Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř pro 11, 2019 11:51 pm


studer XTM 4000-48-01

Měniče Studer
PředchozíDalší

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod matej » ned led 26, 2014 2:36 pm

Tak to je skoro jako Studer, až na to že ten Studer umí sám ten Input Limit v režimu Battery Priority zvyšovat nebo snižovat, tak aby bral z baterek tolik aby jejich napětí nekleslo pod nastavenou hodnotu Battery Priority Voltage.
A s tou synchronizací to Studer má podobné, pokud není sepnuto Transfer Relay tak není synchronizován se sítí (budu toto brzy navrhovat výrobci). Ale Studer např. XTM-4000 ustojí na výstupu až 10,5kW po dobu 5 vteřin, přičemž synchronizace trvá taky asi těch 5 vteřin. V praxi se mi nestalo že by vypnul, jednou (se starším firmware) se stávalo že se při výkonu 5-6kW synchronizovával asi 6-7 vteřin a ty poslední 1-2 vteřiny světla poblikávala než se konečně připnul na síť.
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 804
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod gupa » ned led 26, 2014 5:48 pm

Pokud se Power assist vypne, ta synchronizace je kratší. Mám nastaveno 1sekunda a neshodilo mi to tak bez powassista ani jednou. Power assist má minimum někde na 3,2A. Podle počtů měničů se tato hodnota sčítá. Chybí tomu jednoduchá logika ve smyslu otáčení dálkového ovládání přidávání A podle napětí baterie. Možná to Victron někdy dokáže. Potom by to bylo dokonalé, nachystané pro další ongrid měniče řízené frekvencí Victronů na ostrovní síti, a stím, pokud má nabíječ, nebyl by nutný tak složitý regulátor. Regulace nabíjení řeší nabíječ měniče a MPPT - 230V ongrid.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1701
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod RRR » ned led 26, 2014 7:05 pm

solarni-panely.cz píše: Co se týká funkce SmartBoost a přiccnutí ze sítě, to se absolutně netýká výkonu panelů nebo toho jestli je den nebo noc, jestli si bere měnič 90% z baterií nebo ne závisí především na tom kde je nastavena hranice napětí baterie. V tom se podstatně liší od Victronu, který toto pokud vím neumí, resp. dělá to obráceně což je využitelné spíš pro Afriku nebo lodě v přístavu tzn. funkce kdy je v místě slabá přípojka např. 6A a měnič tak dorovnává vše nad 6A. Osobně nepovažuji Victron za hybridní měnič právě proto, že tuto funkci nemá.

gupa píše: Chybí tomu jednoduchá logika ve smyslu otáčení dálkového ovládání přidávání A podle napětí baterie. Možná to Victron někdy dokáže. Potom by to bylo dokonalé, nachystané pro další ongrid měniče řízené frekvencí Victronů na ostrovní síti, a stím, pokud má nabíječ, nebyl by nutný tak složitý regulátor. Regulace nabíjení řeší nabíječ měniče a MPPT - 230V ongrid.


Pánové, možná se pletu (tak mne opravte), ale podle mne toto VICTRON již zvládá. Aktualizace softwaru 205 přinesla novou funkci GridAssist: http://www.victronenergy.com/upload/documents/Updating_your_computer_and_Multi_to_VEConfigure3-EN.pdf a pokud jsem aspoň trochu pochopil se svou angličtinou, tak toto je to, o čem tu píšete: http://www.flinkenberg.fi/batteries/material/victron/Manual%20-%20Assistants%20-%20Self-consumption%20Hub-2%20-%20rev%2002%20-%20EN.pdf obrázek 6.3.2 a dále popsané nastavení. Má už někdo tento software? Může ověřit?
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 163
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod gupa » ned led 26, 2014 8:26 pm

Už jsem to tu psal a znovu opakuji. Abych věděl jak Victron opravdu funguje, utratil jsem balík za nedodělek. V jednom dokumentu z července, je opravdu cosi o upgrade, ale po stažení VE flash to chtělo po mne jakýsi protikód, jak při instalaci Windowsů a co proběhl online upgrade VE configure pro Multiplus 2000/24V C, tak úplně zmiznul assistent, že pro tento měnič žádný assistent není a jediné co přibylo byly desetiny pro kmitočet a jinak se zobrazoval součet na podrobném bilančním okně - kupodivu do té doby byl špatný, od té doby je správně, součet - pro více měničů.

Jinak jsou velmi stabilní, ale nechci je moc chválit, aby se nepodělaly.

Nakonec stále přemýšlím jestli mohu přemýšlet přikoupit další, protože v návodech píšou, že je potřeba hardwerový klíč pro více jak tři měniče a neosolar mi sdělil když jsem jej oslovil kolik tedy takový klíč stojí navíc, že potřeba už není. A teď babo raď. Už se mohu jed sám ze ssebou dohadovat, že není potřeba, ale bez možnosti propojení, ale odděleně, což mi je kničemu. Přitom VE Quick Configure mi píše, že když nemám HW klíč, pojedou mi měniče cca 20 minut a potom se stane asi nevímco. Prostě by Holanďané - statisticky nejvyšší plat v EU, ale aby zamakali za ty platy ...
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1701
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod matej » ned led 26, 2014 11:57 pm

Mno pánové ... nechci ani ten můj milovaný Studer přechválit, ale faktem je že jsem před 2 týdny vznesl přes distributora dotaz jestli by bylo možné nějak přidělat do BSP firmwarem možnost spolupráce s LiFe(Y)PO4. Byl jsem požádán abych napsal obšírněji jak by takový algoritmus měl fungovat, což jsem udělal.
Dnes je situace taková že v pátek jsem mailem obdržel funkční betaverzi kterou již testuji u 2 zákazníků.
Je krásné, když výrobce naslouchá... :yes:
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 804
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod solarni-panely.cz » stř led 29, 2014 2:00 am

RRR píše:
solarni-panely.cz píše: Co se týká funkce SmartBoost a přiccnutí ze sítě, to se absolutně netýká výkonu panelů nebo toho jestli je den nebo noc, jestli si bere měnič 90% z baterií nebo ne závisí především na tom kde je nastavena hranice napětí baterie. V tom se podstatně liší od Victronu, který toto pokud vím neumí, resp. dělá to obráceně což je využitelné spíš pro Afriku nebo lodě v přístavu tzn. funkce kdy je v místě slabá přípojka např. 6A a měnič tak dorovnává vše nad 6A. Osobně nepovažuji Victron za hybridní měnič právě proto, že tuto funkci nemá.

gupa píše: Chybí tomu jednoduchá logika ve smyslu otáčení dálkového ovládání přidávání A podle napětí baterie. Možná to Victron někdy dokáže. Potom by to bylo dokonalé, nachystané pro další ongrid měniče řízené frekvencí Victronů na ostrovní síti, a stím, pokud má nabíječ, nebyl by nutný tak složitý regulátor. Regulace nabíjení řeší nabíječ měniče a MPPT - 230V ongrid.


Pánové, možná se pletu (tak mne opravte), ale podle mne toto VICTRON již zvládá. Aktualizace softwaru 205 přinesla novou funkci GridAssist: http://www.victronenergy.com/upload/documents/Updating_your_computer_and_Multi_to_VEConfigure3-EN.pdf a pokud jsem aspoň trochu pochopil se svou angličtinou, tak toto je to, o čem tu píšete: http://www.flinkenberg.fi/batteries/material/victron/Manual%20-%20Assistants%20-%20Self-consumption%20Hub-2%20-%20rev%2002%20-%20EN.pdf obrázek 6.3.2 a dále popsané nastavení. Má už někdo tento software? Může ověřit?


Omlouvam se, Victron nemam a asi ani nikdy mit nebudu, ale jestli spravne chapu co v popisu noveho fw pisou, tak by to melo v novem fw update fungovat tak, ze menic pri pretizeni ignoruje nastaveny vstupni proud AC In a "uz" se nevypne a misto toho prepne na sit. Pokud by tomu tak bylo, mohlo by se pri provozu se siti stavat ze vyleti hlavni jistic. Nemohl by to nekdo z Vas otestovat? Pokud se menic pouze prepina z baterek na sit bylo by to nahony vzdalene paralelnimu provozu baterek a site s funkci Smart Boost u Studeru .. zde se nic neprepina a vse funguje idealne, tzn. meni se jen PLYNULE pomer odebirane energie ze site od cca 10% do 100% nastavitelne hodnoty hlavniho jistice do max. 50 AAc nebo muze pripadne menic i dodavat do site (pokud ma povoleni) .. prepnuti nastava pouze v pripade prechodu do ostrovniho rezimu (napr. pri vypadku site). Rychlost prechodu lze dokonce nastavit ve 3 urovnich .. Rychla, tolerantni, pomala od cca 8 do 20 ms. Kdo vi jak to vlastne funguje u Victronu? .. prosim nekoho s Victronem o test, pripadne o pouceni .. at se vi ..
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 260
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod Felix » stř dub 23, 2014 2:54 pm

Ahoj ,

shaním Český manuál k Studeru xtm 4000 - 48V . Existuje vůbec ?
Měnič/nabíječ Victron Energy MultiPlus 48V/4500W , Victron Blue Solar MPPT 150/70 , zatím nezapojeno ...
Felix
 
Příspěvky: 95
Registrován: stř led 16, 2013 2:55 am

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod Dreambox » stř dub 23, 2014 3:04 pm

Ahoj bohužel ne.
Felix píše:Ahoj ,

shaním Český manuál k Studeru xtm 4000 - 48V . Existuje vůbec ?
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp, chalupa Majda 4,2 Kwp.Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 242
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Bydliště: Dolní Podluží

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod Felix » stř dub 23, 2014 3:21 pm

Hmm to jsem čekal , na netu jsem ho totiž nenašel . Nicméně je to škoda , sice ten anglickej přelouskám taky ,ale raději tyto důležité manuály čtu v češtině . ( Lépe se to chápe no ..)

nicméně diky ..
Měnič/nabíječ Victron Energy MultiPlus 48V/4500W , Victron Blue Solar MPPT 150/70 , zatím nezapojeno ...
Felix
 
Příspěvky: 95
Registrován: stř led 16, 2013 2:55 am

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod matej » stř dub 23, 2014 5:16 pm

Existuje slovenský manuál.
Naposledy upravil matej dne stř dub 23, 2014 5:53 pm, celkově upraveno 1
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 804
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod SJM » stř dub 23, 2014 5:27 pm

matej píše:Existuje slovenský manuál k RCC-02.


Bylo by možné sem tento manuál poskytnout?
SJM
 
Příspěvky: 601
Registrován: pon dub 23, 2012 1:51 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod matej » stř dub 23, 2014 5:52 pm

SZ
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 804
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod mopadzi » ned bře 31, 2019 5:44 pm

Zdravím.
Dnes mi moje polovička shodila měnič. poprvé po 3 letech. Holt neutáhl troubu, desku a TČ
nešel zapnout takže jsem ho odpojil a nahodil. jsem zvyklý že po zapnutí se nerozepne transfer relé, stačilo dát force absorption a relé se rozplo a měnič tahal z baterek. Dnes ani prd. Menič furt tahá z DS. Muže to být tím, že baterky jsou na 100%?
jaký je mechanismus odpojení transfer relé (mám tam v parametrech Matějuv trik s AUX)
díky za nakopnutí správným směrem
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
BMW i3 BEV
mopadzi
 
Příspěvky: 508
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod willcz » ned bře 31, 2019 6:13 pm

Jde o to jak to mas nastavene, ono to s tim AUX jde udelat ruzne. Pokud je tam rozpinani rele podle AUX1 tak se podivej jake jsou hranice a jestli to ridis I podle faze nabijeni tak to chce projit (to je 1238 -1240)
Nemuze to byt spise tim ze je velka zatez a je nastavene ze kdyz je smartboost nad nejakym vykonem, tak je rele sepnute?
tzn neco jako parametr 1262
Pripadne je tam jen casovy limit kdy se to opet prepne zpet.
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod milhaus » ned bře 31, 2019 7:48 pm

Take jde o to dosáhnout floatu nabíjení v měniči 1467... pokud není nastavena synchronizace nabíjecích fází...
V podstatě např. po odpojení baerí musí měnič projít ABSP... a potom se odpojí transfér relé... jak píše Willcz.
Dát par. 1467 na ok a mělo by to jet...
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 12kWh bat.
milhaus
 
Příspěvky: 108
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod mopadzi » ned bře 31, 2019 8:34 pm

1467....bingo
děkuji
dával jsem to v parametrech VarioTracku a to byla chyba
ještě jednou díky
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
BMW i3 BEV
mopadzi
 
Příspěvky: 508
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod mopadzi » pon dub 01, 2019 7:55 am

tak tady je ukázka toho co shodí dva XTM4000
už jsem udělal doma osvětu....
nedele.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
BMW i3 BEV
mopadzi
 
Příspěvky: 508
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod marko250 » pon dub 01, 2019 8:50 am

Před včerem jsem šel kolem měniče a taky mě tam řádili nahoře jak pomatení,na měniči 6.4Kw a do toho sepla ještě vodárna,měnič v jejím náběhu pípl ,ale jel pak dál s7.8kW.Ty špičky tam holt lítaj.
JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1692
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod milhaus » pon dub 01, 2019 9:06 am

mopadzi píše:tak tady je ukázka toho co shodí dva XTM4000
už jsem udělal doma osvětu....
nedele.jpg


To jedou bez sítě? A spadnou i s připojenou sítí? Nebo jede instalace v ostrovu? Mě jede výjimečně maximalne jedou za deset let 8-) jeden i 7,5kw na vstupu 16A. Takže dva by měli dát dle jističe na vstupu i více než těch 12 ne?
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 12kWh bat.
milhaus
 
Příspěvky: 108
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod brumlaj » sob kvě 18, 2019 6:47 am

willcz píše:......... rozpinani rele podle AUX1 ......
Jak to nastavit? (myšleno transfer relé)
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2023
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

PředchozíDalší

Zpět na Studer

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'