Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát zář 21, 2018 8:55 pm


UPS jako zdroj

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
Další

UPS jako zdroj

Příspěvekod PavelR » čtv úno 02, 2012 9:07 pm

LUI:

a ta vyrazena apc taky fungovala stejne ze davala 60Hz ? a jak se chovala kdyz si k ni pripojil "baterky" bez site nabehla hned?
PavelR
 
Příspěvky: 1679
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Re: UPS jako zdroj

Příspěvekod PavelR » čtv úno 02, 2012 9:12 pm

ja mam jakousi belkin ci jak se to jmenuje .... 24v tusim 1200Va musim nekdy zmerit prubeh co z toho leze a jeste zjistit co z ni vytahnu za vykon
PavelR
 
Příspěvky: 1679
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Re: UPS jako zdroj

Příspěvekod Lui » čtv úno 02, 2012 9:14 pm

Ano,funguje aj vtedy spravne,predpokladam,ze elelktromotory tu 60Hz frekvenciu neznasaju....
Mne cez to normalne isiel,notebook....pocitac...televizor....mensia chladnicka.....usporne svetla.....

Ano,ked spadne siet,tak to z baterky nabehne okamzite.....ved je to zalozny zdroj pre pocitace....tam nemoze byt dlhy prepinaci cas,alebo ako sa to vola....
Ale spustenie len z baterky.....trva dlhsie.....co ja viem.....asi tak 10 sekund...

Mal som tu aj MGE....ta sa spustit z baterky nedala.....bola nejako softwerovo zablokovana....
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 372Ah *batt* Lion, 4 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) a zopár APC smart 2200/3000 , BMV-600S
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 685
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko
Reputation: 40

Re: UPS jako zdroj

Příspěvekod PavelR » čtv úno 02, 2012 9:17 pm

jo tak ja myslel pri prijojeni jen 24V. tak aspon ze sama nabehne. pokud je elmot delanej na 50 i na 60hz ma to napsany na stitku na 60hz by mel vetsi otacky. tak u te lednicky nevim jestli si ji pri 60hz nedal turbo :-D
PavelR
 
Příspěvky: 1679
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Re: UPS jako zdroj

Příspěvekod PavelR » čtv úno 02, 2012 9:18 pm

ja prozatim budu na 24V takze se mi ups na toto bude hodit.
PavelR
 
Příspěvky: 1679
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Re: UPS jako zdroj

Příspěvekod Lui » čtv úno 02, 2012 9:20 pm

PavelR píše:ja prozatim budu na 24V takze se mi ups na toto bude hodit.


Najvecsia je 1500VA....to je tusim okolo 1000W.....
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 372Ah *batt* Lion, 4 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) a zopár APC smart 2200/3000 , BMV-600S
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 685
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko
Reputation: 40

Re: UPS jako zdroj

Příspěvekod PavelR » čtv úno 02, 2012 9:23 pm

meril si odber naprazdno? jestli to ma pouzitelnou ucinnost?
PavelR
 
Příspěvky: 1679
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Re: UPS jako zdroj

Příspěvekod Lui » čtv úno 02, 2012 9:26 pm

PavelR píše:jo tak ja myslel pri prijojeni jen 24V. tak aspon ze sama nabehne. pokud je elmot delanej na 50 i na 60hz ma to napsany na stitku na 60hz by mel vetsi otacky. tak u te lednicky nevim jestli si ji pri 60hz nedal turbo :-D


No len tak to samno od seba po pripojeni k akumulatoru to nenabehne urcite.... :D

Ja nepoznam moc "rozdiel" v elektromotoroch.....ale napriklad motor na vodarnicke sa strasne zahrial do 20 sekund.....takze tej ta frekvencia velmi "nesedela"..... :)
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 372Ah *batt* Lion, 4 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) a zopár APC smart 2200/3000 , BMV-600S
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 685
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko
Reputation: 40

Re: UPS jako zdroj

Příspěvekod Lui » čtv úno 02, 2012 9:27 pm

PavelR píše:meril si odber naprazdno? jestli to ma pouzitelnou ucinnost?


APC Smart 1000 ma odber pokial sa dobre pametam 0,9A bez zataze.....
2200 (48V) ma teraz fakt neviem...alebo 1A alebo 2A
3000 (48V)...tak toto je darmozrac....4A..... :eek2:
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 372Ah *batt* Lion, 4 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) a zopár APC smart 2200/3000 , BMV-600S
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 685
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko
Reputation: 40

Re: UPS jako zdroj

Příspěvekod PavelR » čtv úno 02, 2012 9:34 pm

to neni zrovna malo ... budu jeste muset zauvazovat jakej menic zvolit pac pokud bude v aku nabito tak ten menic pojede skoro porad tak budu potrebovat maximalni ucinnost a min odber bez zateze. na takovy ty spotrebice co se zapinaji nepravidelne ... pc televize settopbox atd ... osvětleni dc, lednice si bude menic zapinat termostatem ...
PavelR
 
Příspěvky: 1679
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Re: UPS jako zdroj

Příspěvekod JiříK » ned úno 12, 2012 8:41 pm

Včera jsem záměrně vytloukl baterky, abych zjistil, v kolika vypíná APC700. Takže vypíná přesně při 10V, pár vteřin před vypnutím zapípá, pak lehne. A přes den jsem baterky záměrně zase hnal na opačnou stranu napěťového spektra. Při 14,7V začne APC řvát, přejde do nestabilního režimu a pomůže pouze odpojení od sítě i baterek. Pro nabíjení NiCd trošku brzo... Takže zase abych něco vymyslel...
960Wp Schott ASI,600Wp poly, 1300Ah NiCd,200Ah Pb, 330Ah LiFePo,Juta 2024Z,2x3024Z, 5024Z,Victron Phoenix 1200W,350W, UPS APC300 Back,UPS IMV (Victron) 500 VA a další...
JiříK
 
Příspěvky: 746
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech
Reputation: 21
 
  • 0


Re: UPS jako zdroj

Příspěvekod bednar » pon zář 16, 2013 6:49 pm

Asi budu muset použít , byť možná na přechodnou dobu (než našetřím), UPS APC Smart 1400 jako měnič. Je úplná utopie, že bych chtěl abych ji mohl vypínat/zapínat přes nějaké relé ? Ona má totiž dosti velkou spotřebu naprázdno. Budu měřit, netuší někdo kolik může ta 1400VA mít ? Vyzkoušeno, že naběhne z baterek, ale problém je, že se musí držet zapínací tlačítko nějakou dobu poté nastartuje. Potřeboval bych to zautomatizovat vzdáleně. Nějak se napíchnout na vypínač a poslat tam nějaký delší impuls nebo je to natolik složité, že se to nevyplatí ? Další věc je, že po naběhnutí z baterek začne pípat, ale to je snad věcí konfigurace UPS ?
bednar
 
Příspěvky: 51
Registrován: čtv čer 07, 2012 1:15 pm
Reputation: 1

Re: UPS jako zdroj

Příspěvekod xmasin » pon zář 16, 2013 7:27 pm

Mám UPS 1300VA a ta má spotřebu naprázdno ze sítě 27W, takže bych předpokládal, že to bude nějak podobně.
xmasin
 
Příspěvky: 799
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 13

Re: UPS jako zdroj

Příspěvekod Lui » pon zář 16, 2013 7:33 pm

bednar píše: Ona má totiž dosti velkou spotřebu naprázdno. Budu měřit, netuší někdo kolik může ta 1400VA mít ?

Mám tu čiernu 1500-ku zajtra Ti to zmeriam (čierna ide na studený štart 50Hz,biela na 60Hz )
bednar píše:Vyzkoušeno, že naběhne z baterek, ale problém je, že se musí držet zapínací tlačítko nějakou dobu poté nastartuje.
každé APC takto štartuje ;)


bednar píše:Další věc je, že po naběhnutí z baterek začne pípat, ale to je snad věcí konfigurace UPS ?

Ak máš prepojovací kábel medzi PC a UPS tak sa to dá,ja som to riešil vrtaním .... :mrgreen:
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 372Ah *batt* Lion, 4 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) a zopár APC smart 2200/3000 , BMV-600S
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 685
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko
Reputation: 40

Re: UPS jako zdroj

Příspěvekod bednar » pon zář 16, 2013 8:32 pm

Mám tu čiernu 1500-ku zajtra Ti to zmeriam (čierna ide na studený štart 50Hz,biela na 60Hz )


Dík za upozornění, na tohle jsem nějak zapomněl. Bohužel mám bílou. Tím se také patrně vysvětluje rozdíl naměřené spotřeby na elektroměru a ve výpočtu arduina při ukládání přebytků. Přebytky ukazovaly méně než elektoměr.
Zatím vše cpu do bojleru, než připravím ostatní.

Takže na 50Hz bude asi nutné nastartovat ze sítě a potom odpojit ?

Ak máš prepojovací kábel medzi PC a UPS tak sa to dá,ja som to riešil vrtaním .... :mrgreen:


Taky mě to napadlo jako nejjednodušší, asi budu vrtat.

To vzdálené zapnutí je asi utopie.
bednar
 
Příspěvky: 51
Registrován: čtv čer 07, 2012 1:15 pm
Reputation: 1

Re: UPS jako zdroj

Příspěvekod Lubo_BA » pon zář 16, 2013 9:45 pm

Pipanie sa da nastavit. Treba mat kabel -APC serial- potom cez Hyperterminal sa nastavuje APC. Tiez mi to liezlo na nervy a mam to nastavene aby to nikdy nepipalo.Poroz na nastavenie klavesnice qwertY a qwertZ, lebo to nedopadne dobre.(osobna skusenost).BACHA na CTRL+Z a CTRL+Y.
CTRL+Z vypise EEPROM info ,ale CTRL+Y ich VYMAZE!!!!bez VAROVANIA .
V odkaze si to nastuduj.
http://www.apcupsd.org/manual/manual.html#eeprom-values

Na vzdialene ovladanie skus pozriet toto>http://www.apcmedia.com/salestools/TDOY-5UQVBL/TDOY-5UQVBL_R1_EN.pdf
Off-Grid ostrov ako v pralese ,24x210wp - PCM8048 -48v700Ah - victron1200va
Lubo_BA
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon úno 25, 2013 6:17 pm
Bydliště: BA
Reputation: 0

Re: UPS jako zdroj

Příspěvekod Lui » úte zář 17, 2013 7:08 am

bednar píše:Takže na 50Hz bude asi nutné nastartovat ze sítě a potom odpojit ?

...áno, len treba chvílku počkat kým sa to nafázuje (či čo to vlastne vtedy robí) ....a až potom to odpojit.


Takže tá spotreba je pri 25V 1,6A = 40w (čierna)..... biela bude mat o niečo menej.
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 372Ah *batt* Lion, 4 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) a zopár APC smart 2200/3000 , BMV-600S
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 685
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko
Reputation: 40

Re: UPS jako zdroj

Příspěvekod atom » úte zář 17, 2013 8:08 am

bílou 1400VA UPS sem kdysi měřil, naprázdno si brala 1,02A/26,88V = 28W
Tristar / 11kWh v lithiu / 3,4kWp / Matrix 5000VA / arduino / >19MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
atom
 
Příspěvky: 423
Registrován: sob čer 02, 2012 7:22 pm
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině
Reputation: 4

Re: UPS jako zdroj

Příspěvekod rob.brno » úte zář 17, 2013 8:26 am

Bílá APC1400 mi žere naprázdno 30W(20elektronika, 10 větrák). Skutečný elměr nemůže měřit rozdílné hodnoty při různých kmitočtech sítě(v intervalu 50-60Hz), jde spíš o to, že na vyšších kmitočtech si spotřebiče víc vezmou, např. lednička.

Pípák se dá odpájet nebo přerušit napájení a je to. To komplikované zapínání je z důvodu, že studený start je pro UPS brán jako havarijní(není to běžná událost).

Automatický start by se dal asi řešit nějak takto:
Přemostit zapínací tlačítko tranzistorem, jeho bázi ovládat vzdáleným tlačítkem(sepnout) a výstupem z pípáku bázi zase rozepnout(přizemnit). Dalším vzdáleným tlačítkem(připojeným paralelně k vypínacímu na UPS) by se UPS vypnula. Pozor musí se to vypínací taky držet déle, aby v UPS cvaklo relé, jinak bude pořád něco z aku žrát.

Nějaké informace o používání a nastavovaání UPS najdeš na foru ebastlirna.cz
rob.brno
 
Příspěvky: 779
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am
Reputation: 8

Re: UPS jako zdroj

Příspěvekod Roger » úte zář 17, 2013 2:57 pm

Nevi nekdo jak ty back ups apc nastartovat bez 230V?


Sent using Tapatalk
Roger
 
Příspěvky: 505
Registrován: pon čer 10, 2013 7:25 pm
Reputation: -54

Další

Zpět na Střídače, měniče napětí, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'