne, t.j. bud napatie, teplota, alebo zmena digit. vstupu
10kWp (3,2kWp+1,3kWp + 2kWp + 2,2kWp + 1,3kWp), 26V 450Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 8kW LF sinus menic PowerJack, Axpert 2424, PCM 8048+Tristar-MPPT-60A+Victron 150/35+Epsolar 150/60, Presov uLOG: http://s5.mypower.cz/fve-ulog2marec3k
MareC3k
 
Příspěvky: 339
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove
Reputation: 20

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

Příspěvekod dedo » pát bře 22, 2013 2:21 pm

Používa niekto GWL/Power: LAN ovladač s relé na reguláciu prebytkov cez SSR do bojlera?
Uživatelský avatar
dedo
 
Příspěvky: 229
Registrován: čtv zář 22, 2011 9:33 pm
Bydliště: SK
Reputation: 10

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

Příspěvekod timpomat » pát bře 22, 2013 2:46 pm

MareC3k píše:napriklad tak ako pises, alebo pripadne tam mozes nastavit aj nejaky event pri ktorom sa ti niektore rele zapne, t.j. bud napatie, teplota, alebo zmena digit. vstupu


Ano bud klikat rucne cez web, nastavenim eventov + je tam scheduler;

alebo prepinat programovo cez lubovolny SNMP toolkit, napr v php zapnutie rele #0:
snmp2_set("device_ip","write_string",".1.3.6.1.4.1.17095.3.1.0","i","1",$timeout = 20000);

zber dat je rovnako cez lubovolny snmp monitoring, napr v PRTG 13:
stav baterie pripojenej na napatovy vstup http://goo.gl/iBju2
vonkajsia teplota z DS18B20 http://goo.gl/xTshd


dedo píše:Používa niekto GWL/Power: LAN ovladač s relé na reguláciu prebytkov cez SSR do bojlera?


Prave to planujem nasadit, nie do bojlera, ale na vyhrievanie chaty, zatial planujem zapinat cez SSR az priamo 220V ohrievac na nonstop zapnutom menici, akurat sa bojim toho ze bude nonstop zapnuty na nestrazenej chate, dohlad je iba snimacom teploty a kamerami. Asi sa tiez treba pohrat s hystereziou regulacie, aby to nevypinalo hned po zapnuti zataze a zvolit vhodny prikon ohrievaca vzhladom na instalovany vykon panelov, momentalne mam 80A pri 12V, cize ohrievac asi 1kW, v idealnom pripade este s moznostou prepnutia na mensi prikon napr. 500W/1kW - mam akurat volne 2 rele vystupy.
Lepsie riesenie by bolo prepnut panely na nejaky nizkonapatovy ohrievac, problem ze mam rozne konfiguracie, 24V, 30V, 70V vetvy.
Naposledy upravil timpomat dne pát bře 22, 2013 2:49 pm, celkově upraveno 1
timpomat
 
Příspěvky: 90
Registrován: úte zář 13, 2011 2:18 pm
Bydliště: Bratislava
Reputation: 4

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

Příspěvekod MareC3k » pát bře 22, 2013 2:47 pm

mam to zapojene len teraz par dni dozadu, ale s obycajnym rele nie ssr, 3 kontakty do serie... nastavene tak, ze ked sa dosiahne viac ako 29V na bateriach tak sa zapne rele, hystereza 1V, bojler 80L, spirala 230V/2kW, pripojena na 90V, takze ma vykon tak 300W, toto s tym vykonom este musim nejako doriesit lebo je to dost malo ;)
10kWp (3,2kWp+1,3kWp + 2kWp + 2,2kWp + 1,3kWp), 26V 450Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 8kW LF sinus menic PowerJack, Axpert 2424, PCM 8048+Tristar-MPPT-60A+Victron 150/35+Epsolar 150/60, Presov uLOG: http://s5.mypower.cz/fve-ulog2marec3k
MareC3k
 
Příspěvky: 339
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove
Reputation: 20

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

Příspěvekod casiomk » pát bře 22, 2013 3:45 pm

MareC3k píše:mam to zapojene len teraz par dni dozadu, ale s obycajnym rele nie ssr, 3 kontakty do serie... nastavene tak, ze ked sa dosiahne viac ako 29V na bateriach tak sa zapne rele, hystereza 1V, bojler 80L, spirala 230V/2kW, pripojena na 90V, takze ma vykon tak 300W, toto s tym vykonom este musim nejako doriesit lebo je to dost malo ;)


to pripajas priamo z panelov dc napatim do spirali? ja chcem tiez zapinat bojler len neviem ci sa dc napatim neposkodi spirala z mojich panelov pojde 110V
casiomk
 
Příspěvky: 65
Registrován: ned bře 10, 2013 9:34 pm
Bydliště: slovakia
Reputation: 0

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

Příspěvekod goodbie » pát bře 22, 2013 4:01 pm

casiomk píše:
MareC3k píše:mam to zapojene len teraz par dni dozadu, ale s obycajnym rele nie ssr, 3 kontakty do serie... nastavene tak, ze ked sa dosiahne viac ako 29V na bateriach tak sa zapne rele, hystereza 1V, bojler 80L, spirala 230V/2kW, pripojena na 90V, takze ma vykon tak 300W, toto s tym vykonom este musim nejako doriesit lebo je to dost malo ;)


to pripajas priamo z panelov dc napatim do spirali? ja chcem tiez zapinat bojler len neviem ci sa dc napatim neposkodi spirala z mojich panelov pojde 110V
spirále žárovkám a jiným tepelným spotřebičům je jedno jestli dostanou DC nebo AC napětí ale obávám se že budeš muset dodřžet napětí tedy 230V a potřebný výkon z panelů.
goodbie
 
Příspěvky: 941
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:
Reputation: 37

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

Příspěvekod MareC3k » pát bře 22, 2013 4:03 pm

ano, dc priamo na spiralu. Ta spirala je vlasne len obycajny odporovy drot, takze jej je to uplne jedno. Moja ma odpor 27ohm ((230*230)/27)=1959W. Pri napati 110V by mala vykon necelych 450W.
Plan mam taky, ze dam 4 panely do serie na 120V, a cca 500W do bojlera mi bude zatial stacit ;)
10kWp (3,2kWp+1,3kWp + 2kWp + 2,2kWp + 1,3kWp), 26V 450Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 8kW LF sinus menic PowerJack, Axpert 2424, PCM 8048+Tristar-MPPT-60A+Victron 150/35+Epsolar 150/60, Presov uLOG: http://s5.mypower.cz/fve-ulog2marec3k
MareC3k
 
Příspěvky: 339
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove
Reputation: 20

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

Příspěvekod Lui » pát bře 22, 2013 4:34 pm

Len nezabudnúť,že termostat nemá rád DC prúd....nemusí sa po istom čase rozopnúť.... ;)
(natiahne sa oblúk)

Len už je to troška od pôvodnej témy....
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 372Ah *batt* Lion, 4 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) a zopár APC smart 2200/3000 , BMV-600S
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 679
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko
Reputation: 40

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

Příspěvekod honzaL » pát bře 22, 2013 7:31 pm

Na Amperu zveřejnil Siemens, že dělá jednodenní bezplatná školení na PLC LOGO!. :)
22.4. Praha, 24.4. Brno, 26.4. Ostrava
Odkaz je zde: http://www.siemens.cz/tia-nadosah
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

Příspěvekod netko » pon kvě 13, 2013 6:08 pm

Zdravim a viete mi poradit ake prevodniky na meranie DC prudu(O-80A na O-10V) a DC napätia(0-65Vna 0-10V) (0-230V na 0-10V)?
Dik
honzaL píše:Já používám Siemens LOGO! BA7. Nemá to web, ale jinak mi to zatim stačí. Má to přídavné moduly. Výstupy relé na 10A i digitální 300mA, vstupy digital i analog (0 - 10V), třeba i modul pro PT 100 atd., časování od 10ms, schopnost matematických výpočtů a komunikace po Ethernetu. Celé to vyjde bratru na nějakých 7 000,- včetně konfiguračního programu. Spolehlivost dost velká (teď jsem měl na jiné instalaci chybu v zapojení - zasmrdělo to :oops:, ale pořát to funguje :) ) Se Simatic S7-1200 by byl samozřejmě lepší.
Monitorování mám ale i jinak. Data vyčtená prográmkem pod Linuxem z MS TS60A se posílají na server, který z nich udělá jednoduchý WEB, ten pak programem čtu a zpracovávám na graf a ten je zveřejněn na serveru http://195.113.165.66:8811/graf/G_2013_03_20.jpg. Přístup obojího i na mobil mi umožní sledovat stav odkudkoliv.
netko
 
Příspěvky: 108
Registrován: pát srp 31, 2012 11:43 pm
Reputation: 1

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

Příspěvekod kisinek » pon led 06, 2014 7:55 pm

MareC3k píše:mam to zapojene len teraz par dni dozadu, ale s obycajnym rele nie ssr, 3 kontakty do serie... nastavene tak, ze ked sa dosiahne viac ako 29V na bateriach tak sa zapne rele, hystereza 1V, bojler 80L, spirala 230V/2kW, pripojena na 90V, takze ma vykon tak 300W, toto s tym vykonom este musim nejako doriesit lebo je to dost malo ;)

používám toto zařízení http://www.i4wifi.cz/Baterie-a-nabijeni ... -rele.html a dal jsem toto relé http://www.conrad.com/ce/en/product/502 ... dc-SPDT-CO ---na výstup OUT1 a vcc 12V a at je stav ON nebo OFF je relé stále sepnuté. Nevíte někdo proč? Relé má 220 ohmů. Není to málo?
Děkuji za každou radu.
kisinek
 
Příspěvky: 1
Registrován: pon led 06, 2014 9:59 am
Reputation: 0

Další

Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'