Zdravím všechny, kteří se zajímají o možnosti i v bytě,
Pokud by bylo lepší založit „své“ téma , když budu mít moc otázek, tak to udělám.
Energetická „optimalizace“ bytu (na to mám nějaký vliv), ideální by bylo celého domu: (nu spíše hrátky jednoho, kdo se rozhlíží, asi, ono to nějak nikoho okolo nezajímá, jen remcají o zdražení, ale chovat se k bytovému domu jako k „rodinnému“, to je nenapadne, možná tu každý chce bydlet jinak dlouho, nevím)
Hyp: „energie bytu“
Ten člověk s tím „odpojením od topení“ asi moc nepochopil „o domě jako celku“, jasně , že jsou bytové domy, kde má každý byt vlastní třeba plynový kotlík, dříve kamna, ale to je jinak „opapírované“ od základu, že. Není to náhodou prostřední byt, krajový by to asi nedělal?
U nás se posunuly ceny za GJ, přepočítávám na kWh pro své srovnávání, z kotelny centrálního vytápění skokově cca z 2 kč/kWh na 4 kč/kWh.
Na vytápění jako jedinec vliv „nemám“.
Tak jsem počítal ohřev TUV, výměnička (centrální zdroj), elektrobojler, bojler s tepelným čerpadlem, heleďte všude to je jinak, dám sem výslednou úvahu vycházející ze současných našich cen a naší spotřeby teplé vody, 30% základní složky ohřevu vody platím vždy, je započítáno, započítal jsem 1 kWh ztrátu bojleru/den: (nenárokuji si správnost, odhadnout spotřebu tepelného čerpadla je asi věštění, tak jsem to vzal cca 3-4x účinější než topná spirála)
pořizovací cena , el.tarif / platba za rok / útrata za 5 let / útrata za 10 let
nic nedělat D02d = 0 kč / 15000,- / 75000,- / 150000,-
el. bojler D25d = 15000 kč / 12300,- / 61500,- / 123000,-
bojler s tep.čerp. D25d = 60000 kč / 7500,- / 37500,- / 75000,-
Nevěřím, že kotelna a.s. bude chtít slevit, kdyby klesla cena plynu,
návratnost el.bojleru vs nic nedělat je cca 6 let, předpokladám, že vydří aspoň 10 let, ale pouze takto samostatně to nedává smysl,
bojler s tepelným čerpadlem návratnost cca 8 let, nevím co výdrž, ale z internetu se kloním, že těch 10 let je maximum pro tyhle uzavřené skříňky, a to neberu v úvahu riziko „porucha kdykoli“.
Mám čísla a stejně si myslím, že smysl dává pokud něco dělat, tak vždy s ještě něčím kutilským, nemá to moc smysl pouze přes peníz.
El.bojler = NT tarif a spotřebiče jako myčka, sušička či pračka, směřovat do NT?
Kutilské nápady, kombinovaný bojler = změna tarifu, a možnost tam připojit samostatné malé tepelné čerpadlo vzduch-voda, není to jednoduché vygómat, a vhodné tepelné čerpadelo malého výkonu jsem nějak nenašel. Někdo z oboru by musel kamarádsky poradit.
Na balkon bytu by bylo nejvhodnější vygómat FV panely, které budou zároveň ohřívat vodu, maximální využití plochy. Jasně , že se tomu Ti s „neomezenou plochou“ mohou smát, ale jedná se o specifiky malý prostor, tak proč jej nevyužít na maximum. Vyrábět takto výplně balkonového zábradlí a třeba přes léto mít část teplé vody ze slunce.
kutilsky to třeba jednou dotáhnu
A teď se vrátím k původnímu dotazu od „Zdeno“:
Jsme SVJ, téma „vzhled domu“ , tak nějak jsem si vydedukoval ze soukromé debaty, že „namontuj to tak, aby to šlo odmontovat“, původně jsem měl nápad vyměnit skleněné výplně balkonového zábradlí za FV panely, a dál v podstatě jít cestou „někdo tam má satelit, jiný květináče, prádlo, další já nevím co“, tak vše zůstane nebo vše dolů.
Žel střechu mi „nedají“, tam bych v rámci celého domu navrhoval nějaké panely elektro a nějaké termické, žel asi dokud nebudou ceny energií likvidační, tak není s kým diskutovat, ale tam je moc souvislostí, to nevyřešíme. „Výměnička“ je jednoduchý zdroj tepla.
ruční záloha chladničky, světel, 12,8V , 100Ah LiFePO4, čínský sinus měnič (pojistky 4x40A),
na zkoušení 2x80Wp poly, PWM12/24-20A