Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned kvě 28, 2023 2:18 pm
kybos píše:123.4 kW v soláru, to je spíš systém pro solární barony, ne pro HOME-GRID. U takového výkonu už se pár desítek tisíc korun na řídicí systém ztratí v ostatních nákladech. U domácího systému s nanejvýš jednotkami kW už by ale nákladné řídicí systémy hodně vyčuhovaly z celkového rozpočtu. Nehledě k tomu, že by se uživatel dostal ze závislosti na dodavatelích energie do závislosti na spolehlivosti komplikovaného řídicího systému. Celkově mi to připadá jako taktika "s kanónem na vrabce".
abrams píše:Zdravím ,
tak tak Kybosi , je to humus. Musím zaklepat , ještě se mi daří opravovat "starou" pračku s mechanickým programátorem - po jakkoli dlouhém výpadku pokračuje kde přestal
, při každé drobné závadě (rozžvejkanej řemen , vypálený dveřní kontakt , spráchnivělý konektor ...) slyším že se hned musí jet pro novou pračku
. U vídeí mám PC UPSku
.
Soudobé spotřebiče jsou již navrhovány a konstuovány neopravitelně , a když už tak nový blok stojí kolem 75% novýho celku![]()
![]()
. Du blejt
![]()
Elektronům zdar
kybos píše:Moje reálná zkušenost je zatím bohužel taková, že moderní domácí zařízení napěchovaná elektronikou zrovna neoplývají výtečnou spolehlivostí a použitelností zejména pro domácí FVE. Pokud se mi porouchala žehlička, bylo to selháním řídicí elektroniky. Proto jsem ji vyměnil za klasiku s mechanickým termostatem. Elektronicky řízená pračka při výpadku proudu vyhlásí na pár vteřin po opětovném zapnutí Power failure a potom se vypne, byť přerušení nastalo uprostřed pracího cyklu. Mikrovlnka napěchovaná elektronikou funguje obdobně, proto držím v provozu stále typ s mechanickým časovačem a ledničku s mechanickým termostatem, kterému přerušení dodávky energie nečiní problémy. O elektronice s vyšším stupněm složitosti jako například videorekordér raději ani nemluvím. Tam se po přerušení dodávky proudu nahrávané pořady také nedokončí. Stejně tak u televizoru se satelitním tunerem se po restartu opětovně zjišťuje, zda bylo zaplaceno výpalné poskytovateli služeb, což trvá obvykle tak dlouho, že divákovi mezi tím unikne zápletka v detektivce. Zatím je vývojová úroveň plně elektronizovaných domácích spotřebičů na výrazně nižší spolehlivostní hladině než předcházející generace vybavená mechanickými prvky řízení a to bez ohledu na jejich ceny. Komplikovanost ovládání a složitost vnitřních struktur zatím přináší jen těžko diagnostikovatelné sporadické poruchy zařízení, s nimiž se většinou není schopen vyrovnat ani autorizovaný servis jinak než výměnou vadného kusu v záruční době (po záruce už má uživatel smůlu - dostane doporučení k zakoupení novějšího modelu s ještě komplikovanější výbavou). Bohužel výrobci vesměs používají možnosti komplikované (a v dnešní době výrobně levné) elektroniky v domácích zařízeních pouze proti spotřebitelům a to takovým způsobem aby si zajistili odbyt svých výrobků. Takto komplikovaně řízené výrobky jsou většinou v neautorizovaných opravnách neopravitelné, nelze k nim připojit příslušenství jiných výrobních značek a většina vnitřních algoritmů je přísně utajená. To je pravý opak toho, co potřebuje vlastník domácí FVE. Ten jistě netouží po drahém servisním technikovi, který provádí nutné pravidelné prověrky (protože v opačném případě je v zařízení naprogramováno omezení nebo přímo zastavení funkce). Obdobné trendy se promítají i do jiných odvětví jako například automobilismu (kde u modernějších výrobků uživatel po překročení servisní lhůty ani nenastartuje)... To je trend, který já rozhodně nebudu podporovat tím, že bych si podobně složité zařízení s utajenou vnitřní strukturou pořizoval. Pro mne jsou perspektivní jednoduché systémy se zveřejněnou vnitřní strukturou, jejichž servis zvládnu samostatně a nezávisle na tučném výpalném výrobci.
kybos píše:Chytrý mobil už jsem odložil a pokorně jsem se vrátil ke starému tlačítkovému, ze kterého zavolám i poslepu a který má nejméně čtyřnásobnou výdrž na baterii o stejné kapacitě.
kybos píše:Moje reálná zkušenost je zatím bohužel taková, že moderní domácí zařízení napěchovaná elektronikou zrovna neoplývají výtečnou spolehlivostí a použitelností zejména pro domácí FVE. Pokud se mi porouchala žehlička, bylo to selháním řídicí elektroniky. Proto jsem ji vyměnil za klasiku s mechanickým termostatem. Elektronicky řízená pračka při výpadku proudu vyhlásí na pár vteřin po opětovném zapnutí Power failure a potom se vypne, byť přerušení nastalo uprostřed pracího cyklu. Mikrovlnka napěchovaná elektronikou funguje obdobně, proto držím v provozu stále typ s mechanickým časovačem a ledničku s mechanickým termostatem, kterému přerušení dodávky energie nečiní problémy. O elektronice s vyšším stupněm složitosti jako například videorekordér raději ani nemluvím. Tam se po přerušení dodávky proudu nahrávané pořady také nedokončí. Stejně tak u televizoru se satelitním tunerem se po restartu opětovně zjišťuje, zda bylo zaplaceno výpalné poskytovateli služeb, což trvá obvykle tak dlouho, že divákovi mezi tím unikne zápletka v detektivce. Zatím je vývojová úroveň plně elektronizovaných domácích spotřebičů na výrazně nižší spolehlivostní hladině než předcházející generace vybavená mechanickými prvky řízení a to bez ohledu na jejich ceny. Komplikovanost ovládání a složitost vnitřních struktur zatím přináší jen těžko diagnostikovatelné sporadické poruchy zařízení, s nimiž se většinou není schopen vyrovnat ani autorizovaný servis jinak než výměnou vadného kusu v záruční době (po záruce už má uživatel smůlu - dostane doporučení k zakoupení novějšího modelu s ještě komplikovanější výbavou). Bohužel výrobci vesměs používají možnosti komplikované (a v dnešní době výrobně levné) elektroniky v domácích zařízeních pouze proti spotřebitelům a to takovým způsobem aby si zajistili odbyt svých výrobků. Takto komplikovaně řízené výrobky jsou většinou v neautorizovaných opravnách neopravitelné, nelze k nim připojit příslušenství jiných výrobních značek a většina vnitřních algoritmů je přísně utajená. To je pravý opak toho, co potřebuje vlastník domácí FVE. Ten jistě netouží po drahém servisním technikovi, který provádí nutné pravidelné prověrky (protože v opačném případě je v zařízení naprogramováno omezení nebo přímo zastavení funkce). Obdobné trendy se promítají i do jiných odvětví jako například automobilismu (kde u modernějších výrobků uživatel po překročení servisní lhůty ani nenastartuje)... To je trend, který já rozhodně nebudu podporovat tím, že bych si podobně složité zařízení s utajenou vnitřní strukturou pořizoval. Pro mne jsou perspektivní jednoduché systémy se zveřejněnou vnitřní strukturou, jejichž servis zvládnu samostatně a nezávisle na tučném výpalném výrobci.
solarni-panely.cz píše:Ve vaší rekuperační jednotce není řídící jednotka? Čím ji ovládáte? Taky si ji opravíte na koleně když přestane fungovat elektronika? Předpokládám, že ano. Ostatní ale možná nejsou tak elektronicky zdatní a pokud mají elektronické zařízení jsou tedy asi odsouzeni k zániku?
kybos píše:solarni-panely.cz píše:Ve vaší rekuperační jednotce není řídící jednotka? Čím ji ovládáte? Taky si ji opravíte na koleně když přestane fungovat elektronika? Předpokládám, že ano. Ostatní ale možná nejsou tak elektronicky zdatní a pokud mají elektronické zařízení jsou tedy asi odsouzeni k zániku?
V mé rekuperační jednotce je pouze časovač a termostat a ovládám ji třemi přepinači a PIR čidlem. Opravoval jsem ji "na koleně" úspěšně již dvakrát. Závadu způsobil vždy kondenzátor v cene několika desítek korun. Jednou fázovací pro motor a podruhé kapacitor pro snížení výkonu ventilace. K jednotce mám od výrobce kompletní schéma zapojení a tak mi oprava nečinila žádné obtíže. K řešení závady postačil šroubovák, vadaska a měřič kondenzátorů. Ti, co nejsou elektronicky zdatní jsou odsouzeni k tomu, aby platili výpalné autorizovaným servisům a nebo se smířili s tím, že při první pozáruční poruše budou muset koupit nové zařízení, jelikož cena opravy toho stávajícího by pro ně byla srovnatelná nebo dokonce vyšší než cena nového.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník