Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř pro 11, 2019 10:29 pm


studer XTM 4000-48-01

Měniče Studer
Předchozí

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod willcz » úte lis 05, 2019 9:47 pm

Batrium asi uplně ne, ono je celkem dobře konfigurovatelné a hned jako první jsem mu řekl že nesmí omezovat proud nabíjení ani vybíjení. Hlavně by to zlobilo i v ostrovním režimu. tzn měnič by vypínal invertor (to to právě udělá když se třeba vypne Batrium, nebo odpojí jeho kabel)
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod willcz » úte lis 05, 2019 10:33 pm

Po přechodu na 15S se něco opravdu změnilo. Prošel jsem logy.
Ten bordel s přechodem na síť a zpět je v podstatě od prvního dne.

ukázka z jednoho dne kdy byl systém v hybridu po přechdou na pylony abych vytáhl baterky na výšší SOC

ráno v 6 se rozjelo topení a je tam vidět jak odběr domu je konstatní ale ze sítě ne.
až vylezlo slunce, tak už to nedělá a to jede vytěžování. tzn asi je napětí nad nějakou hranicí.
odpo až se vypne vytěžování tak dokud svítí tak ok, odběr ze sítě je 10% v rámci hybridu.
zaleze slunce a už jsou tam opět špičky

br2.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod redcrown » úte lis 05, 2019 11:49 pm

Tak už jde jen o to, jestli je problém 15s, nebo ten přechod, kdy si to "něco" pamatuje z nastavení.
redcrown
 
Příspěvky: 510
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod willcz » čtv lis 07, 2019 8:39 pm

Tak jsem se v tom dneska hrabal a nevím.
Zaujalo mě to že v novém manuálu už je jen napsáno:"Batteries priority as energy source (Not recommended in parallel)"
Jinak ale hybridní režím chodí i když je víc měničů. Jen to není doporučené ;-)

Podle všeho je u mě nějaký problém s napětím, tzn někde je uložená hranice která nutí měnič přejít na síť. Napětí stoupne a opět se rozjede boost režim. když svítí slunce, tak to nedělá.
Dal jsem ale vše do factory defaultu, restartnul celý cirkus. nic...

Zítra udělám kabel Pylon-Studer a uvidím jak se to bude chovat.
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod redcrown » čtv lis 07, 2019 10:08 pm

Zajímavé.
redcrown
 
Příspěvky: 510
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod willcz » pát lis 08, 2019 9:53 am

Záhada vyřešena.
Dělá to jeden z parametrů který není vidět v menu. tzn při přechodu na 15S kleslo napětí a sytém reagoval špatně.
Upravil jsem tyto hodnoty, i když by neměly mít vliv. nechce se mi hledat který parametr to přesně dělá. to si snad vyřeší studer.
1110 -> 46V
1140 -> 47.5V
1143 -> 46V
1145 -> 46V
1156 -> 52.3V

Jinak podle všeho, když je BMSka s CANem tak battery priority (1296) může zůstat vypnuté a řídí se to pomocí SOC.
Což při použití BPS500 nefunguje. tam se to musí stále řesit napětím a parametrem 1297
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod JiTr » pát lis 08, 2019 10:19 am

S BMS s CAN mas pravdu ... V brozure k XCOM-CAN to pisou ... "Energy to charge the battery is taken from VarioTrack
and/or VarioString. If parameter {6071} is set to “yes”,
the battery priority is automatically turned on
(parameter {1296} of Xtender is activated by
Xcom-CAN internally) and the loads are mainly
powered with battery energy. If parameter {6071} is set
to “no”, no energy is taken from the battery except
when the Xtender is working in “Smart-Boost” {1126}."

Odesláno z mého BLN-L21 pomocí Tapatalk
JiTr
 
Příspěvky: 39
Registrován: ned kvě 20, 2018 4:00 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod willcz » pát lis 08, 2019 10:25 am

Jo jo, včera dokonce vyšel nový FW, který ten parametr 1296 a 1297 v případě XCOM-CAN BMS schová ...

Reportoval jsem ten problém do Studeru ale čekám nějakou vyhýbavou odpověď.
Třeba to tady čte i ofiko české zastoupení a bude o taky řešit.
Nějak nechápu jak pak můžou fungovat ostatním Pylony se Studerem které jsou taky 15S a kvůli kterým jsem u Winstonů přecházel na nižší napětí.
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod redcrown » pát lis 08, 2019 6:28 pm

Alespoň, že se to vyřešilo.Takze jestli to dobře chápu, tak ti to fungovalo s CAN, v hybridu, s prioritou baterie a kaskádě dvou měničů. Jest tak?
Dík
redcrown
 
Příspěvky: 510
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod willcz » pát lis 08, 2019 7:01 pm

ano ... ono to to v kaskádě při dvou měničích a CANem fungovalo celé léto.
Protože jsem nečetl manuál tak důkladně, tak jsem to neřešil - asi dobře dělal :-)

Jen po přechodu na 15S nastal problém s tím cyklováním.
V poslední verzi FW už nepíšou že to nefunguje v paralelním režium ani u toho SOC for Backup ... tak nevím co si myslet.
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod willcz » pon lis 18, 2019 6:02 pm

V jiném vlákně byla otázka na XCOM-LAN.
Jak jsem psal není problém vzít XCOM-232 a připojit k němu převodník na LAN z vlastních zásob.
Info hodím raději sem ať je to u tématu studer ...
Tady je případná konfigurace pro ten převodník, v originále je to Nport5110A.

Seriák:
- 115200, 8, 1, N
- žádné řízení toku, FIFO ano

LAN:
- režim: TCP Client
- TCP alive check: 1minuta
- vzdálený server: xcom.studer-innotec.com
- port: 83
- Delimiter 0x0D a 0x0A

Doufám že na mě za to nepošle studer trestní komando :-)
a taky že se to bude někomu hodit :-)

Případně můžu poslat i export konfigu z toho Nportu.
Naposledy upravil willcz dne pon lis 18, 2019 6:42 pm, celkově upraveno 1
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod redcrown » pon lis 18, 2019 6:08 pm

Výborná informace, díky
redcrown
 
Příspěvky: 510
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod redcrown » pon lis 18, 2019 9:19 pm

nezkoušel to někdo s HLK-RM04?
https://www.ebay.com/itm/HLK-RM04-Hi-li ... 1Aq-aXg-Cg
Komunikace s GBO mi funguje, tak by to mohlo jít i s tímhle... Cena je míle od Moxa
redcrown
 
Příspěvky: 510
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod PavelR » pon lis 18, 2019 9:24 pm

melo by fungovat i toto
https://www.aliexpress.com/item/3282517 ... b201603_55

od toho vyrobce pouzivam prevodnik LAN-RS485 a funguje dobre.
Moxa je prumyslova zalezitost proto ty ceny. A to se teprv podivejte na prumyslovej ethernet od moxy to jsou rakety.
PavelR
 
Příspěvky: 2042
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod ferdinand » pon lis 18, 2019 9:31 pm

ferdinand
 
Příspěvky: 26
Registrován: úte dub 19, 2016 9:37 am

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod willcz » pon lis 18, 2019 9:36 pm

tu 5110 je mozne koupit za cca 2500. Jsou to drzaky do zaruseneho prostredi, tzn bych asi uplne neexperimentoval.
Jinak studer bere napajeni z konektoru na XCOM. muzu mrknout kde to ma napajeni pro pripadne pokusy.

Urcite by fungoval i nejaky starsi prevodnik od Papoucha, maji uvnitr XPort, moznosti je hodne.
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Předchozí

Zpět na Studer

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'