Aky menic pre 10kW vykon

Souhrn tématu

Uživatel hledá doporučení na vhodný menič pro výkon 10 kW, protože stávající PIP5048GK často vyhazuje zátěž. Diskutuje možnosti nákupu dvou meničů PIP5048MS nebo MK, případně kombinaci s původním meničem a rozdělení zátěže na dvě fáze. Zmiňuje také zkušenosti s paralelním zapojením panelů GS-55 a bateriemi LiFePo4, a zvažuje výhody a nevýhody různých modelů včetně spotřeby meniče a přizpůsobení výkonu pro domácí spotřebiče a nabíjení elektromobilu.
glxs2
Reputace: 4

Aky menic pre 10kW vykon

Nový příspěvek od glxs2 »

Dobry den

Chcel by som poprosit o radu aky menic pouzit pre vykon 10KW. Momentalne mam menic PIP5048GK, Panely 108 x amorf GS-55 (55W), Baterky 10Kwh (poskladane zo samsung sdi 70ah prisma clanky) (mam nakupene dalsie LiFePo4 32700 - 7Ah * 144 a postupne planujem dokupit do celkovej kapacity 20kwh). Vsetko funguje ako ma avsak vykon nepostacuje. Casto sa stava ze menic vyhodi koli pretazeniu, takze by som chcel zvysit vykon na 10Kw a pridat dalsie baterie + panely. Rodina sa snazi no jednoducho sa to stane.

Hlavne vykonove spotrebice v domacnosti:
Nabijanie EV 1.3 - 6 kw (v sucasnosi staly odber 2.1KW, casom prerobim na zmenu podla aktualneho vykonu panelov)
varny panel 1.5kw (ma obmadzeny vykonu inak potianhe aj 7kw)
umyvacka - 2kw
rura 1-2.2kw (prerobena regulacia z relatok na plynuly triac koli neustalym vykonovym zmenam na co bolo MPPT prilis pomale a stale cykloval - panely - baterka
susicka - 0.7kw
filtracia 0.5kw
klimatizacia 1kw
TC - 0.5 - 2KW

Moznosti co zvazujem:
1. predat PIP5048GK a kupit:
- 2xPIP5048MS
alebo
- 2xPIP5048MK

2. Nechat si PIP5048GK a prikupit 1xPIP5048MS alebo PIP5048MK, zapojit kazdy na jednu fazu a prerozdelit spotrebice

3. Rad by som si nechal poradit ak ma niekto skusenosti s paralelnym spojenim MS alebo MK. Prip. ak by mi niekto vedel poradit off grid inverter inej znacky a podobneho vykonu budem vdacny. Axper sa mi paci koli vacsej uzivatelskej zakladni, poriesnej komunikacii pre arduino. pre prisposobovanie vykonu TC, alebo nabijania EV.

Pred GK som mal PIP4048MS. Ten fungoval s GS55 lepsie. Vsetky panely boli paralelne no a tieto panely potrebuju mat cca 50-60V aby vobec nejaky vykon davali. Pri GK ich mam spojenych 6 v serii no a menic sa z nich snazi nieco vydolovat na zaciatku pri 120tich voltoch co sa mu nedari. Az ked zacne slnko viac prazit zdvihne napatie a dostava z nich co treba. Avsak MS pod 54-56V nesiel takze z nich vedel dostat vykon uz pri briezdeni. Tiez panely davali vacsi vykon pri paralelnom zapojeni a plnom osvite ako teraz pri serio paralelnom - toto si neviem vysvetlit ale je mozne ze niektory panel ma chybu no a ked ich je 6 vserii automaticky sa chyba vstahuje na vsetkych 6 panelov.

Pri MK ma odradza len vlastna spotreba menica inak ma len vyhody (bluetooth + odnimatelny display mi velmi vyhovuje pri GK - nastavovanie je jednoduchsie)

Tiez neviem ako to bude v zime, FV mam od jari, neviem ci by MK bol vyhodou - prisosavanie energie z DS alebo skor nevyhodou koli vlastnej spotrebe. V zime by bolo mozne riesenie tiez vypnutie jedneho menica na 3 mesiace v obdobi temna a pouzivat len jeden. S MK vsak nemam ziadne skusenosti, len teoreticke, nacitane tu z fora. Tiez zvazujem pockat jednu zimnu sezonu, prip. zapojit stary PIP4048MS na dalsiu fazu a testovat dalej.
Za rady vopred dakujem.