aktualizace 13.4.2021: video z dronu https://www.youtube.com/watch?v=BOd-5zDNvLQ
Současné zdroje v mikrosíti:
1. FVE seník 19,98kW, Fronius Symo 20.0-3-M, 54 kusů Suntech STP370S-24/Vfh
2. FVE farma 18,65kW, Fronius Symo 20.0-3-M, 51 x SunPower SPR-X22-360 (v době instalace nejúčinnější panely na trhu)
V instalaci 3 x větrník 2,8kW ECOROTE 2800 Hipar Sp. z o.o. http://hipar.pl/turbiny-wiatrowe/katalog/
Uvažuje se o kogenerační jednotce kolem 10kWe. Do začátku zimy je nutné vyřešit zimní výrobu elektřiny, větrníky ani FVE na to stačit nebudou.
Po roce 2025 vyprší licence stávajícím 2 x 29kW FVE které aktuálně vyrábějí vše do distribuční sítě a pokud legislativa neumožní další provoz nebo obchodníci nenabídnou zajímavou výkupní cenu, tak budou přepojeny do mikrosítě, buď narvalo, nebo pomocí přepínače který je bude přepínat třeba dle hodinové ceny na trhu.
Akumulace VRB akumulátor GILDEMEISTER CellCube FB 30-130, 30kW, 130kWh, uvnitř je 6 kusů SUNNY ISLAND 8.0H.
https://www.cellcubeenergystorage.com
Regulace přebytků GreenBonO_Microgrid v jednotlivých objektech s akumulačními nádržemi. Regulace je v závislosti na frekvenci v mikrosíti.
Včera 21.5.2019 jsme připojili první GreenBonO_Microgrid se dvěma 6kW topnými tělesy. Na fotce je vidět že hřejí zrovna na plný výkon 12kW, ukazuje to i elektroměr. Takže v dalších objektech budeme instalovat ještě další regulátory. Přepínač sítě je zapojen obráceně, na svorky se stožárem je mikrosíť jako prioritní zdroj a na svorky s generátorem je jako záloha distribuční sít. Takto je to u každého objektu, takže když vypadne mikrosíť, tak se každý přepne na svůj elektroměr distributora. Přepnutí je velmi rychlé, počítače běží dále, probliknou pouze světla.
Dnes 22.5.2019 dodavatel akumulátoru dořešil synchronizaci mezi 6 kusy SUNNY ISLAND 8.0H, dosud běžel akumulátor pouze na poloviční výkon, tedy 15kW. I tak to fungovalo stabilně. Například když elektrárny vyráběli 30kW tak šlo 12kW do topných tyčí, 15kW do akumulátoru a 3kW byla zbylá spotřeba. Dnes už jsem zaznamenal špičku výkonu do akumulátoru 28kW když mezi mraky na chvíli vykouklo slunce, jinak dnes stále prší

Zkušenosti:
Někteří tvrdí, že nelze provozovat síť bez rotačních generátorů, tak to není pravda.
Překvapilo mne velmi stabilní napětí v mirosíti, kolísá jen cca 1V kolem 230V v 5 minutovém průměru. Frekvence kolísá trochu více než v distribuční síti, ale to je žádaná a nastavená funkce, je to prostě menší síť. Aktuálně to je nastaveno takto:
50 - 50,175Hz je primární regulace regulátory přebytků
50,2 - 52Hz se snižuje výkon zdrojů které mají funkci P(f) frequency shift 40% na 1Hz, statika je tedy 5%, toto je jako sekundární regulace
nad 52Hz se frekvenčními ochranami vypínají všechny zdroje. Časem možná bude potřeba provézt nějaké úpravy v nastavení.
Froniusy jsou nastaveny na CZ distribuční síť s ochranami a s aktivovanými funkcemi P(f), P(u) a Q(u) takže splňují PPDS přílohu č. 4 a lze je případě použít i v distribuční síti bez změny nastavení. I když mají Froniusy nějaké speciální nastavení pro microgrid, tak jsem ho nepoužil a zatím se to jeví stabilně. Nepodařilo se mi zjistit jaký je rozdíl mezi nastavením CZ a microgrid.