Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát říj 22, 2021 4:57 pm


studer XTM 4000-48-01

Měniče Studer
PředchozíDalší

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod marsal64 » pát črc 09, 2021 8:34 am

Hlásím se do klubu 66 System warning. Začalo mi to dělat od včerejška, kdy jsem:
- provedl update firmware na 6.76, včetně XCOM-LAN a XCOM-232
- přidal jeden XTM (tj. trochu se prodloužila CAN sběrna)
- udělal kompletní reset (přejmenování adresáře 02 na 03) a ručně znovunastavení.

Při znovunastavení jsem VT neměnil, kromě základních věcí jako float napěti a omezení nabíjecího proudu pomocí BSP (máte také BSP nebo je to na BSP nezávislé?)

Skutečně to vypadá, že hlášení chodí "za světla", alespoň přes noc hlášení nebyla.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1084
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod DanoP » pát črc 09, 2021 9:23 am

Hmm porusil si zasadu c.1. - neupdatovat nic co funguje pokial nato nie je padny dovod. Downgrade na povodnu versiu si neskusal? V poslednom update sa menila default hodnota pre parametre {1589} and {1598} na No, predtym bola Yes. Nemoze to mat nejaky suvis?
Inak pre VT sa menilo "Improvement of PV fast undervoltage security management." co si mam pod tym predstavit neviem.
1770Wp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45 + Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
?
DanoP
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod marsal64 » pon črc 12, 2021 7:46 pm

No, taky nevím.
Ale při rozšiřování o další XTM se mi následně stalo, že z 115200Bd jsem musel jít na 38400Bd, abych ze Studerů vyčítal data spolehlivě. Takže uvažuji o překabelování na "správně nekroucený Studer CAN plochý kabel". Nemátě někdo tip, co to vlastně je za kabel a kde ho koupit?
Díky.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1084
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod mopadzi » pon črc 12, 2021 7:48 pm

Matěj tu psal, že normální plochý "telefonní"
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
BMW i3 BEV
?
mopadzi
 
Příspěvky: 745
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod Kobra23 » pon črc 12, 2021 8:06 pm

marsal64 píše:No, taky nevím.
Ale při rozšiřování o další XTM se mi následně stalo, že z 115200Bd jsem musel jít na 38400Bd, abych ze Studerů vyčítal data spolehlivě. Takže uvažuji o překabelování na "správně nekroucený Studer CAN plochý kabel". Nemátě někdo tip, co to vlastně je za kabel a kde ho koupit?
Díky.

Nekroucený je i VEZFI 8x0,5. Otázkou je, zda se dá nakrimpovat do RJ45. Někde bych měl kus mít, tak vyzkouším.
Uživatelský avatar
Kobra23
 
Příspěvky: 365
Registrován: ned úno 12, 2017 9:32 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod mopadzi » pon črc 12, 2021 8:14 pm

https://www.gme.cz/telefonni-kabel-mpfk ... ck-8xawg28

tady je metráž. na Licnu jsou jiné RJ45 konektory!
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
BMW i3 BEV
?
mopadzi
 
Příspěvky: 745
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod marsal64 » pon črc 12, 2021 8:44 pm

Díky, pánové :-).
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1084
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod marsal64 » úte črc 13, 2021 7:25 am

marsal64 píše:Hlásím se do klubu 66 System warning.

Po nastavení 10001 na "8" (=48V, z původního Automatic) se včera večer a dnes ráno počet "66 System warning" velmi výrazně zmenšil. To by podporovalo verzi "FW bug". Nevím ale zatím, jestli je to tím přenastavením nebo tomu pomohla (také?) nezatažená obloha...
Uvažuji ještě o každodenním rituálu - postavit se před Studery a pronést "abraka dabra", nebo něco podobného. Třeba pak vymizí hlášení typu 66 úplně.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1084
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod rottenkiwi » úte črc 13, 2021 1:39 pm

Aky je rozdiel v paneloch, nastaveniach pre VT1 a VT2 ?
Lebo ten warning sa castejsie vyskytuje u VT1.
Terminatory su OK ? T alebo O
DIP switche ? - 6 az 8 - Can speed / 10 kbps - 1 Mbps /
Jumpre ?
AKo je nastaveny cyklicky write ?
Naposledy upravil rottenkiwi dne úte črc 13, 2021 2:03 pm, celkově upraveno 1
Zbohom. Why 50 Years Haven Protocol RollBack Tachyum prototyp 280 Ah LiFePO Zomrel McAfee 23005 KWh
Once you have enough money, more money doesn't make you more happy.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod marsal64 » úte črc 13, 2021 1:57 pm

rottenkiwi píše:Aky je rozdiel v paneloch, nastaveniach pre VT1 a VT2 ?
Lebo ten warning sa castejsie vyskytuje u VT1.

Žádný (synchronizace VT master). Ale oba VT mají jistě rozdílné kalibrace, takže VT2 může najet "rázněji". Jsem zvědav, co se potvrdí v následujících dnech.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1084
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod ferrys » úte črc 13, 2021 2:46 pm

me to zaclo opravdu az od update… predtim nic… :)
?
ferrys
 
Příspěvky: 43
Registrován: stř kvě 15, 2019 11:39 am

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod marsal64 » úte črc 13, 2021 7:48 pm

ferrys píše:me to zaclo opravdu az od update… predtim nic… :)

Jasně, to jen potvrzuje, že je to FW bug. Po nastavení toho 10001, viz výše, dnes večer znovu "jen" jeden 66 warning na jedno VT, tak to do nového update nějak přežiju, aspoň vím, kdy se VT uspávají a kdy probouzejí ;-). Btw, do VT2 jdou panely orientované na západ, tak to sedí. V zimě to bude ale asi s četností hlášení horši :-/. Ale do zimy přece Studer, světová špička, patch udělá, ne?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1084
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod bol-St » stř črc 14, 2021 7:18 am

Mě to hlásí 66 u RCC a to nonstop ve dne i v noci.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
bol-St
 
Příspěvky: 155
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod marsal64 » stř črc 14, 2021 8:44 am

bol-St píše:Mě to hlásí 66 u RCC a to nonstop ve dne i v noci.

Hloupé :-(.
"Mých" 66 z VT podle zkušeností dnešního podmračeného a deštivého rána parametrem 10001 odstranit nejde :-/.
Ne10001.jpg

Ale informace, kdy se VT probouzejí/usínají je vlastně zajímavá, ne :geek: ?
Napadá mne jedině zkusit překabelovat (větší citlivost nového FW na chyby CAN??) a nebo počkat na nové FW.
Mám mimochodem vše origo Studer, nemám Fangpsuny.

A ještě mimochodem - včera byl u nás hoodně bouřkový večer a "Input voltage AC-In too low" přišlo tak 20x.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1084
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod ferrys » stř črc 14, 2021 8:53 am

ja mam jednu el. studer a druhou fang... chodi to u obou... 10001 je upúln ejedno jak je nastaveno...
?
ferrys
 
Příspěvky: 43
Registrován: stř kvě 15, 2019 11:39 am

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod marsal64 » stř črc 14, 2021 9:24 am

ferrys píše:ja mam jednu el. studer a druhou fang... chodi to u obou... 10001 je upúln ejedno jak je nastaveno...

Jaký typ kabelů jsi použil pro CAN sběrnici?
Já mám kombinaci originálních plochých a UTP.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1084
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod rottenkiwi » stř črc 14, 2021 9:48 am

U CAN by sa mali pouzivat nie klasicke CAT5 100 Ohmove ale 120 ohmove.
Zasada je nemiesat kably.
A tiez ak je velke rusenie, pouzit krutene, ale zase nemiesat s inymi.
Zbohom. Why 50 Years Haven Protocol RollBack Tachyum prototyp 280 Ah LiFePO Zomrel McAfee 23005 KWh
Once you have enough money, more money doesn't make you more happy.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod milhaus » stř črc 14, 2021 1:39 pm

Odpověď z podpory Studer na dotaz co znamená chyba číslo 66 - překlad :

Milý,
Toto je interní chyba zařízení.
Zkuste s tím upgradovat software.
s pozdravem.

:dontknow:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
milhaus
 
Příspěvky: 209
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod kodl69 » stř črc 14, 2021 1:48 pm

Impedance vedení: trochu bych se pokusil to uvést na pravou míru - na jakým kmitočtu jede ta can sbětnice? 1MHz? tj pro "pěknej obdélník" potřebuju přenést cca 10MHz. Jak asi daleko máte komponenty od sebe, tj délku vedení CAN? je to víc než 3m? to je totiž zrovna déka vlny na 10MHz. Tj při závažném nepřizpůsobení konců vedení vzniknou nějaký chyby tvaru obdélníků. Závažný nepřizpůsobení je až při PSV víc než 1:3, tj prakticky bez zakončovacích odporů... Rozdíl impedance vedení 120 nebo 100 ohm, to je tak zanedbatelný na délkách vedení řádu metrů, že bych se to snad ani nepokoušel řešit. Teoreticky je CAN odolnej i proti rušení díky symetrii signálu, ale přenos signálu po krouceným páru jistě ničemu neuškodí, spíš naopak. Je jenom potřeba zapojit ty správný piny do toho páru, tj netuším, který dva dráty má studer jako datový... že by mela být celá trasa z jednoho typu kabelu, s tím souhlasím, ale zase, problémy bych očekával až při délkách vedení v desítkách metrů. A dodržení vzdálenosti sdělovacích vedení od silovejch je mnohem důležitější, než výše uvedené.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 5866
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod marsal64 » stř črc 14, 2021 7:52 pm

kodl69 píše:A dodržení vzdálenosti sdělovacích vedení od silovejch je mnohem důležitější, než výše uvedené.

Hmmm, 230V s 50 Hz rozumím, pod "silovým vedením" myslíš ale i dráty k baterkám?
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1084
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

PředchozíDalší

Zpět na Studer

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'