Plánovaný poloostrov 5 kW - dotazy

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
deryld
Příspěvky: 45
Registrován: pát říj 21, 2022 3:21 pm

Plánovaný poloostrov 5 kW - dotazy

Příspěvek od deryld »

Postupně dávám dohromady podklady a i realizaci malé elektrárny na svém domě. A budu Vám moc vděčný za postřehy, neboť přestože nasávám informace, tak nemám kolem sebe žádného známého, se kterým bych mohl osobně diskutovat či si osahat nějaký hotový systém.
1) Není tu někdo od Brna či blízkého okolí s hotovým systémem? Jsem Rosice u Brna a moc uvítám parťáka na sdílení info z okolí.
2) Plánuji ideálně elektrárnou krmit v prvé řadě Bojler Dražice 160L OKCE s 2,2 kW, pokud by to šlo tak dále (aspoň trochu do el. kotle v zimě, který ohřívá vodu do podlahy), přes rok ledničku, osvětlení, případně nějaké drobnosti na zásuvky, TV atd. Ideál i pračku či indukční sporák, ale nechci předbíhat. K dispozici mám 14x 350kWp, tj. 4.900 kWp, ale reálně to bude nižší. K tomu bych rád pořídil měnič 5 kW, jednu fázi, 48V. (Když nebude stačit, dososne si z DS, Případně bych dokoupil časem další měnič na další fázi). Myslíte, že to dává smysl? Mám ještě v rezervě panely s nějakými 1,2 kWp (cca 14 panelů s výkonem do 100), ale ty zatím nebudu řešit, jsou velmi staré, těžké, možná prodám, nebo bokem na nějaké spotřebicč.
3) Jak pospojovat panely? Pokud zapojím 14 stejných, tak dát radši několik do sebe? Budou vysoko na střeše, na Jih, jediné, co může stínit je sníh. Řeším kolik dát seriově a paralelně. Mám krabici z vysloužilé elektrárny, kam mohu napojit tuším 12 panelů, v krabici jsou pojistky na každý a z krabice pak vede jen jeden kabel + a-, který mohu vést do měniče. Pokud bych napojil i ty staré funkční, tj. budu mít 3 druhy panelů, je potřeba je napojit odděleně?
4) Momentálně nemám na baterie, ale chtěl jsem realizovat alespoň napojení na bojler. Ale samotné regulátory na bojler jsou nedostupné a nyní i předražené, dá se to řešit jedním měničem mppt na 5kW uvedeným výše, nebo je nutné bojler oddělit?
5) Kvůli tomu, že baterie jsou nyní předražené, chtěl jsem hybridní měnič, co by fungoval zatím alespoň na ten bojler bez baterií a případně na přímo na nějaký spotřebič. Ale ceny jsou šílené těch měničů. Líbí se mi dva, ale ani jeden není asi funkční bez baterie. Nemáte někdo s nimi zkušenosti? Měnič napětí EPever IPower Plus 5000W 48V a KEMOT PROsolar-7000 5000W 48V? Máte s nimi zkušenost? Je mezi nimi nějaká rozdíl? A když jeden z nich pořídím, stačí to na napojení panely-měnič-baterie? Nebo musím mít další regulátory a věci? když vidím některé systémy s hromadou krabic, tak tomu nerozumím. Nemusím mít přeci regulátor a měnič zvlášťn ne? Ten kemot např. by měla stačit jen ta krabice mezi panely a baterie ne?
Mám více dotazů, ale nechám na jindy.
Omlouvám se za případné hloupé dotazy z Vašeho pohledu, ale řeším to zatím jen pár týdnů a teče mi to do hlavy pomalu a když si to u někoho nemohu ošahat a optat napřímo, je to pro mě těžšší.
Předem děkuji za cenné rady přátele.
rva
Příspěvky: 3526
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Plánovaný poloostrov 5 kW - dotazy

Příspěvek od rva »

Pokud nechceš prošlapávat pravděpodobně slepé cesty, tak se bez baterie neobejdeš. A k tomu jsou nejlevnější kombinované "bedny" typu Axpert - všechny vypadají podobně, liší se výkonem, pwm/mppt, max. napětím FV vstupu, možností paralelního provozu. Některé sice fungují bez baterie, ale pro praxi to bývá nepoužitelné.
Namátkou z Číny Axpert, EASun, Powland nebo tady v eshopu jich je spousta.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Pawel
Příspěvky: 812
Registrován: stř říj 02, 2013 8:57 am

Re: Plánovaný poloostrov 5 kW - dotazy

Příspěvek od Pawel »

Jen poznámka. Jestli se vám zdá že jsou baterky drahé tak máte pravdu ale jejich cena se asi rok nezvedla.
deryld
Příspěvky: 45
Registrován: pát říj 21, 2022 3:21 pm

Re: Plánovaný poloostrov 5 kW - dotazy

Příspěvek od deryld »

S bateriemi počítám. Jen předtím musím pořešit, kolik a jaké mají mít parametry. Ještě uvedu hodnoty těch 14 panelů:
Vpm 34,4 V
Imp 10,18 A
Isc 11,16 A
Maximum system voltage 1000V
maximum seriers fuse rating 20 A

Co se týká měniče, jak jsem uvedl, počítám s baterií, ale první nákup bude měnič. A řeším, zda má být měnič s regulátorem v jednom, či odděleně, např.epsolar a epver.
Momentální prvořadý úkol a problém pro mě je, jak seskládat panely seriově a paralelně a jaký koupit měnič a regulátor se správnými parametry k panelům.
Na cenu baterek se zde rád podívám. Děkuji.
Diablo1st
Příspěvky: 1623
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Plánovaný poloostrov 5 kW - dotazy

Příspěvek od Diablo1st »

Pre 5kW menič baterka aspoň 200Ah, lepšie 280Ah.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek