Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát kvě 20, 2022 6:11 pm
To plati za predpokladu ze su vsetky clanky baterie zhodne (vnutorny odpor, SOC, kapacita).Atman píše:Tomu obmedzeniu nabíjania pre lifepo nejako nerozumiem, veď krivka CCCV čo má asi každý regulátor proste nepustí...
Dagus píše:Tak jak jsem hledal kde je to CCCV schované. Nenašel jsem to co jsem viděl(asi se upravil od té doby kód), ale to co jsem hledal, úprava soc vs max proud dis/charge, jsem našel. Kdyby někdo řešil konfig, tak je to /data/etc/dbus-serialbattery/battery.py. Kdyby nebyl někdo znalý, tak se připojíte přes SSH do VenusGX pak "cd /data/etc/dbus-serialbattery" pak upravit ten python otevřením v editoru nano "nano battery.py" a pak najdete daný místo a pak ctrl+x pak Y pro yes a pak enter pro přepsání původního. Pokud chcete vidět co tam vše ještě je tak příkaz ls vám ukáže všehny files v tom dbus adresáři a přes nano si můžete všechno projet.
Vytáhl jsem jak ten kus kódu vypadá a jak jsem si ho upravil na moje 120Ah aku. Chtěl jsme od toho aby to před 100% soc hodně přibrzdilo, respektive skoro zastavilo.
Start with the current values
# Change depending on the SOC values
if self.soc > 99:
self.control_allow_charge = False
else:
self.control_allow_charge = True
if 98 < self.soc <= 100:
self.control_charge_current = 2 2A mezi 98 a 100%
elif 95 < self.soc <= 98:
self.control_charge_current = self.max_battery_current/10 1/10 max proudu
elif 91 < self.soc <= 95:
self.control_charge_current = self.max_battery_current/3 1/3 max proudu
else:
self.control_charge_current = self.max_battery_current
if self.soc <= 10:
self.control_discharge_current = 5
elif 10 < self.soc <= 20:
self.control_discharge_current = self.max_battery_discharge_current/4
elif 20 < self.soc <= 30:
self.control_discharge_current = self.max_battery_discharge_current/2
else:
self.control_discharge_current = self.max_battery_discharge_current
Max charge a discharge je zase v /data/etc/dbus-serialbattery/utils.py, příklad def konfigu:
MAX_BATTERY_CURRENT = 50.0
MAX_BATTERY_DISCHARGE_CURRENT = 60.0
Ukázka jak zareagoval poklesem proudu. Nabíjel jsme to 35A nabíječkou Multiplus2kou potože slunce nebylo. Po tomto testu jsem dohledával konstanty toho CCCV. Lze si to tam napsat i ne třeba max/4, ale i konkrétní hodnotou jako je to u toho 98-x-100SOC.
Třeba to někomu pomůže.
Dagus píše:Tak jak jsem hledal kde je to CCCV schované. Nenašel jsem to co jsem viděl(asi se upravil od té doby kód), ale to co jsem hledal, úprava soc vs max proud dis/charge, jsem našel. Kdyby někdo řešil konfig, tak je to /data/etc/dbus-serialbattery/battery.py. Kdyby nebyl někdo znalý, tak se připojíte přes SSH do VenusGX pak "cd /data/etc/dbus-serialbattery" pak upravit ten python otevřením v editoru nano "nano battery.py" a pak najdete daný místo a pak ctrl+x pak Y pro yes a pak enter pro přepsání původního. Pokud chcete vidět co tam vše ještě je tak příkaz ls vám ukáže všehny files v tom dbus adresáři a přes nano si můžete všechno projet.
Vytáhl jsem jak ten kus kódu vypadá a jak jsem si ho upravil na moje 120Ah aku. Chtěl jsme od toho aby to před 100% soc hodně přibrzdilo, respektive skoro zastavilo.
Start with the current values
if self.soc > 99:
self.control_allow_charge = False
else:
self.control_allow_charge = True
if 98 < self.soc <= 100:
self.control_charge_current = 2 2A mezi 98 a 100%
elif 95 < self.soc <= 98:
self.control_charge_current = self.max_battery_current/10 1/10 max proudu
elif 91 < self.soc <= 95:
self.control_charge_current = self.max_battery_current/3 1/3 max proudu
else:
self.control_charge_current = self.max_battery_current
if self.soc <= 10:
self.control_discharge_current = 5
elif 10 < self.soc <= 20:
self.control_discharge_current = self.max_battery_discharge_current/4
elif 20 < self.soc <= 30:
self.control_discharge_current = self.max_battery_discharge_current/2
else:
self.control_discharge_current = self.max_battery_discharge_current
Max charge a discharge je zase v /data/etc/dbus-serialbattery/utils.py, příklad def konfigu:
MAX_BATTERY_CURRENT = 50.0
MAX_BATTERY_DISCHARGE_CURRENT = 60.0
Ukázka jak zareagoval poklesem proudu. Nabíjel jsme to 35A nabíječkou Multiplus2kou potože slunce nebylo. Po tomto testu jsem dohledával konstanty toho CCCV. Lze si to tam napsat i ne třeba max/4, ale i konkrétní hodnotou jako je to u toho 98-x-100SOC.
Třeba to někomu pomůže.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], sindyk a 0 návštevníků