Axpert King II

Měniče Axpert
Fabca
Příspěvky: 26
Registrován: sob úno 12, 2022 9:42 am

Axpert King II

Příspěvek od Fabca »

Zdravím místní solárníky,

asi týden už jedu přes FVE. Mám 3,4 kwp mono panely, 13kwh LIFEPO4 baterie a střídač Axpert king II. Jinak hlavní jistitč je 3x25A u EONu.

Než jsem vůbec nainstaloval FVE jsem přes půl roku sledoval provoz přes Shelly 3EM, do té doby mi to neukazovalo žádný přetok na žádné fázy.

Po instalaci jsem si všiml, že mi shelly ukazuje nějaké mikro přetoky v řádu jednotek wattů za den. Co mě ale zarazilo, bylo, že mám měnič na L1 ale přetoky mi to ukazuje i na L2 a L3, je možné že by mi to hnalo přes Nulák, respektive PEN zpátky do sítě? Ty mikropřetoky sleduju a sleduji to i na elektroměru, tam je zatím klid.

Druhý dotaz, ačkoliv mám nastavený řežim SBU, a povoleno nabíjení baterie jen ze Solar, tzn. ten režim only solar permitted, tak se mi stane někdy, většinou když je baterka prázdná, že mi to začne nabíjet ze sítě. Taky mi nejde změnit max AC charging, který je defaultně nastaven na 30a, ale nejde mi to shodit na 2 nebo 10a, napíše mi to command failed sent. (nejde nastavit ani při vypnutém měniči).

K bateriím, hledal jsem optimální nastavení baterií, ale našel jsem hodně rozdílné parametry. Moje nastavení:

Cut off 48v
Bulk 55,2v
Float 53,7v
back to grid 50v
back to discharge 53v

Je to dobře nebo špatně? Jinak Axpert mi ukazuje pořád malé SOC, defacto jsem se nedostal přes 70% i když mi to třeba nabije na těch 55v.

Díky za pomoc
rva
Příspěvky: 3413
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Axpert King II

Příspěvek od rva »

U Shelly to bude chyba měření. Obdobně mi občas ukáže nepatrnou spotřebu tam, kde je spotřebič vypnutý.
Nastavení těch baterií je celkem normální. Já mám nižší bulk - teď na zimu 54.5 V (přes léto to ještě snížím) - nechci články dobíjet k horní hranici, protože už se tam stejně nic moc nevejde a rychleji by stárly.
Float mám vyšší - v zimě 54.3 V a to proto, protože mám polovinu baterií celkem daleko ve sklepě (dlouhé kabely), tak aby se i ty za krátký den rozumně dobily.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
Camel
Příspěvky: 151
Registrován: čtv čer 11, 2020 6:40 am
Bydliště: Kousek od Šumperka

Re: Axpert King II

Příspěvek od Camel »

A s tím dobijenim. Jaký je tam firmware. Bratr má Kinga 2 a měl s tím taky problém. Je tu na foru na Kinga 2 jiný firmware myslím 50.02 a s tím mu to nabíjí o něco lépe.
A to SOC pokud nekomunikuje s bms nikdy nebude dobře ukazovat.
To nabijeni ze sítě při vybite baterii je nějaká vestavěná ochrana baterie v menici nelze to ovlivnit. Změna nabijeciho proudu ze sítě by měla jít změnit bez problemu.
4020Wp: 1470Wp JV, 1560Wp JZ, 990Wp SZ
EPsolar 150VDC/40A 4415N XTRA + EPsolar 150VDC/50A 5415AN
EPever IPower Plus 5000W 48V
Axpert King (145V) 5000W 48V
7200Wh starší olovo + 4800Wh Li-ion
rendy1
Příspěvky: 39
Registrován: úte čer 21, 2022 12:28 pm

Re: Axpert King II

Příspěvek od rendy1 »

Nemá niekto z vás najnovší firmware pre king2? Dakujem,.
2,5kw panelov so Sitonom 210 na teplú vodu a 4kw+5kw panelov s 2x Axpert King II 5KW paralerne
MaviD
Příspěvky: 8
Registrován: úte zář 19, 2023 2:40 pm
Lokalita: Plzeň
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10000
Kapacita baterie [kWh]: 20

Re: Axpert King II

Příspěvek od MaviD »

Ahoj, pořád zkoumam FVE kolem dokola a hledam něco co by fungovalo na dvoužilovém rozvodu TN-C a zvlápalo zálohu z baterek (UPS). Všude mi tvrdí že to skoro neni možný, ale jak tak koukám tak King 2 by toho asi mohl bejt schponej. Když prostě spojím PE a N na vstupu i výstupu. Neprovozujete ho takto někdo?
cipis
Příspěvky: 4027
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Axpert King II

Příspěvek od cipis »

Většina z nás provozuje měniče v síti TN. A ta se jinak, než že se uzemní jeden výstup z měniče, udělat nedá.
Jestli si to pak někdo táhne v TN-C nebo udělá rozdělení a táhne to v TN-S (TN-C-S), tak už je jedno.
Na to spojení je tu už obligátní test pomocí zarovky z výstupu na zem, pokud se nerozsvítí, tak lze bez problémů uzemnit.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Měnič Victron 2 kVA (celý byt + wifi/kamery/atd.), ostatní (CARSPA, Epever) aktuálně odpojené (vytěžování)
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
ElektroEzs
Příspěvky: 1007
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Axpert King II

Příspěvek od ElektroEzs »

Ahoj u rodicu mam v provozu Victron Multiplus2 v TN-C a bez problemu, minuly tyden jsem byl znamemu nahodit Kinga 1 a ten ho ma zapojeneho take v TN-C a maka taky bez problemu:-) Vcera jsem sam delal test pomoci zarovky na centrale abych zjistil zda se da jedna zdirka uzemnit.
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
Soban
Příspěvky: 3192
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Axpert King II

Příspěvek od Soban »

Měniče must ze zdejšího obchodu taky bez problémů.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
bokser01
Příspěvky: 1295
Registrován: pon úno 07, 2022 2:43 pm
Lokalita: Okolí Pardubic
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 8550
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Re: Axpert King II

Příspěvek od bokser01 »

Jak píší kolegové nademnou provozujeme to v TN síti. Sám mám 2X MUST ze zdejšího eshopu a mám uzemněné N výstupu a dále to pak táhnu jako TN-S přes chránič a dál do domu. Tam kde můžeš uzemnit N měniče nevidím důvod proč by nefungoval v TN-C
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 4,6kWp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp + 2S1P 395wp Baterie 14,4KWh olovouhlik (6x JPC12-200), Celek tedy 8550Wp
MaviD
Příspěvky: 8
Registrován: úte zář 19, 2023 2:40 pm
Lokalita: Plzeň
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10000
Kapacita baterie [kWh]: 20

Re: Axpert King II

Příspěvek od MaviD »

cipis píše: úte zář 19, 2023 3:32 pm Většina z nás provozuje měniče v síti TN. A ta se jinak, než že se uzemní jeden výstup z měniče, udělat nedá.
Jestli si to pak někdo táhne v TN-C nebo udělá rozdělení a táhne to v TN-S (TN-C-S), tak už je jedno.
Na to spojení je tu už obligátní test pomocí zarovky z výstupu na zem, pokud se nerozsvítí, tak lze bez problémů uzemnit.
Obligátní tes se žárovkou? Jako že zkusím jestli se rozsvítí když ji zapojim mezi L a PE, nebo N a PE. Když se rozsvítí tak to je špatně a TN-C nejde. Když se nerozsvítí tak TN-C můžu.
Tak jdu volat pánovi, má 3ks King2 doma.

Jen se ujistim že King2 zvládne vybraný panely, už mi z toho jde hlava kolem. Mám rovnou štřěchu, téměř jih, netřenou reflexní barvou, panely bych naklonil tak 35° Panely Risen Bifaciale 500W (měly by dávat teroreticky víc, nebo spíš dřív a ) V 42,88, I 11,68, Voc 51,01, Isc 12,46. Udělal bych 3 stringy 7,7,6 panelů, každý na jeden měnič. Tím budu mít i zajištěnej 3Fáz. K tomu tak 20kWh v baterkách asi Pylontech nebo něco podobnýho do racu, nebo víc když zbudou peníze :)
Ještě přemejšlím jak k tomu přidat 8ks Solid Agro 245W, který bych použil jako výplň zábradlí balkónů. Ale jak to dostat do baterek přes nějaký MPPTčko aby se to nepopralo :) Nevim jak moc si vadí různý stringy na jeden měnič. Když bych to na Kingy dal 8,8,4 a k těm 4 vych paralelně dal těch 8 Agro. Má to podobný hodnoty. 171,5V proti 184,5V a 11,68A proti 10,62A Jak moc by to vadilo. Už tak budou vyrábět v různý šasy a roční období. Ale King2 má Isc asi 18A takže to takhle nepůjde :(
JVB
Příspěvky: 25
Registrován: pon úno 27, 2023 4:29 pm
Lokalita: Brno - venkov
Výkon panelů [Wp]: 4600
Kapacita baterie [kWh]: 20

Re: Axpert King II

Příspěvek od JVB »

Ty Risen panely maximálně 6ks 2S3P na jednoho Kinga, i to bude dost.
K těm druhým panelům nepíšeš parametry.
A baterky kup komplet s BMS tady na fóru na eshopu, a určitě ti zbudou hned peníze na další:)
Must 5,5Kw, paleta 10x460Wp JJV
Historie: 1997 vrtulka s dynamem 12V 2009 termika 10m2+500L bojler FV ohřev TUV BEL
Kostěj
Příspěvky: 568
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Axpert King II

Příspěvek od Kostěj »

MaviD píše: stř zář 20, 2023 12:52 pmUdělal bych 3 stringy 7,7,6 panelů, každý na jeden měnič. Tím budu mít i zajištěnej 3Fáz. K tomu tak 20kWh v baterkách...
Udělej si kalkulaci a zvaž jestli potřebuješ tři fáze. Jeden King může mít za 24 hodin vlastní spotřebu 1.2-1.5kWh, a teď x 3, to ti ty panely od podzimu do jara v průměru ani nemusí dávat. Domnívám se, že tři fáze začínají dávat smysl od 25kWp panelů a 50kWh baterek.
MaviD
Příspěvky: 8
Registrován: úte zář 19, 2023 2:40 pm
Lokalita: Plzeň
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10000
Kapacita baterie [kWh]: 20

Re: Axpert King II

Příspěvek od MaviD »

JVB píše: stř zář 20, 2023 2:10 pm Ty Risen panely maximálně 6ks 2S3P na jednoho Kinga, i to bude dost.
K těm druhým panelům nepíšeš parametry.
A baterky kup komplet s BMS tady na fóru na eshopu, a určitě ti zbudou hned peníze na další:)
Ahoj. King2 má rozsah MPPT 120V-430V a max napětí 500V takže 8ks je s rezervou napětí na mrazivé slunné dny.
Ty druhý panely mají V 23.07, I 10.62, Voc 27.03, Isc 11.18

Kolik dá 10kWp na panelech v zimě? Jsem ve městě takže zima tu letos byla asi týden. Pocítam že alespoň 10kWh to dát musí. Naopak v létě mi bude eletrika stříkat ušima, nemam klimu (nepotřebuju), ani bazén kam bych to tlačil. Zvažuju jestli nepřidat řadu na úkor sklonu a tím i účinosti v zimě.
3F nutně nepotřebuju, nemám cirguli ani nic co by to vyžadovalo. Jen by to bylo jednodužší na instalaci a taky tu mam dost spotřebičů rozházenejch na různý fáze. 2x bojler 2200W, 2x trouba, 2x lednice, velkej mrazák atd. přinejhoršim si to King2 vezme ze sítě, nebo to přepnu. Ale 2 měniče je asi minimum.
JVB
Příspěvky: 25
Registrován: pon úno 27, 2023 4:29 pm
Lokalita: Brno - venkov
Výkon panelů [Wp]: 4600
Kapacita baterie [kWh]: 20

Re: Axpert King II

Příspěvek od JVB »

To není tento do 145V? https://www.ostrovni-elektrarny.cz/?kom ... f1-p570017
To sorry, nevěděl jsem, že už i King se dělá na VN.

V zimě - musí svítit, na teplotě nezáleží. Když je zataženo, nic nevyrobíš.
A dej to určitě na jednu fázi, bojler jen na přebytky.
Must 5,5Kw, paleta 10x460Wp JJV
Historie: 1997 vrtulka s dynamem 12V 2009 termika 10m2+500L bojler FV ohřev TUV BEL
Soban
Příspěvky: 3192
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Axpert King II

Příspěvek od Soban »

A kolik ti dají panely zjistíš zde https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/

Zadáš pozici sklon, výkon atd.... a dostaneš tabulku kolik by to průměrně mělo vyrobit. POZOR někde se výkon zadává ve W a někde v KW! Ať nedostaneš nesmysl.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
MaviD
Příspěvky: 8
Registrován: úte zář 19, 2023 2:40 pm
Lokalita: Plzeň
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10000
Kapacita baterie [kWh]: 20

Re: Axpert King II

Příspěvek od MaviD »

Soban píše: čtv zář 21, 2023 12:53 pm A kolik ti dají panely zjistíš zde https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/

Zadáš pozici sklon, výkon atd.... a dostaneš tabulku kolik by to průměrně mělo vyrobit. POZOR někde se výkon zadává ve W a někde v KW! Ať nedostaneš nesmysl.
Tak mi to vychází že když bych přidal zábradlí a tím pádem jsem měl 12kWp tak bych měl mít 100% na 9 měsíců, když bude svítit :) to už se dá.
ok3js
Příspěvky: 7
Registrován: stř led 26, 2022 8:20 am

Re: Axpert King II

Příspěvek od ok3js »

odpověď na dotaz na King ii u obchodníka,


Dobrý den,

v tuto chvíli nevím, protože sami nemáme objednávku na cestě a u našich partnerů také nejsou objednané.
Jejich problémem byly nechtěné přetoky a špatně zobrazované aktuální výkony z panelů. To se sice řešilo s novým firmwarem, ale přesto si nejsme jistí, jestli je to úplně v pořádku.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek