Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát dub 10, 2020 6:34 pm


Dvě IP adresy

Automatizace, řízení, měření, logování a programování s využitím platformy Raspberry Pi.

Dvě IP adresy

Příspěvekod Dreambox » ned úno 07, 2016 2:48 pm

Mám dotaz,zda se někdo nesetkal s problémem u raspberry.Mám přidělenou Ip adresu a to tu zobrazenou 10.0.0.7.Raspberry se mě ale detekuje ještě na jedné adrese DHCP.a to třeba 10.0.0.125.mac adresa je u obou připojení stejná.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp, chalupa Majda 4,2 Kwp.Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 244
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Bydliště: Dolní Podluží

Re: Dvě IP adresy

Příspěvekod mypower.cz » ned úno 07, 2016 3:02 pm

Obvykle se mi to stává když v /etc/network/interfaces nechám
Kód: Vybrat vše
allow-hotplug eth0
takze nechat jen
Kód: Vybrat vše
auto eth0
iface eth0 inet dhcp
nebo
Kód: Vybrat vše
auto eth0
iface eth0 inet static
address A.B.C.D
netmask E.F.G.H
gateway I.J.K.L
a projistotu i reboot.
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3940
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Dvě IP adresy

Příspěvekod Dreambox » pon úno 08, 2016 1:36 pm

Tak já to mám takto a přiděluje mě to furt tu na pevno a druhou DHCP.Tak nechápu kde múže být problém ještě
source-directory /etc/network/interfaces.d

auto lo
iface lo inet loopback

auto eth0
iface eth0 inet static
address 10.0.0.7
netmask 255.255.255.0
gateway 10.0.0.138
dns-nameservers 8.8.8.8 8.8.4.4
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp, chalupa Majda 4,2 Kwp.Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 244
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Bydliště: Dolní Podluží

Re: Dvě IP adresy

Příspěvekod brumlaj » pon úno 08, 2016 2:00 pm

Odpovídá malina na té adrese .125 i jinému zařízení než routeru/DHCP serveru připojenému do LAN po plném náběhu maliny? A jak se Ti to zachová pokud necháš naběhnout malinu bez LAN a až potom připojíš ethernet? Na jak dlouho máš nastaveno lízání na DHCP serveru? Obnovuje se Ti pronájem? Nemáš nastaveno něco jako bůtování maliny ze sítě? To jsou jen nástřely, možná bez logiky........ V nouzi co tak nastavit na DHCP serveru na pevno přidělovanou adresu (.7)? Má malina příkaz "ifconfig" nebo "ip addr"? Co říká?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2310
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Dvě IP adresy

Příspěvekod Dreambox » pon úno 08, 2016 2:35 pm

Ahoj
Tak toto odpovídá na té druhé adrese.Nevim kde to je ale nastaveno.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp, chalupa Majda 4,2 Kwp.Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 244
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Bydliště: Dolní Podluží

Re: Dvě IP adresy

Příspěvekod brumlaj » pon úno 08, 2016 6:47 pm

no vidim, ze system.d asi dorazil i na malinu. Máš něco v adresáři /etc/systemd/network ? Já na stolním PC tam nemám nic. Kámo gůgl říká, že /etc/systemd/network/wired.network (to wired.network asi může být cokoli) obsahuje
[Match]
Name=enp1s0

[Network]
DHCP=ipv4

nebo

[Match]
Name=enp1s0

[Network]
Address=10.1.10.9/24
Gateway=10.1.10.1

podle mne když ten soubor smažeš, tak se problému zbavíš, anebo jej uprav dle obrazu svého
Name= AsiJménoSíťovky
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2310
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Dvě IP adresy

Příspěvekod Dreambox » pon úno 08, 2016 8:42 pm

Tak tam bohužel nemám nic
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp, chalupa Majda 4,2 Kwp.Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 244
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Bydliště: Dolní Podluží

Re: Dvě IP adresy

Příspěvekod brumlaj » pon úno 08, 2016 9:02 pm

Ty mne snad donutíš tu malinu exhumovat a konečně s ní začít něco dělat ;-) Ale dík Ti za to. Co tam máš za distro a které?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2310
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Dvě IP adresy

Příspěvekod Dreambox » úte úno 09, 2016 7:46 pm

Mám tam Raspbian 8.Prošel jsem všechno možný.Nikde jsem ale nic nenašel.Je to tam někde pěkně schovaný.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp, chalupa Majda 4,2 Kwp.Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 244
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Bydliště: Dolní Podluží

Re: Dvě IP adresy

Příspěvekod tom.i » úte úno 09, 2016 9:14 pm

Pokud neni jistota, ze je to nekde nastaveno v zahadnem configu, tak bych zkusil toto:
ip addr flush

a posleze:
dhclient eth0

zda-li bude opakovat stejne IPny, tak hledat nastaveni v configurakach.
tom.i
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte črc 29, 2014 7:26 am

Re: Dvě IP adresy

Příspěvekod Dreambox » stř úno 10, 2016 1:38 pm

Tak tady to je.Zkoušel jsem ip address flush dev eth0.To se ale Raspberry sekne.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp, chalupa Majda 4,2 Kwp.Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 244
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Bydliště: Dolní Podluží

Re: Dvě IP adresy

Příspěvekod Kostěj » stř úno 10, 2016 8:51 pm

Jestli funguje linuxový příkaz ip, tak (dle man ip: ip addr { add|del } IFADDR dev STRING) zkusit "ip addr del 10.0.0.145/24 eth0" (možná bez toho /24, to si nejsem jist).
Kostěj
 
Příspěvky: 110
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm

Re: Dvě IP adresy

Příspěvekod Dreambox » čtv úno 11, 2016 12:29 pm

Tak ani toto nejde.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp, chalupa Majda 4,2 Kwp.Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 244
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Bydliště: Dolní Podluží

Re: Dvě IP adresy

Příspěvekod jira » čtv úno 11, 2016 4:34 pm

Kostěj píše:Jestli funguje linuxový příkaz ip, tak (dle man ip: ip addr { add|del } IFADDR dev STRING) zkusit "ip addr del 10.0.0.145/24 eth0" (možná bez toho /24, to si nejsem jist).

spravně to je
Kód: Vybrat vše
ip a d 10.0.0.145/24 dev eth0


dale bych zkusil toto
Kód: Vybrat vše
cd /etc
grep -r 10.0.0.145
Nakupujte energie v aukci. Výrazně ušetříte.
jira
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned úno 10, 2013 12:46 pm
Bydliště: Rudoltice

Re: Dvě IP adresy

Příspěvekod Dreambox » čtv úno 11, 2016 6:59 pm

Takže když zadám příkaz ip a d 10.0.0.145/24 dev eth0 .Raspberry zamrzne.Ani toto nepomohlo
cd /etc
grep -r 10.0.0.145
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp, chalupa Majda 4,2 Kwp.Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 244
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Bydliště: Dolní Podluží

Re: Dvě IP adresy

Příspěvekod mypower.cz » čtv úno 11, 2016 7:10 pm

Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3940
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Dvě IP adresy

Příspěvekod Dreambox » pát úno 12, 2016 6:35 pm

Děkuji za odkaz.Problém vyřešen a to podle fora takto I fixed the problem just by adding the following command into /etc/dhcpcd.conf
nodhcp

and in file /etc/network/interfaces must change the lines in the following way:

#iface lo inet loopback

#auto eth0
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp, chalupa Majda 4,2 Kwp.Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 244
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Bydliště: Dolní Podluží

Re: Dvě IP adresy

Příspěvekod brumlaj » čtv bře 03, 2016 4:43 pm

Ještě jednou díky Dreamboxi za popostrčení raspberry nakopnout. Šel jsem na to jiným směrem. Adresář networking jsem nechal na pokoji a do /etc/dhcpcd.conf jsem na konec doplnil:
interface eth0
static ip_address=192.168.0.10/24
static routers=192.168.0.1
static domain_name_servers=192.168.0.1
IP adresa se na rozhraní automaticky sama vrzne po zapojení LAN kabelu do přepínače. Jen nemám na síti DHCP server, tak netuším zda dpcpcd neotravuje na LAN.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2310
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm


Zpět na Raspberry Pi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'