Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je ned zář 23, 2018 6:01 am


Vyčítání dat z MSTS pomocí SDS

Automatizace pomocí jednotek SDS, programování, logování, připojení, montáž senzorů, rady, tipy, návody, praktické poznatky, zkušenosti.
PředchozíDalší

Re: Vyčítání dat z MSTS pomocí SDS

Příspěvekod Frenky » sob pro 07, 2013 2:02 pm

prochazka85 píše:
Frenky píše:Myslíte, že to moje stávající firmware stačí na zdejší komunikační pokusy?
Na upgrade na nový firmware se mi moc nechce. Minule jsem byl tak šikovný, že jsem SDS-ko musel posílat zpět výrobci. Nerad bych pak řešil problém jak tam dát zpět ten firmware starý. Mám na CD pouze 290512 a betaverzi 040313. :eek2:


nedokazu odpovedet, toto by mel odpovedet nekdo kdo ma novejsi firmware a tristar.

jedna vec je jista, tvuj firmware se s tristarem naprimo nedomluvi, jedine pres opakovac tak jak to funguje tedka


To měl být spíš dotaz na vatu, ta má s SDS-kem hodně zkušeností.

Tím opakovačem je myšleno co, někde spuštěný php script tak jako to používám teť?
2x Solární panel IBC Polysol 230 DS Pmpp=230W, Regulátor STUDER VT-80, Střídač Studer XTS 1200-24, BSP, RCC, AKU 24V LFP100AH – WB-LYP100AHA. 2x Aktivní balancer ON4-UTP 4x7A, Řizení a dohled microlog, SDS, vlastní vyčítání arduinem do RPi s databází a html stránkou. Dříve SIEMENS S7-1200 s PC na WINDOWS ala Netko.
http://frenky.dreamsys.cz/index.html
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 631
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Mladá Boleslav
Reputation: 46

Re: Vyčítání dat z MSTS pomocí SDS

Příspěvekod prochazka85 » sob pro 07, 2013 2:09 pm

presne tak jednoduchy PHP script kterymu posles identicky dotaz co bys poslal na tristar
a ten script ten dotaz preposle na skutecny tristar a odpoved posle zpatky.
Jinymy slovy ten PHP script se uplne presne jak skutecny tristar.
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm
Reputation: 4

Re: Vyčítání dat z MSTS pomocí SDS

Příspěvekod Frenky » sob pro 07, 2013 2:28 pm

Hmm, zajímavé program studuji a mám se ještě co učit :idea:

Předpokládám, že stejným způsobem bych načetl i ostatní data z tristaru (Teploty, stav nabíjení, Wh atd...)
2x Solární panel IBC Polysol 230 DS Pmpp=230W, Regulátor STUDER VT-80, Střídač Studer XTS 1200-24, BSP, RCC, AKU 24V LFP100AH – WB-LYP100AHA. 2x Aktivní balancer ON4-UTP 4x7A, Řizení a dohled microlog, SDS, vlastní vyčítání arduinem do RPi s databází a html stránkou. Dříve SIEMENS S7-1200 s PC na WINDOWS ala Netko.
http://frenky.dreamsys.cz/index.html
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 631
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Mladá Boleslav
Reputation: 46

Re: Vyčítání dat z MSTS pomocí SDS

Příspěvekod mypower.cz » sob pro 07, 2013 4:14 pm

prochazka85 píše:
prochazka85 píše:1/poslani dat na mypower.cz
potreboval bych zridit testovaci ucet kam bych mohl posilat data


tak data uz se vali na mypower.cz
GET /?fveid=SDSTEST&unix=1386342531&u_bat=26.62&i_bat=0.33&u_pv=27.48&i_pv=0.22

prosim o prideleni fveid
dekuji


Jeden drobny problemek, patrne neni bud pouzita spravna domena (log.mypower.cz), nebo chybi HTTP header Host: log.mypower.cz, nicmene data jsou posilana proti hlavni www strance, tedy na domenu mypower.cz, ktera na to neumi zareagovat jinak, nez natlacenim obrovskeho HTML kodu zpet do SDS, coz muze SDS maximalne tak ignorovat :)

Zkusme se prosim dohodnout nasledovne. Aplikace posila data ve formatu:

Kód: Vybrat vše
http://log.mypower.cz/MODBUS?ubat=26,12&ibat=0&uarray=0,06&iarray=0&time=1360643237&fve_id=**********&charge_state=NIGHT&power_out=0&power_in=0&ahc_daily=7,6&whc_daily=200&t_hs=5&t_rts=3


udelejme to prosim u SDS nasledovne:

Kód: Vybrat vše
http://log.mypower.cz/SDS?ubat=26,12&ibat=0&uarray=0,06&iarray=0&time=1360643237&fve_id=**********&charge_state=NIGHT&power_out=0&power_in=0&ahc_daily=7,6&whc_daily=200&t_hs=5&t_rts=3


Aktualne se po nacteni posledni uvedene URL zobrazi hlaska

Kód: Vybrat vše
906 Cannot detect FVE name/type. IP ***.***.***.***
info: http://wiki.mypower.cz/openfvelog:start


Dokud se do SDS nevrati tato odpoved, tak jsou data posilana jinam.

Stav, kdy na serveru je fveid funkcni je mozno detekovat tak, ze po odeslani dat se zacne misto hlasky 906 vracet pouze hlaska OK, tedy 2 ascii znaky (+ standardni http header pred tim) - stejne jako je tomu v aplikaci u detekce a zobrazeni zelene "led" pri uspesne dokoncenem prenosu na mypower.cz.

Mam nachystanou databazi, ale narazil jsem jeste na tyhle veci. Temer pripraveno: http://mypower.cz/fve-sdstest ale budu muset jeste poupravit nazvy sloupcu atd. Dejte prosim nekdo vedet jak se zacne vracet alespon ta 906ka a pak na to opet mrknu.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3289
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 168

Re: Vyčítání dat z MSTS pomocí SDS

Příspěvekod prochazka85 » sob pro 07, 2013 8:36 pm

tak uz dostavam: 906 Cannot detect FVE name/type.
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm
Reputation: 4

Re: Vyčítání dat z MSTS pomocí SDS

Příspěvekod mypower.cz » sob pro 07, 2013 8:39 pm

ok, udelam z toho "OK".
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3289
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 168

Re: Vyčítání dat z MSTS pomocí SDS

Příspěvekod prochazka85 » sob pro 07, 2013 9:25 pm

uz jsem objevil problem s komunikaci SDS-tristar.
problem je s implentaci RFC u http_get v SDS. Zkusil jsem napsat na sds foru a uvidime
co se stane.
Pokud nic, jedina sance jak provozovat sds s tristarem bude pres nejaky prevadec.
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm
Reputation: 4

Re: Vyčítání dat z MSTS pomocí SDS

Příspěvekod mypower.cz » ned pro 08, 2013 2:03 pm

prochazka85 píše:tak uz dostavam: 906 Cannot detect FVE name/type.


Uz by to melo vracet OK, ve statuslistu je to ID 713, ID je zavisle na IP, zmeni se IP, zmeni se ID. Po rozkliknuti ID se zobrazi posledni odeslana data bez parametru FVEID.

Mereni uz vypada ze skutecne jede: http://mypower.cz/fve-sdstest grafy se vykresli kazdou chvili.

EDIT: inac teda 5 minut je rekl bych dosti hrube, mozna 2 minuty by byly lepsi. Microlog posila po 30ti sekundach. Chtel jsem to kdysi nechat na 2 minuty ale pri vydani kodu mi unikla verze, ktera mela 30s, nekteri uz to maji instalovano a tak jsem to proste nechal a 30s je luxusnich :) i kdyz to bude dat a dat. Ale na serveru je zapnuta komprese na urovni btrfs, takze cim podobnejsi data, tim lepe, na data z mereni FVE optimalni :D
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3289
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 168

Re: Vyčítání dat z MSTS pomocí SDS

Příspěvekod Frenky » ned pro 08, 2013 2:34 pm

Kluci děkuji za skvěle odvedenou práci, obzvlášte panu prochazkovi85. Možná že by nám mohl dát vědět jeho Jméno to označení prochazka85 je pro mně hrozný. Díky :yes: díky.
2x Solární panel IBC Polysol 230 DS Pmpp=230W, Regulátor STUDER VT-80, Střídač Studer XTS 1200-24, BSP, RCC, AKU 24V LFP100AH – WB-LYP100AHA. 2x Aktivní balancer ON4-UTP 4x7A, Řizení a dohled microlog, SDS, vlastní vyčítání arduinem do RPi s databází a html stránkou. Dříve SIEMENS S7-1200 s PC na WINDOWS ala Netko.
http://frenky.dreamsys.cz/index.html
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 631
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Mladá Boleslav
Reputation: 46

Re: Vyčítání dat z MSTS pomocí SDS

Příspěvekod prochazka85 » ned pro 08, 2013 8:36 pm

tak pratele dokonano jest.

Kod je hotov, otestovan a funkcni.
Pro zprovozneni aplikace je potreba nastavit IP adresu Tristaru/prevadece na radku 93
misto X.X vlozte IP adresu dvakrat zasebou, poprve odelenou carkami potom teckami
v nasledujicim formatu:
Kód: Vybrat vše
http_get(192,168,1,1, '192.168.1.1','/test.php?ID=1&F=4&AHI=0&ALO=',DOTAZ,'&RHI=0&RLO=1');

je potreba to zachovat uplne presne takto.

Potom pokud budete dotazovat primo tristar je potreba test.php prepsat na MBCSV.cgi jinak vsechno ostatni zustava.
pokud pouzijete PHP prevadec nechte tam test.php.
Prevadec je potreba pouzit z duvodu ze SDS ma chybu ve firmware kvuli ktere neni schopno komunikovat naprimo s Tristarem.
zde je kod prevadece, je to jednoduchy PHP skrit ktery vezme prijaty get pozadavek a posle ho na tristar.
Kód: Vybrat vše
<?php
$scheme = 'http';
$host = 'XX.XX.XX.XX';
$port = '80';
$path = '/MBCSV.cgi';
$query = (isset($_SERVER['QUERY_STRING'])) ? $_SERVER['QUERY_STRING'] : '';
$url = $scheme . '://' . $host . ':' . $port . $path . '?' . $query;
echo file_get_contents($url);

v php skriptu musite pouze nastavit IP a port na vas vas tristar
pro overeni funkcnosti zavolejte skript z porhlizece http://vasserver.cz/test.php jako odpoved dostanete 1,255,1

Jakmile toto je nakonfigurovano, musite nastavit na radku 279 FVEID ktere vam bylo prideloeno administratorem mypower.cz

a posledni krok je nastaveni odesilani na server. To se provadi na radku 284 a zapise se udaj ve vterinach
takze 120 je kazde dve minuty.

poznamka na konec. Aplikace nacita pouze 4 zakladni hodnoty, nicmene je naznaceno jakym zpusobem se da dodelat nacitani i vsech ostatnich hodnot

A poznamka na uplne uplny zaver. Jedna se o muj uplne prvni program v jazyce SDS-c, takze pokud mate dojem ze jsem to zprasil a ze z programatorskyho hlediska je to hnusny kod tak jsou vitany vase zlepsovaky. Nedelam si patent na to, ze takto to je spravne a nejlepe napsane. Je to muj prvni kod a jsem rad ze funguje a rad se poucim od zkusenejsich programatoru. Takze prosim jen konstruktivni kritiku napr: proc jsi nepouzil bitovy shift lamo :) A ne: je to zpraseny kod za kterej by sem se stydel. Dekuji.


credits:
Frenky ktery mi umoznil vzdaleny vyvoj na jeho SDS (ano je to tak ja sam zadne SDS nevlastnim :) a prvni rade hlavne za zadani celeho ukolu :)
Filip pomoc pri zprovozneni komunikace
Vata vyreseni problemu s desetinou carkou
ringojr z sds fora za nakopnuti spravnym smerem uz jsem to temer vzdal, ale tenhle clovicek me posunul a zrejmne o tom ani nevi
Přílohy
SDS_tristar.c
(6.06 KiB) 86 krát
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm
Reputation: 4

Re: Vyčítání dat z MSTS pomocí SDS

Příspěvekod goodbie » ned pro 08, 2013 9:31 pm

klobouk dolů.
goodbie
 
Příspěvky: 956
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:
Reputation: 37

Re: Vyčítání dat z MSTS pomocí SDS

Příspěvekod Gmouse » úte bře 25, 2014 2:42 pm

Můžu potvrdit funkčnost vyčítání přímo na SDS Makro na české verzi firmware ze dne 1.3.2014 (SDS_MACRO_010314_CZ.bin).
Gmouse
 
Příspěvky: 97
Registrován: čtv zář 15, 2011 10:50 am
Reputation: 2

Re: Vyčítání dat z MSTS pomocí SDS

Příspěvekod Frenky » úte bře 25, 2014 3:06 pm

Použil jste vlastní vývoj nebo něco z mých a prochazka85 aplikaci. Rád bych věděl jestli jde do problému vyčítání nastoupit i jinou cestou než jsme šli při vývoji s panem prochazka85.
2x Solární panel IBC Polysol 230 DS Pmpp=230W, Regulátor STUDER VT-80, Střídač Studer XTS 1200-24, BSP, RCC, AKU 24V LFP100AH – WB-LYP100AHA. 2x Aktivní balancer ON4-UTP 4x7A, Řizení a dohled microlog, SDS, vlastní vyčítání arduinem do RPi s databází a html stránkou. Dříve SIEMENS S7-1200 s PC na WINDOWS ala Netko.
http://frenky.dreamsys.cz/index.html
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 631
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Mladá Boleslav
Reputation: 46

Re: Vyčítání dat z MSTS pomocí SDS

Příspěvekod Gmouse » úte bře 25, 2014 3:22 pm

Použil jsem SDS_tristar.c, který je ke stažení o par příspěvků výš a akorát jsem vyhodil logováni na mypower.
Gmouse
 
Příspěvky: 97
Registrován: čtv zář 15, 2011 10:50 am
Reputation: 2

Re: Vyčítání dat z MSTS pomocí SDS

Příspěvekod Frenky » úte bře 25, 2014 3:29 pm

Mam k dispozici i celý program (všechny vyčitatelné údaje), včetně přenosu do user.html stránky. pokud bude zájem rád poskytnu, ať to nemusíte psát a vymýšlet znova.
2x Solární panel IBC Polysol 230 DS Pmpp=230W, Regulátor STUDER VT-80, Střídač Studer XTS 1200-24, BSP, RCC, AKU 24V LFP100AH – WB-LYP100AHA. 2x Aktivní balancer ON4-UTP 4x7A, Řizení a dohled microlog, SDS, vlastní vyčítání arduinem do RPi s databází a html stránkou. Dříve SIEMENS S7-1200 s PC na WINDOWS ala Netko.
http://frenky.dreamsys.cz/index.html
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 631
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Mladá Boleslav
Reputation: 46

Re: Vyčítání dat z MSTS pomocí SDS

Příspěvekod Gmouse » úte bře 25, 2014 3:34 pm

Zatím si s SDS jenom hraju a asi to nijak nepoužiju, ale stejně díky za nabídku. :)
Gmouse
 
Příspěvky: 97
Registrován: čtv zář 15, 2011 10:50 am
Reputation: 2

Re: Vyčítání dat z MSTS pomocí SDS

Příspěvekod hurvayz » pát led 15, 2016 7:44 am

Ahoj. Jsou nějake nove info k programu? Díky
Nic k zobrazení
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 494
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Reputation: 29

Re: Vyčítání dat z MSTS pomocí SDS

Příspěvekod Frenky » pát led 15, 2016 8:16 pm

hurvayz píše:Ahoj. Jsou nějake nove info k programu? Díky

Tristar jsem prodal a za penize jsem koupil studer VT-80. To vse z duvodu, ze mam vsechno studer. Takze vyvoj tristaru jsem ukoncil a nyni zdokonaluji vycitani ze studeru pomoci plc siemens s7_1200. :mrgreen:
2x Solární panel IBC Polysol 230 DS Pmpp=230W, Regulátor STUDER VT-80, Střídač Studer XTS 1200-24, BSP, RCC, AKU 24V LFP100AH – WB-LYP100AHA. 2x Aktivní balancer ON4-UTP 4x7A, Řizení a dohled microlog, SDS, vlastní vyčítání arduinem do RPi s databází a html stránkou. Dříve SIEMENS S7-1200 s PC na WINDOWS ala Netko.
http://frenky.dreamsys.cz/index.html
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 631
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Mladá Boleslav
Reputation: 46

Re: Vyčítání dat z MSTS pomocí SDS

Příspěvekod hurvayz » pát led 15, 2016 8:23 pm

:( :( :(
Nic k zobrazení
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 494
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Reputation: 29

Re: Vyčítání dat z MSTS pomocí SDS

Příspěvekod hurvayz » pát led 15, 2016 8:57 pm

já myslel, že TR umí posílat data na mypower sám.. Tohle nedám nějaké rabsbery montgomery nastavovače a nastavování v převaděči spojitosti :D
Jsem rád, že nahraju do SDSka program, který posílá data na http://eportal.merenienergie.cz To se týká teplot, napětí a spotřeby.
Nic k zobrazení
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 494
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Reputation: 29

PředchozíDalší

Zpět na SDS

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'