od marko250 » čtv bře 28, 2019 8:11 am
Při nezastíněné střeše je to jedno jak budou orientované,záleží na krovech a pevnosti.Na ležato nemusí vyjít kabeláž na sériové spojování panelů,na stojato výjde určitě.Ještě z Vás nevypadlo jaké souběhy máte v domě a jestli je nutné mít 3f,el. kotel jsem zaregistroval,ale ten jde krmit i nefázově a navíc je tam dřevoplyn,tak postrádá smysl jej mít vůbec.Slova jako ostrovní,hybrydní jsou pomíjivá a matou,bavme se o funkci UPS,kdy vlastní zdroj dokáže převzít práci DS a bavme se v jaké míře ji má převzít.7kWp panelů mám taky na pevno a osvědčilo se mě rozdělení fasáda 2.8JV+5JZ 49°střecha.Když to ráno začne svítit ,tak krásně skoro kolmo naběhne ta fasáda,kde jsem už viděl na reglu 2786W kolem 9-10:00hod a pěkně to dobíjí baterku,která je po předešlém dnu a noci vybraná z jedné třetiny(7-15kWh).Dva důchodci a dvě děti tam po ránu řádí se souběhy do 4kW,vodárna,konvice,mikrovlnka + drobotina.Do 12:00hod je baterka doplněná a JV fasáda dává kolem 1.2kW a naplno už jede JZ střecha s 3-5kW.Tlačí se přebytky do dvou AC spirál(4.4kW) přez kybosův vytěžovač a stále se došťouchává baterka nízkým proudem.Pak kolem 15:00hod dojdem s ženou a dle hesla:"Když slunce svítí,aktivně činnou ženou třeba býti!",se rozjede snad vše co dokáže obsloužit a na měniči je sem tam i 7kW,když se to potká s důchodci,ale běžně do těch 4.6Kw co právě dává ta střecha.Já se většinou seberu a utíkám z domu na e-kole v klidu dopoledne nabitém,v pět odpoledne je už celkem klid,sem tam se něco ještě peče synům na večeři,nebo dožehluje atd.Tímto způsobem je běžně z panelů za den vycucnuto 30-40kW a na večer je baterka vždy plná,připravená překlenout tři špatné dny,kdy slunce nesvítí.Docela dost si veme samotná konverze až za měnič,ale když svítí tak je to jedno a když je vybito tak taky, je vypnuto a nepapá to moc(celllogery,relé,pumpy,regly,pojistky,dráty).Letos to vypadá od února skvěle,dá se říct,že jedu skoro nonstop od něj,nějaký den bylo vypnuto.
Takže si musíte nejdřív říct co od toho chcete vykrýt,pak sepsat parametry,aby to utáhlo,kolik do toho nasypat a teprve pak řešit jestli koupit to nebo ono od jaké značky,či neznačky.Takže dát na jih 7kWp panelů je pro běžnou spotřebu 4-členné domácnosti spíše kontraproduktivní,když v dané poledne nikdo nebude doma a střecha bude chrlit 7-7.7kW,co s tím,hřát vodu v bazénu?????!!!!!
JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W> na regl Midnite Classic 150<89A>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W> + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310<dává 2480W> na regl MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW