Stránka 3 z 3

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pon bře 18, 2019 2:41 am
od kodl69
Vzhledem k tomu, že je to normální linux, tak si to můžeš sám doladit: https://easylinuxtipsproject.blogspot.com/p/ssd.html nebo podobně http://goinglinux.com/articles/Optimize ... ive_en.htm
- spousta těch voleb je samozřejmě na RBpi v tvým případě k ničemu , jako zakázat cache pro prohlížeč, ale trim a noatime určitě pomůžou, nehledě na zákaz swapování na kartu (SSD). Já mám teda nstavenej jenom trim a zákaz swapu, ale mám v PC 16GB RAM...

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pon bře 18, 2019 7:16 am
od dracekvo
Zkusím to, až budu mít koupený rozebírací očka na kabely. Můžu klidě dát všechny 3 paraelně. Ale nedávám tomu moc šancí.
I když bych pusil nabíječku na plno, tak stejně potom k omezování výkonu dojde,až baterie budou skoro nabitý. Holt asi využiju starej PJ jen pro tento účel a doplním ho snímačem proudu, abych měl nějaký data z nabíjení.

Ale jsem z toho zklamanej. No, ještě počkáme co na to technik z neosolaru.

Budu tam mít i mini-PC a jestli jsem to dobře pochopil, tak by CCGX mělo jít rozběhnout i na klasické distribuci linuxu? Takže by mělo stačit tam dát linuxový virtuál a nemusel bych řešit nějaké SD karty, ne?

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pon dub 01, 2019 4:09 pm
od dracekvo
Nevím jestli sem to někam psal, nebo sem to chtěl napsat a pak sem se to neudělal.

Aféra s dobíjením auta.
Po připojení dvou multiplusů do paraelního módu sice přestali blikat úsporky, ale auto nějak samovolně ukončovalo po chvilce dobíjení.
Na D a PJ fungovalo dobíjení normálně.
Dneska sem připojil auto dobíjet na PJ a i na něm se po chvilce ukončilo dobíjení. Zkusil sem to teda znovu zapnout a koukám na krabičku dobíječky, jestli se tam neobjeví nějaká chyba. Nic, ale uvnitř slyším takové to zlověstné elektrické sršení.
Takže sem to rozebral a jeden drát od lisovacího konektoru už úplně vyhřátej, že byla černá izolace která se úplně rozdrolila. Naštěstí kromě drátu a konektoru to nic jiného neodneslo. Udělal jsem rychlou opravu z toho co dům dal a pustil dobíjení přes multiplusa. Zatím musím zaklepat a auto se dobíjí.

Obrázek z diagnostiky jak vypadalo vstupní napětí předtím a potom. Přisuzoval jsem to nedokonalé regulaci invertoru. Né vadě v nabíječce. Holt když něco nefunguje, tak za to vždy můžou dvě věci najedou.

Screenshot_2019-04-01-16-59-24-130_emobility.canion.png

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pon dub 01, 2019 5:58 pm
od FRSO
Takže to nabíjí a světla nemrkají ani při jednom měniči, nebo musí jet dva kusy paralelně.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pon dub 01, 2019 6:02 pm
od dracekvo
Jeden jsem nezkoušel. Musel bych to zase všechno rozpojit a přenastavit. Zatím to nabíjí bez výpadku. Ale nechal jsem to jen dvě hodinky.
Zítra budu doma dřív z práce, tak to nechám dobíjet celou dobu.

Zkusím jeden až tam budu přidávat do paraelu třetí kousek.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pon dub 01, 2019 6:16 pm
od FRSO
dracekvo píše:Jeden jsem nezkoušel. Musel bych to zase všechno rozpojit a přenastavit. Zatím to nabíjí bez výpadku. Ale nechal jsem to jen dvě hodinky.
Zítra budu doma dřív z práce, tak to nechám dobíjet celou dobu.

Zkusím jeden až tam budu přidávat do paraelu třetí kousek.


Dík za info, ještě je mě stále divné to nabíjení že dle tebe nedosáhne ABS nastaveného napětí, to napětí se vyčte z BMV ?, nebo opravdu z MPPT, pokud by se to o vyčetlo z BMV, tak to bude dělat ten rozdíl a to z úbytku na vodicích mezi MPPT a LIFEPO4. Ještě jsem se s tím nesetkal, já když je úbytek na kabelu, tak nastavím to napětí o malinko více a je to.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pon dub 01, 2019 6:23 pm
od dracekvo
Do statistik na vrm jsem dal oboje. Jak napětí dle bmw, tak napětí dle mppt. Můžeš se tam klidně podívat.
Ještě to nechávám uležet, třeba se to časem nějak rozhejbe.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pon dub 01, 2019 6:46 pm
od FRSO
dracekvo píše:Do statistik na vrm jsem dal oboje. Jak napětí dle bmw, tak napětí dle mppt. Můžeš se tam klidně podívat.
Ještě to nechávám uležet, třeba se to časem nějak rozhejbe.


Tak jsem se na to díval a nabíjecí napětí v 15:30 bylo 55,1V, proud cca 34A, tak toto bude asi z toho MPPT, takže to vypadá nadějně. Pak je tam druhé napětí Aku a to je menší cca 54,8V.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pon dub 01, 2019 7:00 pm
od dracekvo
Jo tam jo. Mě to ukazuje napětí mppt 55,10V a napětí na aku 55,09V v těch 15:30
Ale to jen z důvodu, že se baterie dobila ve float a pak zapnutím odběru došlo k resetu a měnič spadnul opět do bulk.
Ale předtím v 11:42 se absorpce ukončila při nějakém napětí 54,83V aniž by dosáhla nastaveného napětí 55,20V.
Pak to přešlo do float a do baterky to tlačilo už jen trošku. Je tam vidět na všech grafech krásnej zub. Přitom slunce bylo celou dobu.

Vaše skúsenosti.

PříspěvekNapsal: úte dub 16, 2019 7:59 pm
od stminy116
Zdravim vas všetkych solarnych šialencov. Prosim vas o vašu radu zo skuseností. Premyšlam nad zostavou Easy victron 48V3000kw s 50A transferomkomplet s color panelom alebo vyskladat MultuplusII 48v 3000kw 35A 35A so samostatnym mppt regulatorom a color panepom alebo pre úsporu peňazí by nestačilo usb rozhranie(blutut) a tablet? Aj taku variantu som už videl. Ale hlavne ak by som color panel vymenil za rozhranie, aby sa dalo plnohodnotne nastavit vsetko to, čo je potrebné. Ďakujem za každú dobrú ale aj zlú skúsenosť.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: úte dub 16, 2019 8:11 pm
od Marcus81
Namiesto CCGX mozes pouzit Venus, je lacnejsi alebo raspberry a nahrajes tam od Victrona Venus pre Raspberry a t o mas asi najlacnejsiu variantu. Akurat na prepojenie multiplusu a raspberry budes potrebovat PC rozhranie MK3-USB a pokial chces pripojit este nejake to BMV-700, tak zase PC rozhranie VE.Direct-USB. Mne to na raspberry zatial funguje v pohode, vsetky nastavenia sa tam daju robit ako na CCGX.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: úte dub 16, 2019 8:24 pm
od rottenkiwi
A ako budú ošetrené pretoky, ak tam bude EasySolar alebo Multiplus ?

Čo to znamená vymeniť displej za tablet ? Akože nejaký tablet si len tak vymyslí dáta ?
Tablet je len zobrazovacie zariadenie, nemá CAN či inú zbernicu, nevie si zobrať dáta
z baterky, meniča či regla, ak tám nie je nejako urobený monitoring napr. pomocou
Rasp. PI, Arduina či iného systému, nevie zobraziť dáta jednotlivých článkov battery packu,
ak tam nie je nejaký monitoring prípadne balancer.

Ak to chceš cez Rasp. PI, tak treba vedieť sa na to pripojiť, treba na to vhodnú uSD kartu,
treba k tomu vhodné káble a rozhrania, ktoré od V. nie sú lacné, ale dajú sa vyrobiť aj doma.

Victron má veci na všetko, len niečo stoja a ak chce človek šetriť, tak potom by si mohol
naprogramovať všetko sám, len to vyžaduje vedomosti a čas a možno to nebude také presné
a odladené, ako to má V., ak s tým nemá človek skúsensoti a patričné vedomosti a nejakú
intuíciu, že či mi ten monitoring ukazuje správne, alebo som to naprogramoval do budúcnsti
zle.

Ono odladiť nejakú aplikáciu na všetky stavy FVE, ktoré prídu za 25 r. nie je triviálna záležitosť.

A ak sa niečo pokašle, tak prijdem o baterky či niečo iné, ale možem prísť aj o zdravie či dom.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: stř dub 17, 2019 11:12 am
od stminy116
A ako budú ošetrené pretoky, ak tam bude EasySolar alebo Multiplus ?
mam info že prúdovým senzorom sa to minimalizuje na povolenú hranicu. Či mám zlé info? ako je to najlepšie opatriť? 4ítal som že najlepšie je to vo vaiante ostrovný systém a ak má málo, tak sa pripojí a potom odpojí. Je to tak aj v skutočnosti? Alebo nejaké riešenie lepšie? Nejaký jednoduchý vyťažovač? Watrooter?
Zbieram hlavne info, aby som vedel,ktorou cestou sa mám vydať. Axperty majú pomerne velkú vlastnú spotrebu oproti modráskom.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: stř dub 17, 2019 6:55 pm
od rasto
Zdravím,
stminy116 píše:A ako budú ošetrené pretoky, ak tam bude EasySolar alebo Multiplus ?

Prietoky budú vždy... pokiaľ je napojená DS do victronu a asistenti majú možnosť potiahnúť potrebný výkon z DS.

stminy116 píše: 4ítal som že najlepšie je to vo vaiante ostrovný systém a ak má málo, tak sa pripojí a potom odpojí. Je to tak aj v skutočnosti? Alebo nejaké riešenie lepšie?

Áno v ostrovnom napojení prietok nieje, nastavnie prepínania podľa SOC je napriklad tu:
https://www.victronenergy.com/live/dc_c ... tant_setup
Funguje to s HUB1 pri ESS nie.
Pri ESS je možné odpájat DS ručne,alebo automaticky. Aj ked ESS potrebuje pripojenie k DS tak pri odpojení DS funguje korektne aj bez nej.

stminy116 píše:mam info že prúdovým senzorom sa to minimalizuje na povolenú hranicu. Či mám zlé info?

Áno prúdove čidlo od victronu za 46eur pre multiplusII zmenší prietoky, alebo CarloGavazzi ET112 za 79eur tak isto zmenší prietok a ešte k tomu zmeria presnejšie spotrebu ako interne multiplus. Bez toho je prietok cca 2-5kWh do mesiaca, mám odskúšané merak ET112 s ním to je cca 0,2kWh za mesiac.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: čtv dub 18, 2019 5:13 am
od stminy116
Rasťo.
Prepač ale ako može CarloGavazzi ET112 toto zmenšovať prietoky do ds? Veď je to len analyzátor a merák nie? Má aj nejaký výstup so záťažou, ktorá takéto prietoky spotrebuje?

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: čtv dub 18, 2019 6:30 am
od rasto
zdravím
stminy116 píše:Rasťo.
Prepač ale ako može CarloGavazzi ET112 toto zmenšovať prietoky do ds? Veď je to len analyzátor a merák nie? Má aj nejaký výstup so záťažou, ktorá takéto prietoky spotrebuje?


Pravdepodobne je presnejší,rýchlejši ako vnútone meranie multiplusu. Vlastná skúsenosť mám ho napojený na AC vstup s kablomRS485 spojeny s CCGX a keď mám veriť grafom ktoré VRM zobrazaruje (pristup do mojho VRM posielam cez SZ) tak to tak je...technické vysvetlenie by som dal asi na fórum victron. Skúšal dom dotaz prečo to tak je aj ja na neosolar, ale nedošiel som po kumunikácii k zodpovedaní otázky, pretože tam je ešte rozdiel v meraní a zobrazovaní cca 30W-50W, ale to ked tak cez SZ. je to na dlhšie a pri 400kWh za mesiac je to celkovo rozdiel 5-10kWh. Aktuálne to vôbec neriešim pretože to funguje ako má. ;)

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: čtv čer 27, 2019 4:41 pm
od stminy116
Zdravim vas Victroňákov.
Som majiteľom EASY plusu 48V 5kw. Používam trakčné kyselinové batérie velké. Poj postreh z prvého týždňa pužívania je len taký, že prečo na kolorpaneli a na vrm krivkách nieje vidieť fázu absorpcie a pritom na BT aplikácii ukazuje 3-4hodiny absorpcie ale nie na absorpčnom napätí ale na napätí floatu. Viete mi povedať prečo? V neosolare mi povedali že vatéria sa dostáva do absorpcie už aj skôr a netreba dosahovať absorpčného napätia. Dakujem za akékolvek postrehy a vaše skúsenosti.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: čtv čer 27, 2019 5:27 pm
od vk_1
stminy116 píše:Zdravim vas Victroňákov.
Som majiteľom EASY plusu 48V 5kw. Používam trakčné kyselinové batérie velké. Poj postreh z prvého týždňa pužívania je len taký, že prečo na kolorpaneli a na vrm krivkách nieje vidieť fázu absorpcie a pritom na BT aplikácii ukazuje 3-4hodiny absorpcie ale nie na absorpčnom napätí ale na napätí floatu. Viete mi povedať prečo? V neosolare mi povedali že vatéria sa dostáva do absorpcie už aj skôr a netreba dosahovať absorpčného napätia. Dakujem za akékolvek postrehy a vaše skúsenosti.


To bude asi na jine tema

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: čtv čer 27, 2019 5:27 pm
od vk_1
stminy116 píše:Zdravim vas Victroňákov.
Som majiteľom EASY plusu 48V 5kw. Používam trakčné kyselinové batérie velké. Poj postreh z prvého týždňa pužívania je len taký, že prečo na kolorpaneli a na vrm krivkách nieje vidieť fázu absorpcie a pritom na BT aplikácii ukazuje 3-4hodiny absorpcie ale nie na absorpčnom napätí ale na napätí floatu. Viete mi povedať prečo? V neosolare mi povedali že vatéria sa dostáva do absorpcie už aj skôr a netreba dosahovať absorpčného napätia. Dakujem za akékolvek postrehy a vaše skúsenosti.


To bude asi na jine tema

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: ned čer 30, 2019 7:44 pm
od stminy116
Tak problémi je vyriešený.
Vďaka Rasťo. len komunikačný kanál treba zapať a všetko ide ako má.