Stránka 3 z 4

Re: BMS kompatibilní s Victron?

PříspěvekNapsal: pát led 14, 2022 10:15 pm
od SlezY83
Tak jsem se to nějako pokoušel zprovoznit, ale zatím se úplně tak nedaří...
Tak od začátku.
1) Kabel.
Propojeno TX na TX, RX na RX a GND na GND. Podle obrázku v příloze.
Victron kabel jsem pinoval podle tohoto návodu (obrázky přiloženy):
https://beta.ivc.no/wiki/index.php/Vict ... _DIY_Cable

2) Udělal jsem si to zatím propojkami a pokud to bude fungovat a bude to pro mě užitečné, tak to tam dám natvrdo :-).
3) Instalace. Zkoušel jsem z Flesky, i přes příkaz z putty. Adresář se tam vytvořil, ale hádám, že tam ta služba neběží (instalace nemůže najít nějaké soubory, pokud to čtu dobře).
4) DVCC jsem zapnul (nic jiného jsem nikde nezapínal)

Nezapomněl jsem někde něco nastavit?

Re: BMS kompatibilní s Victron?

PříspěvekNapsal: pát led 14, 2022 10:40 pm
od sindyk
Jen tak letem světem - Tx jedné strany posílá data na Rx druhé strany, tedy se musí křížit.
Já jen že "Propojeno TX na TX, RX na RX" je mi trochu proti srsti.

Re: BMS kompatibilní s Victron?

PříspěvekNapsal: pát led 14, 2022 10:44 pm
od SlezY83
TX z konektoru z kabelu VICTRON je zapojený do TX na desce BMS.
Je to obráceně?

Myslel jsem, že to kdybych to tam zapojoval přímo ten kabel, tak TX dám na TX.
Ale můžu to zkusit otočit (jestli jsem tím už něco nezkurvil :-) ).

Re: BMS kompatibilní s Victron?

PříspěvekNapsal: pát led 14, 2022 10:58 pm
od sindyk
Tam je jen napěťová logika, žádný proudy, nic se nezničí, pokud se nepřehodí napájení, tam opravdu GND patří na GND :)
Těžko říct, jak myslí zapojení na konektoru toho Victron kabelu, ale obvyklé je, že Tx patří připojit na Rx protistrany. Ty zkratky vychází z angl. slov transmit a receive.

Re: BMS kompatibilní s Victron?

PříspěvekNapsal: sob led 15, 2022 7:40 am
od Dagus
To tx rx klidně popřeházej jestli to pomůže.
2) pokud tam ty files vidíš a to vidíš, tak to tam pravděpodobně je. Jestli to něco dělá uvidíš v logu, mělo by tam skákat jak to zkouší různé výrobce těch bms a pokračuje dál. Přelož si Googlem ten github a pročti. Jen teda podle fotek nevidím tvůj model bms, je vubec v podporovaných?
Ten log viz ten github pošli výpisy:
https://github.com/Louisvdw/dbus-serial ... oubleshoot
Ještě by mohlo pomoci odpojit všechny periferie z venusu a začít jen s bms.
Pokud se bms propojí, tak vyskočí v prvním menu venusu jako periferie multiplusu, mppt atd a postupně se do ní načtou hodnoty.

Re: BMS kompatibilní s Victron?

PříspěvekNapsal: sob led 15, 2022 1:09 pm
od SlezY83
Tak zatím se nedaří...

1) Victron kabel určitě funguje. Zkoušel jsem připojit regl a hned ho to najde:
Pripojeny_regl.png


2) Zkoušel jsem prohodit RX a TX a žádný přínos tam nebyl.
3) Připojuji tuto BMS:
BMS_2.jpg

To co visíš okolo jsou paliče a s BMS vůbec nesouvisí/není propojeno:
BMS_1.jpg


4) Spíše vidím nějakou chybku v tom instalačním skryptu, ne?
skrypt_instalace.png

Tam nějaké umístění nenašel.

5) Ohledně toho troubleshotingu tady:
https://github.com/Louisvdw/dbus-serial ... oubleshoot
Pro mě je to španělská vesnice. Ne z pohledu angličtiny, s tím problém nemám.
Např. tady:
nevim.png

Překopíroval jsem tam ten příkaz a píše mi to přístup odepřen. Pokud dám change dir, tak adresář neexistuje.

Nějaké nápady? Co za příkaz napsat a co pak hledat za odpověď?

Re: BMS kompatibilní s Victron?

PříspěvekNapsal: sob led 15, 2022 4:44 pm
od Dagus
Dej cd / ten adresar a pak zase:nano current. Log je textovy soubor, nemůžeš ho spouštět ani otevirat talhle v konzoli. Ta bms se tváří jako jbd bms, muzes printnout screen z appky co používáš na mobil. Pripojuješ to místo bt modulu a ne rs485?

Re: BMS kompatibilní s Victron?

PříspěvekNapsal: sob led 15, 2022 5:13 pm
od SlezY83
Takto to vypadá.
Připojuji to do stejného portu, jako BT.

Re: BMS kompatibilní s Victron?

PříspěvekNapsal: sob led 15, 2022 5:39 pm
od Dagus
Trochu nechápu co to chce. Zkus po přihlášení SSH udělat cd ./ + enter a pak dát:
1)wget https://raw.githubusercontent.com/Louis ... release.sh
2) ls + enter zda bude v ./ skript installrelease.sh a v něm (přes nano mrkni):
#!/bin/sh
curl -s https://api.github.com/repos/Louisvdw/d ... ses/latest | grep "browser_download_url.*gz" | cut -d : -f 2,3 | tr -d \" | wget -O venus-data.tar.gz -qi -
tar -zxf ./venus-data.tar.gz -C /data
sh /data/rc.local
3)sh installrelease.sh a postni výsledek.

přikládám jak by vypadal výpis pokud by to našlo:
putty.png

putty2.png

putty3.png

Re: BMS kompatibilní s Victron?

PříspěvekNapsal: sob led 15, 2022 6:28 pm
od SlezY83
Díky moc za návod.
Vypadá to pořád stejně....

Jestli to chápu dobře, tak problém (zatím) není v orientaci RX/TX, nebo špatné komunikace ze strany BMS. Zatím to vypadá, že CERBO nechce vůbec zchroustnout ten plugin... Je to tak?

(=problém RX a TX teprve přijde :-D)

Re: BMS kompatibilní s Victron?

PříspěvekNapsal: sob led 15, 2022 7:56 pm
od mihlit
Problém je v tom, že to počítá s jinou verzí FW nebo došlo k nějaké změně. Mě to zatím taky nefunguje (ale já mám blbý kabel). Nicméně tento problém se dá vyřešit, že pro každý řádek, co to píše, že to neexistuje (ty symlinky to vytváří v tom skriptu rc.local) tak ty adresáře prostě vytvořit, použitím příkazu:
mkdir -p /opt/victronenergy/service
mkdir -p /opt/victronenergy/service-templates

a pak znovu install, ta chyba "už existuje" tak ničemu nevadí

Re: BMS kompatibilní s Victron?

PříspěvekNapsal: ned led 16, 2022 11:14 am
od SlezY83
Díky moc za rady.
Tak adresáře jsem vytvořil.
Pak dal instalaci a proběhla bez chyb.
Ale v seznamu služeb to pořád nevidím...
07 - Devices list.png


Takto to vypadalo:
04 - vytvoreni adresaru.png

05 - výpis current.png


Nemůže to být ještě nějakým nastavením? Nemám někde něco vypnutého? Třeba tady:
06 - nastaveni sluzeb.png

Re: BMS kompatibilní s Victron?

PříspěvekNapsal: úte úno 01, 2022 7:40 pm
od Dagus
Tak dnes ve 3 ráno řekla bms že komunikace s venus končí. Stav při tom byl, MP2 šel do off, regly zahlásili, že nemají řízení od BMS a tedy konečná s nabíjením celý den. Ráno jsem nic při čekání na dceru nevymyslel, tak jsem bočník přepl na ten v mp2 a restartoval mp2, aby najel a dělal alespoň ups. Teď odpoledne jsem hledal kde je problém a testoval různé možnosti. Zkusil jsem i ve direct kabel protože jsem měl jeden volnej a prostě jsem to nerozchodil na ve directu. Problém u mě studeňák( to je tak když se to bastlí na rychlo, ono se to chytne a pak už to nikdo nepředělá a ani nekontroluje).
Co je podstatné je, že na verzi 2.80 to nefunguje a naštěstí ve staré bance bylo ještě 2.73 a mám dojem, že ve 3 ráno byl update a tím se to rozchrulo a ten studeňák jsem urval, jak jsem ten můj profi převodník odpojil. Takže kdyžtak zkoušejte tu nižší verzi.
Abych nebyl pes, tak jsem i ten muj humpl vyfotil, abych ukázal na čem to reálně funguje a klidně zo někdo mohl zbastlit stejně, třeba do krabičky. Já mám izaloačkové pouzdro a po předělávce snad poslední oprava.

Re: BMS kompatibilní s Victron?

PříspěvekNapsal: úte úno 01, 2022 7:43 pm
od Dagus
Jinak je to hnusný, je to trapně složitý, ale funguje to. Čínské ftdi s izolovaným zdrojem mi prostě nejelo.

Re: BMS kompatibilní s Victron?

PříspěvekNapsal: úte úno 01, 2022 10:08 pm
od SlezY83
já jsem to tedy ještě nerozchodíl ani na 2.73 (nebyl na to čas, tak jsem to dal na chvíli k ledu), ale říkáš, že 2.80 nejde vůbec?
Já mám k dispozici ještě bootnutí z 2.72, tak ještě v budoucnu vyzkouším tu 2.72. Automatický updaty mám vypnutý...

Re: BMS kompatibilní s Victron?

PříspěvekNapsal: úte úno 01, 2022 10:25 pm
od mihlit
Mám 2.80-large a funguje to. To bude něčím jiným

Re: BMS kompatibilní s Victron?

PříspěvekNapsal: úte úno 01, 2022 10:46 pm
od Dagus
Tak mi to zas dalo práci, ale posun ještě jinam. Můj bast mě stejně znovu vypekl a tak jsem googlil a řešil co s tím. Světě div se original jk uart kabel co mi tady ve vláknu doporučili má ftdi čip. To jsem zjistil ve woknech u driveru. Tak mi to nedalo a že ho zprovozním. No dělal jsem to do teď, hleděl jsem do logů, vyčítal porty a furt jsem z toho moudrý nebyl. Pak jsem prostě reinstaloval na novější verzi (ssh instalace) a rozjelo se to.

Jinak co psal ten programátor co to vyvíjí na fórech a i jiní, tak by to mělo umět i více jk bms vedle sebe.

Věř nebo ne. Nabootoval jsem se předtím 2.73 a jelo to, najel jsem 2.80 a nenajelo to. Sam vývojář to popisuje jako někdy problém s 2.80 a schání výpisy a je na to otevřená chyba. Takže jistota s 2.80 není úplná. Přikládám foto toho převodníku a v dalším poštu pošlu ještě screeny z menu softu pro korekci parametrů napětí článků a proudy.
Jo jinak když máš převodník s rx tx ledkou, tak to má mrkat. Předtím to udělá 2 bliky a čeká cca 5s a zas 2bliky(to je jak hledá model bms). Pokud nemrká, tak si to na tom převodníku nesnaží nadetekovat bms.

Re: BMS kompatibilní s Victron?

PříspěvekNapsal: úte úno 01, 2022 10:53 pm
od Dagus
tady ty softy kdyby to někdo nechtěl hledat. Víc toho nemám, tak snad to někomu pomůže. Nezipoval jsem to, ale dal na hulváta. Takže abych nemusel dávat všechny odkazy, tak tady je na všechno. Pokud dá někdo smazat, jeho soutěž a už to nebude mít nikdo : https://ulozto.cz/tam/e0643dba-48f3-438 ... be486268e0

Re: BMS kompatibilní s Victron?

PříspěvekNapsal: úte úno 01, 2022 10:55 pm
od Dagus
Jinak jak to nechodí s verzí 2.80 třeba na tomto fóru: https://diysolarforum.com/threads/victr ... 47/page-10
Dalo by se tam kdyžtak obrátit na vývojáře pro debug.
"Louisvdw said:
There can be some small issues with the VenusOS 2.80 firmware. The log file will give you the details. Troubleshoot in the wiki
If it shows a repeated crash please log a bug with the logfile so that we can look at it."

Re: BMS kompatibilní s Victron?

PříspěvekNapsal: úte úno 01, 2022 10:57 pm
od Dagus
Jinak zajímavá fičura jsou BT teploměry připojené do VenusOS:
https://community.victronenergy.com/que ... -ccgx.html
To by se mohlo hodit pro někoho kdo má třeba více bloků aku a chtěl by znát všechny, a nebo v karavanu více míst. Neznal jsem tak dávám info všem Victroňákům.